Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

inag 20:41, 02 kwi 2016

Też pomyślałam o siedzisku do tej donicy tak jak Juzia. Stanowiłoby to takie dopełnienie całości
babka 21:06, 02 kwi 2016

07_Rene napisał(a)
Tulipany fajowe To jakieś botaniczne?
Donica ekstra. Ja bym nie dawała już tam lawendy. Układ mi się podoba ale nie wiem czy hortka i ML nie zjedzą Ci bukszpanów - okaże się w praniu W tym sezonie bym przetestowała to ułożenie, chyba że ktoś inny coś mądrego doradzi

Super masz!

Wiesz Renatko, mnie też ta lawenda nie pasuje ale kusi coś w to miejsce dosadzić. Mam dostać tojeść więc może ona ?
Miejmy nadzieję, że bukszpanki nie zostaną zjedzone a gdyby tak się stało to już mam miejsce gdzie mogłabym je przesadzić

Tulipanki tak, to botaniczne. W tym roku w nowym miejscu i troszkę inaczej zakwitły. W ub roku były dwubarwne. Inne stanowisko, inna ziemia - wszystko ma znaczenie

Kuba 21:11, 02 kwi 2016

wpadłam namieszać jak obiecałam
lawenda samotnie mi tu nie pasuje i wybrałabym albo rozplenice albo ML a nie jedno i drugie, i raczej już bez hortensji, a na przód carexy jak piszą dziewczyny i koniecznie czosnki z tyłu
babka 21:12, 02 kwi 2016

yolka napisał(a)
Hortka mała np. bobo inne przysłonią kule. Ja nie dawałabym już nic. Lawenda docelowo racze nie chyba, że do czasu jak podrośnie trawa

Jolka , mam w planie kupić hortensję Diamantino, ona niewielka jest właśnie. Myślę że będzie dobrze
Też myślę, że lawenda nie pasuje ale tyle jej mam rozmnożonej ... chciałam wykorzystać
babka 21:21, 02 kwi 2016

Kuba napisał(a)
wpadłam namieszać jak obiecałam
lawenda samotnie mi tu nie pasuje i wybrałabym albo rozplenice albo ML a nie jedno i drugie, i raczej już bez hortensji, a na przód carexy jak piszą dziewczyny i koniecznie czosnki z tyłu

No i namieszała

Lawenda nie - wiem, wiem - dobrze że widzimy tak samo
Wiesz nastawiłam się, ze chcę mieć tam hortensję ale niedużą. Chcę mieć tam coś kwitnącego. Miskanty i rozplenica mówisz że nie pasują razem ? Nie wiem z czego by tu zrezygnować, chcę i to i to
Zostawię na ten sezon tak jak jest bo nie mam miejsca dla rozplenicy a za rok wezmę pod uwagę Twoje sugestie. Przyjrzymy się czy to wszystko się źre czy nie
O czosnach myslę, myślę Już chciałam przesadzić purpurowe ale wysokie na 1-1,1/5 rosną więc zrezygnowałam bo tam chyba jednak niższe powinny być
babka 21:27, 02 kwi 2016

Juzia napisał(a)
No i super!
Turzyce daj na samym brzegu. Możesz pomieszać różne....jakbyś nie chciała rządku takich samych

Jak donica mała ma zostać, to mąż niech siedzisko dorobi

Tak jak mówisz, nie chcę w rządku, gazon obok jest symetryczny i to wystarczy.
Na brzegu miała być tojeść żeby coś zwisało ale trochę niepochlebnych na jej temat opinii czytałam więc chyba lepiej carexy dać a tojeść w jednym, góra dwóch miejscach dam.
Siedzisko będzie a przynajmniej jest w planie i woda obok
Dzieki Juziek za akceptację i cenne rady
babka 21:33, 02 kwi 2016

inag napisał(a)
Wg mnie w tym roku będzie idealnie ale w następnym kulki będą ledwo widoczne. Najlepiej będzie jak dasz wszystkiemu czas i zobaczymy. Zawsze można poprzesadzać Nie martw się na zapas!

Teraz tak sobie pomyślałam, że jeśli rzeczywiście kulki będą mało widoczne to jednak bedą odróżniać się kolorem a i na wiosnę będą robić za wypełniacz. Zobaczymy co i jak będzie ale póki co mi się podoba, cieszę się, że Tobie też
Moja mama tylko popatrzyła i nic nie powiedziała, chyba jej się nie podoba. Zobaczymy latem

Co do siedziska to nie wiem czy pamiętaszu ale ma być tu kącik podobny do tego z tego pina: https://pl.pinterest.com/pin/462604192953605629/
inag 22:25, 02 kwi 2016

Na wiosnę bukszpany na pewno wybiją sie na pierwszy plan i będą gwiazdami na tej rabacie.
Wcześniej było kilka koncepcji tego miejsca i nie pamiętałam już na czym stanęło, ale teraz sobie wszystko przypomniałam.
Mama się przekona a mi się już podoba
jazzy 22:34, 02 kwi 2016

babka napisał(a)
Dziwne, że nie wzeszła u Ciebie tak samo bujnie, u Reni zresztą tez nie - w końcu to te same nasiona
Ja mam opracowany sprawdzony sposób hodowania nasion: Wysiewam w pudełku po pieczarkach, podlewam i przykrywam drugim takim samym pojemniczkiem. Od czasu do czasu wietrzę czyli zdejmuje dekielek na godzinkę. Nasiona są odpowiednio nawilżone przez cały czas i bardzo szybko i równo startują.

Ja też mam nasiona od Ciebie Moje wzeszły ładnie wszystkie Dzięki Ci za nie jeszcze raz
Ja je mało podlewam, bo Toszka nie kazała
A kiedy do ogrodu się je wysadza?
Juzia 22:35, 02 kwi 2016

Ola...jak chcesz coś zwisającego z donicy to mogą to być carex comans..... brązowe i do tego zielone carexy jakieś.... np variegata. I tak posadzić na przemian 2...3...2...1 albo odwrotnie