Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:21, 11 paź 2014

Do góry
Sebek latajacy w kapciach po ogrodzie...bezcenny widok Efekty latania na fajnych fotkach.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:35, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakbym robiła u kogoś ogród, pociachałabym ale u ciebie możesz się wstrzymać do wiosny

Oki
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:05, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja nie odradzam a doradzam Hakonechloa, to wspaniała trawa, zajrzyj do mojego ogrodu, zobaczysz, że warto.

Tutaj w nogach wiśni radziłabym umieścić po dwie fajne jednakowe trawy, nie będzie nudno i zyskasz wyższe piętro, cokolwiek by to było (miskant Morning Light, Impereta cylindrica Red Baron, Hakonechloa macra 'Aureola' - dowolnie, albo ładne berberysy po dwa pod pieniek wiśni.

Danusia, dzisiaj taki fajny dzień, a jeszcze Ty u mnie na deser!
A wiesz co ja sobie wymyśliłam? Oczywiście na razie to tylko gdybanie
Wymyslilam, że zrobię wisniom takie kwadratowe buty z bukszpanów (takie o boku np. 40cm) i to będzie na kwadracie z białego zwirku lub kamyczków
Trawy też mocno rozważam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 11 paź 2014

Do góry
Naklejki mam, naklejamy z lewej strony z tyłu (od strony kierowcy), napiszcie do mnie pw z adresem, to wyślę.

Ana, wiem, wiem.. jesteś wzorowa ogrodomaniaczka.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:00, 11 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Będę cięła, a jakże
Kiedy? Chyba wiosną, choć wiem, że Szefowa cięłaby teraz od razu
Sama nie wiem. Co radzisz?

Jakbym robiła u kogoś ogród, pociachałabym ale u ciebie możesz się wstrzymać do wiosny
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 16:56, 11 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Takie takie
Ostatnio czytalam tu gdzieś, że bardzo ogrodniczki odradzają hakone.

Ja nie odradzam a doradzam Hakonechloa, to wspaniała trawa, zajrzyj do mojego ogrodu, zobaczysz, że warto.

Tutaj w nogach wiśni radziłabym umieścić po dwie fajne jednakowe trawy, nie będzie nudno i zyskasz wyższe piętro, cokolwiek by to było (miskant Morning Light, Impereta cylindrica Red Baron, Hakonechloa macra 'Aureola' - dowolnie, albo ładne berberysy po dwa pod pieniek wiśni.

Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 11:01, 11 paź 2014

Do góry
Przesadzaj jak stracą liście, wykop jak najlepiej i oczywiście podlewaj po posadzeniu.
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 10:59, 11 paź 2014

Do góry
Przedogródek to wizytówka ogrodu, efekt który powinien trwać cały rok, niezbędne więc będą rośliny zimozielone, w większości z dodatkiem takich, które zachwycają w konkretnych porach roku (wiosna dodatek cebulowych, lato kolorowe byliny, jesień trawy lub wrzosowiska, przebarwiające się krzewy.)
Oczywiście najpierw żywopłoty, tło dla tych roślin - tuje Smaragd - mogą być, rozejrzyj się też za innymi

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

Strzyżone lub wolnorosnące, mieszane lub jednostajne.

Kącik wyżwirowany jest dobrym pomysłem, ławka? nie wiem, lepiej umiejscowić ją w jakimś ukrytym miejscu z pięknym widokiem, pachnącymi krzewami, lepiej żeby przechodnie nie widzieli ławki na której siedzisz,, to jak na świeczniku, po co? Tak nie trzeba.

W przedogródku powinny być też piękne donice, które będziesz podziwiać o każdej porze roku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:55, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ana a czy "polubiasz" (udostępniasz) także Ogrodowisko? i jego aktualności? - mamy nawet więcej fanów niż Maja
Masz w polubionych- sprawdziłam hahaha

a widzisz polubiam! ba nawet naklejkę na aucie wożę, tzn woziłam bo auto zmieniłam a naklejki nie da się oderwać... żeby nie być gołosłowną, fotka po zakupach gdzieś tam koło stolicy
Pszczelarnia 09:49, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wożę w samochodzie ten czosnek, też będę miała
aż wygooglałam co to za czosnek bułgarski i okazuje się że mam już w ziemi ale pod inną nazwą kupowałam
Soliter - drzewo liściaste 08:59, 11 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jakie większe drzewo polecasz na soliter w ogrodzie na trawniku jako zwieńczenie widokowe? Czy buk płaczący bordowy to dobry pomysł, czy zbyt wyfikane drzewo? Był kasztanowiec ale musiałam go ze względów zdrowotnych usunąć.

Może klon Red Sunset?
Może buk 'Rohan Obelisk'

Buk o zwisających gałęziach to dobry pomysł, ma majestatyczny, ciekawy pokrój no i kolor liści też ma znaczenie. Również jest atrakcyjny. Jednak taki buk dobrze kupić już sporej wielkości, bo dużo wolniej rośnie niż "normalne" buki. Czasem potrafi wystrzelić gałązką w nieoczekiwanym miejscu, a czasem ma rewersję i zaczyna rosnąć silnie do góry.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:52, 11 paź 2014

Do góry
Ana a czy "polubiasz" (udostępniasz) także Ogrodowisko? i jego aktualności? - mamy nawet więcej fanów niż Maja
Masz w polubionych- sprawdziłam hahaha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:06, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiem już wiem, że w tym tygodniu, bo miałam mnóstwo pytań ze strony montażowej, ale zapomniałam napisać, dziękuję za czujność, Ana jak zwykle śledzi aktualności. Piszę o hortensjach, więc zapomniałam o bożym świecie czas spać kochane

oj mam Maje w ogrodzie na FB polubioną, a Ona zawsze w tygodniu daje zapowiedź nowego odcinka, cała tajemnica
Fajnie, że piszesz o hortensjach bo to piękności
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 01:03, 11 paź 2014

Do góry
Wiem już wiem, że w tym tygodniu, bo miałam mnóstwo pytań ze strony montażowej, ale zapomniałam napisać, dziękuję za czujność, Ana jak zwykle śledzi aktualności. Piszę o hortensjach, więc zapomniałam o bożym świecie czas spać kochane
Kordylina australijska - Cordyline australis 22:52, 10 paź 2014

Do góry
Odczytaj jaki to jest gatunek, taką mozna kupić na giełdzie kwiatowej, gdzie są sprzedawane kwiaty doniczkowe.
Twój post powinien się znaleźć w dziale kwiaty domowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 10 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dobry, czosnki w trawach wyglądają wspaniale.

No to będę sadzić w takim razie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:15, 10 paź 2014

Do góry
Dobry, czosnki w trawach wyglądają wspaniale.
Ogród z lustrem 19:13, 10 paź 2014

Do góry
Buki to Rohan Obelisk i posadzone są chyba co 2-3 metry.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 10 paź 2014

Do góry
Posadź do niego irysy cebulowe granatowe i żółte (Iris reticulata), krokusy ciemne kolory.
Świerk serbski - Picea omorika 18:31, 10 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trochę to dziwne, że nie porozdzielano ich w szkółce, może liczono na obfitszy efekt? Moim zdaniem obejrzyj korzenie, gdy wyjmiesz z ziemi, czy da się je bez uszczerbku rozdzielić i wtedy zdecyduj jak to będzie.

Witam, dziękuję za odpowiedź (z racji obowiązków zawodowych dopiero dziś zaglądam na forum).
Czy wykopanie jest niezbędne - w doniczkach masa korzeniowa wyglądała na dość zbitą - jeśli to lepsze rozwiązanie oczywiście to zrobię. A może poczekać czy się przyjmą i wtedy zostawić po jednej a resztę uciąć ?
Chciałbym aby wyrosły wysoko. I najlepiej szybko Sadziłem je w niedzielę 5.10 co 1 metr najpierw mocząc korzenie ok 20 min w wodzie.Do dołków dałem torf odkwaszony.
Pozdrawiam,TP
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies