Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 15:46, 29 gru 2023

Kordina napisał(a)
Aniu, Twój ogród zawsze wygląda super, nawet o takiej porze, 20°C w szklarni? Ho, ho
Po Twoich skarpetkach widzę, że mi coś brakuje, mam ogrodowe do roboty, a tu jeszcze potrzebne na zmianę pod hasłem skarpety od święta
Tyle kwiatków masz w ogrodzie jak na przedwiośniu, u mnie zaledwie pączki ciemierników nieśmiało zaczynają wystawiać kwietne główki.
Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu na makowy biszkopt, też zrobiłam i zostanie u mnie na dłużej ale nadzienio-krem zrobiłam swój, jedna warstwa to była galaretka tężejąca z moim dżemem jagodowym, a druga warstwa krem z bitej plus maskarpone, żelatyna i kawałki marakuji. Był pyszny

Ja za to przejmę Twoje malowanki na szkle, świetnie wyszły Ci te kamieniczki, ale w końcu nie dziwota, przy Twoich zdolnościach manualno-dekoratorskich muszę zapamiętać kredowy mazak do pisania na szkle

Truskawka summer breeze cherry blossom - pytanie czy masz z nią jakieś doświadczenie? Ktoś polecał? Chciałabym w tym roku kupić kilka na próbę.

W takich skarpetkach od święta, nijak było iść do roboty! Ale chyba mają jakieś przedłużone działanie leniotwórcze, bo dziś bez nich też mi się nic nie chce!
Ogród wykadrowany na fotkach jakoś wygląda, ale uwierz mi przy bliższy kontakcie wzrokowym sekator sam w ręce wpada!!! Tyle, że mój jeszcze nie naostrzony!D

Jeżeli chodzi o truskawkę to była dobra recenzja na stronie gdzie kupowałam, że Dobra, plenna aż do zimy, no i skusiły mnie te różowe kwiatki. Ale doświadczenia z nią nie mam, kupiłam przy okazji zakupu jakichś roślin ozdobnych. Jak znajdę gdzie ją kupowałam to Ci napiszę.
W przedświątecznym czasie trochę po cichu czerpałam z Waszych poleceń i inspiracji, to teraz się dzielę. Fajnie, że znalazłyście czas na forumowe pogaduszki, u mnie to zawsze gorący czas, ale lubię się poddać tym przygotowaniom świątecznym, wprawdzie wolę dekorowanie i pieczenie ciast od sprzątania i gotowania to jakoś z pomocą rodzinki podołałam wszystkiemu! A teraz odpoczywam i mogę teraz spokojnie pogadać i może ktoś wykorzysta moje, choć często też zmałpowane, albo zainspirowane czyimiś pomysły
Jak ta choineczka z łososiem i serkiem we francuskim cieście...czy rybką nadziewaną makiem( na Wiigilię)...albo amoniaczkową gwiazdką z migdałkim pod pachą( na BN) !

anpi 16:50, 29 gru 2023

anpi 17:01, 29 gru 2023

Basieksp napisał(a)
Piękne dekoracje i kolejne na Ogrodowisku skarpety, na drugi rok sama list do Gwiazdora napiszę, że też jakieś fajne chcę sporo roślinek w Twoim ogrodzie zapomniało, że to zima, ciepła bo ciepła ale zima chociaż ja zawsze trochę takiej pogody się obawiam, żeby jakieś wielkie mrozy nie przyszły. A kiścień mam posadzony do gruntu, widziałam, że Ty swoje masz w szklarni, mam nadzieję, że mój przetrwa zimę

Właśnie trochę boję się posadzić kiścienie do gruntu, a zresztą fajnie wyglądają w donicy i w szklarni spokojnie już jeden zimował. A w gruncie i tak już nie mam miejsca na nie!
Dziękuję za pochwałę dekoracji, trochę się ich nazbierało. W większości wykorzstałam te co mam, tylko w innej konfiguracji, bodź robione z wnusią.

Basieksp 18:17, 29 gru 2023

To są te ozdoby, które robiłyście z wnusią, śliczne są
sylwia_slomc... 19:44, 29 gru 2023

Aniu udało mi się tylko pograbić liście w podwórku bo jabłonka się wreszcie rozbiera ze zmrożonych. A dzisiaj pozamiatałam chodniki. Jutro mam plan coś może na rabatach ruszyć, ale to od pogody i samopoczucia zależy
sylwia_slomc... 19:44, 29 gru 2023

U Ciebie w domu zima, a w ogrodzie wiosna
anpi 20:22, 29 gru 2023

Basieksp napisał(a)

To są te ozdoby, które robiłyście z wnusią, śliczne są

Tak Basiu, wnusia kleiła torebki śniadaniowe, a ja wycinałam Trzecią zabrała do domu, nie zrobiłam fotki
anpi 20:34, 29 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu udało mi się tylko pograbić liście w podwórku bo jabłonka się wreszcie rozbiera ze zmrożonych. A dzisiaj pozamiatałam chodniki. Jutro mam plan coś może na rabatach ruszyć, ale to od pogody i samopoczucia zależy

U mnie resztę niezgrabionych liści gdzieś porozwiewało pewnie na rabaty i na drogę, ale mam na kostce i trawniku pełno świerkowych szyszek i łusek słonecznika z karmników oraz trawy już śmiecą źdźbłami. Myślałam, że może jutro się zbiorę do jakichś porządków, le widzę w prognozach deszcz...Więc zobaczymy...
anpi 20:36, 29 gru 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
U Ciebie w domu zima, a w ogrodzie wiosna

Basieksp 20:39, 29 gru 2023

anpi napisał(a)

Tak Basiu, wnusia kleiła torebki śniadaniowe, a ja wycinałam Trzecią zabrała do domu, nie zrobiłam fotki

Wnusia ma talent pewnie po babci