Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:29, 13 paź 2014

Do góry
Kwiatowo pomimo października

Proszę o pomoc w zaplanowaniu drzew wzdłuż płotu 16:06, 13 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
S - buki purpurowe żywopłot strzyżony liściasty prowadzony do tej wysokości.

W - lewa strona - tuja Aureospicata cięta do 4 metrów

W - prawa strona świerki serbskie

N - dół tuja Smaragd.

Dziękuję za sugestie. Rzeczywiście nie wspomniałem nic o tym, że zależy mi na drzewach raczej nie identycznych na jednej ścianie. Tak jak wspomniała Yolka z sąsiedztwa ja też raczej nie lubie takich ,,monokultur,,. Chciałbym coś różnorodnego a jednocześnie komponującego się i wzajemnie nie wykluczającego. Dobrze bybyło aby ,,szpaler,, wzdłuż płotu był mieszany po to by w sezonie zimowym choć troche iglaki ograniczały siłę wiatru. Przypomnę jeszcze, że już posadziłem żywopłot z buków i cisów wzdłuż wszystkich płotów. Myślę, że postaram się go prowadzić do wysokości płotu czyli 190 cm. Tu mam jeszcze pytanie do Was jako do doświadczonych ogrodników. Czy po posadzeniu jesienią żywopłotu liście buka natychmiast robią się suche (nie zrobiły się brązowe tylko zaschły zielone)? Dodam, że moczyłem sadzonki przed posadzeniem kilka godzin. Dzień wcześniej zlałem miejsca sadzeń mocno wodą, w momencie sadzenie po wbiciu szpadla rosiłem ścianki otworu wodą i natychmiast po zasadzeniu obficie podlewałem. Mimo to roślinki na drugi dzień wysychały. Czy to normalne. Dodam, że sadziłem je ostatnio kiedy było bardzo ciepło jak na październik (23 stopnie i słońce) ale starałem się ani przez chwilę nie dopuścić do wyschnięcia korzeni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:48, 13 paź 2014

Do góry
Nie, ale znajdziesz na FB kilka zdjęć i w internecie, jest link do programu

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1000633336629422.1073741984.140025996023498&type=1
Chwasty w trawniku 15:15, 13 paź 2014

Do góry
Ten środek jest do zwalczania chwastnicy i innych roślin jednoliściennych, ale w uprawach dwuliściennnych... zastosowanie go w trawniku, zwalczyło również ..trawnik.

Przede wszystkim zastosuj konieczny termin 3 tygodni, kiedy środek działa ostatecznie (pali chwasty) Przede wszystkim nie dopuścić też jeśli były zawiązane nasiona na chwastnicy, żeby spadły i się wysiały. Bo od nowa będzie to samo.

Następnie oczyścić teren z wszystkiego badziewia suchego (wytnij kwadrat lub prostokąt i podkop jakieś 10 cm wgłąb ziemi, uzupełnij świeżą ziemią i połóż brakujące powierzchnie z rolki, lub dosiewaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:03, 13 paź 2014

Do góry
Ja też go (proso rózgowate) ostatnio kupowałam do ogrodu klienta, co robiłam teraz. Polecam, fajnie się całkiem przebarwia i jest delikatne jak mgiełka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:56, 13 paź 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Danusiu, ja również oglądałam dziś Maję
Ogród bez trawnika ciekawy, pięknie te ogromne sosny wkomponowałaś.
Ale ja tradycjonalistka jestem, kawałek trawnika być musi
Co nie zmienia faktu, że ogród mega intrygujący tą odmiennością.
Gratuluje pomysłu i wykonania
Pozdrawiam

Ja też tradycjonalistka, ale tutaj akurat miał wielki sens.

Mille napisał(a)
....
Danusiu, to teraz jeszcze czekamy na bardziej słoneczną wersję ogrodu bez trawnika!

Może kiedyś, ale jego pomysł i wykończenie jeśli na słoneczne stanowisko - będzie zupełnie inne

lenka napisał(a)

Danusiu, czy Twój grujecznik jest jednopniowy? Jak jest szeroki?Przycinasz go? Ponieważ ja u swojego niestety nie mogę się doczekać takich przebarwień i zapachów to zakupiłam drugiego- w cudnym kolorze. W odróżnieniu od mojego "starego" wielopniowego ten jest takim pojedynczym badylkiem i zastanawiam się ile miejsca mu potrzeba i gdzie go posadzić.

Mój grujecznik ma jeden pieniek, a koronę na 2 metrach, ma szerokość około metra, jeszcze go nie tnę, ale będę aby nie był szerszy a ma być wyższy

boguslaw_r_ napisał(a)
Naoglądałem sobie że hej,
Gratuluję wykonawstwa czysty profesjonalizm, poza tym jak mogłobybyć inaczej, rutyna i 40 letni staż perfekcja,
Wituś Pomysłowy Dobromir - dobre, i profeska.
Ciekawe czy bez drzew taki ogród byłby fajny czy smutny.
Buziole.

Boguś staż zawodowy to ja mam 20 letni, a w pasji ogrodniczej - 40

Bez drzew taki ogród musiałby być inaczej zaprojektowany, dałabym jakieś drzewa liściaste przebarwiające się, więcej traw niskich i oczywiście ciekawe powierzchnie wyżwirowane Także pagórki, falujący, preriowy ogród. Byłby bardzo wesoły w moim wykonaniu
Proszę o pomoc w zaplanowaniu drzew wzdłuż płotu 14:33, 13 paź 2014

Do góry
S - buki purpurowe żywopłot strzyżony liściasty prowadzony do tej wysokości.

W - lewa strona - tuja Aureospicata cięta do 4 metrów

W - prawa strona świerki serbskie

N - dół tuja Smaragd.
Ochrona - konserwacja mebli ogrodowych 14:29, 13 paź 2014

Do góry
Twoje zdanie 13 października "Zaczęło nam się lato" - chyba jest nie na czasie? Zaczęła się jesień i idzie zima

Jest kilka sposobów ochrony mebli na zimę. A wszystko zależy przecież z czego są wykonane meble Nie podałeś o jakie meble chodzi?

Z metalu, drewna czy technorattanu - każde przechowujemy inaczej. Meble drewniane - dodatkowo zależy z jakiego wykonane są drewna?

Drewno teak nie potrzebuje żadnej ochrony - moje meble tekowe mają już 14 lat i nijak nie były chronione, poza corocznym wiosennym myciem czystą wodą karcherem i koniec. Tekowe olejowane wymagają czyszczenia i corocznego olejowania. Wolę nie olejowane.

Meble z drewna egzotycznego (eukaliptus) akacji itp. wymagają olejowania, aby przedłużyć ich trwałość i najlepiej okryć je specjalnymi ochraniaczami (jak plandeka), aby nie nasiąkały wodą i nie łapały pleśni, kurzu i czarnych osadów.

Meble z drewna słabego gatunku (sosna, świerk i inne) wymagają chowania pod dach. Nie są zbyt długowieczne, woda i warunki atmosferyczne im szkodzą.

Meble metal+drewno (np. Haste) należy także chować.

Meble z technorattanu najlepiej okryć specjalnymi pokrowcami, które z regułu można od razu dokupić, albo schować.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 00:46, 13 paź 2014

Do góry

Gardenarium napisał(a)

Dzisiaj miałam ucztę karmelową pod grujecznikiem

Danusiu, czy Twój grujecznik jest jednopniowy? Jak jest szeroki?Przycinasz go? Ponieważ ja u swojego niestety nie mogę się doczekać takich przebarwień i zapachów to zakupiłam drugiego- w cudnym kolorze. W odróżnieniu od mojego "starego" wielopniowego ten jest takim pojedynczym badylkiem i zastanawiam się ile miejsca mu potrzeba i gdzie go posadzić.

Ogród bez trawnika -kolejna fantastyczna realizacja. Gratuluję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:29, 12 paź 2014

Do góry
Ogrodowisko na Facebooku, klikajcie Lubię to i udostępniajcie artykuły i albumy zdjęciowe Dziękuję ogromnie

https://www.facebook.com/ogrodowisko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:27, 12 paź 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Danusiu, mam pytanie - jak cała rzesza tutajpytaczy...
Moja działka jest oddzielona od działki sąsiada płotem. W jaki sposób wsadzać np. grujeczniki, żeby na mnie nie klął, że mu śmiecą? W jakiej odległości? Głowię się nad tymi dużymi drzewami i głowię. Gdzieś przeczytałam, że muszą być przynajmniej 2 m od granicy, a może i 5 jak są duże. Jeżeli tak faktycznie jest, to mogę sobie wsadzić na podjeździe. :/
A może ktoś się zlituje i podpowie?

Grujeczniki wsadzić dwa metry od płota (pieniek).
Leśne Wzgórze 19:26, 12 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z żółtym kolorem przez cały rok na drzewie jest to niemożliwe, bo nawet żółty buk latem robi się zielony

No to niezły klops... a jakiekolwiek inne drzewo, które rozjaśniłoby ten kąt???
Między pasjami 18:46, 12 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam, aleś obleciała kawał pola

Miałam tak samo
Trawników mi zabrakło! Świetny ten nóż.
Miskant - Miscanthus 16:23, 12 paź 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Widziałam dziś w sklepie ładne sadzonki miskantów Morning Light, ale w drodze do kasy zauwżyłam na liściach małe czarne plamki, pewnie jakiś grzyb. Zrezygnowałam z zakupu, ale trochę mi jednak szkoda, stąd moje pytanie - czy takie czarne plamki to coś poważnego? Czy może jest szansa, że to tylko taki niegroźny objaw i roślina sama się z tym upora bez oprysku?

O tej porze bym się nie przejmowałą kropkami i tak ścinasz wiosną.
Leśne Wzgórze 16:20, 12 paź 2014

Do góry
Z żółtym kolorem przez cały rok na drzewie jest to niemożliwe, bo nawet żółty buk latem robi się zielony
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:00, 12 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
(...)
Dzisiaj miałam ucztę karmelową pod grujecznikiem

śliczny ten grujecznik szczególnie tak ładnie wybarwiony. Danusiu czy mogłabyś polecić jakieś drzewo które przez cały sezon dałoby właśnie taki żółty kolor?
Konkretnie chodziłoby mi w to miejsce (ostatni post)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:18, 12 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agregat nawozowy to autprski pomysł Witka i jego wykonanie Pomysłowy Dobromir.

To faktycznie Pomysłowy Dobromir,od razu ten sprzęt rzucił mi się w oczy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:19, 12 paź 2014

Do góry
Agregat nawozowy to autorski pomysł Witka i jego wykonanie Pomysłowy Dobromir.
Oliwnik wąskolistny 01:16, 12 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się też podoba to drzewo i mam nawet zdjęcie. Zrobiłam w szkólce, osobiście nie mam w ogrodzie, bo u mnie półcień, więc za mało światła.

Elaeagnus 'Quicksilver'

Drzewo ma srebrzyste ulistnienie i żółte, pachnące kwiaty. Wysokość drzewa tej odmiany około 4 m, szerokość podobna.

Lubi zyzne i przepuszczalne gleby. Jako ciekawostkę podam, że może rosnąć w rejonach nadmorskich, bo toleruje sól w powietrzu.

Danusia, a co z tymi korzeniami? Może żeby ograniczyć ich ekspansywnosc posadzić oliwnika w donicy? Czy donica bez dna będzie ok, czy to na nic?
ps. Zdjęcie ładne Dziękować
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:48, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek latajacy w kapciach po ogrodzie...bezcenny widok Efekty latania na fajnych fotkach.

Dziękuję Danusiu, za pochwałę 8 a to, że mimo tylu zajęć znajdujesz czas na mój wątek Pozdrawiam i budzik mam nastawiony, by na Maję się nie spóźnić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies