Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 21:31, 29 gru 2023

Tak Basiu, już widzę zapędy twórcze wnuczki i talent większy od mojego...np. do rysowania

anpi 21:47, 29 gru 2023

Pochwalę się jeszcze jednym z prezentów gwiazdkowych, bo ogródkowy... Ale się cieszę!!!
anpi 23:33, 29 gru 2023

Miałam takiego gościa na tarasie, ktoś pomoże mi rozpoznać? To jakiś jastrząb, krogulec, myszołów, nie znam się i tylko takie udało mi się zrobić zdjęcie, nie wiem jaki miał brzuszek.
Kordina 23:36, 29 gru 2023

anpi napisał(a)
...
Jeżeli chodzi o truskawkę to była dobra recenzja na stronie gdzie kupowałam, że Dobra, plenna aż do zimy, no i skusiły mnie te różowe kwiatki. Ale doświadczenia z nią nie mam, kupiłam przy okazji zakupu jakichś roślin ozdobnych. Jak znajdę gdzie ją kupowałam to Ci napiszę...

Świetnie, to przy okazji poproszę, a ja w międzyczasie szukałam nazwy (wydała mi się podobna ) którą zanotowałam chyba od Muszelki - Summer Breeze White, długo owocowała u niej.
Darecka 01:33, 30 gru 2023

Aniu, dziękuję za obszerną fotorelację, rzeczywiście niektórym roślinkom poprzestawiało się w kalendarzu chyba Truskawki i kiścienie mega- widzę, że też urzędujesz w poliwęglanowej szklarni
Za tego drobnego lenia nikt nie powinien mieć do Ciebie pretensji, takich cudowności naszykowałaś na te święta, że szczęka wypada z zawiasów No i prezent cortenowy marzenie, piękne te paproćki
MagdaLenka 13:00, 30 gru 2023

anpi napisał(a)
Miałam takiego gościa na tarasie, ktoś pomoże mi rozpoznać? To jakiś jastrząb, krogulec, myszołów, nie znam się i tylko takie udało mi się zrobić zdjęcie, nie wiem jaki miał brzuszek.

Obstawiam, że to krogulec. Wielkością podobny do jastrzębia, ale wydaje mi się, że jastrzębie mają bardziej wyraźną brew. Myszołów z kolei to jest potężne ptaszysko. Raz widziałam z bliska (jakieś 10 metrów) i rozpiętość skrzydeł miał prawie na metr.
Bardzo zazdroszczę takiego gościa. Uwielbiam ptaki drapieżne.
UrszulaB 18:00, 30 gru 2023

Cudne dekoracje!
sylwia_slomc... 22:14, 30 gru 2023

Fotka nie wyraźna, ale moim zdaniem to krogulec. Gdyby było widać brzuszek to byłaby sto procentowa pewność, ale wielkość ptaka brew i kształt głowy za tym przemawiają.
anpi 22:29, 30 gru 2023

Kordina napisał(a)

Świetnie, to przy okazji poproszę, a ja w międzyczasie szukałam nazwy (wydała mi się podobna ) którą zanotowałam chyba od Muszelki - Summer Breeze White, długo owocowała u niej.

Podałam Ci stronę gdzie swoje kupiłam na Pw. , mają tam też truskawki o których piszesz, mają też różne rdesty
anpi 22:44, 30 gru 2023

Darecka napisał(a)
Aniu, dziękuję za obszerną fotorelację, rzeczywiście niektórym roślinkom poprzestawiało się w kalendarzu chyba Truskawki i kiścienie mega- widzę, że też urzędujesz w poliwęglanowej szklarni
Za tego drobnego lenia nikt nie powinien mieć do Ciebie pretensji, takich cudowności naszykowałaś na te święta, że szczęka wypada z zawiasów No i prezent cortenowy marzenie, piękne te paproćki

Pretensję o to leniuchowanie to ja tylko trochę mam sama do siebie, bo planowałam odnowić sobie szafę i zrobić przegląd i segregację na stryszku i mi się nic nie chciało, a miałam trzy dni wolnego Ale zbytnich wyrzutów sumienia nie mam, jest czysto, jeszcze jest co jeść, upiekłam szarlotkę, żeby było świeże ciasto na niedzielę...a wypoczynek był mi potrzebny, więc wypoczywam!

Szklarnię mam już dwa sezony letnie. Bardzo udane zresztą! Zimą też szklarnia spełnia ważną rolę. Tej zimy zostawiliśmy też w niej figę w doniczce. Zobaczymy jakie będą efekty, bo w piwnicy trochę za wcześnie ruszyła z wegetacją i potem zrzuciła część owoców.