Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:32, 06 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, tulę Cię mocno! Wpadłam, jak zwykle po przerwie, najpierw do Ciebie. Życzę Ci Bohaterko dużo zdrowia i żeby już te przeciwności wszelakie Was omijały z daleka.
Nic mądrzejszego nie napiszę, bo same najmądrzejsze głowy tego forum pięknie podpowiadały i największe serca tu Cię wspierają.

I aż głupio teraz o takich przyziemnościach pisać, ale może pasowałoby Ci coś takiego do kuchni?
Miałam tą suszarkę w mojej poprzedniej, a teraz leży w piwnicy - przyda Ci się?

Asia, a podasz mi wymiary i z czego ona jest? Bo na kupnie jestem, ale nic sensownego do tej pory nie znalazłam. Ona u Ciebie na czym stała? Bo musiałabym wymyślić coś pod nią do łapania wody. Podoba mi się bardzo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:24, 06 sty 2024

Do góry
Sylwia, tulę Cię mocno! Wpadłam, jak zwykle po przerwie, najpierw do Ciebie. Życzę Ci Bohaterko dużo zdrowia i żeby już te przeciwności wszelakie Was omijały z daleka.
Nic mądrzejszego nie napiszę, bo same najmądrzejsze głowy tego forum pięknie podpowiadały i największe serca tu Cię wspierają.

I aż głupio teraz o takich przyziemnościach pisać, ale może pasowałoby Ci coś takiego do kuchni?
Miałam tą suszarkę w mojej poprzedniej, a teraz leży w piwnicy - przyda Ci się?

Kopczyki/odchody na trawniku 22:23, 06 sty 2024

Do góry
Tu robotę robi powietrze w strefie korzeniowej.
Ze swojej strony polecam stosowanie nawozów organicznych które nie oddziaływają negatywnie na organizmy glebowe.
Ogródek Gosi 21:00, 06 sty 2024

Do góry

I tak zakończył się czerwiec
Ogródek Gosi 20:57, 06 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 20:56, 06 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 20:55, 06 sty 2024

Do góry
Ogródek Gosi 20:53, 06 sty 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczności, pięknie subtelnie, pastelowo kwieciście. Bardzo mi się podoba to co pokazujesz

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się mój misz-masz

antracyt napisał(a)

Ach te róże

Też zauważyłam, że czarny bez nie przepada za cięciem. Mojego podkrzesuję od doły, żeby doświetlić to co pod nim. Nie idzie tak jak Twój mocno w górę, ale bardziej parasolowato rozkłada na boki(to pewnie kwestia rodzaja cięcia właśnie). Bardzo lubię zapach jego kwiatów
Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, że przeprowadzka GF ma sens

Ja musze ciąć swój bez, bo zagradza furtkę. Furtka powstała po jego posadzeniu. Mam wrażenie, że mniej przyrasta, jakby co roku było go mniej.

Gosialuk napisał(a)
Z wielką przyjemnością oglądam zdjęcia z twojego ogrodu. Może i bałaganiarski, ale i kojący w odbiorze.

Miło mi

Basieksp napisał(a)
Myślę podobnie jak Gosia ogród kojący, niby dużo roślin a taka lekkość w nim panuje wszystko fajnie się uzupełnia, przyjemnie się go ogląda

Wydaje mi się, właśnie dzięki ograniczeniu kolorystycznemu ogród nie przytłacza mnogością roślin, gatunków. Zazwyczaj mam pojedyncze egzemplarze. Inaczej niż powinno się sadzić. Dopiero teraz uzupełniam, jeśli jakaś rośliną wypadnie, rośliną, która już rośnie w ogrodzie.
Ptasi gaj 18:41, 06 sty 2024

Do góry
Dzisiejszy widoczek
Cieszę się, że trochę śniegiem sypnęło.

Ogród Basi i Romka 18:29, 06 sty 2024

Do góry
Taki mały leśny spacer Woda na jeziorze z brzegu lekko, ścięta lodem To zaorane pole, to miejsce przygotowane pod nowe nasadzenia, dużo jest już obsadzone. Ale jeszcze jest dużo terenów do zagospodarowania. Nowe nasadzenia są bardziej urozmaicone, są brzozy, deby, graby, sosny, modrzewie. Dawniej przeważały lasy sosnowe, przeplatane brzozami i świerkami. Niech sobie ładnie rosną nowe
A tak wyglądało to miejsce w 2020 roku, teraz nie ma już korzeni, na wiosnę pewnie posadzą drzewka
Kraina spełnionych marzeń 16:22, 06 sty 2024

Do góry
W zeszłym roku znajomy naszego ornitologa (którego też bardzo ucieszyła wiadomość o pojawieniu się pójdźki) zaproponował, że zrobi dla niej budkę lęgową.
Budka jest zamontowana na nieużytkowym strychu i wygląda tak:
Kraina spełnionych marzeń 16:10, 06 sty 2024

Do góry
Dzisiaj spotkała mnie wspaniała niespodzianka!
W naszym ogrodzie ponownie pojawiła się sowa pójdźka. Ale od początku...
Od pierwszych myśli o ogrodzie towarzyszyło mi takie marzenie, żeby stworzyć w nim warunki sprzyjające dla sów. Drapieżne ptaki wzbudzają mój podziw od dawna, a już sowy szczególnie. Mają w sobie jakiś majestat i coś takiego magicznego, co mnie urzeka.
Okazuje się, że to marzenie spełniło się zanim jeszcze zdążyłam je wypowiedzieć na głos. Gdy tylko nasz dom został zadaszony, to na wystających krokwiach zaczęła przesiadywać niewielka sowa. Z początku nie miałam o tym pojęcia, bo nie udało mi się jej zobaczyć aż do zeszłego roku. Dziwiły mnie tylko dziwne odchody, bo jeszcze wtedy nie wiedziałam, co to są wypluwki. Otóż wyglądają one tak:
Ogród Muszelki 15:41, 06 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tak już ogrodowo…dzięki za wieści o trawniku. Planuje kolejną rabatę. Doradź proszę - ciemierniki jeśli sadzić jeden obok drugiego w rządku lub plamie to w jakich odstępach? Pokazały już pączki u Ciebie?

Od niespełna dwóch miesięcy kwitną u mnie czerwone ciemierniki. Reszta odmian jest zapączkowana lub z pojedynczymi rozkwitniętymi kwiatami. Zdjęcie z końca listopada, po pierwszym opadzie śniegu:

Odległość między ciemiernikami zmierzę jutro, ale wydaje mi się że posadziłam je co  50 cm. Dam znać.
Ogród Muszelki 15:37, 06 sty 2024

Do góry
Przykład "ramki z cieniem":

Nie żałuję kartek na fotki. Często rozciągam je na całą stronę A4

lub wykorzystuję np. ramkę w kształcie koła:

Ogród Muszelki 15:19, 06 sty 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Warto poświecić godziny dla takiej pamiątki. Głównie A4 rozmiar wybierasz? Białe ramki na 6 mm grubości?

Tak, A4. Ładnie w jednym formacie wyglądają na półce Wybieram różne szablony tak, by pasowały do "okazji", zawsze dodając na grzbiecie tytuł. Gdy takich albumów stoi na półce kilkanaście, to później łatwiej odszukać konkretny tytuł.

Szablony traktuję bardzo luźno, wykorzystując to, że jest w nich dodatkowo przypisany rodzaj tła. Posiłkuję się też tłami wybranymi z zakładki znajdującej się z lewej strony programu.

Podobnie korzystam z ramek, masek, klipardów, układów stron.

W przypadku albumu z chrztu korzystałam z różnych ramek, wybierając te w kolorze starego złota lub takie, które estetycznie pasowały mi do projektowanej strony, np.:

Albumy z fotografiami krajobrazowymi w 90% są z tłem czarnym lub białym. Stosuję w nich ramki o szer. 1mm lub wybieram z zakładki ramki z cieniem, czyli takie, które dają złudzenie zdjęcia położonego na kartce.
Ogród Muszelki 15:12, 06 sty 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
O kurza mordeczka! Piękny albumik i jaka pamiątka szczególnie dla najmłodszych "na potem"

Bożenko, wypadło na mnie przygotowywanie albumów Wyszło na to, że to ja je najsprawniej robię. I ponoć mam najwięcej wolnego czasu No, w każdym razie więcej od tych, które karmią piersią

Działam więc na bieżąco, żeby nic mi nie wisiało "na zaś". W myśl zasady: co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj

I tak, np. w listopadzie zaprojektowałam album z chrztu.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:09, 06 sty 2024

Do góry
Śnieżne klimaty okoliczne

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:31, 06 sty 2024

Do góry
A dzisiaj rano taka niespodzianka
Ogród Muszelki 12:09, 06 sty 2024

Do góry

Ogród Muszelki 12:05, 06 sty 2024

Do góry
Wczorajszy wieczór i kawał nocy poświęciłam na przygotowanie do druku rodzinnego, pamiątkowego albumiku. Oto kilka stron:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies