Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:15, 10 lis 2014

Do góry

Napiszcie w komentarzu pod artykułem coś o kompozycjach swoich w donicach, co robicie teraz na wymianę?
Ja zrobiłam wrzośce, no i proponuję tutaj pewne rozwiązanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:15, 10 lis 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:13, 10 lis 2014

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:12, 10 lis 2014

Do góry

Róża 'Wichester Cathedral" koniecznie chce się przeglądać w moim lustrze, emigrowała z ulicy do ogrodu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:11, 10 lis 2014

Do góry
Na hidcotowej pokazał się kolor różowy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:10, 10 lis 2014

Do góry
Zwykłe zdjęcia dzienne.

Obwódki z bukszpanu 20:57, 10 lis 2014

Do góry
Poczekać do wiosny, cięcie teraz to nawet dla mnie za późno
Rozpoznawanie bylin 20:51, 10 lis 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie roślin jednorocznych

Poszukaj na stronie RHS - tu jest sporo rozchodników

Wiesz jak on wygląda, ja nie mam dobrego zdjęcia do rozpoznania.

Tu masz grafiki dla rozchodników

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie roślin jednorocznych

Chodzi o pokrój, bo on się jakoś płoży więc raczej to nie jest rozchodnik okazały, bo jego łodygi "stoją" na baczność.

Do góry

Gardenarium napisał(a)
Rozchodnik, ale jaki? - pokaż lepsze zdjęcia
Danusiu nie mam lepszego zdjęcia ale latem miałzielono bordowe listki i kwitł na różowo a teraz przebarwił się na złoty kolor.

Do góry

Rozchodnik, ale jaki? - pokaż lepsze zdjęcia
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 19:21, 10 lis 2014

Do góry
Jeszcze wkleję propozycje Danusi:
Gardenarium napisał(a)
Turzyce brązowe będą pasować, rozplenice, ostnice.
Cis - Taxus 10:08, 10 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sciólka z jednorodnego materiału, np. liści klonu (przekompostowane) będzie zawsze lepsza niż nic. Złóż je na pryzmę, przesyp "uzdatniaczem do kompostu" i kompostuj, potem wysciółkuj.

Ziemia darniowa to druga po kompoście materia dość żyzna, układaj zielonym do zielonego i kompostuj, będzie ziemia darniowa.

Co do magnezu - chyba za późno, ale się nie znam, ktoś inny się może wypowie

Zbieranie ziemi z lasu jest zabronione.

Nie nawozić bo na nawożenie jest już za późno. Niepotrzebnie pobudzi rośliny, które teraz są w okresie spoczynku, a przynajmniej powinny być.

Dziękuję za odpowiedź. Miłego dnia.
Perowskia łobodolistna - Perovskia atriplicifolia 08:31, 10 lis 2014

Do góry
Turzyce brązowe będą pasować, rozplenice, ostnice.
Cis - Taxus 08:28, 10 lis 2014

Do góry
Sciólka z jednorodnego materiału, np. liści klonu (przekompostowane) będzie zawsze lepsza niż nic. Złóż je na pryzmę, przesyp "uzdatniaczem do kompostu" i kompostuj, potem wysciółkuj.

Ziemia darniowa to druga po kompoście materia dość żyzna, układaj zielonym do zielonego i kompostuj, będzie ziemia darniowa.

Co do magnezu - chyba za późno, ale się nie znam, ktoś inny się może wypowie

Zbieranie ziemi z lasu jest zabronione.

Nie nawozić bo na nawożenie jest już za późno. Niepotrzebnie pobudzi rośliny, które teraz są w okresie spoczynku, a przynajmniej powinny być.
Brzoza - Betula 08:24, 10 lis 2014

Do góry
Przy brzozie będzie na pewno dużo mniejsza niż pozostałe, rosnące dalej od zasięgu korzeni brzozy. Podlewanie będzie dawało wodę tak samo, brzoza sporo zabierze, tuja dostanie mniej, będzie mniejsza.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 08:22, 10 lis 2014

Do góry
Wykopać duży dół (co najmniej dwa razy większy niż bryła korzeniowa) i zaprawić na bogato kompostem, wyściółkować też kompostem.

Cis - Taxus 19:46, 09 lis 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Poszukaj w swojej okolicy kompostowni (np. miejskiej) lub miłego sąsiada.
Koniecznie kora przekompostowana.

W Bydgoszczy jest miejska kompostownia, ale czy sprzedaje kompost tego nie wiem. Jutro zadzwonię. Sąsiadów mam niestety bardzo mało i nie dokońca ich jeszcze znam, więc ciężko byłoby mi prosić ich o pomoc. Dzisiaj próbowałem znaleźć korę przekompostowaną ale już nie ma w żadnym z marketów budowlano-ogrodniczych.

Gardenarium napisał(a)

Popraw zdrowotność gleby. wskazówki masz tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Danusiu i Toszko. Artykuł przeczytałem . Mam w związku z nim kilka pytań.

-Mam dostęp do liści klonu w dużych ilościach. Czy jest to dobry materiał na ściółkę? Wyczytałe, że na przykład liście orzecha nie nadają się na ściłkę a kompostowanie może trwać nawet trzy lata.
Czy darń po trawie (kępy) zostawić pod roślinami na zimę by ,,przgniły,,? Darni mam bardzo dużo. Jest to pozostałość po oczyszczaniu działki i usuwaniu młodego lasku brzozowo-sosnowego.

-Wyczytałem, że brązowienie igieł cisa może być związane z brakiem m.in. magnezu. W związku z tym kupiłem dzisiaj dolomit z domieszką magnezu. Czy mogę to teraz rozsypać po jutrzejszym przesadzeniu brązowiejących cisów?

-Czy dobrym pomysłem jest zebranie zewnętrznej warstwy gleby z starego lasu liściastego i dodanie jej do mieszanki ziemi ciężkiej rodzimej, kompostu, piasku i torfu odkwaszonego?
Rozumię, że aktualnie nie nawozić obornikiem nawet tym granulkowanym? Zawiera pewnie dużo azotu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:36, 09 lis 2014

Do góry
Nie jest ciężko, jeśli się lubi mieć taką linię
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:32, 09 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W pierwszej kolejności zajmij się tłem, żeby stare stodoły zasłonić i zrobić łądne tło dla swojej rabaty

np te umbry co to sie do nich powoli przymierzasz
buziale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies