Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje małe wielkie marzenie

Moje małe wielkie marzenie

alis 16:01, 15 paź 2017

Zuzka25 napisał(a)
Hej Alis, często ukradkiem zaglądam do Twojego ogrodu. Bardzo podoba mi się rabata begoniowa i połączenie trzmieliny z brązowymi trawkami. Mam wrażenie, że wiosną rosły u Ciebie piękne czosnki główkowate, na które się skusiłam, ale później już nie mogłam zdjęć znaleźć.

Swego czasu też inspirowałam się Danusi rabatą. Zamiast ostrokrzewów posadziłam mini sadzonki hakonechloa aureola, które po 1, 5 roku bardzo mocno się rozrosły i zagłuszyły bukszpany. W przyszłym roku będę musiała zrobić rewolucję i prawdopodobne zamienię na np. ptasie łapki.

Daj znać to usunę zdjęcie

Witaj Zuzka Miło mi, że znalazł się kawałek ogrodu, który Ci się spodobał Tak, miałam na rabacie główkowate, w tym roku dokupiłam tylko 3 paczki, ale podobno się rozmnażają, więc liczę na ich większe ilości w przyszłym sezonie, bo są naprawdę urocze
Swoją begoniową też bardzo lubię, begonie są jeszcze w niezłym stanie, kwitną nieprzerwanie do przymrozków.

Śliczną masz tę rabatę, mi tak utopione kulki w hakone podobają się, chyba nie wymieniałabym jej na ptasie łapki
A jak zimą wygląda ta rabatka?
Toszka 19:35, 15 paź 2017

sorrki, ale chora byłam tak, że na oczy nie widziałam. Choroby nie koniec, ale chociaż przejrzałam na oczy
Ostrokrzew Golden Gem lubi lekko kwasna glebę. Danusia już chyba go nie ma bo przemarza. Bardzo pomału rosnie, albo uwstecznia się. Jest kruchy i przy psie może być różnie. Dodatkowo nie jest tani. Ja go odradzam.
Myslę, ze zimą wystarczą same kulki. Wypełniacze nie mają takiego znaczenia. Mniejszy też stres przy odśnieżaniu.
alis 20:28, 15 paź 2017

Oooo Toszka, niedobrze, że dopadło Cię choróbsko Brakuje tu Ciebie na O., wracaj w takim razie do zdrówka, ściskam ciepło

Co do rabatki, to na chwilę obecną zostają kule tylko, na wiosnę dosadzę trawki. Czy Twoim zdaniem takie ustawienie kul jest sensowne? czy coś poprzestawiać?
Mówisz, ze ostrokrzew jest kruchy, to go nie chcę, mam Berberys Thunberga 'TINY GOLD' ten skubany również jest bardzo kruchy co przy moim psiaku nie jest wcale fajne
Zuzka25 21:16, 15 paź 2017

Znalazłam jedno zdjęcie z uschniętą hakonechloa wczesną wiosną, jakoś nie "śmieciła" za bardzo. Pomiedzy posadziłam czosnki, których brzydkie liście gubiły się w buszu trawy.
alis 21:29, 15 paź 2017

I to jest ta sama hakonechloa z poprzedniego zdjęcia? Niesamowite jak odbiła ładnie.

Pomysł z czosnkami super, miałam czosnki powtykane między kule na begoniowej, a potem kwitły tulipanki białe zanim pojawiły się znowu begonie

U mnie chyba za mało słońca będzie na cebulowe, może ciemierniki wsadzę, żeby coś kwitło, 2 już mam jakby co
Zuzka25 18:42, 16 paź 2017

Nie znałam wcześniej ciemierników. Musiałam doczytać i obejrzeć. Bardzo ładne, zwłaszcza w odcieniach bieli. O jakiej porze roku kupowałaś ciemierniki?
mamuska1980 21:06, 16 paź 2017

Ciemierniki też fajny pomysł
Magleska 21:22, 26 paź 2017

dzięki Tobie mam pomysł co pozmieniać w przedogródku .....hakone do buksów
lindsay80 12:24, 27 paź 2017

Ala, Ty już chyba sezon zakończyłaś, bo zwolnił wątek.
Będą ciemierniki?
Moje właśnie zaczynają kwitnąć.
alis 16:07, 28 paź 2017

To prawda Edytko, sezon zakończony Będą kulki bukszpanowe hakone i ciemierniki, mam tylko 2 póki co resztę na wiosnę zakupię.
Czy teraz jeszcze można sadzić ciemierniki czy za późno?