Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 16:52, 09 paź 2017

Zapach ma ponoc obłędny... tyle wiem...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosiek33 17:42, 09 paź 2017

anka_ napisał(a)

Dla spostrzegawczych- co na tym zdjęciu jest a nie powinno?

jakiś turkuć podjadek czy inny potwór?
Gosiek33 17:48, 09 paź 2017

Piękna woda i podmokły teren, kalin więcej nasadź i dereni szybko powinny dać zarośla. Jeszcze trochę zdjęć by się zdało
anka_ 18:52, 09 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)
jakiś turkuć podjadek czy inny potwór?

Spostrzegawcza jesteś Gosiu, to turkuć... niestety.

Gosiek33 napisał(a)
Piękna woda i podmokły teren, kalin więcej nasadź i dereni szybko powinny dać zarośla. Jeszcze trochę zdjęć by się zdało

Gosiu sadzę, sadzę.. Nad stawem rosnie 6 dereni i kalina. Jeżeli te pierwsze spełnią moje oczekiwania zimą to napewno ich przybędzie. Kalin napewno też, choc pewnie nie przy stawie. Wszelkiej maści drzewa i krzewy owocujące są u mnie bardzo mile widziani. Potrzebna stołówka dla skrzydlatych. Narazie dostaną nową sztuczną stołówkę :

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
roma2 19:20, 09 paź 2017

Ja też lubię dziko i mnie się podoba. Już. Aniu, derenie Twoje chyba mają grzyba . Moje też.
Kasia_CS 19:42, 09 paź 2017

Ale masz areał do obrobienia! Nie dziwne, że nie da się tego ogarnąć tak po prostu... a ja myślałam, że na fotce goły ślimak siedzi
anka_ 19:54, 09 paź 2017

roma2 napisał(a)
Ja też lubię dziko i mnie się podoba. Już. Aniu, derenie Twoje chyba mają grzyba . Moje też.
Romciu tymi plamkami przy takiej pogodzie nie mam zamiaru się przejmować. Bez przesady, nie wszystkie listki muszą być idealne. Dereń jest dla łodyg.

Kasia_CS napisał(a)
Ale masz areał do obrobienia! Nie dziwne, że nie da się tego ogarnąć tak po prostu... a ja myślałam, że na fotce goły ślimak siedzi
Kasiu to tylko mały wycinek części ogrodowej.. ten bardziej nieogarnięty...

roma2 20:03, 09 paź 2017

Wiesz, że ja ostatnia do pryskania chemią i zdaję sie matkę naturę. Ale brzozy zaczęły wyglądać podobnie i wyczytałam u doktora Mazana, że to antraknoza i osłabia rośliny. A pędy derenia na razie piękne, też takie jaskrawo czerwone . U mnie Ksawery poszalał trochę. Łataliśmy, a właściwie zabezpieczaliśmy cały dach domku ogrodnika, prąd do wioseczki wrócił dopiero wczoraj.
anka_ 20:09, 09 paź 2017

Wiesz Romciu u mnie rosliny muszą sobie radzić same tzn bez chemii albo aut. Zwłaszcza nad wodą żadne opryski nie wchodzą w grę. Grzyb, turkucie, opuchlaki... masakra... I na co komu ogród.
roma2 20:48, 09 paź 2017

Jak to na co? Przeciesz wiesz . Turkucia na szczęście u siebie tfu tfu, nie spotkałam. Ale może być tak, że na tyle rzadko jestem, że mi umyka. Dwa drzewka, grujecznik i brzozę youngii wyjęłam z ziemi jak po maśle, prawie bez korzeni. Do dziś nie wiem co zeżarło.