Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród w szczerym polu 22:47, 18 mar 2016

Do góry
Zatem poprawiona wersja wyglądała by mniej więcej tak ??

stożek bukszapnu, hortki, stipa, żurawki 'Spellbound", jeżówki purpurowe, czosnki(ew.), rozplenica Herbsbauer i (tu trzcinnik ale może być inna wąska wysoka 120-140h trawa tylko jaka??). W donicy niezmiennie carexy a pod donicą trzmielina choć bardzo spodobały mi się również żurawki limonkowe...
W tej wersji jest zdecydowanie większy 'rozgardiasz' chyba nawet bardziej pasujący do wiejskiej okolicy
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:56, 18 mar 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ogrodowo u mnie nudyyyyyyyy Na ogród dopiero wybiorę się w sobotę, pod warunkiem, że będzie pogoda w miarę.
Dziś jest pięknie, krokusiki na pewno do słońca głowy wychylają, tulipany pewno też, a te przeklęte czosnki mi szlag trafił. To nic, i tak nie jest źle.

Moje "nasionkowo" mi nieco nawaliło. Ni z gruchy, ni z pietruchy żeniszek zmarniał na maxa. Kupna werbena zamiast rosnąć "pada", lawenda po pikowaniu - do bani. No było miło, a wyszło jak zawsze Ostatnia szansa to "przemkowa" rozplenica jednoroczna.
Ech Macham do moich szanownych Gości

Może to Twoje nasionkowo padło nie z Twojej winy, a z winy podłoża? Też tak miałam kiedyś. Od tego czasu kupuję tylko specjalną ziemię do siewu. I wychodzi jak trzeba.
Ogród z pergolą 17:34, 18 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie wiem czy gracki pod oknami...
Może lepiej rozplenica hameln?

Podział róż chyba jest dobry na twoim planie. Resztę w trakcie sadzenia ... Zmiany i improwizacja zawsze towarzyszy takiemu sadzeniu. nic się wtedy nie zgadza

wiesz te róże to narazie zielone patyki to imprezować nie będę bo nic nie wiedzę, sadzę tak jak tutaj wymyslimy
rozplenice chcę niżej, tam na tyły wyższą trawę, chce żeby mi tą brzydką podmurówkę zasłoniły bo niewiem kiedy ją pomalujemy
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 17:09, 18 mar 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ogrodowo u mnie nudyyyyyyyy Na ogród dopiero wybiorę się w sobotę, pod warunkiem, że będzie pogoda w miarę.
Dziś jest pięknie, krokusiki na pewno do słońca głowy wychylają, tulipany pewno też, a te przeklęte czosnki mi szlag trafił. To nic, i tak nie jest źle.

Moje "nasionkowo" mi nieco nawaliło. Ni z gruchy, ni z pietruchy żeniszek zmarniał na maxa. Kupna werbena zamiast rosnąć "pada", lawenda po pikowaniu - do bani. No było miło, a wyszło jak zawsze Ostatnia szansa to "przemkowa" rozplenica jednoroczna.

Oj, to szkoda, że roślinki padły... Takie porażki jeszcze przede mną. W kwietniu wysiewam warzywka.
W Kruklandii 15:25, 18 mar 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
No i nie wytrzymałam!
Poczyściłam front, różankę małą i kawałek jednego boku.
Prawie nic, a się zmachałam
Wieje okropnie, wszystkie śmieci latają po ogrodzie

Poczyściłam żurawki i.... niektóre wychodziły przy pociągnięciu, ale nic w korzeniach nie było. Nie wiem czemu tak. Może to nornice? Albo mróz wywalił je do góry? Możliwe?
Strasznie wyglądały po tej zimie. Pierwszy raz musiałam ściąć do zera. No zobaczymy co z nich będzie.

Miskanty jeszcze suche, rozplenica jakby mokra i zielona w środku, wyłażą szałwie i kocimiętka.
Tulipany!!! Chyba będą same liście w tym roku. Podejrzewam, że dużo małych cebulek się pojawiło, bo kły małe i duuuużo. No trudno. Będzie lipa w tym roku.

Mam trochę patyków hortkowych....jakby ktoś chciał to walić jak w dym.

To fajnie, że tyle udało Ci się zrobić. Mam wrażenie, że moje żurawki też brzydsze niż w zeszłym roku. Może im starsze, tym gorzej wyglądają po zimie? U mnie wszystko leży odłogiem. Może jutro uda mi się coś podziobać i chciałaby posadzić wiśnie.
Ogród z pergolą 15:21, 18 mar 2016

Do góry
Nie wiem czy gracki pod oknami...
Może lepiej rozplenica hameln?

Podział róż chyba jest dobry na twoim planie. Resztę w trakcie sadzenia ... Zmiany i improwizacja zawsze towarzyszy takiemu sadzeniu. nic się wtedy nie zgadza
W Kruklandii 13:51, 18 mar 2016

Do góry
No i nie wytrzymałam!
Poczyściłam front, różankę małą i kawałek jednego boku.
Prawie nic, a się zmachałam
Wieje okropnie, wszystkie śmieci latają po ogrodzie

Poczyściłam żurawki i.... niektóre wychodziły przy pociągnięciu, ale nic w korzeniach nie było. Nie wiem czemu tak. Może to nornice? Albo mróz wywalił je do góry? Możliwe?
Strasznie wyglądały po tej zimie. Pierwszy raz musiałam ściąć do zera. No zobaczymy co z nich będzie.

Miskanty jeszcze suche, rozplenica jakby mokra i zielona w środku, wyłażą szałwie i kocimiętka.
Tulipany!!! Chyba będą same liście w tym roku. Podejrzewam, że dużo małych cebulek się pojawiło, bo kły małe i duuuużo. No trudno. Będzie lipa w tym roku.

Mam trochę patyków hortkowych....jakby ktoś chciał to walić jak w dym.

Chaos oswajany 10:33, 18 mar 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Będzie kolorowo Do zagospodarowania długa i wąska rabata {w sumie ok. 20 metrów):

Wykoncypowałam to tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Jaka jest szeroka ta rabata...po mojemu musiałaby mieć minimum 150cm. no i namawiałabym do jakiegoś szpaleru bo widok za siatką nie powala a trawy startują późno.
Chaos oswajany 21:07, 17 mar 2016

Do góry
Będzie kolorowo Do zagospodarowania długa i wąska rabata {w sumie ok. 20 metrów):

Wykoncypowałam to tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Wiosną dorzuci się do tego jakieś cebulowe. Zastanawiam się, czy przed miskanty warto byłobby dać jeszcze coś, co będzie kwitło latem, czy to już będzie za dużo? Myślę też, czy nie powinnam zróżnicować bardziej środkowego piętra przed miskantami.

Ogólnie czekam na wszelkie słowa krytyki, pomysły, sugestie, co zrobić, żeby było pięknie.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:40, 17 mar 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Hmm.. może. Jeszcze mi jedne zostały do przepikowania, to spróbuję dodać piachu do ziemi. A TY masz Ewusia jakieś fotki u siebie jak ta rozplenica szybko przyrasta?? Idę poszukać.. Bo jeśli marnie, to nie będę się certolić tylko kupię większe sadzonki.

Mi dopiero teraz coś tam pojawiło się, a dokładnie 1 szt rozplenicy halmen, szaleństwa nie ma, ale zobaczymy.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:29, 17 mar 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Dziewczyny a może za mokro ?ja do ziemi dosypałam trochę piasku i w zeszłym roku ślicznie wyrosły teraz też zapowiadają się ok.

Hmm.. może. Jeszcze mi jedne zostały do przepikowania, to spróbuję dodać piachu do ziemi. A TY masz Ewusia jakieś fotki u siebie jak ta rozplenica szybko przyrasta?? Idę poszukać.. Bo jeśli marnie, to nie będę się certolić tylko kupię większe sadzonki.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:46, 17 mar 2016

Do góry
Siewki moszenki i agapanta

Rozplenica purple majesty

Tytoń czerwony czekający na pikowanie
Ogród z pergolą 09:59, 17 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Reniu podobno artemis pachnie dlatego dalam blizej tarasu, która jeszcze mocno pachnie?
hameln to rozplenica
aż wyszłam na dwór, jak stane przy oknie to parapet mam przy cyckach a mierzę cale 168 czyli lepiej jakąś trawę do 1,5m tylko co?ml?
liatra klosowa kwitnie VII-IX, tak mam na opakowaniu od cebul napisane ale pomysl z kulkami dobry. juz wczesniej kiedys pisałam że moge tu wrzucić pare tujek danica z frontu, bo tam przeciez rewolucja z nimi będzie

- hameln to rozplenica, ale są różne odmiany, taki po 1,5 też, więc wybierz jak najniższy,
- może hameln dasz zamiast graców? a tu powtórzysz stipę?
- liatra może i ma tak napisane na etykiecie, ale gwarantuje ci że nie będziesz z niej zadowolona
- kulki zimozielone będą ozdobą cały rok
Ogród z pergolą 09:53, 17 mar 2016

Do góry
rozark napisał(a)

skoro mnie wywołałaś, zaznaczam sama, do tablicy to i jestem

jeśli dobrze myślę to schody masz po lewej stronie?

- pachnące daj bliżej schodów
- nie wiem o jakiej odmianie Hameln myślisz? zwróć uwagę aby nie przysłoniła ci Paschimy, ona co prawda nie pachnie, ale jest niska a efektowna z wyglądu
- podobają mi się trójkąty z IC
- ładnie rozdzieliłaś Hanne od reszty, będzie ładnie wyglądać przez to rozdzielenie, ona ma inny kolor ale i inny kształt kwiatów od pozostałych róż, stipa to ładnie rozdzieli i nada jej lekkości
- gracki są wysokie nie przysłonią ci okna?
- róże i trawy są efektowne od lata do jesieni, a co będzie wiosną?
- liatra krótko kwitnie i na takie reprezentacyjne miejsce wg mnie nie bardzo
- w miejscu liatry widziałabym coś zimozielonego np. kule bukszpanowe

ale to jest moje zdanie, inne, a ty rób podług siebie bo to twoja rabata i to ciebie będzie witać codziennie rano

Reniu podobno artemis pachnie dlatego dalam blizej tarasu, która jeszcze mocno pachnie?
hameln to rozplenica
aż wyszłam na dwór, jak stane przy oknie to parapet mam przy cyckach a mierzę cale 168 czyli lepiej jakąś trawę do 1,5m tylko co?ml?
liatra klosowa kwitnie VII-IX, tak mam na opakowaniu od cebul napisane ale pomysl z kulkami dobry. juz wczesniej kiedys pisałam że moge tu wrzucić pare tujek danica z frontu, bo tam przeciez rewolucja z nimi będzie
Kiedyś będzie tu ogród 20:36, 16 mar 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Siedzę i studiuję jeszcze raz wszystkie wpisy odnośnie roślinności w stawie. Łagodzenie brzegów zdało egzamin, wytrzymało gwałtowny napływ wody, nic się nie obsuwa. Pora wybrać roślinność. Patrząc od strony pomostu to po drugiej stronie będą metasekwoje i cyprysik błotny, podsadzone tulejnikami. Gdzieś w tym rzucone kaczeńce, długosz królewski i tarczownica. Tak więc roślinność wokół stawu musi być na tyle subtelna, żeby trzymała brzegi ale nie zakrywała widoczności. Zdecydowałam się więc na podstawowe gatunki:
-kosaciec żółty i odm Variegata
-tatarak Variegata
-strzałkę wodną lub szerokolistną (którąś mam, tylko nie wiem czy przeżyła zimę)
W wodzie grzybieńczyk i marsylia. Jak upoluję to rdestnica kędzierzawa.
I zaryzykuję na początek z jedną lilią wodną.

Od strony pomostu wsadzona będzie rozplenica. Coś w tym stylu (zachwyciłam się tym widokiem w Rogowie)

Znowu mi podsuwqsz takie widoki, ach... jeśli chodzi o obsadę roślinności nad stawem to moje ulubione typy
Wiesz jak rozróżnić metasekwoje od cyprysika błotnej w młodym wieku?....ja wiem Mariusz mi pokazał
Życie w wiejskim ogrodzie 19:57, 16 mar 2016

Do góry

Komunikuję, że rozplenica od Ciebie kiełkuje. Co za tempo..

Ps. Ostnica z kupionych nasion też, te zebrane z ogrodu jeszcze nie..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:32, 16 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ścięłam wszystkie rozplenice bo mnei wkurzały , jeszcze nie posrzątałam bo wiecznie czasu brak

Pięknie iryski wyglądają
Moja rozplenica jescze kilka dni musi poczekać
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:48, 16 mar 2016

Do góry

Ogród z pergolą 11:40, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tak Iwonka tylko nie zmiesciło mi się na głebokośc bo powinno być 6,5 a nie 5,5. taras ma 4,8m minus 20cm wysuniecia styro o zrobiłam 4,6/2 czyli ten kwadrat ok 2,3 przy tarasie i 4m bo tak pomiedzy oknami
rabata cala ma 8szer na 6,5 gleb

Zrozumiałam tylko tyle:

Czy w tej mojej wersji proponowanej wcześniej miałyby zostać dwa miskanty przy tarasie? Gracilimusy byłyby tam cudne, przed nimi rozplenica.

A zamiast lawendy chcesz kocimiętkę? Spisałąm sobie z twoich planów roślinki. A ty mi zwymiaruj ten taras. Skopiuj do painta i dorób mi okna. To ważne. Ja w tym czasie przeanalizuję twoje róże ...

Rozumiem, ze z traw stipa, rozplenica i ID na rozmnożenie ?
Ogródek Iwony 09:08, 16 mar 2016

Do góry
Wczoraj na parapecie zauważyłam, że rozplenica Moundry zaczęła kiełkować. Mam 5 kiełków
Pierwsza próba była nieudana, drugi raz siałąm 5 marca, czyli 10 dni potrzebowała na skiełkowanie. Na dwie noce wystawiłam ją na zewnątrz zaraz po wysianiu. Czyli lubi wyziębienie nasionek przed kiełkowaniem. Wystawiłam wczoraj na zewnętrzny parapet poprzednie nasionka rozplenicy, które nie wzeszły. Dziś przymroziło, więc na pewno miały chłód: było -5 stopni. Dziś je wezmę do domu i zobaczę, czy coś z tego będzie

Bardzo łądnie rośnie liatra

i białe jeżówki.

Dziś chyba popikuję pozostałości mojej stipy. To,co przeżyło...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies