Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Dereń biały - Cornus alba 23:52, 18 paź 2014

Do góry
Ten dereń na moim zdjęciu to właśnie jest Ivory Halo
Problemy z tujami 23:50, 18 paź 2014

Do góry
To wykop jedną i zobacz, co mają pod ziemią, mają podsypane żyzne podłoże? mają korzenie? nie są zalane? nie mają za sucho? Sama musisz na to odpowiedzieć, ja tam nie zajrzę. A może podlane zbyt mocnym czymś (nawozem?) zbyt często..same pytania, odpowiedz choć na jedno
Świerk serbski - Picea omorika 23:49, 18 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wystarczy, one przy płocie i tak pewnie po jakimś czasie z powodu cienia się ogołocą, to możesz nawet bliżej, chyba że płot ażurowy to i światło będzie.
Ja teraz żałuję że je posadziłam nawet dalej bo szkoda miejsca zabierać.

A ja posadziłam dzisiaj żywopłot mieszany... Szmaragdy i Serby, są małe i dziwnie to wygląda, bo odstęb serbów od ogrodzenia 130cm tak samo odstępy pomiędzy nimi w rzędzie chyba za dużo ehh to dziwnie wygląda jak rośnie obok nich np 5 szmaragdów i są 50 cm od ogrodzenia i 3 serby wysunięte od ogroszenia o 130cm. I teraz mam dylemat...Poprawić to czy zostawić? Posadzone narazie 7 serbów...
Cis - Taxus 23:48, 18 paź 2014

Do góry
Odmianę Fastigiata Aurea. Blisko jeden przy drugim.
Thuja "Aureospicata" 23:45, 18 paź 2014

Do góry
Odmiana Aureospicata nie będzie się rozwalać, bo możesz je dobrze i co roku ciąć, wtedy pokrój zwarty.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:38, 18 paź 2014

Do góry
Podlewaj teraz, to najważniejsze, tnij na wiosnę.Przed zimą (po mocnych przymrozkach) wyściółkuj trochę korą, czy liśćmi, żeby korzenie nie zmarzły.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 23:36, 18 paź 2014

Do góry
Być może jest też położona mata p. chwastom więc nie dziw się jak pewnego dnia grujecznik padnie od tego nadmiaru "szczęścia".
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:22, 18 paź 2014

Do góry
Znaleźć przyczynę pod ziemią, pod trawnikiem. Rozkopać i zobaczyć z jakim wrogiem walczyć, wtedy ustalić co robić. Walka z niewidzialnym/ nieznanym wrogiem, to jak walka z wiatrakami.
Bukszpan sadzonki zakupione na Allegro 23:18, 18 paź 2014

Do góry
Posty przeniesione i odpowiedź jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=52#post_7
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:18, 18 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Bukszpan sadzonki zakupione na Allegro

malobert napisał(a)

Wg mnie są totalnie zagłodzone i ewentualnie na dokładkę zasuszone, albo przenawożone. Obraz nędzy i rozpaczy Albo coś nie tak z glebą, widać że ciężka, na dodatek strasznie zachwaszczona, jak można oferować taki materiał. od razu zniechęca do kupna
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 23:17, 18 paź 2014

Do góry
malobert napisał(a)
Witam, może mi ktoś podpowie czy z tym bukszpanem jest wszystko w porządku ? Sprzedawca na stronie Allegro ma ładne zdjecia swoich sadzonek, wszystkie ideaqlnie zielone to co natomiast przyjechało wygląda zupełnie inaczej i ma jakieś białe plamy, twierdzi, że to normalne i nie wyglądają tak samo jak na stronie Allegro bo specjalnie nie dał nawozu przed zimą.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:10, 18 paź 2014

Do góry
Pytanie:

Pani Danusiu chcialam sie zapytac czy w praktyce jest to dobre zestawienie ktore widzialam na wielu zagranicznych stronach przy polaczeniu hortensji anabelle a za nią z tyłu przegorzan niebieski -na zdjeciach wyglada super ale czy w realu tez tak jest czy lepiej perwowski?

Raczej takiego zestawienia (byliny z tyłu) bym nie polecała, bo te byliny są niższe od tej hortensji, poza tym uwielbiają słońce i suche stanowisko, a hortensja wprost przeciwnie.

Perovskia raczej dobrze wygląda z jeżówką, trawami.
Ogród wyrozumiały 15:07, 18 paź 2014

Do góry
Izo witaj widzę że jestes. Pierwsze co to zanim zaczniesz projektować rosliny to popracuj nad linią rabat. One tak muszą zostać czy można by coś zmienic. Może się nie znam ale coś mi się tu gryzie. Zajrzyj na stronę gardenarium. Tam są realizacje Danusi. Przypatrz się jakie są proporcje rabat do trawnika itd. Widać też rytm nasadzen. I pasy roślin. Planowanie nasadzen amatorowi zajmuje mnóstwo czasu, pewnie projektantom zawodowym mniej ale też sporo, więc spokojnie cierpliwości. Planowanie też jest przyjemne
Jeśli denerwuje Cię okolica kopmostownika to może ja powinnaś wyslonic tujami?
Myślę że z racji ograniczonych możliwości zajmowania się roślinami może powinnaś ograniczyć ilość rabat i nakierowac się na to co będzie widoczne z tarasu z kuchni czy pokoju dziennego. Zaznacz gdzie masz strategiczne okna.
Jestem na tym samym etapie - planowania dzielę się swoimi spostrzeżeniami zajrzyj do Marty Zielonej. Ona bardzo powoli i z rozmyslem podchodzi do projektowania. Przynajmniej nie przesadza roślin wte i wewte a tego przesadzania chcemy uniknąć prawda? Ja najwięcej się narobilam przesadzajac. Bardzo mądrze ktoś napisał o założeniach parkowych.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:20, 17 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak to, wcale go nie widziałam, ale bym wyrzuciła gdybym widziała, nie pies ni wydra to drzewo jest

czasem są potrzebne takie radykalne cięcia
można orzecha przesadzić w inne miejsce, a przy altanie lepsze będzie drzewo ozdobne
Jodła koreańska - Abies koreana 19:26, 17 paź 2014

Do góry
Cytuję z niepolecanych iglaków:

Otóż nie polecam jodły koreańskiej bo często nie rośnie tak jakbyśmy sobie tego życzyli, jeśli chcemy mieć tradycyjny kształt choinki to na pewno nie z jodły, wybierzmy raczej świerk serbski.

Jodle często zamiera wierzchołek, szyszki stają się brązowe i sypią się bardzo brzydko, rzadko kiedy wygląda ładnie, najczęściej atakują ją szkodniki albo choroby i igły są żółte w środkku albo odbarwione od przędziorków.

Tu masz jak wyglądają jodły w praktyce nie na fotce

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1037-choroby-i-szkodniki-jodel

Jodła koreańska - Abies koreana 19:22, 17 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jodła kalifornijska - Abies concolor

Gardenarium napisał(a)

To jest wątek o jodle kalifornijskiej, zapytaj w wątku o koreańskiej, ja mam nak najgorsze o niej zdanie i nie sadzę już od lat tej jodły. Ładnie wygląda tylko na obrazku w większości przypadków, to cud żeby była idealnym drzewkiem-choinką.

Dlaczego cud? co się z nią dzieje przeważnie?
Jodła koreańska - Abies koreana 19:21, 17 paź 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Jodła kalifornijska - Abies concolor

Karabela napisał(a)
Jodły bardzo mi się podobają, popatrzyłam na forum że cicho i głucho, to może ja założę wątek i popatrzę na doświadczenia innych, bo ja całkiem zielona

tak więc zapraszam do dzielenia się jodłowo koreańskim doświadczeniem

To jest wątek o jodle kalifornijskiej, zapytaj w wątku o koreańskiej, ja mam jak najgorsze o niej zdanie i nie sadzę już od lat tej jodły. Ładnie wygląda tylko na obrazku w większości przypadków, to cud żeby była idealnym drzewkiem-choinką.
Jodła koreańska - Abies koreana 19:20, 17 paź 2014

Do góry

Niedobry pomysł, Silebrockie wolno rośnie, jest zbyt ozdobna na tło, raczej większe od niej będą hortensje hmm

Silberolocke nadaje się na soliter w skalniaku nie na żywopłot.

Podnieś teren do sadzenia świerków, albo posadź choiny kanadyjskie i tnij je nieco, żeby szerokie nie były, albo grab - żywopłot strzyżony.

Tylko, że to raczej pytanie w dziale projektowanie, chyba że ktoś wklei zdjęcia jodeł.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies