Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ukojenie 18:47, 22 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Masz miejsce dla tawułek? Z czym je posadzisz?

Mam kilka pomysłów
ostatni najlepszy - od płotu tło z tuji, obok hortensja i róże pnące (na kratce żeby osgrodzić się od sąsiadów puki tuje małe) - przed tawuły gdzieś obok nich szałwia

legenda:
1-tawuła żółta
2-tawuła zielona
3-hortensja
5-kratka z różami pnącymi (różowe)
6-jeżyna bezkolcowa(to jej grządka od 25 lat)
7-różanecznik różowy
8-borówki amerykańskie
9-hibiskus ogrodowy rózowy
przed rabatą tu gdzie zielona linia chciałabym obwódkę z bukszpanu ale nie wiem czy to nie będzie za dużo
Ogródek Iwony II 06:59, 22 mar 2016

Do góry
Witam się w nowym wątku.
Iwonko wybraź sobie, że młode sadzonki tawuły wczesnej zostawiłam na zimę w plastikowych doniczkach. Nie zdążyłam ich zadolowac. I przetrwały, mają pączki.
Ładne kuleczki.
Latem w tym zakątku było ślicznie.
Malutki pod lasem 22:37, 21 mar 2016

Do góry
U mnie przed płotem też "miastowy" kawałek, ale żeby nie mieć psiej toalety, musimy sami dbać, kiedyś były babci kwiatki, ale to pielenie, podlewanie i zapory na psy non stop potrzebne. Wsadziłam tawuły, gęsto, psy nie lubią włazić, bo je kłuje, a ja muszę tylko 2 razy przyciąć w roku. Spokój jest. Chociaż myślałam,coby tam jakiegoś drzewka nie wsadzić, kolumnowego. Kilka by weszło, złamało monotonię.
Ogród tworzony z pasją 21:08, 21 mar 2016

Do góry
Karol, przez Ciebie zakupiłam kolejne tawuły - to już 4 w tym roku. Teraz tylko muszą poczekać aż je wsadzę do ziemi

Już nie mogę się doczekać jak Twój krąg ruszy
Ukojenie 20:23, 21 mar 2016

Do góry
Po powrocie do domu cynie wyglądały tak:

wykiełkowały także aksamitki,
zaczęły kiełkować: kocimiętka, mina, bazylia, melisa

----
Wracając do domu zajechaliśmy do Kauflanda i zakupiłam:

dwie tawuły żółte i jedną japońską - ostatnie były.
Z południa Polski - ogród Marzeny 13:19, 21 mar 2016

Do góry
Paulina byłam teraz na polu obejrzeć to miejsce i faktycznie dwa metry to wcale nie jest dużo. Tak naprawdę to jedną wierzbę bym musiała dokupić tylko. No i berberysy i tawuły.

Cieszę się, bo będziemy kostkę układać i obrzeża wokół domu, wreszcie skończą się te brudne roboty i można będzie zająć się na poważnie ogrodem.
Z południa Polski - ogród Marzeny 12:46, 21 mar 2016

Do góry
W związku z przebudową podjazdu będę musiała przedłużyć (o dwa metry) rabatę, na której rosną Wierzby hakuro, berberysy i tawuły japońskie (zdjęcie mi się zapodziało, więc link wstawiam):
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5479-z-poludnia-polski-ogrod-marzeny?page=17
Powiedzcie mi, czy posadzić dokładnie to samo dalej czy pójść w zupełnie coś innego? Nie będzie zbyt monotonie z tymi samymi roślinami? W sumie to miała bym do podziału bordowe żurawki, carexy Morrowi, mam potężną jukę do podziału, Trzmielinki biało-zielone będę mieć... Oprócz tego mam do przesadzenia hibiskusa, berberysa (nie znam odmiany ale jest jasno zielony), i świerka Conica. Może udałoby się coś z tego skomponować, ewentualnie niewiele dokupić, no bo co z tym wszystkim zrobię?
No to czas zacząć... 12:35, 21 mar 2016

Do góry
Ja jestem z Wielkopolski okolice Konina.
Tawuły miałam na oku już wcześniej( uwielbiam ten kolorek) potem przeczytałam u Ciebie że miałaś w planie. Na początku miały byc same ale potem postawiłam na kontrast i zobaczyłam zestawienie z zurawkami
Jestem w stanie je ciąć co 2 tyg byleby je mieć
Tak czułam że to jest za wąsko! Muszę eMowi dziś przemówić do rozsądku
No to czas zacząć... 10:15, 21 mar 2016

Do góry
Iwula napisał(a)
Dziekuję
Poczułam "miętę" do zawilców
Skończyło się chorobowe i trzeba było wrócić do pracy, więc niestety teraz mniej czasu na ogrodowisko Będę wpadać może między pacjentami
Czytam i uczę się jak zrobić stożek i kule z bukszpanów...jak je sadzić aby takowe figury potem uzyskać itd
Pomału zaczynamy przedpłocie. Wymysliłam tam kule tawuły Golden Princess przeplatane żurawką Palace Purple. eM się uparł, że szerokośc na 0,5m wystarczy, ale kurka mi się to mało widzi. Jak myslicie wystarczy 0,5m? Całość w szarym kamyku...

Wg mnie za wąsko, ja też mam na tapecie przedpłocie, zrobimy na szerokość 80 - 90 cm.
Nie wiem czy to u mnie czytałaś o tych tawułach na przedpłocie, bo kiedyś miałam taki plan, ale ostatecznie zrezygnowałam, bo one są co kilka tygodni do ciachania, żeby były ładnymi kulkami.
Iwona, a z jakiego regionu Polski Ty jesteś?

P.s. Te półpełne zawilce są cudne.
No to czas zacząć... 09:31, 21 mar 2016

Do góry
Dziekuję
Poczułam "miętę" do zawilców
Skończyło się chorobowe i trzeba było wrócić do pracy, więc niestety teraz mniej czasu na ogrodowisko Będę wpadać może między pacjentami
Czytam i uczę się jak zrobić stożek i kule z bukszpanów...jak je sadzić aby takowe figury potem uzyskać itd
Pomału zaczynamy przedpłocie. Wymysliłam tam kule tawuły Golden Princess przeplatane żurawką Palace Purple. eM się uparł, że szerokośc na 0,5m wystarczy, ale kurka mi się to mało widzi. Jak myslicie wystarczy 0,5m? Całość w szarym kamyku...
Ogród prawie romantyczny 20:53, 20 mar 2016

Do góry
Wczoraj ogród przywitał nas słońcem. Ale później zrobiło się brzydko i szaro. Nie padało jednak i można było popracować. Dużo popracować Po dwóch dniach udało się ogarnąć warzywnik, obciąć do końca hortensje, przesadzić na nową rabatę krzewy z przedogródka - dwa cisy, krzewuszkę, dwa pięciorniki, dwie tawuły i cały rządek bergenii. Ponadto inne drobne prace ogrodowe. I chociaż dzisiaj ledwo żyję, widzę, że było warto Rabata przed domem czeka na nowe nabytki

Kilka zdjęć na dowód , że i do mnie zawitała wiosna

Mirkowy ogród (początki) 20:13, 20 mar 2016

Do góry
E tam sporo w tym roku mniej.Dziś posiałam pomidorki ,ogórki i zioła reszta w maju do gruntu.A i zrobiłam sadzonki z patyczków Tawuły i berberysa oraz podzieliłam kapustka serum na sadzonek. Ewa jak by co to sadzonki stipy podkreślę ☺
Moja bajka 18:42, 20 mar 2016

Do góry
Przytnij będzie ładniejszy krzaczek jak się rozkrzewi , a tawuły szybko przyrastają
Moja bajka 18:23, 20 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Taką niespodziankę dziś znalazłam w ogrodzie . Wczoraj przycinałam tawuły. Dziś wydawało mi się, że tu i tam muszę jeszcze skrócić i taką samosiejkę odkryłam. Podobnie jak berberys w zeszłym roku, tak i ona ukorzeniła się z przypadkiem wbitego w ziemię patyczka . Korzenie ma imponujące, prawda? I znowu Cię wołam KArolu .

na razie ją zadołowałam, potem posadzę gdzieś na stałe
Przycięłam ją tez, ale chyba jednak jeszcze powinnam skrócić. Ale ma tylko jeden pączek z liśćmi, więc nie wiem czy powinnam ciąć tak nisko...
KArol, ale Ty wiesz na pewno .

Jakie korzonki ma dorodne
Ja bym przyciął, dużo lepiej się rozkrzewi.
Moja bajka 16:23, 20 mar 2016

Do góry
Taką niespodziankę dziś znalazłam w ogrodzie . Wczoraj przycinałam tawuły. Dziś wydawało mi się, że tu i tam muszę jeszcze skrócić i taką samosiejkę odkryłam. Podobnie jak berberys w zeszłym roku, tak i ona ukorzeniła się z przypadkiem wbitego w ziemię patyczka . Korzenie ma imponujące, prawda? I znowu Cię wołam KArolu .

na razie ją zadołowałam, potem posadzę gdzieś na stałe
Przycięłam ją tez, ale chyba jednak jeszcze powinnam skrócić. Ale ma tylko jeden pączek z liśćmi, więc nie wiem czy powinnam ciąć tak nisko...
KArol, ale Ty wiesz na pewno .
Coś jeszcze, coś więcej... 19:56, 19 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ufff - wreszcie usiadłem! Ledwie ręcę utrzymuję nad klawiaturą, ale melduję iż:
- byliny wycięte
- trawy z większości przycięte
- róże ogolone
- hortensje w większości upierdutane
- liście z rabat wyzbierane
- derenie, tawuły, berberysy potraktowane sekatorem
- vertigo wytargane z donicy i kostka bukszpanowa wsadzona
- betonowe gazony przeniesione (będzie zielony kącik pod dachem )
- i najważniejsze - calutki trawnik zwertykulowany i wygrabiony
- palma udziergana

Reasumując - jeszcze tylko odkurzanie żwiru, przycięcie włochatych turzyc (z tym czekam) potraktowanie karcherem nawierzchni oraz domu i wiosenne sprzątanie uznam za zakończone Jakiegoś powera dostałem, bo kiedyś to potrzebowałem miesiąca na takie prace, w tym roku wystarczyły dwie soboty

Zuch chłopak
Coś jeszcze, coś więcej... 19:11, 19 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
- byliny wycięte
- róże ogolone
- palma udziergana

Reasumując - jeszcze tylko odkurzanie żwiru, przycięcie włochatych turzyc (z tym czekam) potraktowanie karcherem nawierzchni oraz domu i wiosenne sprzątanie uznam za zakończone Jakiegoś powera dostałem, bo kiedyś to potrzebowałem miesiąca na takie prace, w tym roku wystarczyły dwie soboty

No to sie napracowałes ,ja dzisiaj tez polatałam ale u nas bardzo nieprzyjemnie i zimno ,wkurza mnie juz to.
Coś jeszcze, coś więcej... 18:30, 19 mar 2016

Do góry
- byliny wycięte
- róże ogolone
- palma udziergana

Ogród tworzony z pasją 15:36, 17 mar 2016

Do góry
blyxa napisał(a)
Przyszłam aby zobaczyć co tutaj piszczy I od razu melduję, ze u mnie berberysy potrafią się same wysiać. Ale jak patrze na ilość jaką mam w stosunku do siewek, które czasem znajduję - to chyba jest kwestia szczęścia. Teraz mam właśnie jedną małą siewkę w doniczce i czekam z zainteresowaniem czy przetrwała zimę.

A tawuły pewnego dnia posadzę przed płotem (jak drogę zrobią ) - dobrze wiedzieć, ze można je wysiać z nasion

U mojego dziadka berberysy się masowo wysiewały, dużo krzaczków mam właśnie od niego z własnego chowu.

Od zeszłego roku próbuje sam wysiewac, rok temu się udało. Ciekawy jestem czy i w tym roku się uda. Jak nie to może same się wysiały. Mam nadzieje.

Jeżeli chodzi o tawuły to tez można je wysiać, nigdy nie próbowałem bo zawsze ścinam po przekwitnięciu. Wiem ze u sąsiada w kostce wysiewaly się jak chwasty
Ogród tworzony z pasją 13:19, 17 mar 2016

Do góry
Przyszłam aby zobaczyć co tutaj piszczy I od razu melduję, ze u mnie berberysy potrafią się same wysiać. Ale jak patrze na ilość jaką mam w stosunku do siewek, które czasem znajduję - to chyba jest kwestia szczęścia. Teraz mam właśnie jedną małą siewkę w doniczce i czekam z zainteresowaniem czy przetrwała zimę.

A tawuły pewnego dnia posadzę przed płotem (jak drogę zrobią ) - dobrze wiedzieć, ze można je wysiać z nasion
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies