Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kwiaty we włosach 11:22, 20 mar 2017

Do góry
Gosia to floksy. U mnie rosna wszedzie jak chwasty. Kupilam kiedys dwie diniczki z tych doniczek obsadzilam prawie wszystkie rabaty.

O dereniach to na moim watku.
Ogród Mirelli 09:37, 20 mar 2017

Do góry
U mnie floksy ruszyły już pełna parą magnolie bedę podziwiać
Ogród Mirelli 07:41, 20 mar 2017

Do góry
Ewa tak - floksy już u mnie wschodzą. Może nawet dzisiaj na grzyba je spryskam jak nie będzie padać oczywiście
Ogrodowy song 22:56, 19 mar 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Ewus ja mam floksy szydlaste, one na zimę nie zanikają. Powinny być zimozielone. Moje wyglądają jak lekko martwe, ale jak co roku odbiją i pięknie zakwitną.

To się pocieszam, że wiechowate zanikają..mam je kilka lat i nie pamiętam, jak było z nimi wcześniej
Ogrodowy song 22:51, 19 mar 2017
Do góry
Ewus ja mam floksy szydlaste, one na zimę nie zanikają. Powinny być zimozielone. Moje wyglądają jak lekko martwe, ale jak co roku odbiją i pięknie zakwitną.
Ogród Mirelli 22:47, 19 mar 2017

Do góry
Mirela, czy Twoje floksy są już widoczne na rabacie ? mam je kilka lat i nie pamiętam, kiedy wychodzą po zimie...w każdym bądź razie chyba ich do tej pory nie szukałam..hmm
Miejski ogród w wersji mini 22:08, 19 mar 2017

Do góry
MonikA napisał(a)
Ja nie pryskałam nigdy, ale widzę objawy chorób więc w tym roku muszę, floksy na jesień robią się rude, i moje dwa świerki też jakby oparzone lekko, pewnie grzyb. Podobno zaleca się teraz, by nie mieć później problemu z grzybami

Monika, z floksami to u mnie odwieczny problem. Czy są już widoczne po zimie...ja moich nie widzę
Miejski ogród w wersji mini 21:57, 19 mar 2017
Do góry
Ja nie pryskałam nigdy, ale widzę objawy chorób więc w tym roku muszę, floksy na jesień robią się rude, i moje dwa świerki też jakby oparzone lekko, pewnie grzyb. Podobno zaleca się teraz, by nie mieć później problemu z grzybami
Ptasi gaj 20:42, 19 mar 2017

Do góry
Gonia to floksy, tak to,tez deren, on ma prawie biale liscie rosnie na pelnym sloncu. Rosnie na gorce gdzie jest sama glina zmieszana z bele jaka ziemia. Z drugiej strony tej borki mam takiego samego ten jest o wiele wiekszy raz taki, nke mam zdjecia.
To jest deren siberica.

Ten dywanik to floksy wiosenne, u mnie sa wszedzie bo to bardzo dobra roslinka okrywowa, a wiosna zachwyca.
Ogród Mirelli 14:14, 17 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Angelika ze znalezieniem innej miejscówki to bardzo trudno, bo u mnie wszystko na ścisk - miejsca brak. Muszę trochę poczekać i zobaczyć co po zimie przetrwało, a co wypadło. Chyba pierwszy raz będę się cieszyła, że coś nie przetrwało mrozów.

Nie mam pojęcia jak się zabrać za planowanie rozmieszczenia. Czy jest jakiś schemat sadzenia kulek i stożków?
Zastanawiam się też nad wąskimi / strzelistymi cisami. Mam trzy sztuki takich na igiełkowej i bardzo mi się podobają. Może by takie coś też posadzić. Nie chcę sadzić bukszpanów, bo psy raz dwa mi je załatwią.

Czyli reasumując bym mogła dosadzić kulki cisowe, kulki danica, jakieś stożki, wąskie cisy - co jeszcze?

Pytasz co tam rośnie - hortensje, róże, jeżówki, rozchodniki, lawenda, liliowce, szałwie, floksy, liatry, perovskie, trawy.

Czy jest jakiś schemat - jedyny mi znany to duże na tyły mniejsze z przodu Konfiguracji masz dużo Zależy jaki efekt chcesz osiągnąc U mnie przy rabacie frontowej w sumie było z 7 kombinacji - najlepiej rozrysować sobie
Jaka duża ta rabata - bo ogrom masz gatunków na niej - mi osobiście bardziej pasuje oszczędność w tym względzie. Z rodzaju roślin wynika, że to południe. Jeszcze coś chcesz dołożyć, bo pytasz z czym zestawić.
Kule cisowe mi się podobają np. z lawendą, żurawkami, trawkami
Ogród Mirelli 14:29, 16 mar 2017

Do góry
Angelika ze znalezieniem innej miejscówki to bardzo trudno, bo u mnie wszystko na ścisk - miejsca brak. Muszę trochę poczekać i zobaczyć co po zimie przetrwało, a co wypadło. Chyba pierwszy raz będę się cieszyła, że coś nie przetrwało mrozów.

Nie mam pojęcia jak się zabrać za planowanie rozmieszczenia. Czy jest jakiś schemat sadzenia kulek i stożków?
Zastanawiam się też nad wąskimi / strzelistymi cisami. Mam trzy sztuki takich na igiełkowej i bardzo mi się podobają. Może by takie coś też posadzić. Nie chcę sadzić bukszpanów, bo psy raz dwa mi je załatwią.

Czyli reasumując bym mogła dosadzić kulki cisowe, kulki danica, jakieś stożki, wąskie cisy - co jeszcze?

Pytasz co tam rośnie - hortensje, róże, jeżówki, rozchodniki, lawenda, liliowce, szałwie, floksy, liatry, perovskie, trawy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:59, 14 mar 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Moja ulubiona rabata tralala I nawet jest drewutniowskaz
Szybciutko ją zrobiliście.Widzę iglaczki.Będziesz jeszcze coś dosadzać?
Forum mocno się rozrosło.Wystarczy w weekend odpoczynek i tyły są

Są iglaczki jest berberys admiration....jeszcze chyba ze dwa dołożę jest red baron i hakonka, tulipany i krokusy, floksy i dąbrówki.... muszą podrosnąć by być widoczne
Borowikowy Zakątek 08:17, 14 mar 2017

Do góry

Tak,

teren przygotowałem jesienią, posiałem żyto i po wiosennym przekopaniu zabieram się za rabatę;

sąsiedztwo altany i istniejącej od samego początku rabaty nie jest zbyt komfortowe w użytkowaniu dlatego planuję przenieść istniejące nasadzenia na rabatę położoną po lewej stronie altany.

z racji tego, że rabata ma być kolorowa, pachnąca i kwitnąca całe lato znajdą się na niej: floksy wiechowate, lilie, jeżówki, liliowce;

dla uzyskania lekkości dodam trawy: rozplenice, ostnice;

obwódka będzie np. z bodziszków, żurawek;

zastanawiam się jeszcze nad tłem rabaty (przy ogrodzeniu sąsiada);

na równi z linią brzóz planuję rząd hortensji Limelight ale przy samej altanie (pomiędzy altaną a brzozą) ze względu na zapach i owoce planuję posadzić Viburnum lantana;

ot takie plany...
Ogródek Iwony II 22:22, 13 mar 2017

Do góry
Nowalijka napisał(a)

No to przegielam pale. Ja juz wsadzilam roze, liliowce, lilie, liatre, floksy, iryski. Jak zmarzna to sie wkurze. Ale ja raptusiewicz

Elu, uczymy się na własnych błędach bardzo często. Jeśli się nie uda, będziesz na drugi raz wiedziała. A jak coś wyjdzie, to będziesz też wiedzieć, ze nie zawsze trzeba dmuchać na zimne
Swoją drogą pospieszna jesteś
Ogródek Iwony II 22:13, 13 mar 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mirelko, kosmosów nie mam. Nie doradzę.

Lecz inne kłącza wsadzałam do doniczek i trzymałam w najchłodniejszym pokoju. Na dwór wynosiłam, jak było wiosennie i ciepło. Do gruntu sadziłam w maju ...

No to przegielam pale. Ja juz wsadzilam roze, liliowce, lilie, liatre, floksy, iryski. Jak zmarzna to sie wkurze. Ale ja raptusiewicz
Ptasi gaj 20:54, 13 mar 2017

Do góry
Te floksy są obłędne. I one takie niskie, fajne Ja zawsze myślałam, że jak floks to co najmnie 60 cm wysoki.
Ptasi gaj 20:07, 13 mar 2017

Do góry
Zrobie zdjecia jak wszystkie floksy zakwitna.
Nie mam tulipanow gdzie niegdzie tylko. Bardzo mi sie podobaja, ale wykanczaja je nornice, i bazanty.
W zeszlym roku posadzilam w koszyczka na wiosne dosyc ladnie wypuscily, ktoregos dnia patrze wszystkie paczki kwiatowe wydziobane.

Bede w tym roku przycinala, bo sie przewroca od wiatru juz za wysokie. M ciagle mial obiekcje, ale jak zobaczyl, ze przewracaja sie w innym miejscu i musi przymocowac do slupkow to zmienil zdanie odnosnie ciecia.
Te na gorce sa dosyc dobrze zakotwiczone, bo z tyly sa krzaki tawuly dosyc wysokie. A z przodu berberysy i jalowce plozace.
Mirkowy ogród (początki) 08:57, 13 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka pisalas o floksach mam ich bardzo dozo. Masz reke do siewow to i floksy mozesz rozsadzac.
Mirka moze sie myle nie zagladalam do wszystkich watkow, ale u ciebie to plantacje tych zasiewow. Kiedy to poflancujesz to ogrom pracy.
Mirka co ty z tym robisz jak urosna te wszystkie rozsady.
Masz parę.

Hm co ja zrobię z rozsadami jak urosną?Elusia pewnie na rabatach wysadzę tak myślę
Ogród za grosze 00:31, 13 mar 2017

Do góry
Napisałam na swoim wątku gdzie kupowałam swoje świerki.
Ewa musisz tą rabatę zakotwiczyć jakimiś roślinami, jeżeli masz taką kiepską ziemię to floksy naprawdę są dobre, lawenda, trawy które rosną na lekkiej ziemi, prawie wszystkie iglaki lubią lekką ziemię. Wystarczy im trochę lepszej ziemi podsypać jak sadzisz.
Nie wiem, jeszcze możesz zasiać faseliny i posiekać i do kompostu wrzucić lub dać jej trochę wyrosnąć żeby nie zakwitła, skosić i przekopać w jesieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies