Kochani, dziękuję, ze zaglądacie.
Dziś nie bardzo mam czas na forum, odszukałam tylko
rady Toszki dotyczące sadzenia czosnków ozdobnych:
wg tych rad:
Toszka:
"Wykorzystujemy doniczki co najmniej 15cm średnicy. Kompost i w to jedna cebula. Dołujesz. W doniczki wkładam tylko Globmastery, Gladiatory i Giganteum. Gdybym miała Mont Blanc też bym dała w donicę. Ważne aby doniczkę dać poniżej poziomu ziemi. Wyściółkować grubo kompostem.
Małymi się nie przejmuję, bo tanie."
"Ważne by nie była to mała doniczka."
"Na dno doniczki daję ok 5-6cm kompostu. Na to cebulka (wrzesień/październik) i obsypuję kompostem. Lekko przygniatam lub stukam doniczką by się wypełniły wszystkie przestrzenie. Doniczkę wsadzam tak by cebula była ok 20-25cm pod ziemią. "
"...sadzisz w doniczkach min. 15cm średnicy po jednej cebuli.
Primo - one żarłoczne i nie potrzebna im konkurencja (korzonki mają spore i duzo);
secundo - jak dasz gęsto to liście będą się kisić na sobie, bo przecież mają duże liście. A jak mało liści to i kwitnienie słabe."
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=326#post_0
Ja czosnki posadziłam rok temu do małych doniczek. Nie doczytałam, jakie mają być duże... Korzenie się rozrosły, miały za sucho i 3 padły, zanim wypuściły kwiat. Szybko je wykopałam i wsadziłam bez doniczek do ziemi.
W tych małych doniczkach miały za sucho...
We wrześniu je odszukałam. Dwie cebulki podzieliły się, jedna nie...
Z tymi doniczkami można czosnki zostawić ze dwa sezony... Potem wykopuje się we wrześniu, wymienia kompost, oddziela się cebule i sadzi na nowo w październiku...