Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa przygoda Łukasza II 11:37, 24 lip 2017

Do góry
Luki napisał(a)

To tyle na więcej brak czasu

To jest zrobione po mistrzowsku, kolorstycznie, wysokościowo, czasy kwitnienia - tu trzeba było mieć niesłychane wyczucie, ale i wiedzę!
Małymi kroczkami do celu... 11:35, 24 lip 2017

Do góry
Fajne połączenie, tez byłam antytrawowa, a teraz sama zaczełam sie nimi interesować

paulina_ns napisał(a)

Madziu, to bardziej dzieci wymęczyły nas ale super było, fajnie chociaż trochę odpocząć Ja dzisiaj też byłam na zakupach, kupiłam kolejną jeżówkę do kolekcji odm. Sombrero Baja Burgundy' i turzyce które będą z nią połączone ' everillo', teraz czeka mnie ściąganie kolejnej części trawy, a wieczorkiem sadzenie

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:34, 24 lip 2017

Do góry
Kasiab - jasne jak znajdę na pewno napiszę gdzie i po ile. Wybieram się do szkółki Stefanogród w Jugowicach, ponoć mają duży wybór roślin i dobre ceny.

Toszko bardzi Ci dziękuję za odwiedziny mojego wątku! Co do serbów zgapiłam rozstaw od szefowej Danusi chyba z ogrodu z lustrem, ale może rzeczywiście rzadziej je posadzić, co ile radzisz? Nie musi być zwartt żywopłot. Działka z którą graniczy ta rabata jest na razie pusta, czeka na kupca. Musze posadzić tam coś wysokiego bo mam taki widok z tarasu:

Niedokończona budowa, dewastowana przez młodzież, deweloper wybudował, sprzedał i się zwinął a budynek niszczeje...
Żywopłot musi więc być wysoki na kilka dobrych metrów.
Jakie drzewa radzisz? Bardzo chciałabym w kąciku tej rabaty brzozy, ponieważ je ubóstwiam a już podsadzone trawami - nie ma dla mnie nic piękniejszego.
Z jałowców się wyleczyłam, rezygnuje jednak z nich, ostatni przesadzałam z tej centralnej rabaty przed domem blue carpet, bo tam jak nie pasuje i klęłam na czym świat stoi, pokłuło mnie to i brzydactwo. Przy wjeżdzie miały być kolumnowe jałowce ale bardzo spodobały mi się śliwy wiśniowe i jako wyższe piętro jednak wolałabym liściaste bordowe, choć boję się że wybieranie listków z podjazdu grysowego nie będzie super zabawą.
Strony świata mojej działki:

Układ jest bardzo nietypowy (tramwajowy) bo to stare budownictwo, poniemiecki dom z przyklejną dobudówką.
Stare tuje będą obciachane i te przy wejściu na posesję i te dwie przy tarasie, bo szpecą strasznie, tylko musze sprzęt kupić bo mam tylko małe elektrczne nożyce szpalerowe.
Postaram się dzisiaj porobić zdjęcia wszystkich rabat.
Część jest jeszcze nie tknęta przeze mnie a część już z nasadzeniami ale ciągle coś zmieniam. Fundusze dosyć ograniczone więc dłubię pomalutku.
Ogródek Lolanki sam historię opowiada 11:34, 24 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał
Matka wykopała też takie oto znalezisko, w skarpie też jakąś dziurę zrobiła i na dodatek ona była wodą wypełniona.

Ranyyyyy! Kiedy ona przestanie kopać???

Przyszedł pan ogrodowy i zrobił mi nowy drenaż w 2015, ale matka powiedziała, że na razie nic nie będziemy sadzić bo musi zobaczyć czy ten drenaż dobrze działa i poczekamy czy będę się dalej moczył. Czekamy zatem na roztopy.

W międzyczasie już zaczęła się uczyć robić kanty

Ogrodowe kreacje 11:33, 24 lip 2017

Do góry
Doczekałam się, aż w końcu się zaróżowiła

Moje małe wielkie marzenie 11:26, 24 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)
Jeżówka Meringue

Śliczne masz te jeżównki Meringue ile jest tam sztuk?

I miskant z tyłu bardzo z nimi spasował, to Variegatus?
Ogródek Lolanki sam historię opowiada 11:25, 24 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał
W 2014 mój trawnik dostał jakieś nawozy i matka musiała kosić dwa razy w tygodniu, przychodzili też różni ludzie mnie oglądać i planować co trzeba ze mną zrobić.

Ale matka wybrzydzała... i nikogo nie wybrała. Tak się stresowałem tym wszystkim, że w 2015 zacząłem się "moczyć" po deszczach i trawnik brzydki się zrobił, Lolanka była zła.

Mówiła, że u mnie jest glina, ale drenaż podobno też miałem, więc matka postanowiła to sprawdzić. Rozkopała tak ten trawnik, że jak tata przyszedł z pracy to się za głowę złapał i chyba nawet trochę Lolankę ochrzanił i zakopała spowrotem wszystko,
wcześniej konsultując się znów z jakimiś ludźmi od ogrodów

Moje małe wielkie marzenie 11:24, 24 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)
Iwonko, Twoje śliczniusie lizaczki się zapowiadają, moje niższe, ale może jeszcze wyżej uda mi się je poprowadzić.
Masz rację, chyba potraktuję swoje bardziej bezwzględnie.

Gonia, jeżówkami jestem zauroczona, pasują wszędzie, zaraz lecę do Milki

Cudowne to zdjęcie, jaka na nim jeżówka jest? Może Mamma Mia?
Tu ma być ogród :) 11:20, 24 lip 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)

Podpytam o ta rabatę - jaką ma szerokość cała oraz ile od tuj masz posadzone hortki i od hortek graby ?

I odpowiadam na pytanie o tą rabatę.

60 cm od ogrodzenia są tuje Szmaragd, 80 cm od pnia tui są hortensje, potem 60 cm od środka hortensji są graby Fastigiata, a 100 cm od hortensji są rozplenice Hameln i jeszcze ciut bardziej wysunięte do przodu, bo 115 cm od środka hortensji są jeżówki Vintage Wine.

Na ten moment rabata ma szerokość 290 cm, a ostatecznie może się jeszcze powiększyć max o 10 cm czyli do 300 cm.
Ogród z łezką II 11:17, 24 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Byłam juuż wróciłam Kasiu

Piękna jest ta róża, czysty kwiat bez plamek. Piękny!!!
Kwiaty we włosach 11:17, 24 lip 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)

Śliczne ujęcie, a trawniczek to wymuskany.
Moje małe wielkie marzenie 11:11, 24 lip 2017

Do góry
Jeżówka Meringue

Tu ma być ogród :) 10:52, 24 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

co rośnie z przodu na tej rabacie ?
Małymi kroczkami do celu... 10:51, 24 lip 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
fajnie tak siebie i dzieci zmęczyć czasem ,u nas leniwa niedziela ....ja też jutro będę działać dokupiłam wrzosy i trawy oby nam pogoda dopisała

Madziu, to bardziej dzieci wymęczyły nas ale super było, fajnie chociaż trochę odpocząć Ja dzisiaj też byłam na zakupach, kupiłam kolejną jeżówkę do kolekcji odm. Sombrero Baja Burgundy' i turzyce które będą z nią połączone ' everillo', teraz czeka mnie ściąganie kolejnej części trawy, a wieczorkiem sadzenie

Kwiaty we włosach 10:48, 24 lip 2017

Do góry
Monia dzięki, zaraz wdepnę do Ciebie. Pozdrawiam.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:42, 24 lip 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Proszę Reniu! Mówisz masz
To te same, które kupowałam Oli.
Te duże z "tego samego miotu", a tę mniejsze z zeszłego tygodnia.

Dzięki
A te mniejsze to podzielone?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:38, 24 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)
A ja sprzatam, przesadzam itp

wczoraj podjęłam decyzję - wywalam większość truskawek, dokładnie przekopie każdą rabatę, bo wlazł mi tam taki wstrętny płożący chwast z którym sobie nie mogę poradzić , na jesieni sypnę nawozu a za rok kupię nowe sadzonki truskawek i poziomek, bo w tym roku było tragicznie, raz że truskawki są na tej ziemi bez nawożenia i przekopywania już 5 lat , dwa cały czas podkopujące korzenie nornice

mam pytanie czym nawozicie warzywniki??
czy jak kupię granulowany obornik i wymieszam z ziemią wystarczy??
miałam pomysła na normalny obornik ale mama wczoraj wybiła mi ten pomysł z głowy, powiedziała że będzie więcej słomy i nasion chwastów niż dobrego

zaciagnęłam syna do skrobania mchu
sama przedwczoraj ogarnęłam wreszcie kółka - 3 godziny skrobania kostki grrrrrr

Taki mały brzdąc czyści kostkę z mchu?!!!
No to kochana jak ja powiedziałam mojemu 16latkowi, ze ma czyścić codziennie po kawałku ok25m2 to mi odpyskował, że nie będzie takiej niewolniczej pracy wykonywał bo przecież ma wakacje ... i zaczęłam sama skrobac

PS A co planujesz w miejscu tego koła z kostki?
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:36, 24 lip 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Ewuś, wrzucę Ci tu na chwilkę zdjęcie tej pomyłki, może rozpoznasz, bo nie wiem, co to. Może krwawnica?

Gosiu, jak tylko zobaczyłam fotki to pomyślałam o Blut-Weiderich, Lythrum salicaria. Ale może to też być Lythrum virgatum.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:34, 24 lip 2017

Do góry
admete napisał(a)

Reniu chcę zrobić porządek z borówkami w kółkach.
są na żwirze w kółkach z ekobordów, ale kropelkowe jest porozkładane na całości żwiru więc chwasty na żwirze rosną na potęgę, chciałabym zrobić kontynuację rabat tam gdzie są maliny i aronia, czyli pas z borówkami i ścieżka z kostki i tak kilka razy.

dwa potrzebuję ścieżki za garażykiem bo mam tam żwir - czyli to sami chwasty w żwirze i brak obwódki od rabaty - moja niepotrzebna robota

ścieżka do furtki do lasu tez żwir - do wykostkowania

przesunięcie róż przy warzywniku i zrobienie przy samym warzywniku dwóch żywopłotów z bukszpanu - to bym chciała zrobić na jesieni

i ostatnie marzy mi się taki typowo angielski zakątek

na tym kawałku trawniku pod lasem na lewo od warzywnika za żywopłotem

i już coś nawet zaczęłam rysowac ,ale to będzie trudny orzech do zgryzienia żeby to miało ręce i nogi i wygląd przede wszystkim

ale dam radę

chciałabym też umieścić tam i w miarę ładnie wkomponowac rozsadzniki żebym na wiosnę miała gdzie robić sadzonki z jednorocznych

coś w ten deseń

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562018473/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562015643/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562042216/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562014489/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403562069519/

rozsadnik

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565888641/

https://pl.pinterest.com/pin/485544403565873826/

aha i najważniejsze poszerzenie kolistej o co najmniej metr jak nie więcej - muszę to dokładnie pomierzyć

także widzisz plan spory, trzeba porządnie wszystko poodmierzać i policzyć ile trzeba będzie kostki - mam nadzieję że jeszcze jest dostępna

Nie no dla mnie nie do wyobrażenia jak Ty to sama wszystko ogarniasz???!!!!!!!!

Ja mam pięć rabatek na krzyż i ledwo się wyrabiam ...

Ogromny szacun
Ogródek Lolanki sam historię opowiada 10:29, 24 lip 2017

Do góry
Ogródek Lolanki napisał

W 2014 Lolanka odkryła Ogrodowisko (bo tuje koło płotu to jej nie pasują i chce coś innego, ale co? sama nie wie ) i zaczęła czytać i podglądać wasze ogrody. Całą zimę czytała, zreszta Bukszpanowy szefowej to dopiero w tym roku skończyła czytać.

Aaa bo zapomniałem powiedzieć, że...
Na wiosnę 2014 zamieszkał z nami mój nowy brat - on mnie polubił, tylko nie rozumiałem dlaczego on się załatwia u mnie na trawie, matka tłumaczyła, że to pies i że go nauczy załatwiać się gdzieś indziej.

Po części tak zrobiła, bo nauczył się sikać na spacerze, ale q-pe nie. Q-pe musi zrobić u mnie, na szczęście nauczył się za chatką to robić, więc już mi nie przeszkadza pod warunkiem, że matka pójdzie i posprząta.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies