Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Sylvana 12:08, 25 paź 2016

Dubelek
mirkaka 13:22, 25 paź 2016

Iwonko, niektórych rabat w ogóle nie mogę poznać, tak jakbym nigdy nie była u Ciebie. Chyba sporo poprzerabiałaś latem ? Pięknie masz
Pod Rh ja bym posadziła coś co łatwo da się potem przesadzić. Bo Rh za chwilę się rozrosną i wszystko zagłuszą. Natomiast miskanty mogą się same zbyt rozrosnąć i zagłuszyć Rh.
ren133 13:36, 25 paź 2016

Iwk4 napisał(a)

Beatko, każdemu życzę, by był szczęśliwy ze swoją połówką, ale przyznam, że do pewnych sytuacji człowiek musi dorosnąć, dojrzeć. Nie zawsze i nie od razu jest sielsko i słodko.
Kiedyś Madżenka pisała chyba o szklance od połowy pustej lub do połowy pełnej. Każdy tą samą rzecz widzi inaczej. Od tego, jak postrzegamy świat wkoło nas zależy, czy jesteśmy szczęśliwi...
Jesień na początku sprawiała, ze miałam doła, bo zimno, bo mokro, bo dni szybko się kończą... A teraz dostrzegam nowe kolory, pięknie przebarwia się jesień
W sobotę się przewróciłam ( zbieg kilku zdarzeń) i nogę mocno stłukłam. Mogłabym być zła, że kuleję, ze boli, a ja się cieszę, że na bólu i opuchliźnie się skończyło, a nie na złamaniu

Zamyśliłam się nad swoim życiem)))
Ewa777 18:44, 25 paź 2016

Iwk4 napisał(a)

Super wymyśliłaś tę rabatę Bardzo mi się podoba to zestawienie
Mamy już dach Ale nie robiłam jeszcze zdjęć
Basilikum 18:57, 25 paź 2016

o fachowcy juz sa super nich im sprawnie idzie. Mam nadzieje, ze noga coraz mniej boli
szemusia 20:20, 25 paź 2016

Zaglądam, Iwonko
Tzn. zaglądam częściej, ale nie zawsze czas nie pisanie mam...

Piekna jesień w Twoim ogrodzie I chyba masz więcej sloneczka niż u nas, fotki takie energetyczne
Dobrze, ze majstry się wreszcie znaleźli, bo doskonale rozumiem Twą frustrację z tego powodu. U mnie też bajzel...

Dlaczego sadzisz czosnki w doniczkach? Pytam, bo po raz pierwszy zakupiłam czosnki (gladiatory) i zbieram wszelkie informacje
Iwk4 23:31, 25 paź 2016

Kochani, dziękuję, ze zaglądacie.
Dziś nie bardzo mam czas na forum, odszukałam tylko rady Toszki dotyczące sadzenia czosnków ozdobnych:
wg tych rad:

Toszka:
"Wykorzystujemy doniczki co najmniej 15cm średnicy. Kompost i w to jedna cebula. Dołujesz. W doniczki wkładam tylko Globmastery, Gladiatory i Giganteum. Gdybym miała Mont Blanc też bym dała w donicę. Ważne aby doniczkę dać poniżej poziomu ziemi. Wyściółkować grubo kompostem.
Małymi się nie przejmuję, bo tanie."

"Ważne by nie była to mała doniczka."

"Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią. "

"...sadzisz w doniczkach min. 15cm średnicy po jednej cebuli.
Primo - one żarłoczne i nie potrzebna im konkurencja (korzonki mają spore i duzo);
secundo - jak dasz gęsto to liście będą się kisić na sobie, bo przecież mają duże liście. A jak mało liści to i kwitnienie słabe."

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=326#post_0

Ja czosnki posadziłam rok temu do małych doniczek. Nie doczytałam, jakie mają być duże... Korzenie się rozrosły, miały za sucho i 3 padły, zanim wypuściły kwiat. Szybko je wykopałam i wsadziłam bez doniczek do ziemi.
W tych małych doniczkach miały za sucho...
We wrześniu je odszukałam. Dwie cebulki podzieliły się, jedna nie...

Z tymi doniczkami można czosnki zostawić ze dwa sezony... Potem wykopuje się we wrześniu, wymienia kompost, oddziela się cebule i sadzi na nowo w październiku...

Sylvana 23:42, 25 paź 2016

Dziękuję...jeszcze nie jest za późno, żeby błąd naprawić....doniczki za małe....robota od początku

Pozdrawiam Iwonko i trzymaj się cieplutko
blyxa 23:54, 25 paź 2016

O załapałam się na czosnkowo-doniczkowe rady Toszki. W tym roku czosnków nie sadzę ale mam nadzieję, ze zapamiętam na kolejny sezon.
anna_t 08:59, 26 paź 2016

ja posadziłam czosnki według wskazówek Iwony bo zalezy mi na nowych cebulach. ale jest to bardzo pracochłonne, przynajmniej dla mnie. nie wszędzie jeszcze przerobiłam ziemię i mam zbitą glinę, wykopać dołek ok 40cm to dla mnie nie lada wyczyn. wzielam sie na sposów i robiłam dołki na szpadel i poprostu na powierzchni usypywalam gorkę. no nie dałam rady inaczej. mam nadzieję że się uda...
pozdrawiam Iwonkę i Iwonkę Toszkę