Cześć Walerek
Muszę zagłębić się w temat aby za bardzo głupich pytań nie zadawać...Jak tylko znajdę chwilę wolnego to będę przyswajać wiedzę o sposobie prowadzenia takich drzew. Asia Nwigatorka i Magda wiem, że u nas mają tak prowadzone drzewa owocowe. Mam nadzieję, że gdzieś dostanę drzewa owocowe w donicach bo najszybciej na początku maja będę mogła rozpocząć myślenie o tym temacie a to już za póżno będzie na kopane...
Takie skrzynie z balii planuję wzdłuż rowu na truskawki
W warzywniku nie chcę bo musiałabym dużo częściej podlewać.
Ścieżki są po to żeby się przy podlewaniu wąż i buty nie brudziły, i bez względu na pogodę mogę po warzywa wejść, a nie utopię się po kostki
kawał roboty ... ładnie to teraz wyglada ...ale jak to zobaczyłam a ostatnio rozprawiałam z polinka o skrzyniach warzywnych ...to widziałabym twój warzywnik w takich skrzyniach zrobionych z bali ...ja te gigantyczne co masz w podwórku ....nawet byłabym skłonna w magiczny sposób tamte z podwórka przenieśc do warzywnika
taka moja podpowiedż ....bo mało roboty macie ....to czemu nastepnej sobie nie znależć)
Śliwy nie za bardzo lubią przycinanie, a brzoskwinie z kolei potrzebują radykalnego cięcia co roku i profilaktycznych oprysków p/deformacji liści.
Przy gruszach jest spore zagrożenie załapania rdzy. Strasznie się ta choroba panoszy w Polsce, ale oprysk PW powinien pomóc (na moich się sprawdza). Najpiękniejsze liście mają grusze. Odmiana gruszy drobnoowocowej Chanticleer przepięknie się przebarwia jesienią.
Madziu, realizacja rozpiętego drzewka przeciągnie się trochę w czasie bo działam sama w tym sezonie w ogrodzie i najpierw muszę dobrze poznać stronę techniczną mocowania. Pożniej wybór i zakup drzewka...a temat drzewek owocowych to dla mnie czarna magia coś czuję, że w tym sezonie albo nic nie zrobię nowego albo padnę na początku lipca od nadmiaru pomysłów
Aniu, cieszę się bradzo, że się podoba. Inny efekt też będzie jak wszystko urośnie i zrobi się zielono. O szkle też myślałam, było by nawiązanie do świeczek w szkle ale tak jak piszesz-kawałek drewna trochę ociepli ten beton