Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 13:14, 30 gru 2023

Do góry
Myślałam, że widziałam, a po podpowiedzi Kordiny - nie widzę . Ja widziałam w czerwonym kółku . Bardzo usłużna jest nasza wyobraźnia, a mózg płata figle
Zielony Chram 13:11, 30 gru 2023

Do góry
Mary napisał(a)
Konkurs się niby zakończył, ale ja dalej się gapię i szukam na zdjęciu tej modliszki.
Chyba domowników zaciągnę do pomocy.

A teraz? W ciemnym prostokąciku z lewej strony
Za drzwiami do ogrodu... 13:00, 30 gru 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Miałam takiego gościa na tarasie, ktoś pomoże mi rozpoznać? To jakiś jastrząb, krogulec, myszołów, nie znam się i tylko takie udało mi się zrobić zdjęcie, nie wiem jaki miał brzuszek.

Obstawiam, że to krogulec. Wielkością podobny do jastrzębia, ale wydaje mi się, że jastrzębie mają bardziej wyraźną brew. Myszołów z kolei to jest potężne ptaszysko. Raz widziałam z bliska (jakieś 10 metrów) i rozpiętość skrzydeł miał prawie na metr.
Bardzo zazdroszczę takiego gościa. Uwielbiam ptaki drapieżne.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:10, 30 gru 2023

Do góry
Tacy goście od rana w stołówce. Zdjęcie straszne, bo przez okno i maksymalne przybliżenie, ale nie mogłam się powstrzymać .

Moja miastowa mama stwierdziła, że nigdy takich ładnych ptaszków nie widziała
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 10:17, 30 gru 2023

Do góry
nyna76 napisał(a)
Dzisiaj sobie pograbiłam i wycięłam kilka traw, zawsze coś jak jest wolne i sprzyjająca pogoda.

coś mi się wysiało pomiędzy wernonią i ostróżką, ale nie wiem co to może być.

Jakby ktoś coś kojarzył to dajcie znać. Za ładne na chwast Listki trochę ząbkowane, bez zapachu, ale takie zdrowo błyszczące.

To mogłoby być Epilobium tetragonum. U mnie też występuje w ogrodzie. Najczęściej je usuwam.
Zielony Chram 10:00, 30 gru 2023

Do góry
Dzień dobry wszystkim szanownym forumowiczom! W podziękowaniu za to, jak serdecznie przyjęliście mnie do swego grona, dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniem i pięknymi, inspirującymi historiami, nierzadko okraszonymi sporą dawką humoru, pragnę zaprosić Was do wspólnej zabawy w konkursie. Chciałam, aby tym razem nagroda była bardziej "namacalna", a będzie nią możliwość udziału w warsztatach z kuchni roślinnej, prowadzonych przez moją mamę na świeżym powietrzu, w zakątku stworzonym przez nią samodzielnie od podstaw (niedawno owy zakątek Wam zaprezentowałam). Warsztaty odbywają się kilka razy w sezonie letnim w weekendy, w miejscowości Zduńska Wola w województwie Łódzkim, dokładny czas będziemy ustalać w późniejszym terminie, na pewno uda się jakiś dogodny znaleźć. Konwencja to "zbierz i ugotuj", ponieważ w kuchni swej moja mama opiera się w dużej mierze na tym, co aktualnie rośnie na działce.

Zachęcam do udziału w zabawie wszystkich bez wyjątku- nawet jeśli już teraz wiecie, że ze względów logistycznych nie dacie rady do nas dojechać- nagrodę można przekazać komuś z rodziny, czy znajomemu, na przykład z Ogrodowiska

Pytanie konkursowe:
"Jaki przedstawiciel królestwa zwierząt ukrywa się na poniższej fotografii"?
(Tych niedostrzegalnych gołym okiem pomijamy- zdjęcie pochodzi z mojego warzywnika ). Dobrej zabawy!

Zielony Chram 00:33, 30 gru 2023

Do góry
I porównanie odgórne.
Falista katastrofa przed:

A tutaj już po:

Zielony Chram 00:30, 30 gru 2023

Do góry
Słonko świeciło, godzina młoda, więc mnie natchnęło na poprawianie niezdarnych linii rabaty wokół altany. Pozycja startowa:

W tym momencie chciałabym powiedzieć Wam wszystkim ogromne: DZIĘ-KU-JĘ! Za to, że doceniacie moje ogrodowe poczynania, co daje mi poczucie, że idę w dobrym kierunku i dodatkową motywację do działania. Najbardziej jednak wdzięczna jestem za wszystkie słowa konstruktywnej krytyki, szczególnie jeśli chodzi o moje fale Dunaju właśnie. Miałam w głowie to, co powiedziałyście- skupić się na linii trawnika, uwzględnić to, jak prowadzi się po niej kosiarkę, nie robić zbyt dużo pierniczkowych wypustek Skutkiem ubocznym, ale jakże pożądanym, jest dodatkowa łezka/kieszonka przed jałowcem, którą wykorzystam do posadzenia bratków na wiosnę! Jałowca tego trzymam w ryzach już od kilku lat, więc mi tej odzyskanej przestrzeni nie odbierze ( a niech tylko spróbuje, cholernik ).

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 00:19, 30 gru 2023

Do góry
Dzisiaj sobie pograbiłam i wycięłam kilka traw, zawsze coś jak jest wolne i sprzyjająca pogoda.

coś mi się wysiało pomiędzy wernonią i ostróżką, ale nie wiem co to może być.

Jakby ktoś coś kojarzył to dajcie znać. Za ładne na chwast Listki trochę ząbkowane, bez zapachu, ale takie zdrowo błyszczące.
Zielony Chram 00:19, 30 gru 2023

Do góry
Melduję, że plan na dziś wykonany z nawiązką, bolą mnie takie mięśnie, o których istnieniu nawet nie wiedziałam Zaczęło się niewinnie, myślę sobie: "Wsadzę te kilka cebulek i fajrant". No ale jak tu sadzić cebulki, jak okrąg wokół grujecznika taki krzywy, mus poprawić. No to szable w dłoń i jedziemy. Udało się odnaleźć zielone wąsy tych hiacyntów, co już wcześniej na rabacie rosły, więc jest spora szansa, że jakoś to będzie wyglądało Dostałam jedną cebulkę niebieskiego hiacynta w gratisie, więc wyszło idealnie ilościowo.

Etap drugi to odnalezienie i wykopanie Rozanek, udało się- zadołowałam je w doniczkach w warzywniku, na wiosnę pójdą do mamy. Na ich miejsce wskoczyły czosnki Party Baloons- nie dość, że wyrastają im po trzy łebki z jednej cebuli, to ponoć nie zasychają im liście, tak jak innym- pożyjemy, zobaczymy

Za drzwiami do ogrodu... 23:33, 29 gru 2023

Do góry
Miałam takiego gościa na tarasie, ktoś pomoże mi rozpoznać? To jakiś jastrząb, krogulec, myszołów, nie znam się i tylko takie udało mi się zrobić zdjęcie, nie wiem jaki miał brzuszek.
Za drzwiami do ogrodu... 21:47, 29 gru 2023

Do góry
Pochwalę się jeszcze jednym z prezentów gwiazdkowych, bo ogródkowy... Ale się cieszę!!!
Za drzwiami do ogrodu... 21:31, 29 gru 2023

Do góry
Tak Basiu, już widzę zapędy twórcze wnuczki i talent większy od mojego...np. do rysowania

Za drzwiami do ogrodu... 18:17, 29 gru 2023

Do góry

To są te ozdoby, które robiłyście z wnusią, śliczne są
Za drzwiami do ogrodu... 17:01, 29 gru 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękne dekoracje i kolejne na Ogrodowisku skarpety, na drugi rok sama list do Gwiazdora napiszę, że też jakieś fajne chcę sporo roślinek w Twoim ogrodzie zapomniało, że to zima, ciepła bo ciepła ale zima chociaż ja zawsze trochę takiej pogody się obawiam, żeby jakieś wielkie mrozy nie przyszły. A kiścień mam posadzony do gruntu, widziałam, że Ty swoje masz w szklarni, mam nadzieję, że mój przetrwa zimę

Właśnie trochę boję się posadzić kiścienie do gruntu, a zresztą fajnie wyglądają w donicy i w szklarni spokojnie już jeden zimował. A w gruncie i tak już nie mam miejsca na nie!
Dziękuję za pochwałę dekoracji, trochę się ich nazbierało. W większości wykorzstałam te co mam, tylko w innej konfiguracji, bodź robione z wnusią.

Za drzwiami do ogrodu... 16:50, 29 gru 2023

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 16:18, 29 gru 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To jest klon Garnet ?
Piękny
A wiosną jakie ma początkujące liście ??

Nie mam jego wiosennych fotek, zanim wypuści liście to zachwycają inne kwiatki on chyba rusza około kwietnia, ja go przycinam bo idzie na szerokość a przy ścieżce miejsca brak. Co do zdjęcia to było odwrócone, nawet nie zauważyłam
Za drzwiami do ogrodu... 15:46, 29 gru 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Aniu, Twój ogród zawsze wygląda super, nawet o takiej porze, 20°C w szklarni? Ho, ho
Po Twoich skarpetkach widzę, że mi coś brakuje, mam ogrodowe do roboty, a tu jeszcze potrzebne na zmianę pod hasłem skarpety od święta
Tyle kwiatków masz w ogrodzie jak na przedwiośniu, u mnie zaledwie pączki ciemierników nieśmiało zaczynają wystawiać kwietne główki.
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu na makowy biszkopt, też zrobiłam i zostanie u mnie na dłużej ale nadzienio-krem zrobiłam swój, jedna warstwa to była galaretka tężejąca z moim dżemem jagodowym, a druga warstwa krem z bitej plus maskarpone, żelatyna i kawałki marakuji. Był pyszny

Ja za to przejmę Twoje malowanki na szkle, świetnie wyszły Ci te kamieniczki, ale w końcu nie dziwota, przy Twoich zdolnościach manualno-dekoratorskich muszę zapamiętać kredowy mazak do pisania na szkle

Truskawka summer breeze cherry blossom - pytanie czy masz z nią jakieś doświadczenie? Ktoś polecał? Chciałabym w tym roku kupić kilka na próbę.

W takich skarpetkach od święta, nijak było iść do roboty! Ale chyba mają jakieś przedłużone działanie leniotwórcze, bo dziś bez nich też mi się nic nie chce!
Ogród wykadrowany na fotkach jakoś wygląda, ale uwierz mi przy bliższy kontakcie wzrokowym sekator sam w ręce wpada!!! Tyle, że mój jeszcze nie naostrzony!D

Jeżeli chodzi o truskawkę to była dobra recenzja na stronie gdzie kupowałam, że Dobra, plenna aż do zimy, no i skusiły mnie te różowe kwiatki. Ale doświadczenia z nią nie mam, kupiłam przy okazji zakupu jakichś roślin ozdobnych. Jak znajdę gdzie ją kupowałam to Ci napiszę.
W przedświątecznym czasie trochę po cichu czerpałam z Waszych poleceń i inspiracji, to teraz się dzielę. Fajnie, że znalazłyście czas na forumowe pogaduszki, u mnie to zawsze gorący czas, ale lubię się poddać tym przygotowaniom świątecznym, wprawdzie wolę dekorowanie i pieczenie ciast od sprzątania i gotowania to jakoś z pomocą rodzinki podołałam wszystkiemu! A teraz odpoczywam i mogę teraz spokojnie pogadać i może ktoś wykorzysta moje, choć często też zmałpowane, albo zainspirowane czyimiś pomysły
Jak ta choineczka z łososiem i serkiem we francuskim cieście...czy rybką nadziewaną makiem( na Wiigilię)...albo amoniaczkową gwiazdką z migdałkim pod pachą( na BN) !

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:24, 29 gru 2023

Do góry
Popracowane . Ale przyjemnie!
Sprzątnięte dwie malutkie rabaty na froncie (z cisami) oraz dwie większe - z rodkami i migdałkiem. Razem trzy 120-litrowe ubite wory dębowych liści! .

Próbka czyli jak to było na jednej z rabatek - połowa sprzątnięta:

I co ja pacze pod liśćmi? Tulipany pokazały kły!

I zrobione (porządek na zewnątrz to zasługa małżonka szanownego)

Łącznie z pracami malzonkowymi workowy urobek to sztuk 8.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 15:16, 29 gru 2023

Do góry
Luffa to takie warzywo z dyniowatych. Będę je mieć w tym roku pierwszy raz. Widziałam filmiki z ich uprawy. Muszą być przedojrzałe, obierasz je wtedy ze skórki i suszysz. Potem używasz jako gąbki do ciała lub w kuchni. Jak zakończy żywot trafia na kompost. W drogeriach są dostępne już takie gąbki, ale chce spróbować uprawy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies