Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:11, 15 wrz 2017

Do góry
A tu już w pełnym słoneczku dwie godziny później

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:08, 15 wrz 2017

Do góry
Róże 'Novalis' mają ponad metr wysokości. Cześć pędów już przekwitnięta, ale spora ilość jeszcze w pąkach. Całe mokre po nocnych deszczach.

Skarbonkowy ogródek 18:02, 15 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Z tym walczę. To jest kontynuacja rabaty cisowej.

I widoczek z góry

Wymyśliam sobie, aby oszczędzić sobie kilku lat na calkowitym widoku, że nie będę na razie karczować wiekszych roślin które rosną na tej rabacie.
Wszystko przekopię zgodnie ze sztuką, a żywopłot poprowadzę przed tymi roślinami. Wraz ze wzrostem żywopłotu, bede usuwać rośliny zbędne, albo podcinać tak żeby szły ponad.

Teraz rośnie tam kalina, forsycja, perukowiec i pigwowiec. Wiechcie jakich mało ale troche zasłaniają.

Czy takie rozwiązanie sprawdzi sie?

Nie podpowiem bo nie wiem ale ma to sens . Czemu moja stipa ciągle zielona,pojedyncze źdźbła tylko słomkowe.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 18:02, 15 wrz 2017

Do góry
W porannym słoneczku

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:52, 15 wrz 2017

Do góry
Wczoraj wiał mocny wiatr i płatki róż są na całym trawniku. Lepiej, że to płatki róż niż żółte liście

Skarbonkowy ogródek 17:48, 15 wrz 2017

Do góry
A takie małe przyjemności z tego mojego zachwaszczonego ogrodu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:31, 15 wrz 2017

Do góry
I jeszcze

Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:28, 15 wrz 2017

Do góry
Po południu nieoczekiwanie wyszło słońce, od razu człowiekowi chce się żyć .
Rozplenicowo-rozchodnikowo-hortensjowo

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:28, 15 wrz 2017

Do góry
Wczoraj jeden dzień dla odmiany z pięknym, porannym słoneczkiem, więc można było wyjść na chwilkę do ogrodu akumulatory podładować. Ale praca czekała nieubłaganie na swojego pracownika. No i po pracy wywiadówka w szkole. Powrót po ciemku, więc teraz taki okres, że trzeba łapać każdy moment w ogrodzie.
Ogród budzący się we wschodzącym słoneczku

O ogrodzie myślę w koło... 17:20, 15 wrz 2017

Do góry
Hej hej. Moje rozmyślania nieustannie trwają, wręcz z głowy mi nie schodzą. Chodzę, patrzę w okna, oczami kreślę, kartki papieru marnuję...Dużo myśli krążyło wokół samego stylu ogrodu. Ten styl formalny, coś na wzór tych holenderskich podoba mi się ale mam nieodparte wrażenie, że nasadzenia drzew jakie wcześniej wykonałam nie bardzo do tego pasują. Tam widziałam bardziej monochromatyczne szpalery drzew. W moim ogrodzie chyba zbyt dużo gatunków, a to moim zdaniem psuje efekt. Ale do głowy przyszedł mi pewien pomysł, skoro wnętrze domu urządziłam nieco w charakterze glamour to czemu nie ogród. Dla mnie to taki kompromis trochę, bo widzę w nim formy geometryczne, proste linie, powtarzające się gatunki - taki lekki formalizm własnie ale z dozą (jak to dobrze określiła Ania) romantyczności, którą mogłabym uzyskać poprzez kwiaty np. białe hortensje, lawendę, jakieś elementy dekoracyjne jak srebrne kule, jakaś huśtawka (podobają mi się te kokony). W wolnej chwili nabazgrałam cos takiego
A Wam kochani z czym kojarzy się ogród glamour?
W zielonej aptece 17:06, 15 wrz 2017

Do góry
Filomena napisał(a)

Ja z wielu swoich eksperymentów jestem zadowolona

Absolutnie doskonały eksperyment i kompozycja. Najlepszy florysta nie wymyśliłby piękniejszego zestawienia.
Filomeno masz arcydzięgiel w swoim ogrodzie? Czy może ja przegapiłam i go nie zauważyłam?
Chciałam się jeszcze zapytać, czy kłosowiec meksykański też Ci się tak rozsiewa, czy może masz jakiś odmianowy i nie jest tak ekspansywny? U mnie chyba pobił werbenę patagońską .
Z przyjemnością zaglądam do Twojego czarującego ogrodu.
Skarbonkowy ogródek 17:05, 15 wrz 2017

Do góry
Z tym walczę. To jest kontynuacja rabaty cisowej.

I widoczek z góry

Wymyśliam sobie, aby oszczędzić sobie kilku lat na calkowitym widoku, że nie będę na razie karczować wiekszych roślin które rosną na tej rabacie.
Wszystko przekopię zgodnie ze sztuką, a żywopłot poprowadzę przed tymi roślinami. Wraz ze wzrostem żywopłotu, bede usuwać rośliny zbędne, albo podcinać tak żeby szły ponad.

Teraz rośnie tam kalina, forsycja, perukowiec i pigwowiec. Wiechcie jakich mało ale troche zasłaniają.

Czy takie rozwiązanie sprawdzi sie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:56, 15 wrz 2017

Do góry
Obiadek przyłapane
już po berberysach choć i tak były przeznaczone na wykopanie
)

Ogród Nebel 16:29, 15 wrz 2017

Do góry
Trochę trudno pracować w ogrodzie, bo co chwila pada deszcz - który jest zbawienny dla roślin posadzonych w tym roku, więc nie marudzę tylko staram się dostosować

Ogród Nebel 16:26, 15 wrz 2017

Do góry
Mój ogród powoli staje się bylinowy, chyba zawsze taki mi się podobał
Ogród w remoncie 16:25, 15 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Znalazłam na działce

ale piekny uwielbiam kozlaki
Skarbonkowy ogródek 15:42, 15 wrz 2017

Do góry
Działam w ogrodzie szykując rabatę pod żywopłot. Dokupiłam dzisiaj kolejne cisy. Są mniejsze niż te z wiosny ale nie szkodzi. Na te duże muszę czekać jeszcze dwa tydodnie

Na razie bedę sadzić maluchy

Tutaj porównanie do tych z wiosny

Co ile powinnam sadzić takie maluchy? Nie zależy mi na nastychmiastowym szczelnym zywopłocie ale też nie chciałabym czekać w nieskończoność.

Ogród wśród pól i wiatrów 15:36, 15 wrz 2017

Do góry
Ogólnie wietrznie i dziś .. i wczoraj ...

Pozdrawiam brzozowo....
.........i wiatrowo
Sezon 2017 u Hanusi 15:34, 15 wrz 2017

Do góry
Violu, Edenka, to ponoć róża pnąca. Ale chyba nie u nas. Możesz zostawić ten długaśny pęd i wiosną przygiąć w łuk. Będzie więcej kwiatów, ale mniejszych. A może i nie, skoro silnie już się ukorzeniła. Moje trochę dostały w kość wiosną, ale żyją, a to najważniejsze.

Elu., miło,że zaglądasz, ja w totalnym niedoczasie, jak nie w ogrodzie, to w kuchni, albo i w lesie! Cóż, taka pora! Idzie zima, chudy nie przetrzyma! Trzeba się zabezpieczyć!

Zbyszku, nie mogę pochwalić się kwitnącym białym hibiskusem, bo ulewy zniszczyły wszystkie jego kwiatki.
Odwzajemniam pozdrowienia i mam nadzieję, że wiatry zachodnie do Was nie dotrą tak szybko, jak do mnie.

Kwiatki dla Was dziś wybitnie ogrodowe.

Ogród wśród pól i wiatrów 15:30, 15 wrz 2017

Do góry
Szpalery hortek dziękują za uznanie

A ja jestem wściekła na szklarnię! Od początku twierdziłam, że jest licha i bylejaka. Drugi raz bym jej na pewno nie kupiła. Usztywniłam maksymalnie dół - fundamenty, śruby i takie tam.. Ale przecież góry nie przykryję parasolem. Wczorajszy wiatr powyłamywał tę śmieszną konstrukcję jakby była z papieru, no i w efekcie "okienka" są zdeformowane. Okienka były zamknięte, ale te całe uchwyty do ich zaczepiania, są równie "solidne" jak i cała reszta. Jeden został całkiem wyłamany i "odpoczywał" dziś w jeżynach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies