Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Mata przeciw chwastom 10:16, 25 paź 2014

Do góry
A ja bym na to odpowiedziała tak: po co kłaść matę, potem zadawać sobie aż tyle trudu z wkładaniem pod matę czegokolwiek, mieszać ziemię z żużlem ??? To już lepiej schylić się i wyrwać chwasty

Dla mnie tzw. "robota głupiego" - oczywiście nie chcę nikogo obrazić. To niedorzeczne rozwiązanie.

Kiedy po prostu można normalnie posadzić rośliny w zdrową glebę, odpowiednio przygotowaną, potem odpowiednio wyściółkowaną, zdecydowanie mniej roboty i lepiej dla roślin, następnie przez pierwszy rok wypielić pojawiające się chwasty z nasion i mieć spokój z chwastami? Wyobrażam sobie jak wygląda gnijąca i śmierdząca masa trawy w takiej ilości w dodatku bez dostępu powietrza, pod szmatą? Nie wiem, ale mnie takie rozwiązanie przyprawia o dreszcze, mam też przemyślenia, że ktoś chyba nie wie tak naprawdę o co chodzi w ogrodnictwie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:26, 24 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kto wydłubuje owady z rurek? Dzięcioł?

Danusiu, u mnie właściwie od maja robi to głównie dzięcioł:

I gdybyż tylko jeden! Bywają dwa...

a nawet trzy, bo taka stołówka przyciąga jak magnes!

Tu jeden z winowajców, atakujący samą budkę, bo jak się później okazało, słomki leżały już na ziemi.

Teraz widzę koło domków dla owadów nie tylko dzięcioły, pojawiają się też kowaliki. Są również sikory bogatki.

Śliczna jesień u Ciebie i pięknie ją pokazujesz U mnie koło domu już zniknęły donice; dziś pochowane.
Danusiu, tak sobie pomyślałam poniewczasie, proszę Cię skasuj post lub gdzieś przenieś, jeśli zaśmiecam Twój wątek.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:38, 24 paź 2014

Do góry
tu mozna znaleźć poprostu wszystko jak się pobuszuje w wątkach :

Gardenarium napisał(a)
Idealna obwódka powinna mieć 40-50 cm szerokości i taką da się osiągnąć sadząc bukszpany w jednym rządku, ale dość gęsto. Potem naturalnie będzie przyrastać Pamiętajcie, aby oddalić ją od chodnika lub krawędzi rabaty, bo potem przyrośnie w szerokości.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 24 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z powodu nadejścia mokrych dni, naszła mnie jakaś nostalgia... takie mgły, romantyczne pejzaże z październikowej zeszłorocznej podróży przemykają wolno w myślach... podczas snu...

Zamyślam, aby gdzieś polecieć na jesienną sesję z trawami Koniecznie poszukam jakiś lotów

wszystkich nostalgia dopada ...mnie też . na niedzielny spacer wybrałam jakieś łąki przy dróżkach ,oj żałowałam że aparat został w domu . chwasty i trawy wyglądały bajecznie .Danuś śnisz o podróżach ...jeszcze trochę świata zostało ....działaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:57, 24 paź 2014

Do góry
Humpy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:38, 23 paź 2014

Do góry
Opatuliłam cyklameny na noc.
Nadzieja na piękny ogród 19:24, 23 paź 2014

Do góry

Wszystko Agatko, o co pytasz jest w artykułach, które zamieściłam już np. o tym co robimy w ogrodzie w listopadzie i o tym jak przygotować ogród do zimy Ja to już napisałam Zaglądaj na stronę główną, albo w polecane na stronie głownej, polecam zawsze aktualne tematy

Trawę związać w chochoł, a wiosną ściąć. Kiedy podzielić?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/285-latwe-ogrodnictwo-jak-rozmnozyc-trawy
Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:02, 23 paź 2014

Do góry
http://www.klinikaroslin.com/ochrona-w-miastach/66-zamieranie-pakow-rozanecznika-sine-ognisko-choroby-we-wroclawiu
Grys kamienny na rabacie, klombie 15:00, 23 paź 2014

Do góry
Polej dobrze wodą, pył się wypłucze. każdy kamien suchy jest jaśniejszy, polany wodą odzyskuje wyrazisty kolor.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:16, 23 paź 2014

Do góry
gardney napisał(a)
Czyli Waldek przerzuca? Ale przecież pisał wcześniej ze nie mam przerzucać bo to źle robi dzdzownicom. Już nic nie wiem a myślałam że się wyjaśniło.

Gemciu a dodajesz odpadki z kuchni?jest taki artykuł Danusi o składowych węglowych i azotowych kompostu

Nie dodaję gotowanych odpadków z kuchni, można dodawać surowe obierki, resztki zdrowych warzyw, ogryzki, skorupki jajek.
Naukowcem nie jestem, tutaj wywody naukowe, ja aż tak nie wnikam w sprawy kompostowania, robię kompost intuicyjnie od 30 lat co najmniej i zawsze mi wychodzi i nigdy nie szkodzi roślinom, wykorzystuje czasem nawet w dołki kompost niecałkwicie dojrzały
Nadzieja na piękny ogród 14:14, 23 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Danusiu może zajrzysz jeszcze kiedyś do mnie to podpowiedz mi czy coś zmieniać przed domem czy zostawić tak jak jest?

Na wiosnę mam zamiar skorygować kształt wszystkich rabat i myślałam o prostych liniach.

Te kształty są jak najbardziej ok, decyzja w sprawie prostych linii także, często tak robię metamorfozy (ostatnio taki ogród robiłam).

Te nasadzenia są zbyt skromne, malutkie, dosadź w ilości tutaj i cos masywniejszego.
Nadzieja na piękny ogród 14:12, 23 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Fajnie że do mnie zajrzałaś.
A co posadzić na tej nowej rabacie, rozumiem że jeszcze jedną wierzbę hakuro ale to czerwone to co to może być?

Niekoniecznie wierzbę,, wierzb nie sadzę, nie są długowieczne, po kilku latach wywalasz więc szkoda zachodu, Posadź co innego jakiś iglak na pniu, albo miłorząb na pniu (Mariken) za nim są wysokie kolumnowe berberysy na ten przykłąd, do nich Stipa tenuissima (nie zimuje ale warto) potem żłte kulki>? hmm trzmielina em. Gold, lub żólte bukszpaniki lub żółte zurawki lub żółte berbersyki, cokolwiek co jest żólte a najlepiej zimozielone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:09, 23 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ja najbardziej martwię się zapowiadanymi przymrozkami...prawdopodobnie "zetną" mi hortensje ogrodowe, które to są w pełni kwitnienia i jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa... zwłaszcza jedna NN, nie przebarwiająca się, ale wydająca kwiaty i kwitnąca bezustannie od maja do... "ile wlezie", czyli póki mróz jej nie ogołoci...

Okryj na te 3 dni grubo włókniną ocieplającą
Bonsai i niwaki 13:57, 23 paź 2014

Do góry
Po obcięciu dbaj o podlewanie żeby za bardzo nie sechł i nie sypał się, ponadto podlewaj go Pinivitem albo innym nawozem rozpuszczalnym w wodzie, nasypanie granulek na ziemię może nic nie dać. Obserwuj też pod kątek chorób i szkodników, a jałowiec na pewno odwdzięczy się i zabuduje ładnie i nie będzie straszył.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:43, 23 paź 2014

Do góry
4-5 cm i grab liście żeby nie gniły i nie zaduszały trawnika. Nikt tego nie mierzy linijką a w sumie trawnik trzeba skosić aby źdźbła się nie pokładały, bo do wiosny zgnije.
Wysokość zależy od stanu trawnika, czy jest gęsty, ale te 5 cm będzie dobrze dla każdego trawnika.
Nadzieja na piękny ogród 12:23, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No patrz, a ja byłam u Ciebie jakimś cudem

Jeśli chcesz je zachować, to najlepiej przesadź go gruntu a w przyszłym roku posadź nowe kompozycje, bo tuje się znudzą co roku.

Sprowadziłam Cię myślami
Przesadzać je już czy jeszcze się wstrzymać?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:19, 23 paź 2014

Do góry
To z powodu tęsknoty za ciepełkiem październikowym.
Nadzieja na piękny ogród 12:13, 23 paź 2014

Do góry
No patrz, a ja byłam u Ciebie jakimś cudem

Przed zimą tuje w dnoczkach podlewaj a w zimie podlewaj w okresach odwilży. Żadne owijanie, czy okrywanie nie zabezpieczy na 100 % roślin zimozielonych w donicach, mróz zrobi swoje co będzie chciał.

Jeśli chcesz je zachować, to najlepiej przesadź go gruntu a w przyszłym roku posadź nowe kompozycje, bo tuje się znudzą co roku.

Co do hortensji, nie wymaga okrywania na zimę, bo kwitnie na pędach tegorocznych, więc wiosną przytniesz i wypuści nowe i będzie kwitła. Jeśli świeżo jest posadzona w tym roku, dla spokoju sumienia możesz zrobić kopczyki z kory.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:10, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ilex crenata 'Golden Gem" - moja najstarsza "sztandarowa" roślina o żółtych listkach

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Piękna roślinka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:09, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję, widać że przydała Ci się ta realizacja Jeśli się nie mylę lustro na tej "kanwie" powstało u Ciebie?

Tak kochana.

Dziękuje raz jeszcze, wiadomo, że moje znacznie "uboższe" i nie może się równać z Twoim, ale bardzo fajnie przesłoniło nas no i cieszy.

Zbyt duża ilość bodźców źle na mnie wpływa, nie wiem co za mną jest "nie tak" A w Twoich ogrodach mimo takich ilości nasadzeń, kolorów, znajduję spokój i zachwycam się nieustannie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies