Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:28, 08 kwi 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Z dyskusji wynika jedna dobra dla mnie rzecz: jest szansa, że nie zrobiłam swoim anabelkom krzywdy króciutkim przycięciem

Justyna pisze, ze swoje też tak tnie więc będzie dobrze Aguś

Buziaki niedzielne
Ogród Ani :) 10:59, 08 kwi 2018

Do góry
Lubię do Ciebie zaglądac bo nie czuję się osamotniona w miksturach
A dzisiaj jadę po pokrzywę Podobno już się pojawiła.

Buziaki Aniu
Tu ma być ogród :) 10:56, 08 kwi 2018

Do góry
Ale masz pyszne zielonosci Zazdraszczam szklarni-świetna rzecz!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:51, 07 kwi 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Limki mają u Ciebie w sezzonie 2,5 m??? Wow!

Owocowy na ścianie to był pierwszy plan na tą ścianę. Niestety pojawił się problem w nieczasowości eMa a czy ja sama dam radę zainstalować te wszystkie linki??
Navi, Ty masz przecież owocowe Dużo chorują?? Często stosujesz opryski?
nie pryskam owocowych raczej ale traktuje je raczej jak drzewa ozdobne. Owoce to dodatkowy atut. Do drzewa potrzebujesz tylko dwa zabetonowane profile i stalowe linki na nich rozciągnięte. Dacie rade
Limki maja z 1,7 M u mnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:06, 07 kwi 2018

Do góry
Moniq napisał(a)
Oj dużo sie z tej dyskusji dowiedziałam, mus poprawić cięcie hortensji. Buziaki zostawiam

Jak widać różne szkoły są cięcia hortek Monik Chyba trzeba ekperymentować aby dojść do swojego najlepszego sposobu.

Pozdrawiam wiosennie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:04, 07 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Kiedyś próbowałam wykopać całego i poległam ,a do odcinania używam siekiery

To polecam Asiu piłkę ręcznąŁatwiej idzie niż siekierą.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:03, 07 kwi 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A stolik super . Napisz w wolnej chwili jakiej firmy uzylas choc moge się domyślać. Ale napisz

Dzięki wielkie Zrobię jutro więcej zdjęc bo zastanawiam się nad pewnym dodatkiem do tego stolika i będę potrzebowała rady
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:00, 07 kwi 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A myślałaś nad owocowym prowadzonym płasko na ścianie? Az się tam prosi
Ja hortki tne tak na 1,2 M i jakos nic ich niej kadzie ścinam około połowy zeszłorocznego przyrostu. Oczywiście o limkach mówię

Limki mają u Ciebie w sezzonie 2,5 m??? Wow!

Owocowy na ścianie to był pierwszy plan na tą ścianę. Niestety pojawił się problem w nieczasowości eMa a czy ja sama dam radę zainstalować te wszystkie linki??
Navi, Ty masz przecież owocowe Dużo chorują?? Często stosujesz opryski?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:56, 07 kwi 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Poli a może borówkę sobie posadź ?

eM też był za czzymś pożytecznym Ale to jest koniec mojej działki, który widzę prawie z każdego miejsca w ogrodzie i zaczyna mnie denerwować ten płot, który jakby góruje nad ogrodem i stąd pomysł aby przysłonić go drzewami...Betonowy kolor może prześwitywać przez drzewa ale cały taki odsłonięty sprawia przytłaczające wrażenie...A borówek raczej nie puszcze na 2,5m
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:55, 07 kwi 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Asiu, niestety nie należy to do najłatwiejszych prac...

Kiedyś próbowałam wykopać całego i poległam ,a do odcinania używam siekiery
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:51, 07 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

a to w ziemi??? upsss nie doczytałam to juz chyba wyższa szkoła jazdy ...nawet nie wpadłabym na to ze mozna dzielic nie wykopując)) ...chyba ze sie sie odkopuje sadzonki przybyszowe))

PS. o hortkach to juz trąbie chyba z 3 rok .....a sama wiesz jak jest w sezonie to jest duzy ruch na forum i głownie fotki czytasz ...bo czas czas czas jest reglamentowany ...i trudno jest sie przebic przez ten spam pismienniczy niestety

Justyś, chodzi o to aby nie uszkadzać całej karpy jeśli nie ma takiej potrzeby. I wtedy tylko podkopujesz część, którą chcesz wykopać a druga w nienaruszonym stanie pozostaje na swoim stałym miejscu.
A wiesz, że ja z tych co lubią czytać i ten spam piśmienniczy uwielbiam Tylko tak jak piszesz- czasu brak na dłuższe czytanie Nie przekonują mnie same obrazki z życzeniami miłego dnia... wiesz o czym piszę...

Najważniejsze, że potwierdzasz sposób cięcia!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 07 kwi 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja też miskanty dzielę tak jak Ty Polinko,podkopuję tylko z jednej strony na ile się da ,i tak to masakra

Asiu, niestety nie należy to do najłatwiejszych prac...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:25, 07 kwi 2018
Do góry
polinka napisał(a)

I dlaczego ja nigdzie wcześniej nie natrafiłam na Twoje rady o cięciu?
Liczę, że w tym roku nareszcie nie będą się Limki pokładać

Piłki ręczne mam trzy, jedna podobna do tej co linkowałaś i niestety żadna nie daje rady z Gracilimusem w ziemi. Bo mówimy tutaj o dzieleniu miskantów w ziemi aby nie trzeba było wykopywać całej karpy Z rozplenicami jest luz Justyś w porównaniu do Gracków

a to w ziemi??? upsss nie doczytałam to juz chyba wyższa szkoła jazdy ...nawet nie wpadłabym na to ze mozna dzielic nie wykopując)) ...chyba ze sie sie odkopuje sadzonki przybyszowe))

PS. o hortkach to juz trąbie chyba z 3 rok .....a sama wiesz jak jest w sezonie to jest duzy ruch na forum i głownie fotki czytasz ...bo czas czas czas jest reglamentowany ...i trudno jest sie przebic przez ten spam pismienniczy niestety
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:21, 07 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

nie mam owocowych drzew ...trudno doradzic ..ale ja bym tą scianę obsadziła kwitnacym pnączem ...albo różą ...nawet najchętniej róża która ładnie na tej scianie poprowadzisz ...no ale to ja ...bo u ciebie raczej róz nie widziałam a masz szanse miec tu naprawdę atrakcyjna księzniczkę

Wiem, że taka ściana która oddaje ciepło byłaby atrakcyjna dla wielu roślin ale jak wiesz ja kocham inaczej róże Na ścianie miałam przez dwa sezony bluszcz ale za bardzo jest ekspansywny. Sąsiad zaraz obok ma warzywnik tradycyjny i nie chciałabym aby wchodził do niego. Wiem, że można bluszcz ciać ale muszę sobie odejmować prace, to juz nie mam żartów u mnie z pracami wiosennymi i wczesnoletnini Obstawiam drzewa nie za duże ale nie chcę chemii używać.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:16, 07 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja powtarzam to w każdym wątku ..wszyststkie hortki najnizej jak sie ...czyli nawet na jedno oczka ...bo jak sie oczka nie zostawi to niestety sie nie rokrzewi anabelki nisko przy ziemi nawet równo z nią ...ja tak robie od kilku lat kazdemu polecam ...moje anabelki w ostatnich latach nawet po deszczach sie trzymaja dzielnie ...a kule większe od głowy

PS, do dzielenia traw zwłaszcza rozplenic i pewnie miskantów polecam szeroką piłke ręczna do drewna ...jedyne słuszcze narzędzie które nie wymaga siły mięśni tylko troszke techniki trzeba nabyć i piłka sama tnie

cos takiego producent nie istotny wazne zeby była ta szeroka
https://www.bol.com/nl/p/bahco-sleufzaag-pc-12-ven/9200000010408356/

I dlaczego ja nigdzie wcześniej nie natrafiłam na Twoje rady o cięciu?
Liczę, że w tym roku nareszcie nie będą się Limki pokładać

Piłki ręczne mam trzy, jedna podobna do tej co linkowałaś i niestety żadna nie daje rady z Gracilimusem w ziemi. Bo mówimy tutaj o dzieleniu miskantów w ziemi aby nie trzeba było wykopywać całej karpy Z rozplenicami jest luz Justyś w porównaniu do Gracków

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:10, 07 kwi 2018

Do góry
anbu napisał(a)
Oooo czyli już mogę przenieść ML z jednego miejsca w drugie? Ja myślałam, że za wcześnie i chciałam czekać...
O to może jutro przesadzę

Pozdrawiam Poli, czekam na Twoje zakupy

Aniu, na Dolnym Sląski już ciepło, noce bez przymrozków więc dzielę i przesadzam Wiem, że powinno się czekać na nowe przyrosty i dopiero przesadzać ale jak trzeba to trzeba

Buziaki Aniu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:10, 07 kwi 2018
Do góry
polinka napisał(a)
I mam dylemat ż warzywnikiem...a dokładnie ż drzewami.

Buczek,który był pośrodku dzisiaj miał wyprowadzke. Została porzeczka i agrest i zastanawiam się czy doradzić coś trzeciego ż niskich owocowych czy może zdecydować się na kolumnowe drzewa owocowe...nie ma tam za dużo miejsca bo długość to 250 cm a szerokość czyli oś płotudo skrzyń to 80 cm.
Jeśli zabiorę stąd poprzeczkę i agrest to może trzy bym wcisnela...
Tylko czy to prawda,że drzewka owocowe tak chorują i trzeba używać duże ilości opryskow? Czy profilaktyka w postaci HT I PW wystarczy? A może ma ktoś inny pomysł co tam posadzic?

nie mam owocowych drzew ...trudno doradzic ..ale ja bym tą scianę obsadziła kwitnacym pnączem ...albo różą ...nawet najchętniej róża która ładnie na tej scianie poprowadzisz ...no ale to ja ...bo u ciebie raczej róz nie widziałam a masz szanse miec tu naprawdę atrakcyjna księzniczkę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:07, 07 kwi 2018
Do góry
polinka napisał(a)

W tym roku eksperymentalnie wszystkie hortki obcięłam bardzo nisko...tak 10-15 cm nad ziemią nie patrzac się na oczka. Jak dobrze pamiętam Ola Leonek pisała, że tak tnie.

ja powtarzam to w każdym wątku ..wszyststkie hortki najnizej jak sie ...czyli nawet na jedno oczka ...bo jak sie oczka nie zostawi to niestety sie nie rokrzewi anabelki nisko przy ziemi nawet równo z nią ...ja tak robie od kilku lat kazdemu polecam ...moje anabelki w ostatnich latach nawet po deszczach sie trzymaja dzielnie ...a kule większe od głowy

PS, do dzielenia traw zwłaszcza rozplenic i pewnie miskantów polecam szeroką piłke ręczna do drewna ...jedyne słuszcze narzędzie które nie wymaga siły mięśni tylko troszke techniki trzeba nabyć i piłka sama tnie

cos takiego producent nie istotny wazne zeby była ta szeroka
https://www.bol.com/nl/p/bahco-sleufzaag-pc-12-ven/9200000010408356/
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:06, 07 kwi 2018

Do góry
I mam dylemat ż warzywnikiem...a dokładnie ż drzewami.

Buczek,który był pośrodku dzisiaj miał wyprowadzke. Została porzeczka i agrest i zastanawiam się czy doradzić coś trzeciego ż niskich owocowych czy może zdecydować się na kolumnowe drzewa owocowe...nie ma tam za dużo miejsca bo długość to 250 cm a szerokość czyli oś płotudo skrzyń to 80 cm.
Jeśli zabiorę stąd poprzeczkę i agrest to może trzy bym wcisnela...
Tylko czy to prawda,że drzewka owocowe tak chorują i trzeba używać duże ilości opryskow? Czy profilaktyka w postaci HT I PW wystarczy? A może ma ktoś inny pomysł co tam posadzic?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:58, 07 kwi 2018

Do góry
Pamiętacie rozmowy o stoliczku? Zapomniałam,że stał zalany w garażu...i dzisiaj miałam niespodzianke

Na wiecej zdjęć jak wygląda ż pozostałymi betonami zapraszam jutro jak dla mnie jest ok.

W ogrodzie zaczynają kwitnąć silvery a to znak,że jeszcze chwila i pójdą nowe liście

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies