Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:46, 25 paź 2014

Do góry
Z Munstead Wood nic nie wygra, wiedziałam co kupuję Young Lycidas jak dla mnie za mało ciemna.
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 11:43, 25 paź 2014

Do góry
Wesołe kokardy, aż robi się bardziej świątecznie, jak jesiennie Śliczne zdjęcia.
Domowa azalia. 11:42, 25 paź 2014

Do góry
Zalkałaś? wWidać że coś z iemią nie tak. Azalie lubią kwaśną glebę, jeśli podlewasz wodą nadmiernie zasadową, powodujesz zmianę pH na niekorzyść i może to być przyczyna.

Przesadź w kwaśną glebę, zapewnij otwór w doniczce i nie zalewaj, ale stale musi być wilgotno. obslub z tych listków.

Inna przyczyna, za sucho - ziemia odstaje od brzegów doniczki i susza..
Ogród u stóp klasztoru 11:34, 25 paź 2014

Do góry
Alinko, a ja się zapytowywuję, dlaczego na spacery chodzisz bez aparaty? Toż to normalnie wykroczenie jest.. ja wożę ze sobą i noszę zamiast torebki, dzięki czemu fotki owoców sobie ostatnio porobiłam NIgdy nie wiesz kiedy się przyda...noś koniecznie.
Nadzieja na piękny ogród 11:32, 25 paź 2014

Do góry
Klonu nie okrywaj, to normalne że już ma zawiązki (pąki) na drugi rok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:29, 25 paź 2014

Do góry
Ewciu, ostatnio przyjęłam zasadę nie zdradzania swoich źródeł zakupu z powodów wiadomych, za duży najazd i nic nie ma Z bólem serca nie mogę udzielać takich informacji, bo szkodzę sama sobie Mam nadzieję, że to zrozumiesz Stale potrzebuję towaru, a szukanie i objeżdżanie coraz większych kręgów - męczy i tracę czas. I nie zawsze coś kupię.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:27, 25 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Danusiu czy pora obkopczykować róże? Dzisiaj u nas było -8,6 ale pojutrze już ma być ciepło

Jeszcze za wcześnie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:25, 25 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Dzień dobry Danusiu.
Był przymrozek u Ciebie?

Tak, jest od dwóch dni, wczoraj było minus 1 dzisiaj minus 2. Ale ogród wspaniale wygląda, jedynie leci więcej liści z tulipanowaca..nie zbieram, fotografuję, uwieczniam jesień w moim ogrodzie, żeby ogród tak samo nie wyglądał a różnił się nieco na zdjęciach Bo się znudzi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:24, 25 paź 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Ooo, to jak tak samo spróbuję okryć begonie, może przetrwają te parę dni.
Tak pięknie jeszcze kwitną ...
Zdjęcia jak zwykle zachwycające
Pozdrawiam

Moje begonie bulwiaste pomimo -2 - trzymają się zdrowo, nie zbrązowiały, a zawilce zbrązowiały, cyklameny jedynie oklapły nieco.
Widowiskowe trawy 10:33, 25 paź 2014

Do góry
Raczej uschnie albo będzie brzydki, powinien rosnąć w wodzie nawet (kosze w stawie) albo w błocie.
To chwast mokrych łąk, dlaczego akurat to ci się spodobało?
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 10:29, 25 paź 2014

Do góry
Poleciłam ci na pw gdzie można nabyć gotową ścianę wodną
Proszę o pomoc w zaplanowaniu drzew wzdłuż płotu 10:22, 25 paź 2014

Do góry
Odległości między roślinami zależą od wielkości ogrodu (proporcje) od wielkości rabat i ilości roślin na rabacie i oczywiście od możliwości finansowych, na jak "bogato" zamierzasz obsadzić ogród.
Mata przeciw chwastom 10:16, 25 paź 2014

Do góry
A ja bym na to odpowiedziała tak: po co kłaść matę, potem zadawać sobie aż tyle trudu z wkładaniem pod matę czegokolwiek, mieszać ziemię z żużlem ??? To już lepiej schylić się i wyrwać chwasty

Dla mnie tzw. "robota głupiego" - oczywiście nie chcę nikogo obrazić. To niedorzeczne rozwiązanie.

Kiedy po prostu można normalnie posadzić rośliny w zdrową glebę, odpowiednio przygotowaną, potem odpowiednio wyściółkowaną, zdecydowanie mniej roboty i lepiej dla roślin, następnie przez pierwszy rok wypielić pojawiające się chwasty z nasion i mieć spokój z chwastami? Wyobrażam sobie jak wygląda gnijąca i śmierdząca masa trawy w takiej ilości w dodatku bez dostępu powietrza, pod szmatą? Nie wiem, ale mnie takie rozwiązanie przyprawia o dreszcze, mam też przemyślenia, że ktoś chyba nie wie tak naprawdę o co chodzi w ogrodnictwie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:26, 24 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto wydłubuje owady z rurek? Dzięcioł?

Danusiu, u mnie właściwie od maja robi to głównie dzięcioł:

I gdybyż tylko jeden! Bywają dwa...

a nawet trzy, bo taka stołówka przyciąga jak magnes!

Tu jeden z winowajców, atakujący samą budkę, bo jak się później okazało, słomki leżały już na ziemi.

Teraz widzę koło domków dla owadów nie tylko dzięcioły, pojawiają się też kowaliki. Są również sikory bogatki.

Śliczna jesień u Ciebie i pięknie ją pokazujesz U mnie koło domu już zniknęły donice; dziś pochowane.
Danusiu, tak sobie pomyślałam poniewczasie, proszę Cię skasuj post lub gdzieś przenieś, jeśli zaśmiecam Twój wątek.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:38, 24 paź 2014

Do góry
tu mozna znaleźć poprostu wszystko jak się pobuszuje w wątkach :

Gardenarium napisał(a)
Idealna obwódka powinna mieć 40-50 cm szerokości i taką da się osiągnąć sadząc bukszpany w jednym rządku, ale dość gęsto. Potem naturalnie będzie przyrastać Pamiętajcie, aby oddalić ją od chodnika lub krawędzi rabaty, bo potem przyrośnie w szerokości.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 24 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z powodu nadejścia mokrych dni, naszła mnie jakaś nostalgia... takie mgły, romantyczne pejzaże z październikowej zeszłorocznej podróży przemykają wolno w myślach... podczas snu...

Zamyślam, aby gdzieś polecieć na jesienną sesję z trawami Koniecznie poszukam jakiś lotów

wszystkich nostalgia dopada ...mnie też . na niedzielny spacer wybrałam jakieś łąki przy dróżkach ,oj żałowałam że aparat został w domu . chwasty i trawy wyglądały bajecznie .Danuś śnisz o podróżach ...jeszcze trochę świata zostało ....działaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:57, 24 paź 2014

Do góry
Humpy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:38, 23 paź 2014

Do góry
Opatuliłam cyklameny na noc.
Nadzieja na piękny ogród 19:24, 23 paź 2014

Do góry

Wszystko Agatko, o co pytasz jest w artykułach, które zamieściłam już np. o tym co robimy w ogrodzie w listopadzie i o tym jak przygotować ogród do zimy Ja to już napisałam Zaglądaj na stronę główną, albo w polecane na stronie głownej, polecam zawsze aktualne tematy

Trawę związać w chochoł, a wiosną ściąć. Kiedy podzielić?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:02, 23 paź 2014

Do góry
http://www.klinikaroslin.com/ochrona-w-miastach/66-zamieranie-pakow-rozanecznika-sine-ognisko-choroby-we-wroclawiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies