Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Świerk serbski - Picea omorika

Świerk serbski - Picea omorika

Gardenarium 23:54, 18 paź 2014

Dziwnie to wygląda na pewno, tak po prostu nie sadź, albo jedno albo drugie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 23:55, 18 paź 2014

kachat napisał(a)
Sebku, dzięki za odpowiedź Ja nie mam zamiaru podlewać świerków, gleby dostałyby lepszej odrobinę, a dalej to już tylko kwaśna piaszczysta. Tuje u mnie rosną bardzo ładnie nigdy nie podlewane... Więc może świerk serbski też by dał radę..?

Może ktoś jeszcze ma doświadczenia ze świerkiem serbskim na kwaśnej, piaszczystej glebie?

Nie wyobrażam sobie dobrego ogrodnika, który by skazał rośliny na taki los. Nie takie pH w dodatku piasek? i bez wody? Jeśli nie masz zamiaru podlewać i w kwaśną sadzisz, to nie sadź w ogóle. Nie rób loterii i pytań na zasadzie, czy dadzą radę. Rośliny chcą żyć, tak jak człowiek i każdy inny organizm na ziemi i będą szukały wody, ale nie takie pH może zablokować przyswajanie ważnych składników niezbędnych do życia..

Instagram Ogrodowiska
MagdaK 00:06, 19 paź 2014

Gardenarium napisał(a)
Tutaj co jakiś czas jest żółta tuja 'Aurescens', a Smaragd po kilka sztuk Ogród z wrzosowiskiem

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-wrzosowiskiem

Danusiu, chciałam zrobić coś takiego, bo bardzo mi się to podoba, ale teraz to już nic nie wiem, teraz to na prawdę zmartwiło mnie to co dziś z tymi nasadzeniami powyczyniałam

Moze gdy dosadzę przed tujami niższe krzewy i jałowce płożące (podobnie jak na tym foto) moze będzie miało to ręce i nogi? a póki serby nie są rozrośnięte to jakieś trawy za nimi? Prosze o pomoc, bo teraz to płakać mi się chce, jedyna sobota wolna i okazuje sie że na marne wykorzystany czas w ogrodzie ;-(
Gardenarium 00:16, 19 paź 2014

Trawy przed nimi a nie za nimi, przecież one urosną

Instagram Ogrodowiska
MagdaK 00:19, 19 paź 2014

Myślałam, że może trawy za świerkami póki taka 130cm odlegość od siatki a przed tujami natomiast niższe krzewy, jeśli źle piszę proszę popraw mnie
Gardenarium 00:22, 19 paź 2014

Nie marnuj miejsca za , bierz pod uwagę przyszłość za kilka lat.

Instagram Ogrodowiska
MagdaK 00:31, 19 paź 2014

Czyli najlepszym w tej sytuacji rozwiązaniem byłoby podsunąć serbskie do ogrodzenia na mniejszą ogległość?
Chciałam dobrze dla rośliny tracąc swoje terytorium
Gardenarium 11:02, 19 paź 2014

Tak, przesadź świerki i pieniek świerka nie dalej niż 1 m, ja sadzę nawet bliżej ogrodzenia.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 13:55, 19 paź 2014

A w jakiej odległości od serba powinny znalezc się kolejne nasadzenia? Również wystarczy metr?
Gardenarium 15:51, 19 paź 2014

To zależy co chcesz posadzić, jeśli karłowe iglaki co mają docelową szerokość pół metra, to nie musisz ich oddalać o metr, a jeśli krzewy liściaste np. hortensje lub derenie, to metr a nawet dalej. Zależy tez od tego czy i jak będziesz ciąć potem krzewy rosnące przed świerkami, to logiczne.

Odległość zależy od docelowej szerokości dosadzanego krzewu.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies