Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:35, 12 paź 2017

Gosiek33 napisał(a)

U mnie kamyczki leżą grzecznie, pytałam czy nic się u Ciebie w nich nie wysiewa? Mam bez liku siewek brzozy, nawłoci, sosny, pęcherznicy, traw wszelakich i diabeł wie czego ... na kamieniu kwiaty nie rosną

Gosiek, tam nie ma warunków na kiełkowanie czegokolwiek. Ten kliniec nie jest zaklinowany szalenie mocno. Chrzęści pod stópkami. Siewki chwastów pojawiają się jedynie na zapłociu w miejscu, gdzie kliniec się kończy. Wyciągam je raz na miesiąc.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:12, 12 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Tak oglądam te Twoje piękne zdjęcia i myślę: O Ona też lubi bordy w ogrodzie Przepiękne astry! Kolorystką powinnaś zostać. Chociaż..hm..czy istnieje taki zawód???

Sądząc po kolorach w ogrodzie, to chyba wszystkie mają swojego reprezentanta.
Stosunkowo najmniej jest czerwonego.
Kiedy byłam mała bardzo lubiłam, patrząc na świat, mrużyć oczy. Kontury się rozmazywały i pozostawało jedynie wrażenie przenikających się plam. I tak mi chyba zostało.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:25, 12 paź 2017

Oczary- sprowadziłam je do ogrodu, żeby wiosną widzieć piękne frędzelki. Wiosną z pewnością ich nie zobaczę. Ale teraz i owszem. Szkoda tylko, że liście je przesłaniają. Obie moje odmiany okazały się tymi, które kwitną pod koniec sezonu.

Powiem to głośno: cały rok czekam na przebarwienie się imperaty. Widać ją z daleka.

Werbenę też widać. Dlaczego ona nie może rosnąć prosto jak struna?

Dereń Flaviramea- przebarwia się na żółto. Inaczej niż pozostałe derenie. Klon ussyryjski.

Agania 19:35, 12 paź 2017

Feeria barw u Ciebie Haniu...rozweselasz kolorami
Sibirica na piękne gałązki...myślę o nim...szkoda, że nie posadziłam ich razem zielonymi Flaviramea

Super wybarwił Ci się klon chyba Henry?

Oczary kwitną Ci teraz...jestem zdziwiona?

Wyjątkowo kolorowa ta jesień u Ciebie... u mnie też kolorowo, ale czy ja zdążę zrobić foty, kręgosłup mi wysiadł
Gruszka_na_w... 20:24, 12 paź 2017

Aganiu,boleści kręgosłupowych współczuję. Nic przyjemnego. W tym sezonie klon Henry'ego najpiękniej się przebarwił. Listki mają subtelną barwę, bez żadnych plamek.
Oczary wirginijskie kwitną późną jesienią. Pozostałe wiosną. Mnie się trafiły te pierwsze, chociaż zamawiałam inne.
pestka56 21:54, 12 paź 2017

Trawki z jasnymi liśćmi to skarb w ogrodzię

Znowu przepiękne zdjęcia Proszę jeszcze

Mój oczar kwitnie właśnie na przedwiośniu i dotąd nie widywałam kwiatków, bo żle był posadzony. Za dużo cienia. Jesienią z duszą na ramieniu przesadziliśmy na nowe bardziej słoneczne miejsce. Zakwitł... jednym kwiatkiem. Wreszcie też podrósł i zagęścił się nawet, a teraz cały się wyzłocił. Wreszcie wiem, że mam oczara i mam nadzieję, że będzie też porządnie kwitł.
Brzozowadzie... 11:03, 13 paź 2017

Haniu, będę nudna - to drugie zdjęcie, które wstawiłaś, to ta moja wymarzona rabata, prawda? Po prostu przepiękna, tam nawet żółkniejące hosty grają z imperatą... No po pstrou marzenie senne...Nie mogę się napatrzeć
Gruszka_na_w... 19:43, 13 paź 2017

Ależ piękny dzień mieliśmy. Prawdziwe babie lato. Temperatura dochodziła do 20 stopni, świeciło słoneczko, wiatru nie było. Wykorzystałam sprzyjającą aurę i wykopałam z warzywnika buraki i marchew. Selery jeszcze zostawiłam. Podcięłam liście porom. Na kolację mieliśmy jesienny szpinak z jajeczkiem sadzonym.

Klon Ginnala na przedpłociu

Długa prosta codziennie wygląda inaczej. Jedne rośliny tracą liście, inne zmieniają kolory.Pestko, ta żółta plama to właśnie oczar.

Wciąż nie mam ostatecznego pomysłu na rabatę wzdłuż południowej ściany budynku. Rosną tam pnące róże jako główny element. W czerwcu jest OK, ale potem to miejsce strasznie mnie denerwuje. Brakuje mi tam spójności między nasadzeniami. Coś tam próbowałam zmieniać na najniższym pietrze, ale to chyba za mało. Brakuje tam średniego piętra, a na nie brak miejsca. Pomyślę o tym zimą.

Gruszka_na_w... 19:48, 13 paź 2017

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, będę nudna - to drugie zdjęcie, które wstawiłaś, to ta moja wymarzona rabata, prawda? Po prostu przepiękna, tam nawet żółkniejące hosty grają z imperatą... No po pstrou marzenie senne...Nie mogę się napatrzeć

Tak, to ta rabata. Efekt ostateczny wyszedł tak zupełnie niechcący, ale przyznam szczerze, że i mnie się podoba. Cały rok to miejsce wygląda przyzwoicie i nie odczuwam potrzeby wprowadzenia zmian.
Gruszka_na_w... 19:53, 13 paź 2017

Mieniło się dzisiaj. Intensywnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies