Silberfeder to olbrzymi miskant, w trakcie kwitnienia ma u mnie niemal 3 M wysokosci, wiec na pewno będzie wystawał nad hortensjami raczej sie nie pokłada ale musisz przeznaczyc dla niego min 1 M szerokosc, bo to duzy miskant. Nie wolisz morning light lub Gracillimus? Uwielbiam Silberfeder i podobne do niego Grosse Fontaine, ale to olbrzymie miskanty, ktore dobrze wygladaja jako solitery. Wypija cała wodę okolicznym roślinom. Mam je posadzone własnie w mijescu gdzie kiedys gromadziła sie u mnie w ogrodzie woda.
Niestey w tym miejscu nie mam zdjęc kwitnacych hortensji. Bo w tym roku nie kwitły a w poorzednim seoznie rosły na zupełnie innej rabacie..... Przesadzałam je wiosna. To hortensje ogrodowe, ktore kwitna na niebiesko (oczywiscie pod wpywem nawozu)
Na razie z powodzeniem może stać w donicy na zewnątrz, schowaj go gdy mrozy w nicy będą w okolicy -5. Jesli garaż jest nieogrzewany i ma jakiekolwiek okno to dobre miejsce na zimę. Nie wiem czy w ciemnym mijscu konwalnik nie wyjasnienieje.
Aga miałam kolor kasztanowy na tarasie. Nie olejowałam go chyba przez dwa sezony, wypłowiał i sie zmył, potem lekkie czyszczenie Karcherem , potem pomalowaliśmy szarym olejem . Bez problemu pokryliśmy ten kolor, aczkolwiek trzeba było dokładnie kazdą szparę zamalować.
Madziu żółkną szybciej rośliny , ktore maja mniejsza ilosć światła. Pewnie masz te drzewka jesienią w większym cieniu niz sąsiedzi, bo o suchy teren Cie nie podejrzewam
Ja też - tak jak Madżenka - wolę skupić się na Twoim ogrodzie. Jesień jest cudna, kolory dają czadu.
Ps Dziękuję za wpis w moim wątku, wolałam nie komentować, ale wiedz, że jestem nim bardzo wzruszona. Twój ogród (i Ciebie) też kocham i jest w mojej czołówce Ściskam
Przyznaje się bez bicia, ze preferuje wszelkie zakupy przez internet nad buszowaniem w sklepach... Teraz mnie znow kusza i-perfumy, gdy czytam Ciebie.... I jak nie zamowic nowego podkładu ,