Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ewka42 20:07, 13 paź 2014

skąd ja to znam.......sosny, igły, piasek, cień i masa spadających szyszek.
szkoda, że ta realizacja (piekna!) Danusiu została pokazana dopiero teraz.....ja już 3 lata walczę z takim lasem, a nawet chyba gorszym, bo na czystym żółtym piasku.

bardzo podoba mi się geometria w leśnym otoczeniu - jednak do połączenia. wszyscy mówili mi - w lesie musi być naturalnie nieformalnie - a to wcale nieprawda ten kontrast jest właśnie świetny. byleby kolorów zbyt wielu nie wrzucić

przede mną zaplanowany jeszcze jeden leśny zakątek -łączący dwa małe trawniczki (tak, grabię igły i szyszki niestety) wykorzystam pewnie niektóre Twoje pomysły (jeśli mi się uda)- marzy mi się geometryczna kompozycja z roślin cieniolubnych.
Madzenka 20:25, 13 paź 2014

Cudownie dopasowany ogród do stylu rezydencji. Obejrzałam wszystko kilka razy i wreszcie wiem co to są żywopłoty węzłowe. Gratuluję pomysłu, realizacji i prezentacji tego unikalnego ogrodu w programie Maja w ogrodzie.

Eh muszę sobie jeszcze kilka razy obejrzeć

Ps zabraklo mi tylko jednego- perfekcyjnie wystrzyżonych kuleczek bukszpanowych- oczywiscie Twymi rękami
Olili 20:38, 13 paź 2014

Prezentację ogrodu widziałam i ja.
Wspaniały ,majestatyczny,a młodsze nasadzenia wyglądają jaby rosły wraz z tymi drzewami od zawsze..no czyli idealnie..
Gardenarium 21:55, 13 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)
Cudownie dopasowany ogród do stylu rezydencji.

Ps zabraklo mi tylko jednego- perfekcyjnie wystrzyżonych kuleczek bukszpanowych- oczywiscie Twymi rękami

Perfekcyjnie wystrzyżone kuleczki to ja mam a tam były w nagraniu wcześniejszym... z Panią Krysią, w tym drugim z córką - kulki już nie były perfekcyjne, nie robimy tam co miesiąc a dwa razy w roku

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:57, 13 paź 2014

Ewka42 napisał(a)

bardzo podoba mi się geometria w leśnym otoczeniu - jednak do połączenia. wszyscy mówili mi - w lesie musi być naturalnie nieformalnie - a to wcale nieprawda ten kontrast jest właśnie świetny. byleby kolorów zbyt wielu nie wrzucić

przede mną zaplanowany jeszcze jeden leśny zakątek -łączący dwa małe trawniczki (tak, grabię igły i szyszki niestety) wykorzystam pewnie niektóre Twoje pomysły (jeśli mi się uda)- marzy mi się geometryczna kompozycja z roślin cieniolubnych.

Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry, wymyśliłam geometrię niesymetryczną - a rośliny "leśne" (Rh, wrzosowiska, trawy, paprocie, brunnery, hosty, hortensje, cisy, świerki) w Twoim przypadku nieformalny styl może być konieczny a nie taki jak w tym przypadku

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:00, 13 paź 2014

Borbetka napisał(a)
Danusiu, a jak poradziłaś sobie z korzeniami tych ogromnych drzew? Wszędzie dokoła piękne podsadzenia są i pytam, bo mam 3 świerki, dość duże, które kiedyś podetnę i powstanie mi pole do obsadzenia. Nie mam pojęcia, jak sobie poradzić z tymi wszystkimi korzeniami, czy usypać górki z ziemi do nowych założeń. W tym ogrodzie bez trawnika grunt wydaje się być równym.

Trochę podsypać na korzenie, ale dalej od pnia, wygrzebać dołek, zabezpieczyć boki folią, żeby korzenie świerka nie wlazły zaraz w świeżą ziemię, podlewać obficie. Dostosowac gatunki (hortensje, hosty, paprocie, bluszcz, pachysandra).

Instagram Ogrodowiska
Zielona 22:04, 13 paź 2014

Gardenarium napisał(a)

Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry,

Ha! No i mądry, a raczej mądra głowa się znalazła bo wszystko wygląda tak, jakby się razem urodziło

PS Ronin ekspresowy. Wyszukiwarka znów działa bez zarzutu, więc można znowu śledzić Twoje rady Dziękuję
Gardenarium 22:32, 13 paź 2014

Trochę mam za mało czasu na rady, trochę poskakać po wątkach, chociaż ociupinkę co tam w ogrodach słychać, ale gdzie tam? nie dam rady.

Instagram Ogrodowiska
Zielona 22:37, 13 paź 2014

No i to najlepiej świadczy o Tobie jako Projektantce Nie masz czasu, czyli działasz. A wyszukiwarka i tak zawsze pokazuje, że wątki tematyczne masz ogarnięte. Ukłony dla Ronina. Mrówczą pracę wykonuje na zapleczu Forum.
Ozz 22:58, 13 paź 2014

Takie mam wrażenie, że w Bukszpanowym sezon trwa baaardzo długo Jesień jakby z ociąganiem nastaje i długo się utrzymuje, a wiosną wcześnie pojawiają się kwiaty... takie niesamowite ,,oszukiwanie" zimy