Trochę podsypać na korzenie, ale dalej od pnia, wygrzebać dołek, zabezpieczyć boki folią, żeby korzenie świerka nie wlazły zaraz w świeżą ziemię, podlewać obficie. Dostosowac gatunki (hortensje, hosty, paprocie, bluszcz, pachysandra).
Ta geometria została dopasowana do stylu pałacu, a pałac w lesie, weź tu bądź mądry, wymyśliłam geometrię niesymetryczną - a rośliny "leśne" (Rh, wrzosowiska, trawy, paprocie, brunnery, hosty, hortensje, cisy, świerki) w Twoim przypadku nieformalny styl może być konieczny a nie taki jak w tym przypadku
Perfekcyjnie wystrzyżone kuleczki to ja mam a tam były w nagraniu wcześniejszym... z Panią Krysią, w tym drugim z córką - kulki już nie były perfekcyjne, nie robimy tam co miesiąc a dwa razy w roku
Na chłopski rozum to wygląda jak irys syberyjski, ale czy on jest wykopany?
Masz jak on kwitł?
Jeśli to ten irys to przytnij liście teraz i wyściółkuj kompostem lub korą na zimę. Albo zostaw tak do wiosny, na wiosnę obetnij suche i zgniłe. Odbije w kwietniu-maju.
Nie ma nakazu sadzenia wiosną, sadzimy wtedy gdy rośliny są dostępne, ładnie i zdrowo wyglądają i ziemia nie jest zmarznięta. Teraz jest jak najbardziej dobra pora, jesli masz gdzie kupić konwalnik i trawy.
Agrowłóknina to delikatny (biały lub brązowy) materiał do ocieplania roślin przed mrozem, czasem nieprawidłowo też określenia są używane jako synonimy na określenie tego czego nie powinno się kłaść na glebę pod korę
A jest jeszcze "mata szkółkarska" - czarny plastik- siatka szczelna którym wykłada się ziemię tam, gdzie stawia się doniczki z roślinami w szkółce lub centrum ogrodniczym.
tnę astry dość mocno na przełomie maja i czerwca, żeby były zwarte, kuliste i niezbyt wysokie
ani razu nie miałam mączniaka na nowo-belgiskich, choć internet huczy od ostrzeżeń na ten temat...może miejsce mam dla nich dobre...sama nie wiem...
porobiłam z nich obwódki całej mojej różanki i to był bardzo dobry pomysł
A czy ten aster jest wysoki czy raczej niski? I jak z mączniakiem? bo ja też testuję astry, mam sporo fotek od Foerstera, bo akurat trafiłam na pełną ofertę, ale takiego chyba nie widziałam
Jedyny, jaki u mnie daję radę w półcieniu to wysoki biały.
trochę się bałam zaryzykować napisanie, że i pewnie masz już lepszy sprzęt
ja jak widzę swoje zdjęcia z 2011 to mi czasem chce śmiać
sprzęt, ale i praktyka robi swoje
siak czy owak zdjęcia robisz piękne !!!
Przy okazji znalazłam bukiet na 3 września, zawsze dostaję od Witka w takiej (mojej ulubionej) kolorystyce, w tym roku był większy niż ten, a może i nie większy