Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 2 13:47, 05 wrz 2025

Do góry
Hehe, kolorowo
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:41, 05 wrz 2025

Do góry
No raczej

Moja pierwsza malinowa chmurka

Grzebiuszka ziemna 13:29, 05 wrz 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ta pajęczyna wygląda jak przybrana tymi kwiatami floksów.
Rosplenica już ma takie kwiatostany? Widać deszczowa aura jej nie przeszkadzała.
U nas dziś pada, ale akurat nie narzekam, bo sucho. Tobie za to więcej słońca życzę, skoro jest towarem deficytowym.

Gosiu dziękuję, spełniło się, trzeci czy czwarty dzień upałów, w cieniu 30°C a na słońcu 38°C, same extrema, kwitną różyczki po raz n-ty, ale kwiaty więdną i usychają od upału, jak widać na zdjęciach (zdj z dzisiaj). No nie dogodzisz
Louise Odier:

Niespodzianka Minerva, ale jakaś ciemna się zrobiła, poprzednie kwitnienie bardziej fiołkowe było:

Novalis

mrokasia napisał(a)
Te trzy ostatnie fotki są cudne!

Dziękuję Kasiu

mirkaka napisał(a)

Aż się uśmiechnęłam do Twoich komentarzy,

Fajnie Mirko bez humoru życie byłoby nie do zniesienia przynajmniej czasami

Makao napisał(a)
Miodunka cudna, kuklik w takiej formie że w szoku jestem bo u mnie słabo wygląda. Muszę przenieść w inne miejsce. Wszystko cudnie błyszczy po deszczu.

Aniu dziękuję ale teraz od żaru walącego z nieba wszystko wygląda inaczej, brak środka

anpi napisał(a)
Grzebiuszko, u Ciebie jak zwykle same ciekawostki i wiele się dzieje!
Kwiatki mówią Ci, że cię kochają i zakwitają sercem ! Pajączki tworzą fioletowe pajęczyny! Mieczyki czarują nieoczywista urodą! O cyklanterach wcześniej nie słyszałam!...
A Twoje rękodzieło zaskakuje różnorodnością i pomysłowością!
Mnie też czeka przygotowanie i osadzenie blatu na maszynowych nogach. Ale liczę na pomoc eMa

Aniu no to ciekawa jestem jaki blacik wymodzicie a dla Ciebie bukiecik, jeszcze jest z czego tworzyć:

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetne zdjęcie pajęczyny Uświadomiłaś mi, ze to czas rozplenic. No to moje chyba w tym roku nie zakwitną. Część ususzona, cześć wyleżana przez koty, a reszta chyba miała za sucho w kluczowym momencie....

Sylwio dzięki, teraz do mnie przyszło suche, a może do Ciebie dla zachowania równowagi trochę deszczu?
Zakwitły zatrwiany na zimowe bukiety, bardzo dobrze trzymają kolor, aż do następnego roku, najpierw pojawiły się żółte, te już ususzone, a teraz białe i fiolety, brak różu.

Ogrod nad bajorkiem 13:14, 05 wrz 2025

Do góry
Ogrod nad bajorkiem 13:13, 05 wrz 2025

Do góry
siewki ostrogowca

Ogrod nad bajorkiem 13:11, 05 wrz 2025

Do góry
Z poziomu tarasu, dalej mi sie nie chcialo latac

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:52, 05 wrz 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Cebulkoza na rabatę na zachodzie na froncie domu z amanogawami plus krokusy Jeanne d’Arc na wąskie. Kilka paczek Mystic Van Eijk zdobyła też dla mnie Magda („tylko” jakieś 10 paczusiunek) i odbiorę za jakiś czas Dzięki Justyś za cynk.

Że to juz?kurcze dawno nie byłam w biedrach i lidlach...i jeszcze biale krokusy Ci sue udalo dorwaćsuper!
'..tylko 10 paczusinek..'haha padłam
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:37, 05 wrz 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
...

Ja dołożyłabym tutaj jeszcze taki kwadracik z kostki przed pompą i w ciągu ścieżka wokół domu, żeby później jedną nogą nie musieć wdeptywać w rabatę, jak będziesz omijać pompę
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 12:20, 05 wrz 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)
Na koniec jeszcze moje kociątko.
Jutro kończy 4 lata i powinna przestać rosnąć
To dobrze, niezbyt się już mieści na „swoim” foteliku.

!00 lat, 100 lat dla kocurka urodzinowo ale zwróciłam uwagę na piękną misę turkusową, jakoś skojarzyła mi się z Magarkiem
Ogród Basi i Romka 12:08, 05 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
Basiu a jak Twoje nowe wrzosowisko się miewa ?

Mówisz, masz mam dziś wolne, to mogłam szybko fotki zrobić Ono nie jest duże ale jest Tam rosnie sosna bośniacka, narazie malutka i tak trochę wokół niej, posadziłam te wrzosy. Z przodu są różne macierzanki. A za kamieniami lawenda, bo już wcześniej tam była i szkoda było mi ją wyrzucać. Takie nietypowe sąsiedztwo Muszę dozbierać szyszek, trochę ich już mam ale za mało.

Taki korzen ostatnio sobie znalazłam, wpasował mi się fajnie No, tak to wygląda
Anna i Ogród 2 12:06, 05 wrz 2025

Do góry
Mam

Zamówiłam w płynie. Wg przepisu Patrycji 1 kropla na łyżkę wody. Biorę się za nasiona
Ogród w malinówkach 12:04, 05 wrz 2025

Do góry
Kordina napisał(a)

Ale te fioletki masz dorodne, co to jest? Czy to jakieś szałwie? Czy przetaczniki?
To szałwia omszona NN. Tutaj takie, a reszta kęp brzydka, jakby za mało słońca miały.
Ogród w malinówkach 11:57, 05 wrz 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Miała być kontynuacja rabat, ale się opóźniło

Idąc dalej mamy donice przytarasowe i rabatę między tarasami. Szczerze mówiąc pewnie coś tu pozmieniam, bo jest słabo. Zawiedziony jestem wyglądem jeżówek... a rozplenice wyschły w jeden dzień.

Donice:
...

Ale te fioletki masz dorodne, co to jest? Czy to jakieś szałwie? Czy przetaczniki?
Ogródek Gosi 11:24, 05 wrz 2025

Do góry
Ogródek Gosi 11:23, 05 wrz 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Gosiu, prawdę mówiąc trochę zazdroszczę Ci tych przesadzanek! Też już tęsknię za pogrzebaniem w ziemi. Ja dopiero po niedzieli mam nadzieje coś podziałać. Nawet zakupiłam dziś kilka nowych roślinek( jakby stare nie czekały w przechowalniku) coby zapału nie stracić przez te jeszcze kilka dni! Bo niestety upał i susza nie zachęca do tych działań. U nas nie padało chyba cały sierpień.
Buszowatość na rabatach to widzę nasza wspólna cecha. Jak tylko gdzieś uda mi się chwilowo uzyskać przestrzeń przez przycięcie czegoś lub przesadzenie w inne miejsce, bo się nie sprawdziło wizualnie bądź z innego powodu, to i tak zaraz coś upycham w to miejsce! I to zamiast jednej rozrośniętej rośliny lub krzewu ląduje tam kilka małych nowych...już często bez szans miejscowych na rozrost Bo w takim buszu taka niby chwilowa pustka za bardzo bije po oczach- mnie oczywiście!

Ania, o to too.
Ja też nie mogę przeboleć, że jest pustka.
Bije po oczach. Trzeba natychmiast coś wsadzić.
A potem robi się gąszcz.
Aniu, ale ja u Ciebie wcale nie widzę takiego sadzenia. Dla mnie Twoje rabaty są bardzo spójne, piękne. To moje są takie bałaganiarskie.
Już wiele osób mi mówiło, że w takim ogrodzie jak mój by się męczyły, bo jest za dużo. Dlatego teraz staram się powtarzać rośliny, żeby zmniejszyć poczucie chaosu.
U mnie też nie padało od miesiąca. Na drugim końcu miasta owszem, padało, ale nie u mnie.

LIDKA napisał(a)
Gosia masz piękny ogród i rabaty na bogato. Gęsto, różnorodnie i gleby nie widać.
Najbardziej lubię jak pokazujesz rabaty w szerszych kadrach.
Piękne widoki w każdym miejscu ogrodu.

Piszesz że nie umiesz projektować. To czysta kokieteria bo nie trzeba robić rysunków by mieć zmysł i wizję do łączenia roślin. I Ty to masz plus doświadczenie.
Brawo

Lidziu, ale mi pieknie napisałaś. Od razu serducho rośnie. ♥️
Ale ja naprawdę nie umiem projektować. U Was jest to wszystko spójne, ładnie ułożone, a u mnie wszystko rośnie na sobie. Jedyne co, to chyba przez to, że trzymam się jednej koloryztyki jakoś to wygląda.
Przyjedź i zobacz sama

Nareszcie spadł deszcz. Czekałam na niego z utęsknieniem. Raptem 10 minut, ale nawet całkiem gęsty. Rośliny już bardzo się męczyły. Przesadzanie budlei w taki upał to był jednak błąd. Odchorowała bardzo. Straciła praktycznie wszystkie liście, mimo, że podlewałam nawet 2 razy dziennie. Mam nadzieję, że przetrwa zimę.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:54, 05 wrz 2025

Do góry
Odwodnienie i ciąg dalszy kostki

My parapety i drzwi

Zielonym do góry... :) 09:30, 05 wrz 2025

Do góry
Tak mi cięcie wczoraj poszło:

Nawet trzecia się pojawiła wiśnia

A dzisiaj poluje na moje ukochane pow wow wild Berry w Aldim (hehehe zobaczymy czy będą w ogóle)
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:10, 05 wrz 2025

Do góry

Jakieś potwory mi porosły haha

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:09, 05 wrz 2025

Do góry
Wrzesień to u mnie czas na ogród Zabrałam się za rabaty po kolei. Na tej pod pergolą, gdzie parkuję auto jest bardzo wąsko. Będzie tam żywopłot podsadzony obwódką z różnych roślin. W ostatnich dniach zerwałam tam matę, przekopałam, wyściółkowałam.

PRZED

PO

W miejscu tych doniczek myślę o posadzeniu azalii takiej jak ma Wiann - George Arends:
Wiaan napisał(a)

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:02, 04 wrz 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Więc przetransportowaliśmy do ogrodu dużą klatkę po szczeniakach

i maluchy się chowają. Głodomory i brudasy okropne, ale rosną na razie zdrowo. Może do zimy uda się odchować i osiągnąć potrzebną wagę do hibernacji. Wszystko przy nich robię w gumowych rękawicach żeby się do człowieka za bardzo nie przyzwyczajały. I chyba się udaje bo półtora tygodnia temu jak je znaleźliśmy były tak głodne, że nawet w kulkę się nie zwijały. Tak teraz kulka jest od razu, a do tego fukanie i podskakiwanie z kolcami. Czyli zdrowy objaw.
Dostają dwa posiłki na dobę. gotowane mięsko, jajko, kawałek banana, płatki owsiane olej roślinny, kocia karma. Pogniecione wymieszane. Oczywiście w różnych kombinacjach nie wszystko na raz Menu zaczerpnięte ze strony Jerzego od Jeży. Nic w ciemno. Szkoda, że Grażynka się już nie pokazuje bo by mi może coś podpowiedziała jeszcze.

Super No właśnie, szkoda że Grażynki tu nie ma, bardzo lubiłam jej ogród i całe to jężykowe towarzystwo. Może, kiedyś jeszcze do nas wróci ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies