Niektórzy forumowicze nie chcą być utożsamiani z miastem, czy rejonem Polski i to należy uszanować, nie zmuszać do wyjawienia gdzie mieszkają, a nawet w jakim rejonie. Niektórzy chcą całkowicie być anonimowi.
Dziękuję za odpowiedź miałem świadomość, że środek zwalczy też trawnik ale on wyglądał tak, że to było jedyne rozwiązanie więc brałem to pod uwagę:
obecnie dziś mija już 4 tydzień od zastosowania dwóch dawek środka "TargaSuper 05EC"
Rozumiem, że mam przekopać całość terenu, na którym widać zastosowanie środka (uschnięta żółta trawa i brązowa chwastnica) tylko z tym przekopaniem czytałem, że może być różnie ze względu na fakt że nasiona mogą być głęboko pod ziemią (nawet do 6 lat) i kopiąc automatycznie je ponownie rozsieję. Pytanie jak do tego podejść krok po kroku bo na około mam jeszcze ładny zielony trawnik?:
Trochę podsypać na korzenie, ale dalej od pnia, wygrzebać dołek, zabezpieczyć boki folią, żeby korzenie świerka nie wlazły zaraz w świeżą ziemię, podlewać obficie. Dostosowac gatunki (hortensje, hosty, paprocie, bluszcz, pachysandra).
Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry, wymyśliłam geometrię niesymetryczną - a rośliny "leśne" (Rh, wrzosowiska, trawy, paprocie, brunnery, hosty, hortensje, cisy, świerki) w Twoim przypadku nieformalny styl może być konieczny a nie taki jak w tym przypadku
Perfekcyjnie wystrzyżone kuleczki to ja mam a tam były w nagraniu wcześniejszym... z Panią Krysią, w tym drugim z córką - kulki już nie były perfekcyjne, nie robimy tam co miesiąc a dwa razy w roku
Na chłopski rozum to wygląda jak irys syberyjski, ale czy on jest wykopany?
Masz jak on kwitł?
Jeśli to ten irys to przytnij liście teraz i wyściółkuj kompostem lub korą na zimę. Albo zostaw tak do wiosny, na wiosnę obetnij suche i zgniłe. Odbije w kwietniu-maju.
Nie ma nakazu sadzenia wiosną, sadzimy wtedy gdy rośliny są dostępne, ładnie i zdrowo wyglądają i ziemia nie jest zmarznięta. Teraz jest jak najbardziej dobra pora, jesli masz gdzie kupić konwalnik i trawy.
Agrowłóknina to delikatny (biały lub brązowy) materiał do ocieplania roślin przed mrozem, czasem nieprawidłowo też określenia są używane jako synonimy na określenie tego czego nie powinno się kłaść na glebę pod korę
A jest jeszcze "mata szkółkarska" - czarny plastik- siatka szczelna którym wykłada się ziemię tam, gdzie stawia się doniczki z roślinami w szkółce lub centrum ogrodniczym.