Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Cis - Taxus 23:06, 16 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ten żywopłot to cudowny pomysł. Kolega męża posadził malutkie i wcale tak długo nie czekał, a ma gęsty i śliczny od samego dołu, bo był super cięty co roku. No i podlewany.
Nawet nie posadził tak gęsto.

Ja bym jednak radziła gęsto, jeden przy drugim, jesli są małe.
Gdzie małe można tanio kupić wysłałam na PW. Wtedy stać Cię na dużą ilość.

Natomiast co do dużych - to zależy jakiej jakości są okazy. Czasem są ogołocone od dołu a kosztują powyżej 200 zł. To już straszny majątek.
Ja na Twoim miejscu poszukałabym po różnych miejscach, zapisywała sobie co, gdzie, po ile i jakie, dopiero potem ustawiła sobie w sklepie jeden przy drugim, szczelnie i policzyła ile potrzeba.

Uwielbiam jeśli żywopłot z cisa wygląda właśnie tak

I ja,jeśli można, prosiłabym o namiary na miejsce, gdzie można by sadzonki cisa za rozsądną cenę nabyć. Chcę zrobić ekran z cisa w moim przedogródku ( nie zależy mi tu na prędkim odgrodzeniu się =, więc mogą być malutkie) oraz ekran wokoło tarasu ( a tu już mi bardzo zależy na intymności, więc chciałabym te cisy znacznie wyższe). W moim wypadku w grę wchodzą te, które nie zawiązują owoców, bo mam dwójkę małych brzdąców, wiem, że Hilli, czy jeszcze jakiś gatunek jest męski? Mam mały ogród więc zależy mi na wąskim ekranie. Jaka grubość ekranu z cisa jest minimalna? Jakiej wysokości docelowo utrzymuje się ekrany z cisa przy tarasie? Pewnie ze 140/150 cm by sie przydało. Mam taras, który zupełnie jest pozbawiony intymności,do jadalnianego okna sąsiadów mam z niego 6 m :/)Poza tym taras jest usytuowany na podwyższeniu, a do osiedlowej uliczki odległość też niewiele większa...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:05, 16 paź 2014

Do góry

A tu o macie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:51, 16 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.

Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.

Danusia Ty to jesteś odważna.
Śmiałaś orzecha wyrzucić
4 pory roku w ogrodzie 14:31, 16 paź 2014

Do góry
To bardzo fajny pomysł, ale trzeba napisać wytyczne że

wklejamy po 4 zdjęcia i każde z innej pory roku, ale to same miejsce. Jest porównanie co powinno rosnąć na rabacie aby przez cały rok była atrakcyjna.

Tak ma sens, bo w innym przypadku mamy wizytówki ogrodów, gdzie są 4 pory roku każdego ogrodu.

To trudne (w większości) dla amatorów tak skomponować rabatę aby wyglądała doskonale, więc to raczej praca i wyszukiwanie zdjęć dla osób, których ogrody są doskonałe i mogą służyć jako wzór dla mniej doświadczonych i poszukujących inspiracji.

Podam jeszcze link do wizytówek, tam większość ogrodów ma podzielone zdjęcia na pory roku.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/48-wizytowki-ogrodow

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:31, 16 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trochę mam za mało czasu na rady, trochę poskakać po wątkach, chociaż ociupinkę co tam w ogrodach słychać, ale gdzie tam? nie dam rady.

..ale zima idzie więc może czasu przybędzie..
zostawiam pozdrowienia ..
..wiecznie zachwycona Twoimi realizacjami
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 13:19, 16 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A dlaczego ja dopiero teraz zaglądam? Skoro tyle miłego napisałaś w pierwszym poście? Dziękuję i oczywiście zauważam inspirację moim ogrodem, poza tym piękne zdjęcia, więc podziwiam. Zaklepałam także znajomość na FB jak zobaczyłam, że mam zaproszenie Pozdrawiam gorąco

Danusiu cieszę się, że odwiedziłaś moje skromne, zielone progi
Tyle masz na głowie, jesteś tylko człowiek a więc z racji tego nie można być wszędzie i o każdej porze...chociaż wiem, że bardzo byśmy tego chcieli. Podziwiam twój talent, gust, wyczucie smaku ogrodniczego, estetyki...mogłabym tak jeszcze wymieniać Cenię i basta, słowa w takich okolicznościach wydają się zbędne. Inspiracji w twoim ogrodzie i na całym Ogrodowisku jest masa...chociaż ostatecznie czuję, że tworzę własny ogrodowy styl, bliskie mojemu ja.
Za pochwałę zdjęć dziękuję również robisz świetne!!! dobrze Ci się pracuje z obecnym obiektywem?
Czuję się zaszczycona, że dołączyłam do grona twoich znajomych tutaj oraz na innych przestrzeniach
Serdeczności zasyłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:15, 16 paź 2014

Do góry
A ja jeszcze nie czytałam Ale popatrzę
Ogród z lustrem 13:00, 16 paź 2014

Do góry
Juz pokazywałąm
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:47, 16 paź 2014

Do góry
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.

Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.
Link w podpisie 12:40, 16 paź 2014

Do góry
Bardzo dobrze, tylko właścicielka babka zmieniła tytuł watku, ale już jest ok. jak zajrzy to pewnie skorzysta z pomocy.
Problem w ogrodzie - duże drzewa na działce sąsiada 12:37, 16 paź 2014

Do góry
Wyślij do niego pismo o obcięcie gałęzi, a jak tego nie zrobi, obetnij sama ze swojej strony.
Problem w ogrodzie - duże drzewa na działce sąsiada 10:53, 16 paź 2014

Do góry
Raczej musisz się dogadać, nie możesz ingerować w jego prawo własności, a tym bardziej działać w tym zakresie, że wejdziesz na jego działkę i usuniesz jego drzewa możesz jedynie uciąć gałęzie wiszące nad Twoim ogrodem. Nie sadź swoich roślin tak blisko płotu, za blisko.

Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 10:34, 16 paź 2014

Do góry
A dlaczego ja dopiero teraz zaglądam? Skoro tyle miłego napisałaś w pierwszym poście? Dziękuję i oczywiście zauważam inspirację moim ogrodem, poza tym piękne zdjęcia, więc podziwiam. Zaklepałam także znajomość na FB jak zobaczyłam, że mam zaproszenie Pozdrawiam gorąco
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 10:15, 16 paź 2014

Do góry
Ewciu, na pewno sporo prac co najmniej magisterskich na ten temat powstało
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:08, 16 paź 2014

Do góry
babka napisał(a)
Napracowałam się potwornie i nie wiem czy warto było...

Masę pytań mam bom zielona, echh

Mam postulat abyś wywaliła szmatę, bo szkodzi, ale żeś "zielona" to "wybaczam"

Link w podpisie 10:04, 16 paź 2014

Do góry
Zrobiłam dziś rano, Bea ten jest niedobry bo nie taki tytuł ma mieć wątek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:56, 16 paź 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)

A czy pod żwirek trzeba coś położyć? Czy można wysypać na ziemię?

Poczytaj artykuł ogrody żwirowe i wszystkiego się dowiesz, rózne wersje są.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/419-ogrody-zwirowe-krajobraz-z-kamyczkami-w-tle
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:55, 16 paź 2014

Do góry
igacz3 napisał(a)

Wklej większe zdjęcie, to jest za małe 640x480 winno być, bo na tym to nawet nie ma jak narsyować
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 16 paź 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Doradźcie mi proszę, jaki żółtolistny berberys pasowałby przed miskantami Morning Light, a za wrzosami? Musi być żółty, nieduży bądź podatny na formowanie. Nie wiem jaki pokrój byłby lepszy? Kulka, kolumna czy nieregularny?

Berberys w kształcie kulki czyli 'Tiny Gol', 'Goldalita', wzniesiony pokrój ma 'Maria'
Z Mają 22:42, 15 paź 2014

Do góry
W tym tygodniu leci odcinek z ogrodem bez trawnika. Nasza realizacja, zapraszam.
Dostępny również w internecie

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,1,1,0/geometryczny-ogrod-pod-okapem-sosen-odc-517,1351478.html

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies