Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:03, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Pomimo deszczowej pogody nie czuć jeszcze jesieni w ogrodzie. Brzozy tylko zrzucają pierwsze listki. Róże kwitną po raz kolejny. Kilka zdjęć z deszczowego poranka, trzeba uwiecznić końcówkę lata

]

To jeden z moich ulubionych kącików w twoim ogrodzie Tak mało mieliśmy deszczu w małopolsce, że z radością oglądam takie właśnie nastrojowe zdjęcia.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:54, 06 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
ale numer , wiesz, że się nie kapnęłam? U Ciebie na słonku to i kolorki złapał, a u mnie pod sosną był byle jaki. Sylwuś mam dowód na to, że od zeszłego roku rośliny baaaaaarrrrdzo Ci urosły - zobacz, to zdjęcie z 2016r, wiosna. Patrz choćby na te berberysy. Wierzyć się nie chce, że to te same

Niesamowite to zdjęcie Kasiu Faktycznie sporo , a sosna i tuje to już giganty w porównaniu
Ja teraz jestem ciekawa jesieni bo już rok temu miałam niezłą , a teraz wszystko większe
Liliowo i kolorowo:) 09:53, 06 wrz 2017

Do góry
A teraz troche wspomnien, haha chyba się starzeje bo ostatnio coraz bardziej staje się sentymentalna Natknełam się na zdjęcia z przed 10 lat i koniecznie musze na wiosne zrobic rewolucje przy oczku bo zbyt zarosło.
Wzgórze chaosu 09:31, 06 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

Co do wyboru wrzosów to przypominam, że nie chcesz już chaosu i pstrokacizny . Ja bym wybrała jakieś stonowane.

Kupiłam 20 sztuk białych będzie spokojniej. Pan sprzedawca pytał, czy ślub się szykuje?
Liliowo i kolorowo:) 09:21, 06 wrz 2017

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Pomimo ulew to pierwszy raz moje hortensje nie są połamane i zaczynam się zastanawiać czy to może dlatego, że też pierwszy raz nic ich nie wiązałam ani nie podpierałam z powodu kontuzji. Może nalezy im dać spokój?

A którą to taka bohaterka? Musisz przy fotkach pisać nazwy hortensji bo lepsza jest wtedy orientacja. Może Ci się wydawać że się powtarzasz Ale dla czytającego to nie ma znaczenia. Jest obraz i nazwa i lepiej gromadzi się informacje. Ja się zastanawiam między Phantomem, Polar Bear, Moonlight. I chyba każdą bym chciała. Ale kwestia przebarwień- nie chcę różowych ewent. Delikatnie sztywne pędy- to chyba rzadkość ma Magical Candle i Silver Dollar i Tardiva (Ale znowu koronkową a ja wolę chyba pełny kwiat).

Sama nie wiem- wszystkie piękne Ale trzeba wybrać.
Ukojenie 09:15, 06 wrz 2017

Do góry
Taki wyskok z rana

To wlasnie Ja 09:11, 06 wrz 2017

Do góry
Wczoraj mimo złej pogody posialiśmy upragnioną trawę
Teraz czekamy na efekty.

Zabrałam się też za hortensję ogrodową. Posługując się filmem z Zielonego Pogotowia rozsadziłam pędy z ukorzeniaczem do doniczek i jeszcze około 3 tygodnie będę cierpliwie wyglądała efektów

Liliowo i kolorowo:) 09:08, 06 wrz 2017

Do góry

Wstepnie bedzie to 16 lub 17.
wczoraj posadziłam dwa nowe rozchodnikio ciemnych lisciach, w innym miejscu mam też taki co na czewono kwitnie i bardzo mi się podoba muszę go rozmnożyc
Magical Candle co w tym roku possdziłam na nowej rabacie bardzo ładnie zakwitła a Grandiflora to ona?? Piękny duży pokrój krzewu jest i sztywne pędy.

Danusiu. Wszystko cudne
Mój pierwszy ogród - Paulina 08:57, 06 wrz 2017

Do góry
lipss napisał(a)

Na tym zdjęciu ładnie widać, że podstawowa forma świerka zajmie Ci połowę szerokości trawnika.

Są odmiany karłowate, wąskie i takich trzeba szukać.
Drzewa liściaste są łatwiejsze, bo mają koronę tylko na górze, a przy ziemi nie zajmują dużo miejsca, ale też: brzozy rosną raczej duże i dałabym je tylko w rogach. Na środku rabaty dałabym tylko nieduże drzewka w stylu wiśni umbra lub piccardii. Ewentualnie gatunki kolumnowe
Ogród z łezką II 08:51, 06 wrz 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)

To na 100% jest Charls Austin a nie Chippendale.
Kasiu pięknie wypielęgnowany czyściutki ogród o tej porze, u mnie jakoś już brak napędu, ciągle pada..

No nie...pewna jestem, że to Chippendalle Kupowana w czasie kwitnienia w dobrej szkółce, pani ją prowadząca na prawdę jest znawcą róż i w tamtym okresie miała licencję tylko na niemieckie róże, niedawno ma też na angielskie. Ta róża rośnie u mnie od 2011 roku, bankowo jest niemiecka.

Jeszcze raz jej zdjęcia

Ogródek Iwony II 08:46, 06 wrz 2017

Do góry
A może Kleine Fontanne?
Tą:

Tu fotka z zeszłego roku - ładniejszy był wrzesień, niż teraz ...
Ogród z łezką II 08:43, 06 wrz 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Gratulacje z okazji 1000 stron....ale się ogród zmienił przez ten czas - o rany
A ilu fajnych, nowych ludzi poznałaś, ile przyjaźni nawiązałaś i znajomości, ile życzliwych wpisów dostałaś, ile ciekawych miejsc na żywo i wirtualnie zobaczyłaś....
Jak to wszystko cieszy

Warto czasem spojrzeć wstecz przy takiej jubileuszowej okazji
Buziaki z załącznikiem - moja Lady Emma Hamilton (w lipcu tak wyglądała - teraz gorzej się ma)

Dziękuję Małgosiu
O tak, ogród się zmieniał do tej pory dość dynamicznie Teraz już spokojniej będzie, chociaż mam plan na jeszcze jedno malutkie nowe miejsce

Życie mi się bardzo zmieniło dzięki forum...tutaj tak łatwo było mi znaleźć podobnie zakręconych i otwartych ludzi

Twoja Lady piękna, faktycznie podobna trochę do L.of Shalott, liście ma tylko zupełnie inne.
Ogródek Iwony II 08:37, 06 wrz 2017

Do góry
Taaak, ta pogoda. Pada i pada, nawet do ogrodu nie da się wyjść. Akurat nie mam czasu, bo uruchamiamy dziennik, a przy tym dużo pracy, ale już mam prawie wszystko ogarnięte, wszyscy zadowoleni, dziś juz bym chciała wyskoczyć do ogrodu pogadać z zielskiem. I chciałabym przesadzić tą hortensję, co się tak ociąga z kwitnieniem. Chyba ma za mało słońca, tak sobie myślę. Zwolni mi się jedna donica przy tarasie, przy różach. Zastanawiam się, czym ją zapełnić. Dałabym trawy, ale nie wiem, czy na pewno i jakie? Mało słońca tam jest po południu, mimo, że jest to strona wschodnio-południowa... Pergola zacienia.

Trawy? Jakie by pasowały do herbacianych róż?
Na lewo mam trzinnika FK. Będę go dzielić. Może powtórzyć go?

Nie mam lepszej fotki. Byłby na lewo i przy tarasie, na prawo od tuji...
Blaski i cienie nowego życia 08:12, 06 wrz 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Co ja widzę, jaki fajny kawałek ceglanego muru. Chcę koniecznie wiedzieć co tam będzie, bo ja to wiesz - róże pnące bym tam rozpięła na nim.

Na połowie budynku mam ceglaste mury. Jakoś nie zabierałam się nigdy za to bo musiałaby być duża pnąca. Kto by skakał żeby się tym zajmować ma wysokości. Mam techniczne opory.

Na powyższym zdjęciu będą miskanty pod oknami i trochę zimozielonego wypełnienia i rozplenice.

Z prawej strony tarasu takie widoki

Blaski i cienie nowego życia 08:07, 06 wrz 2017

Do góry
Ładna na Twoja hortensjowa rabata, masz tam lawende? Dobrze widze? Też z tydzien temu miałam problem wogóle wejsc na forum, w koncu wylogowałam i na nowo się zalogowałam i teraz mam spokój. Nawet widziałam, że pytałas juz o to w sprawach technicznych bo też szukałam pomocy. Odpowiedzieli Ci co masz za problem? U nas dzis pada cały czas mały deszczyk ale pada ale wczoraj było bardzo ładnie i też pracowałam w ogrodziePozdrawiam

Tak mam całe obrzeże z lawendy. W zeszłym roku część bardzo nisko cięłam więc są niższe. A część z sadzonek własnej produkcji. Dlatego nie ma jeszcze tego efektu obwódki. I jeszcze z samego przodu też będzie zmiana Na wiosnę myślę Reszta to kwestia czasu. Cały ten sezon pracowałam nad tą lewą stroną rabaty.

W sprawach technicznych czekam cierpliwie. Jak będę przy komputerze to spróbuję wrzucić fotki. Teraz mam tylko tel.

W sobotę muszę ogarnąć trochę warzywniak. Cebulka się już suszy. Ziel pietruszka do zamrażarki. Coś muszę zrobić z truskawkami bo się rozrastają, może na miejsce koperku wsadzę sadzonki nowe? Marchew i buraczki mogą jeszcze zostać.

Silver Dollar

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies