Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Chaos oswajany

Chaos oswajany

iwka 09:41, 05 kwi 2016

Pytałaś u Amelki o szmaragdy chyba, jak wąsko można je przycinać. Zobacz u Ilony jak ładnie je prowadzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=404

Shemsi 19:21, 05 kwi 2016

iwka napisał(a)
Pytałaś u Amelki o szmaragdy chyba, jak wąsko można je przycinać. Zobacz u Ilony jak ładnie je prowadzi https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=404

O! Dzięki, Iwonka, to dawałoby szansę ostatniej rabacie. Chyba będę musiała popracować nad alternatywną wersją Tylko poczekam, aż mnie łeb przestanie łupać, dwa dni bólu wystarczą.
Shemsi 16:38, 06 kwi 2016

Dzieki Iwonce wzięłam jeszcze raz na tapetę ostatni projekt. Gdyby faktycznie udało się poprowadzić szmaragdy na ciętą ścianę grubości 40-45 cm, to rabata mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

i widok z góry:

Tylko pytanie, czy te dwa ekrany szmaragdów będą wyglądać dobrze tak ucięte? Bo niestety całego boku działki nie mogę nimi obsadzić - wzdłuż domu jest zbyt wąsko (w najwęższym miejscu 1 m od siatki), na wysokości domu na siatkę musi iść jakiś bluszcz.

Dla przypomnienia pierwsza wersja wygladała tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Pomocy, bo nie wiem co robić!!!
amelia_b 18:22, 06 kwi 2016

iwka napisał(a)

U mnie? A ja nic nie wiem gdzieś musiałam przeoczyć
iwka 19:34, 06 kwi 2016

a jaka jest szerokość tej rabaty, przypomnij

musisz też brać pod uwagę to, iż szmaragdów przy samej siatce nie posadzisz, chyba że będziesz chodzić do teściowej ciąć( to z tej strony czy coś pokręciłam)

no i też blisko szmaragdów lepiej nic nie sadzić, chodzi o to żeby trochę przerwy było, Malkul ostatnio pokazywała swoje tuje przy których trawy blisko rosły no i wyglądały jak moje oblane przez psa
Shemsi 19:46, 06 kwi 2016

iwka napisał(a)
a jaka jest szerokość tej rabaty, przypomnij

musisz też brać pod uwagę to, iż szmaragdów przy samej siatce nie posadzisz, chyba że będziesz chodzić do teściowej ciąć( to z tej strony czy coś pokręciłam)

no i też blisko szmaragdów lepiej nic nie sadzić, chodzi o to żeby trochę przerwy było, Malkul ostatnio pokazywała swoje tuje przy których trawy blisko rosły no i wyglądały jak moje oblane przez psa

Tego się właśnie obawiam Rabata ma 1,5 m. Cięcie od strony teściowej nie jest problemem. Pytanie, jaka odległość powinna być miedzy tujami a innymi roślinami, żeby jak najmniej ucierpiały?
Miskant przy tym układzie byłby z tych średnich, jako akcent, ale i tak nie wiem, czy by się to pomieściło.
malkul 20:25, 06 kwi 2016

tak racja pamiętajcie sadzić tak zeby było miejsce zeby dochodziło słońce
iwka 13:34, 07 kwi 2016

półtora metra szerokości, mam taką samą i tylko na razie szmaragdy rosną posadziłam je od siatki 60 cm chyba, bo to od sąsiada i muszę się jakoś wcisnąć, żeby je przycinać, Ty masz o tyle dobrze że pójdziesz do teściowej

powiem szczerze, że trochę trudno mi sobie wyobrazić, tak wąskie ściany ze szmaragdów, ale jak widać da się więc swoje też tak będę cięła według mnie to musi być minimum jakieś 20-30 cm przerwy, żeby tak jak Gosia pisze był przewiew i słońce dochodziło.
miskanty potrafią być bardzo szerokie

nie wiem też czy tak blisko można sadzić, podmurówkę tam masz?
omelka1 19:44, 07 kwi 2016

Shemsi napisał(a)
Dzieki Iwonce wzięłam jeszcze raz na tapetę ostatni projekt. Gdyby faktycznie udało się poprowadzić szmaragdy na ciętą ścianę grubości 40-45 cm, to rabata mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

i widok z góry:

Tylko pytanie, czy te dwa ekrany szmaragdów będą wyglądać dobrze tak ucięte? Bo niestety całego boku działki nie mogę nimi obsadzić - wzdłuż domu jest zbyt wąsko (w najwęższym miejscu 1 m od siatki), na wysokości domu na siatkę musi iść jakiś bluszcz.

Dla przypomnienia pierwsza wersja wygladała tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Obawiam się że szmaragdów w tak wąski szpaler nie poprowadzisz myślę że trzeba liczyć min.60cm.Z berberysów zrezygnowałabym na rzecz Red Barona,Daniki rosną dość spore mimo formowania zostawiłabym Mirjamki
Shemsi 15:57, 08 kwi 2016

iwka napisał(a)
półtora metra szerokości, mam taką samą i tylko na razie szmaragdy rosną posadziłam je od siatki 60 cm chyba, bo to od sąsiada i muszę się jakoś wcisnąć, żeby je przycinać, Ty masz o tyle dobrze że pójdziesz do teściowej

powiem szczerze, że trochę trudno mi sobie wyobrazić, tak wąskie ściany ze szmaragdów, ale jak widać da się więc swoje też tak będę cięła według mnie to musi być minimum jakieś 20-30 cm przerwy, żeby tak jak Gosia pisze był przewiew i słońce dochodziło.
miskanty potrafią być bardzo szerokie

nie wiem też czy tak blisko można sadzić, podmurówkę tam masz?

Mnie podkusiło, jak zobaczyłam ile nasza Amelka planuje zmieścić na takiej samej rabacie ze szmaragdami.

Ja też nie sądziłam, że da się aż tak wąsko, ale dowód naoczny mamy, więc trzeba ryzykować. Po gruntownym przegadaniu sprawy z mężem zapadła decyzja, że będą szmaragdy. Kto nie ryzykuje... Co przed nimi? Trzeba to jeszcze dopracować, ale nie za bardzo, najwyżej będę zmieniać za jakiś czas