Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nowe funkcjonalności: Szybkie dodawanie zdjęć, uśmieszki, statystyki i inne drobne zmiany 20:09, 14 paź 2014

Do góry
Niektórzy forumowicze nie chcą być utożsamiani z miastem, czy rejonem Polski i to należy uszanować, nie zmuszać do wyjawienia gdzie mieszkają, a nawet w jakim rejonie. Niektórzy chcą całkowicie być anonimowi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:00, 14 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pomyłka, to z okazji 3 września i 16 września

Ale to tak tylko ode mnie te życzenia. Należysz do osób, którym życzy się bez okazji...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:53, 14 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta kordylina to jeden egzemplarz tylko z różnej strony, lubię uchwycić takie piękno, parę lat temu (2011) nawet lepiej udało mi się "zrobić" tę kordylinę i jej paski

Bardzo fajny efekt tych zdjęć daje przesuwanie myszką w tę i z powrotem. Próbowaliście tak?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:36, 14 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trochę podsypać na korzenie, ale dalej od pnia, wygrzebać dołek, zabezpieczyć boki folią, żeby korzenie świerka nie wlazły zaraz w świeżą ziemię, podlewać obficie. Dostosowac gatunki (hortensje, hosty, paprocie, bluszcz, pachysandra).

O folii nie pomyślałam. To świetny pomysł. Tak zrobię. Dziękuję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 14 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bo lepszym obiektywem zrobione i trochę manuala

Mogę podpytać co to za cacko?
Chwasty w trawniku 08:26, 14 paź 2014

Do góry
Witam serdecznie

Dziękuję za odpowiedź miałem świadomość, że środek zwalczy też trawnik ale on wyglądał tak, że to było jedyne rozwiązanie więc brałem to pod uwagę:

Gardenarium napisał(a)
Ten środek jest do zwalczania chwastnicy i innych roślin jednoliściennych, ale w uprawach dwuliściennnych... [b]zastosowanie go w trawniku, zwalczyło również ..trawnik.

obecnie dziś mija już 4 tydzień od zastosowania dwóch dawek środka "TargaSuper 05EC"
Gardenarium napisał(a)
Przede wszystkim zastosuj konieczny termin 3 tygodni, kiedy środek działa ostatecznie (pali chwasty) Przede wszystkim nie dopuścić też jeśli były zawiązane nasiona na chwastnicy, żeby spadły i się wysiały. Bo od nowa będzie to samo.

Rozumiem, że mam przekopać całość terenu, na którym widać zastosowanie środka (uschnięta żółta trawa i brązowa chwastnica) tylko z tym przekopaniem czytałem, że może być różnie ze względu na fakt że nasiona mogą być głęboko pod ziemią (nawet do 6 lat) i kopiąc automatycznie je ponownie rozsieję. Pytanie jak do tego podejść krok po kroku bo na około mam jeszcze ładny zielony trawnik?:
Gardenarium napisał(a)
Następnie oczyścić teren z wszystkiego badziewia suchego (wytnij kwadrat lub prostokąt i podkop jakieś 10 cm wgłąb ziemi, uzupełnij świeżą ziemią i połóż brakujące powierzchnie z rolki, lub dosiewaj.
Topiary z bukszpanu i cisa 22:48, 13 paź 2014

Do góry
Angielskie szablony do kulek i stożków są w naszym sklepie, są też specjalne maty pomocne w zbieraniu kawałków odciętych

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/ramka-druciana-kula-do-formowania-topiarow-burgon-and-ball

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/ramka-druciana-stozek-do-formowania-topiarow-burgon-and-ball

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/mata-okragla-pod-topiary-burgon-and-ball

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/mata-podluzna-pod-topiary-burgon-and-ball
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:32, 13 paź 2014

Do góry
Trochę mam za mało czasu na rady, trochę poskakać po wątkach, chociaż ociupinkę co tam w ogrodach słychać, ale gdzie tam? nie dam rady.
Ogród z lustrem 22:08, 13 paź 2014

Do góry
Kolorowe szałwie w zielniku

Salvia officinalis 'Tricolor'

Salvia officinalis 'Icterina'

Salvia officinalis 'Purpurascens'

One kwitną, ale wręcz nie należy dopuścić do kwitnienia, bo bardziej ozdobne są liście, no i lecznicze.Kwiaty nie mają większego znaczenia.

Fotki kwiatów
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:04, 13 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry,

Ha! No i mądry, a raczej mądra głowa się znalazła bo wszystko wygląda tak, jakby się razem urodziło

PS Ronin ekspresowy. Wyszukiwarka znów działa bez zarzutu, więc można znowu śledzić Twoje rady Dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:00, 13 paź 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, a jak poradziłaś sobie z korzeniami tych ogromnych drzew? Wszędzie dokoła piękne podsadzenia są i pytam, bo mam 3 świerki, dość duże, które kiedyś podetnę i powstanie mi pole do obsadzenia. Nie mam pojęcia, jak sobie poradzić z tymi wszystkimi korzeniami, czy usypać górki z ziemi do nowych założeń. W tym ogrodzie bez trawnika grunt wydaje się być równym.

Trochę podsypać na korzenie, ale dalej od pnia, wygrzebać dołek, zabezpieczyć boki folią, żeby korzenie świerka nie wlazły zaraz w świeżą ziemię, podlewać obficie. Dostosowac gatunki (hortensje, hosty, paprocie, bluszcz, pachysandra).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:57, 13 paź 2014

Do góry
Ewka42 napisał(a)

bardzo podoba mi się geometria w leśnym otoczeniu - jednak do połączenia. wszyscy mówili mi - w lesie musi być naturalnie nieformalnie - a to wcale nieprawda ten kontrast jest właśnie świetny. byleby kolorów zbyt wielu nie wrzucić

przede mną zaplanowany jeszcze jeden leśny zakątek -łączący dwa małe trawniczki (tak, grabię igły i szyszki niestety) wykorzystam pewnie niektóre Twoje pomysły (jeśli mi się uda)- marzy mi się geometryczna kompozycja z roślin cieniolubnych.

Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry, wymyśliłam geometrię niesymetryczną - a rośliny "leśne" (Rh, wrzosowiska, trawy, paprocie, brunnery, hosty, hortensje, cisy, świerki) w Twoim przypadku nieformalny styl może być konieczny a nie taki jak w tym przypadku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:55, 13 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Cudownie dopasowany ogród do stylu rezydencji.

Ps zabraklo mi tylko jednego- perfekcyjnie wystrzyżonych kuleczek bukszpanowych- oczywiscie Twymi rękami

Perfekcyjnie wystrzyżone kuleczki to ja mam a tam były w nagraniu wcześniejszym... z Panią Krysią, w tym drugim z córką - kulki już nie były perfekcyjne, nie robimy tam co miesiąc a dwa razy w roku
Rozpoznawanie bylin 21:50, 13 paź 2014

Do góry
Na chłopski rozum to wygląda jak irys syberyjski, ale czy on jest wykopany?
Masz jak on kwitł?

Jeśli to ten irys to przytnij liście teraz i wyściółkuj kompostem lub korą na zimę. Albo zostaw tak do wiosny, na wiosnę obetnij suche i zgniłe. Odbije w kwietniu-maju.
Konwalnik - Ophipogon 21:48, 13 paź 2014

Do góry
Nie ma nakazu sadzenia wiosną, sadzimy wtedy gdy rośliny są dostępne, ładnie i zdrowo wyglądają i ziemia nie jest zmarznięta. Teraz jest jak najbardziej dobra pora, jesli masz gdzie kupić konwalnik i trawy.
Kubusiowo II 21:39, 13 paź 2014

Do góry
Ja prawie zemdlałam zachwytu nad Kubą z kwiatem
No i popaczyłam na swoich przy robocie w warzywniku
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:56, 13 paź 2014

Do góry
Warzywnik?
Świerk serbski - Picea omorika 18:35, 13 paź 2014

Do góry
Ja bym starała się oddzielać, może wodą polej bryłę? Albo namocz w wiadrze. Tylko, że może się rozlecieć całkiem.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 18:31, 13 paź 2014

Do góry
Agrowłóknina to delikatny (biały lub brązowy) materiał do ocieplania roślin przed mrozem, czasem nieprawidłowo też określenia są używane jako synonimy na określenie tego czego nie powinno się kłaść na glebę pod korę

A jest jeszcze "mata szkółkarska" - czarny plastik- siatka szczelna którym wykłada się ziemię tam, gdzie stawia się doniczki z roślinami w szkółce lub centrum ogrodniczym.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:22, 13 paź 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Fantastyczne bukiety! Rażące nieoczekiwaną prostotą, soczyste, tak spontaniczne a przemyślane... Do zakochania... Jej... Danuś! 100 lat z okazji 13 października!

Pomyłka, to z okazji 3 września i 16 września
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies