Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:56, 11 sie 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Bardzo ładne miejsce Pracy dużo włożyłaś, ale warto dla takiego efektu
Ogród zapachów u Jasi 14:31, 11 sie 2017

Do góry
mira napisał(a)

Witam. Budleja robi wrażenie - jak cały ogród zresztą Pozdrowienia.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:21, 11 sie 2017

Do góry

Tu też zmiana. Rosła tu macierzanka, bardzo się rozłaziła. Ciągle źle wyglądała, dokupiłam trawę i posadziłam kostrzewy, które miałam w donicach. Wiedziałam, że kiedyś mi się przydadzą, no i rojniki, które nie zimują i ciągle zapominam jak się nazywają. Co roku mówię, że ostatni raz je przechowuję przez zimę, a jak przychodzą mrozy robi mi się ich szkoda i znów się z nimi męczę kolejną zimę.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:10, 11 sie 2017

Do góry
Od dłuższego czasu w tym miejscu nie robiłam zdjęć, zrobił się tam straszny rozgardiasz. Kiedyś ponacinałam firankę, żeby dosadzić roślinki. W zimie krety znalazły dziury w firance i tamtędy wyrzucały ziemię z pod żwirku. Żwir wymieszany był z ziemią i bardzo nieładnie to wyglądało. Samo polanie wodą nic nie dało, trzeba było ściągnąć żwirek, przesiać przez sito, wypłukać go w wiadrze, położyć nową firankę, pousuwać zbędne rośliny i rozsypać żwirek. Jeszcze nie odświeżyłam całej rabaty żwirowej bo straszne upały, ale zrobię porządek i z resztą. Firankę pod żwirem stosowałam jeszcze przed wejściem na Ogrodowisko, nie dusi ona korzeni roślinom, a w razie wymiany żwiru łatwiej jest go wyzbierać i nie ma tak dużych ubytków.

Ogród Mirelli 14:04, 11 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pierwszy raz kupiłam tak wysoką hortensję - Limelight. Jest wyższa ode mnie

Ladniutka ale tez skapo obsypana kwiatami, u mnie w szkolkach wiekszosc hortek to same liscie, ciekawa jestem czym to idzie, dobrze,ze chociaz moje w ogrodzie nie strajkuja w tym roku i kwitna
na początek... 13:59, 11 sie 2017

Do góry
Witam,
To mój pierwszy własny wątek na Tym forum. Jestem na etapie zakładania ogrodu i jeżeli można to tak nazwać to pierwsze kroki mam za sobą - trawa zasiana i rośnie. Nadszedł czas na kolejny ruch i tu właśnie brakuje wiedzy i pomysłu. Ogólny zarys co do planowanych rabat i roślin kreśli się w głowie, nieco trudniej przenieść to na przysłowiowy "papier". W kolejnych moich postach spróbuje nakreślić moje oczekiwania i zwracam się do Was jako doświadczonych "ogrodników" o pomoc, porady, uwagi, sugestie i wskazówki.
Moja działka jest zlokalizowana od strony południowo-zachodniej, na brak słońca nie mogę narzekać. Podtopienia raczej nie występują. Grunt jest przeobrażony gdyż musiałem nieco podnieść i wyrównać teren: wierzchnia warstwa ok. 3-5cm, czarnoziem, ok. 20cm piasek gliniasty, ok. 15cm rodzimy humus, pozostały grunt to dobrze przepuszczalny piasek.
Co do nasad, lubię wszystkie rośliny i tu jest problem.
Na początek kilka zdjęć mojej działki wraz z planem ze stanu obecnego. W wolnej chwili wrysuję to co kiełkuje w głowie. Złotokap i bukszpany widoczne na zdjęciu do zaadoptowania i przesadzenia.
A-ha, ogrodzenie od frontu będzie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:57, 11 sie 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Kiedyś mi się zdarzyło mieć w gruncie, podlewać prawie nie trzeba, ani tak nawozić , a super się płożą. No i w następnym sezonie miałam własne samosiejki
Dobrze by było, żeby się wysiały, chociaż na drugi rok planuję tam inny kolor.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:52, 11 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Jakie Ty masz rarytasiki roślinne i dekoracyjne Lubię oglądać Twoje widoki
Wczoraj przyszły od Ciebie nasionka Dziękuję
Wysiej od razu część, a resztę na wiosnę. Za miłe słowa dziękuję. Trawnik jak zwykle psuje wszystko, ale trudno suszę mamy od maja. Ratuję tylko rabatki, a to już aktualne zdjęcia.

Dalie - Dahlia 13:51, 11 sie 2017

Do góry
Zauroczona daliami w tym roku posadziłam ponad 20 sztuk, oto bukiet z kilku odmian

Ogródek Iwony II 13:42, 11 sie 2017

Do góry

Kochani, odpiszę wieczorem. Warzywnik mnie wciągnął.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:37, 11 sie 2017

Do góry
Toszko, chciałam jeszcze ponowić pytanko:
choina cięta "w stożek". ma dwa przewodniki. W którym miejscu je ciachnąć, i czy jeden, czy oby dwa?

Ogród Mirelli 13:29, 11 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Gosia nie lubię zanudzać ciągle tymi samymi fotkami

Dla Ciebie moja hortensjowa

ale nas przeciez nie da sie zanudzic ogrodowymi fotkami
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:02, 11 sie 2017

Do góry
hihi
Bylam na sniadanku w restauracji dostaje zawsze na urodziny z tej firmy kupon na sniadanie i co roku mi przepadal a w tym roku od razu zrealizowalam jeszcze przed urodzinami sniadanie z widokiem na cale miasto
leje bez ustanku wiec za duzo sie nie da porobic, najwyzej w domu cos.
Zajechalam tez do ogrodniczego przy budwlanym, tam maja taki stol z porzadnie zredukowynymi rolinami i kupilam dwie trawki po 50 centow i paprotke za 20
paprotka to narecznica czerwonozawijkowa. Kiedys bedzie miala piekny czerwony kolor
trawka to wyczyniec lakowy zwany lisim ogonem. Teraz im trzeba miejsca poszukac.
musze sie zaczaic jak zredukuja ceny jezowek narazie sa po 15€

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:52, 11 sie 2017

Do góry
Cyknięte rano... nic szczególnego na razie... ale chcecie to patrzcie...
Znalazło się miejsce na dzielone żurawki.

Tu też dodałam żurawki... studnia jest paskudna ale co tam...
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:40, 11 sie 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Pierwszy raz posadziłam surfinie w gruncie. Na początku podlewałam co dzień, ale po jakimś czasie wystarczy podlać co kilka dni. Świetnie sobie radzą w ziemi i cały czas kwitną. Pozdrawiam

Kiedyś mi się zdarzyło mieć w gruncie, podlewać prawie nie trzeba, ani tak nawozić , a super się płożą. No i w następnym sezonie miałam własne samosiejki
Ogród Mirelli 12:26, 11 sie 2017

Do góry
Pierwszy raz kupiłam tak wysoką hortensję - Limelight. Jest wyższa ode mnie

Ogród Mirelli 12:21, 11 sie 2017

Do góry
Gosia nie lubię zanudzać ciągle tymi samymi fotkami

Dla Ciebie moja hortensjowa

Ogródek Iwony II 12:19, 11 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Martynko, zwykły bluszcz ok, zawsze, gdy będziesz chciała wykopać, dasz radę. Też ładnie się rozrasta. mam w kilku miejscach i jak dotąd nie narzekam. Gdy za bardzo się panoszy, zwyczajnie odcinam i już.
Zimą robi dobrą robotę.
Płotek panelowy bardzo lubię. Kiedyś tuje go zasłonią i róże, ale teraz jest na swoim miejscu i działa na korzyść ogrodu Swoją drogą stał się tematem przewodnim w ogrodzie.

Pergola (robi się druga )

Ten Wasz płotek jest rewelacyjny Pergola też pasuje Masz super pomysły Jak możesz, to ożankę bym chciała Chyba Cię już prosiłam o nasionka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:12, 11 sie 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Teraz mnie ciągnie do tego kąta

Też bym nie ciągnęło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies