Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 05:33, 15 wrz 2017

Do góry
Potem pojechałyśmy na ognisko do naszej uroczej Mariolki (na razie nie ma swojego wątku ale już my ją namówimy, żeby szybciutko założyła…)
Piękna, słoneczna pogoda, dziewczyny we wspaniałych humorach, a leśna działka na której (według słów Mariolki) nic nie ma… okazała się być cudownie urokliwym miejscem!!!
Już od wejścia zachwycała piękna aleja „mandziurska”

potem przywitał nas śmieszny elf

Mariolka nie wspominała co by się jej przydało na działce, więc od Krysi dostała… gówno…znaczy obornik… hihihi

pozostałe prezenty zwoziłyśmy taczkami

były też klimatyczne latarenki
Szmaragdowy Zakątek 05:28, 15 wrz 2017

Do góry
Ostatnio żyję w strasznym „niedoczasie”…praca, dom, co drugi dzień goście, jakieś zaległe sprawy, zakupy które nie mogą poczekać, w minioną środę 75 urodziny mojego taty…uff…doba za krótka…
Ale nareszcie znalazłam chwilkę, żeby wejść na forum, więc wchodzę i od razu nadrabiam zaległości w piśmie obrazkowym.
W niedzielę wpadłam na momencik do Margarete. W moim obiektywie jej wrześniowy ogródek

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 22:59, 14 wrz 2017

Do góry
Dobry wieczór,

proszę o pomoc, ponieważ nie wiem, czy to co zaatakowało moje hortensje to mączniak, czy szara pleśń. Czym to zwalczyć? Może jest jakiś naturalny sposób? Po wycięciu chorych liści zaczęły się pojawiać młode, czyste od tego nalotu, ale choroba rozprzestrzenia się w dalszym ciągu, z całą pewnością z powodu wilgoci i wcześniejszego zagęszczenia rośliny.

Pozdrawiam

Ogród w Tarnowie 22:53, 14 wrz 2017

Do góry
Kilka fotek z dzisiejszego słonecznego, ciepłego i pięknego dnia.

Moja codzienność - ogród Oli 22:51, 14 wrz 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Co to za białe kwiatusze na pierwszym planie?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:50, 14 wrz 2017

Do góry
Kilka migawek z ogrodu:

Ogród w Tarnowie 22:44, 14 wrz 2017

Do góry
Datury sprowokowały mnie do ich pokazania. Od lat nie zawodzą a zapach zwłaszcza wieczorem powala

Żywopłotki cisowe. 22:44, 14 wrz 2017

Do góry

Pięknie ☺Moje klimaty☺ Haniu podziwiam Cię jak pięknie ogród tworzysz ☺
Ogrodowe kreacje 22:42, 14 wrz 2017

Do góry
Rzeczka szafirkowa - zaczyna płynąć Szafirkiem Latifolium, a w połowie zaczyna się szafirek Armeński:
Ogrodowe kreacje 22:35, 14 wrz 2017

Do góry
Dzisiaj potworzyłam rzeczki krokusowe i szafirkowe - o których marzyłam, oglądając je wiosną
Rzeczka krokusowa - krokus Tricolor

Rzeczka krokusowa - krokus fioletowy

Rzeczka krokusowa przy obramówce, wokół berberysu z krokusa Spring Beauty
Żywopłotki cisowe. 22:27, 14 wrz 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Nowe nabytki rozchodnikowe.
wyłamałam wszystkie łodygi, w dołki podłożyłam perlitu i wtykałam sadzonki, ciekawe czy dadzą radę jeszcze wypuścić korzonki.

Ładny kolor tego rozchod. Class Aef.

To była jedna sadzonka, dało rozerwać się na dwie, a jeszcze pocięłam łodygi, może powiększy się karpa o nowe przyrosty.

Skończone powiększanie rabaty, będzie rozchodnikowo, w miejsce doniczek kupię rozchodnika poznanego na wystawie Zieleń t. Ż srebrny łopatkowy Cape Blanco.
Haniu moje łodyżka po 3 tyg pusciły korzonki sprawdzałam w sobotę.Jest szansą że i twoje się ukorzenią. ☺
Mirkowy ogród (początki) 22:16, 14 wrz 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Mirka piekne te serby. Teraz dobry czas na przesadzenie. Musisz duze karpy wykopac przy posadzeniu dobrze podlej.

O tej samej porze w 2012 r. Sadzilam zwykle swierki i sie wszystkie przyjely. W przyszlym roku nie specjalnie beda rosly musza sie zaaklimatyzowac w nowej ziemi, ale za w lata rusza.

Jest to duza praca, ale dacie rade.
Glebogryzarka dobry nabytek mam elektryczna, ale juz nie przydatna.

Daglezja tez jest ladna na zywoplot.
Elusia damy radę z przesadzaniem☺Daglezje mam ☺Kupiłam 10 ale tylko jedna przetrwała.Jest fajna i lubi cięcie. Miała być na żywopłot .
Osiedlowy ogródek 22:10, 14 wrz 2017

Do góry
Tu widać te dwa szpalery krzaków zanim wymienili ogrodzenie, wczesną wiosną wszystko widać jak na dłoni.

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:03, 14 wrz 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
A teraz taka pogoda Dzięki Szopciu

Asiu u mnie od 2 tygodni taka pogoda
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 21:53, 14 wrz 2017

Do góry
Gracki dają radę w wodzie

Lawendowy zawrót głowy 21:53, 14 wrz 2017

Do góry
Jolu miło mi, że do mnie zaglądasz. Jesteś dla mnie wzorem ogrodniczki, kibicowałam Ci podczas powstawania ogrodu i ciągle do Ciebie zaglądam. Czasem po cichutku, bo przecież za każdym razem pisałabym to samo. Pięknie.
Na Ogrodowisku jest mnóstwo ogrodów dla każdego jego własny jest wyjątkowy, dla tych bardziej wymagających wciąż niedoskonały. Ten Twój jest wyjątkowy w każdym miejscu. Zachwycam się nim i Twoim wyczuciem nieustannie. Mam do totalnej przeróbki jedną rabatę. Z pewnością wykorzystam jakieś Twoje pomysły, ale na pewno nie skopiuję ich. Byłabym wdzięczna jeśli miałabyś cierpliwość i podpowiadała mi nazwy swoich roślin i adresy szkółek jeśli zamawiałaś przez internet. Przez chorobę jestem uziemiona w domu, rzadko gdzieś się wybieram więc i zakupy mam ograniczone. Ziemia u mnie jest bardzo kiepska VI kl i wieczna susza w lecie. Wąż do podlewania to mój nieodłączny przyjaciel z którym nie rozstaję się ani jeden dzień.
No i moje pierwsze pytania:

Co to za rozplenica, która ma tyle "kotków" w sierpniu? Jeśli zamawiałaś internetowo to proszę o namiar.
na zdjęciu z uśmiechniętym biegnącym czworonogiem po lewej stronie jest wysoka trawa, jak się nazywa i jaka jest jej wysokość.
Clematisa Maria Skłodowska już sobie zapisałam znalazłam go na e-clematis w cenie 26,90 czy polecasz tę szkółkę?

lojalna_ napisał(a)

Wyszłam rano z psem w krótkich gatkach i zimnica no wiecie co brrrr ubierajcie się ciepło hihihi

Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 21:41, 14 wrz 2017

Do góry
Warzywa w skrzyniach za to troszkę obrodzily

Osiedlowy ogródek 21:39, 14 wrz 2017

Do góry
I szersza perspektywa

Myślałam, żeby dosadzić przed ogrodzeniem jeszcze jedną pęcherznicę...
Ale w ogrodzie za cisami też by się coś przydało rozjaśniającego ten cienisty zakątek...

Osiedlowy ogródek 21:36, 14 wrz 2017

Do góry
Wklejam u siebie, może więcej osób mi doradzi ( Asia Makadamia Dziękuję)
w wątku o projektowaniu rabat cisza, a ja muszę coś zdecydować, wywalać te krzaczory czy nie?

Mam prośbę o pomoc.

Co posadzić w cienistym narożniku, zamiast rosnącej tam śnieguliczki.
Chodzi mi o coś wysokiego, co zasłoniłoby ogródek od przechodniów.

Wzdłuż ogrodzenia rosną hortensje limki, miskanty variegatus,cisy i ...nie wiem co dalej posadzić za tymi cisami.
Myślałam żeby powtórzyć hortensję albo miskanta, coś jasnego, co by rozjaśniło ale jednocześnie zasłoniło narożnik, ale one startują dość późno i wiosną wszystko byłoby odsłonięte.
Czy dereń dałby radę w tym miejscu?

Widok od strony ogródka (odległość od cisa do ogrodzenia do 150 cm)

Widok od strony chodnika

Żywopłotki cisowe. 21:36, 14 wrz 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
to dlaczego u mnie nigdy nie bylo ?

To tylko z tej odmiany są mocno pomarańczowe dokładnej nazwy nie wiem.

w ubiegłym roku też były tylko mniejsze bo szybko wycięłam łodygi a małeństwa zakopałam obok.
teraz odczekałam i dziś ścięłam. coś czytałam tylko nie pamiętam co dalej się robi.
Wiem że posadzić tylko obawiam się przemarznięcia.

Inną nazwę mają cebulki napowietrzne.
Powinnam zrobić zdjęcie w przybliżeniu samej cebulki, widoczne są łuski tak się dzieli.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies