Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 07:42, 16 kwi 2018

Wczorajszy dzień był bardzo udany. Pojeździłam po innych ogrodach, od rodziców przywiozłam sasanki, coś co wygląda jak łoboda czerwonolistna i kukliki, które mama chciała wyrzucić, bo jej się nie podobały, a które będę odmładzać i sadzonkować...I jeszcze ponoć kwitną na różowo (to nawet fajnie, że lubimy z mamą całkiem inne kolory ).Od koleżanki udało mi się w końcu załatwić sobie słomę pod truskawki. Dobrze mieć nowe, fajne koleżanki, do tego z rodziny rolniczej . Szkoda tylko, że nie hodują zwierząt "na obornik" (hmmm, chociaż mają kury,a więc kurzak pewnie też, ale czy on jest dobry?)
Wieczorem jeszcze odchwaściłam z Maćkiem jego rabatę brzozową (niemal całą) i pozwolił mi posadzić tam przy Anabelkach hostę Guacamole, która mnie zauroczyła w sklepie i musiałam ją mieć po prostu .

I pomyśleć, że cały ten dzisiejszy dobry nastrój, spowodowany jest sytuacją deszczową za oknem Nie martwi mnie nawet to, że mam dzisiaj wolne i wiele miałam planów ogrodowych, ponieważ kiedy tylko przestanie padać, wpadam do warzywnego i siłą mnie z stamtąd będą wyciągać

W miedzy czasie zaś, może dosieję coś np. melony, o których wczoraj zapomniałam?...

Makusia 08:49, 16 kwi 2018

Ale masz plantację sadzonkową! Świetny pomysł w ogóle z tym regałem
Pszczelarnia 11:16, 16 kwi 2018

A moja łoboda się lekko rozsiała. Ale o dziwo nie ma jej wiele w tym roku.

Ta hosta jest piękna!
kitek81 12:58, 16 kwi 2018

ja z deszczu też się cieszę, bo się przyda, a wiadomo deszcz lepszy niż podlewanie
ładnie się zieleni u Ciebie
super sadzonki wyciągnęłaś od mamy, bylinki na pewno ładne
regał imponujący!
Gruszka_na_w... 21:35, 16 kwi 2018

Miałyśmy w tym samym czasie radość z tego samego powodu.
Fajnie już widać linię żywopłotu przy wejściu do sadu.
Z trawnikiem całość prezentuje się nad wyraz elegancko.
Regał na siewki=świetny pomysł.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 14:31, 19 kwi 2018

Ago, rzuć okiem przy okazji
https://www.ogrodowisko.pl/watek/29-co-to-jest?page=13#post_7
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 20:13, 22 kwi 2018

Wszystko rośnie w oczach, praca też Taki dziwny rok wyborów: czy dosiewać bób i groszek, które częściowo wymarzły, czy odpuścić sobie i wysiewać już ogórki i szparagową? Co robić najpierw, skoro zabrakło tego jednego miesiąca i wszystko trzeba robić na raz. Dopiero dzisiaj sypnęłam nawóz pod róże, hortensje tylko częściowo nawiezione. Czekam na piwonie i ich kwitnienie ( tak, moje młodziutkie krzaczki mają pąki), żeby zacząć przesadzanie na rabatach, a w donicach czekają rośliny. Nie wiem w co mam ręce włożyć...

W moim młodym ogrodzie unosi się aromat kwitnącej tawuły szarej i kalin burkwooda.

Brzozy Youngii już z liśćmi, a Doorenboski jeszcze nie.

Najmłodszy grujecznik

Wendy79 20:18, 22 kwi 2018

Pytanie
Nr 1 - co zrobić, żeby ostróżki mnie polubiły, bo jak na razie, co roku kilka mi "wypada".
Nr 2 - czy kwiat rabarbaru się wyłamuje, czy pozwala mu się kwitnąć?
polinka 20:59, 22 kwi 2018

Uwielbiam szersze kadry Pięknie u Ciebie Agnieszko!
Pszczelarnia 16:51, 23 kwi 2018

O ostróżkach nie wiem a rabarbar może kwitnąć wtedy i tak nie jest nadający się już do zbioru, myślę. Albo coś poplątałam?