Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

sylwia_slomc... 13:53, 29 gru 2023

Ja wczoraj tylko pograbiłam liście z jabłonki bo się wreszcie zdecydowała rozebrać i trawiszcza z giganteusa bo te z kolei zostały rozebrane przez ostatnią wichurę. I dzień mi się skończył. Dobrze, że teraz już światła przybywa
anpi 21:27, 29 gru 2023

U mnie obchód był jedynie z aparatem, a raczej z telefonem Żadnych narzedzi ogrodniczych...!Bo jeszcze by mnie wciągnęło...!? A tak na serio to jednak te +8 mimo słońca mnie nie zachęciło do pracy W tunelu cieplej, ale tam nie było nic do roboty, ciut podlałam doniczki i zdjęłam włókninę, by nie rozpieścić roślinek)
Darecka 00:09, 30 gru 2023

Bożenko, ja czasem lubię z pazurem
Eliso, dołączam się do Twych modłów, bo u mnie też w portkach jakby mniej miejsca się zrobiło, nie wiedzieć czemu
Sylwio, dobra rozgrzewka przed sezonem
Aniu, ważne, że choć pospacerować się dało, a widzę, że z tym aparatem nie próżnowałaś, widoczki zacne zapodałaś u siebie
Darecka 00:19, 30 gru 2023

Melduję, że plan na dziś wykonany z nawiązką, bolą mnie takie mięśnie, o których istnieniu nawet nie wiedziałam Zaczęło się niewinnie, myślę sobie: "Wsadzę te kilka cebulek i fajrant". No ale jak tu sadzić cebulki, jak okrąg wokół grujecznika taki krzywy, mus poprawić. No to szable w dłoń i jedziemy. Udało się odnaleźć zielone wąsy tych hiacyntów, co już wcześniej na rabacie rosły, więc jest spora szansa, że jakoś to będzie wyglądało Dostałam jedną cebulkę niebieskiego hiacynta w gratisie, więc wyszło idealnie ilościowo.

Etap drugi to odnalezienie i wykopanie Rozanek, udało się- zadołowałam je w doniczkach w warzywniku, na wiosnę pójdą do mamy. Na ich miejsce wskoczyły czosnki Party Baloons- nie dość, że wyrastają im po trzy łebki z jednej cebuli, to ponoć nie zasychają im liście, tak jak innym- pożyjemy, zobaczymy

Darecka 00:30, 30 gru 2023

Słonko świeciło, godzina młoda, więc mnie natchnęło na poprawianie niezdarnych linii rabaty wokół altany. Pozycja startowa:

W tym momencie chciałabym powiedzieć Wam wszystkim ogromne: DZIĘ-KU-JĘ! Za to, że doceniacie moje ogrodowe poczynania, co daje mi poczucie, że idę w dobrym kierunku i dodatkową motywację do działania. Najbardziej jednak wdzięczna jestem za wszystkie słowa konstruktywnej krytyki, szczególnie jeśli chodzi o moje fale Dunaju właśnie. Miałam w głowie to, co powiedziałyście- skupić się na linii trawnika, uwzględnić to, jak prowadzi się po niej kosiarkę, nie robić zbyt dużo pierniczkowych wypustek Skutkiem ubocznym, ale jakże pożądanym, jest dodatkowa łezka/kieszonka przed jałowcem, którą wykorzystam do posadzenia bratków na wiosnę! Jałowca tego trzymam w ryzach już od kilku lat, więc mi tej odzyskanej przestrzeni nie odbierze ( a niech tylko spróbuje, cholernik ).

Darecka 00:33, 30 gru 2023

I porównanie odgórne.
Falista katastrofa przed:

A tutaj już po:

Darecka 01:06, 30 gru 2023

Zuzia Antracytowa też miała rację względem rabaty pod ścianą domu (widoczna na 3-ciej fotce jeden post wstecz), a konkretniej zbyt dużego zagęszczenia hortensji i miskantów na tak małej przestrzeni- hortensje przesadzę w miejsce, gdzie teraz są płożące jałowce i chojna ( lewa strona łupkowego kręgu). A pomiędzy nie dam zakupione już lilie.

Jeśli pogoda pozwoli, to jutro chciałabym zająć się prawą stroną altany, poprawić kółeczko wokół klona Globosum i wypleść z wierzby niskie płotki wokół niego i grujecznika, bo moje piesy w dzikim uniesieniu tratują wszystko na swojej drodze. Wkurzać się niepotrzebnie nie lubię, wolę zapobiegać ( z resztą nie po to sadziłam te wszystkie cebule, żeby ze zgrozą patrzeć, jak są łamane przez te moje futrzaste zgagi )

Z tego samego względu w 2024 nie planuję jeszcze robić ogromnej rabaty wyspowej, łączącej czerwone klony i metasekwoje, choć ochotę mam na to ogromną. Powstanie taka na pewno, kształtem przypominać będzie trapez z zaoblonymi rogami (koncepcja już się w głowie wyklarowała). Odczekam jednak jeszcze jeden sezon, aż psiaki trochę podrosną i zmądrzeją, bo to szczeniaki jeszcze

Wybraliśmy też dzisiaj projekt stelaża pod bujawkę, który stanie na kamiennym kręgu łupkowym, będzie przypominał mniej więcej ten z pin'a poniżej:

https://pl.pinterest.com/pin/739294095107250962/

I ostatnia rewelacja z dzisiaj- biblioteczka już w połowie została zamontowana w salonie, zostało jeszcze przykręcenie 5 poziomych półeczek, także dzisiejszy dzień był pełen wrażeń

Jutrzejszy, mam nadzieję, też taki będzie, bo już o godzenie 10 zapraszam Was wszystkich na ostatni, dziękczynny konkurs
Darecka 10:00, 30 gru 2023

Dzień dobry wszystkim szanownym forumowiczom! W podziękowaniu za to, jak serdecznie przyjęliście mnie do swego grona, dzieląc się swoją wiedzą, doświadczeniem i pięknymi, inspirującymi historiami, nierzadko okraszonymi sporą dawką humoru, pragnę zaprosić Was do wspólnej zabawy w konkursie. Chciałam, aby tym razem nagroda była bardziej "namacalna", a będzie nią możliwość udziału w warsztatach z kuchni roślinnej, prowadzonych przez moją mamę na świeżym powietrzu, w zakątku stworzonym przez nią samodzielnie od podstaw (niedawno owy zakątek Wam zaprezentowałam). Warsztaty odbywają się kilka razy w sezonie letnim w weekendy, w miejscowości Zduńska Wola w województwie Łódzkim, dokładny czas będziemy ustalać w późniejszym terminie, na pewno uda się jakiś dogodny znaleźć. Konwencja to "zbierz i ugotuj", ponieważ w kuchni swej moja mama opiera się w dużej mierze na tym, co aktualnie rośnie na działce.

Zachęcam do udziału w zabawie wszystkich bez wyjątku- nawet jeśli już teraz wiecie, że ze względów logistycznych nie dacie rady do nas dojechać- nagrodę można przekazać komuś z rodziny, czy znajomemu, na przykład z Ogrodowiska

Pytanie konkursowe:
"Jaki przedstawiciel królestwa zwierząt ukrywa się na poniższej fotografii"?
(Tych niedostrzegalnych gołym okiem pomijamy- zdjęcie pochodzi z mojego warzywnika ). Dobrej zabawy!

antracyt 10:10, 30 gru 2023

Jako, że ten gość/gościni również do mnie w tym roku zajrzała - było to łatwe. Widzę modliszkę
No chyba, że jest ktoś jeszcze...
Darecka 10:16, 30 gru 2023

Brawo Zuziu! <z nieba spada morze konfetii, rozlega się dźwięk fanfarów>. Mówiłam, że będzie tym razem łatwo Pytanie za 100 punktów brzmi- czy chcesz zachować nagrodę dla siebie, czy też przekazujesz ją dalej?