Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Grys kamienny na rabacie, klombie 15:00, 23 paź 2014

Do góry
Polej dobrze wodą, pył się wypłucze. każdy kamien suchy jest jaśniejszy, polany wodą odzyskuje wyrazisty kolor.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:16, 23 paź 2014

Do góry
gardney napisał(a)
Czyli Waldek przerzuca? Ale przecież pisał wcześniej ze nie mam przerzucać bo to źle robi dzdzownicom. Już nic nie wiem a myślałam że się wyjaśniło.

Gemciu a dodajesz odpadki z kuchni?jest taki artykuł Danusi o składowych węglowych i azotowych kompostu

Nie dodaję gotowanych odpadków z kuchni, można dodawać surowe obierki, resztki zdrowych warzyw, ogryzki, skorupki jajek.
Naukowcem nie jestem, tutaj wywody naukowe, ja aż tak nie wnikam w sprawy kompostowania, robię kompost intuicyjnie od 30 lat co najmniej i zawsze mi wychodzi i nigdy nie szkodzi roślinom, wykorzystuje czasem nawet w dołki kompost niecałkwicie dojrzały
Nadzieja na piękny ogród 14:14, 23 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Danusiu może zajrzysz jeszcze kiedyś do mnie to podpowiedz mi czy coś zmieniać przed domem czy zostawić tak jak jest?

Na wiosnę mam zamiar skorygować kształt wszystkich rabat i myślałam o prostych liniach.

Te kształty są jak najbardziej ok, decyzja w sprawie prostych linii także, często tak robię metamorfozy (ostatnio taki ogród robiłam).

Te nasadzenia są zbyt skromne, malutkie, dosadź w ilości tutaj i cos masywniejszego.
Nadzieja na piękny ogród 14:12, 23 paź 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Fajnie że do mnie zajrzałaś.
A co posadzić na tej nowej rabacie, rozumiem że jeszcze jedną wierzbę hakuro ale to czerwone to co to może być?

Niekoniecznie wierzbę,, wierzb nie sadzę, nie są długowieczne, po kilku latach wywalasz więc szkoda zachodu, Posadź co innego jakiś iglak na pniu, albo miłorząb na pniu (Mariken) za nim są wysokie kolumnowe berberysy na ten przykłąd, do nich Stipa tenuissima (nie zimuje ale warto) potem żłte kulki>? hmm trzmielina em. Gold, lub żólte bukszpaniki lub żółte zurawki lub żółte berbersyki, cokolwiek co jest żólte a najlepiej zimozielone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:09, 23 paź 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ja najbardziej martwię się zapowiadanymi przymrozkami...prawdopodobnie "zetną" mi hortensje ogrodowe, które to są w pełni kwitnienia i jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa... zwłaszcza jedna NN, nie przebarwiająca się, ale wydająca kwiaty i kwitnąca bezustannie od maja do... "ile wlezie", czyli póki mróz jej nie ogołoci...

Okryj na te 3 dni grubo włókniną ocieplającą
Bonsai i niwaki 13:57, 23 paź 2014

Do góry
Po obcięciu dbaj o podlewanie żeby za bardzo nie sechł i nie sypał się, ponadto podlewaj go Pinivitem albo innym nawozem rozpuszczalnym w wodzie, nasypanie granulek na ziemię może nic nie dać. Obserwuj też pod kątek chorób i szkodników, a jałowiec na pewno odwdzięczy się i zabuduje ładnie i nie będzie straszył.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:43, 23 paź 2014

Do góry
4-5 cm i grab liście żeby nie gniły i nie zaduszały trawnika. Nikt tego nie mierzy linijką a w sumie trawnik trzeba skosić aby źdźbła się nie pokładały, bo do wiosny zgnije.
Wysokość zależy od stanu trawnika, czy jest gęsty, ale te 5 cm będzie dobrze dla każdego trawnika.
Nadzieja na piękny ogród 12:23, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No patrz, a ja byłam u Ciebie jakimś cudem

Jeśli chcesz je zachować, to najlepiej przesadź go gruntu a w przyszłym roku posadź nowe kompozycje, bo tuje się znudzą co roku.

Sprowadziłam Cię myślami
Przesadzać je już czy jeszcze się wstrzymać?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:19, 23 paź 2014

Do góry
To z powodu tęsknoty za ciepełkiem październikowym.
Nadzieja na piękny ogród 12:13, 23 paź 2014

Do góry
No patrz, a ja byłam u Ciebie jakimś cudem

Przed zimą tuje w dnoczkach podlewaj a w zimie podlewaj w okresach odwilży. Żadne owijanie, czy okrywanie nie zabezpieczy na 100 % roślin zimozielonych w donicach, mróz zrobi swoje co będzie chciał.

Jeśli chcesz je zachować, to najlepiej przesadź go gruntu a w przyszłym roku posadź nowe kompozycje, bo tuje się znudzą co roku.

Co do hortensji, nie wymaga okrywania na zimę, bo kwitnie na pędach tegorocznych, więc wiosną przytniesz i wypuści nowe i będzie kwitła. Jeśli świeżo jest posadzona w tym roku, dla spokoju sumienia możesz zrobić kopczyki z kory.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:10, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ilex crenata 'Golden Gem" - moja najstarsza "sztandarowa" roślina o żółtych listkach

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Piękna roślinka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:09, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję, widać że przydała Ci się ta realizacja Jeśli się nie mylę lustro na tej "kanwie" powstało u Ciebie?

Tak kochana.

Dziękuje raz jeszcze, wiadomo, że moje znacznie "uboższe" i nie może się równać z Twoim, ale bardzo fajnie przesłoniło nas no i cieszy.

Zbyt duża ilość bodźców źle na mnie wpływa, nie wiem co za mną jest "nie tak" A w Twoich ogrodach mimo takich ilości nasadzeń, kolorów, znajduję spokój i zachwycam się nieustannie.

Nadzieja na piękny ogród 12:08, 23 paź 2014

Do góry
Z lewej strony dodaj rabatkę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:56, 23 paź 2014

Do góry
Agcia napisał(a)

A co to tak zjawiskowo kontrastuje z konwalnikiem? Piękne jesienne obrazki u Ciebie

Ilex crenata 'Golden Gem" - moja najstarsza "sztandarowa" roślina o żółtych listkach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:55, 23 paź 2014

Do góry
Dziękuję, widać że przydała Ci się ta realizacja Jeśli się nie mylę lustro na tej "kanwie" powstało u Ciebie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:19, 23 paź 2014

Do góry
Z powodu nadejścia mokrych dni, naszła mnie jakaś nostalgia... takie mgły, romantyczne pejzaże z październikowej zeszłorocznej podróży przemykają wolno w myślach... podczas snu...

Zamyślam, aby gdzieś polecieć na jesienną sesję z trawami Koniecznie poszukam jakiś lotów

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 23 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A kto robił??? Pytanie. A kto mnie nauczył, że czasami zejście do poziomu trawki jest korzystne dla ujęcia??? Pamiętam fotkę krokusów którą zrobiłam po twojej radzie by zejsć do parteru

Gratuluję Asi córeczki. To w takim razie jesteś taką przyszywana ciocią

Nooom, rzeczywiście, to ja radziałam by się "uwalić" na trawie

Noom, jestem przyszywaną ciocią... bardzo się cieszę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:09, 23 paź 2014

Do góry
Mira napisał(a)

W tym roku posadziłam trzy bukszpany do donic.I jak myślisz Danusiu dadzą radę w garażu a może dołować w ogrodzie czy raczej nie warto zawracać sobie głowy bukszpanami w donicach bo i tak zmarzną zimą? Ty co rok dokupujesz nowe do donic?

Zadołować w ziemi, zedycowanie ten sposób jest niezawodny, pozostałe - niekoniecznie. W garażu będą miały za mało światła. Jeśli mi nie zimują (chcę mieć dekorację, a nie chować do garażu) - to wymieniam co roku na nowe. Czasem zimują, ale nie wszystkie, to się jeszcze nie zdarzyło. Nawet zimowane w szklarni zmarzły mi kiedyś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:06, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, pierwsze kroki Muminka widziałam - a kto robił zdjęcia z poziomu Muminka? Cieszę się, a moja Asia - asystentka ma córeczkę Basię

A kto robił??? Pytanie. A kto mnie nauczył, że czasami zejście do poziomu trawki jest korzystne dla ujęcia??? Pamiętam fotkę krokusów którą zrobiłam po twojej radzie by zejsć do parteru

Muminek w zeszłym tygodniu był w Warszawie, szkoda, że nie wiedział, że zdolna panna rośnie ... może by sie poznali Ale nic straconego.... Bukszpanowy czeka bym do niego zawitała .. czekam na najbliższą okazję .. Basia piękne imię. Granuluję Asi córeczki. To w takim razie jesteś taką przyszywana ciocią
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:54, 23 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Albo przezimują albo nie, w zeszłym roku dwie zmarzły, a tak co roku marzną wszystkie.

W tym roku posadziłam trzy bukszpany do donic.I jak myślisz Danusiu dadzą radę w garażu a może dołować w ogrodzie czy raczej nie warto zawracać sobie głowy bukszpanami w donicach bo i tak zmarzną zimą? Ty co rok dokupujesz nowe do donic?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies