Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 06:48, 22 lip 2017
Do góry
ren133 napisał(a)
I jeszcze obiecałam makusi zdjęcia tworzących się kulek cisowych
Kulki formuję od maja z zapolickich cisów ... większość z1 sadzonki może 2sztuki z dwóch. Obecnie szału nie ma ale za rok, dwabędą, mam nadzieję, pełnymi kulkami

Mam nadzieję, że zachęciłam a nie zniechęciłam do zabawy w tworzenie cisowych kulek

tez sobie kupiłam kilka cisów w roznorakich odmianach i walcze z tym samym .....liczę że za dwa sezony cos kulkopodnego juz u siebie zobaczę

twoje kulkowisko bukszpanowe .... cud miód orzeszki
Ogród w remoncie 06:38, 22 lip 2017

Do góry
Poszerzyłam troszkę tę część tak żeby Inversa nie był zupełnie przy brzegu

A tu te moje kamulce. Myślicię że mogą być ?

Sezon 2017 u Hanusi 06:34, 22 lip 2017

Do góry
Kasiu, życzę udanych zbiorów! Ja na kanie nie mam miejscówki. niestety. A też je lubię! Zwłaszcza suszone, Pyszne do wszelkich sosów.
Miłego dnia!

Madżenie ogrodnika sezon 2017 04:38, 22 lip 2017

Do góry
Wracam już do domu, koczuje na lotnisku w oczekiwaniu na samolot przesiadkowy
Cięższa i pełna wrażeń przesyłam widoczki z wzgórz herbacianych
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:03, 22 lip 2017

Do góry
Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu poczytuję forum by zaczerpnąć wiedzy na temat roślin jak i podpatrzeć Wasze pomysły na rabaty, ogrody
Wielu specjalistów udziela się tu na forum więc chciałam się poradzić jak najlepiej zaplanować część ogrodu, jakie rośliny wybrać aby tworzyły spójną ą całość troszkę już sama zaczęłam coś wsadzać ale nie wiem czy dobrze, w razie co będziemy przesadzać

Zwracam się z prośbą o podpowiedzi jak zaprojektować część ogrodu przy ogrodzeniu

Oto rośliny, które już wsadziłam

A takie dwie rabatki mamy od frontu domku

Myślałam napewno o miskantach i hortensjach ale sama nie wiem jak to najlepiej rozplanować

Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:25, 22 lip 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Teraz nie bardzo mogę dokladnie okreslic wysokości ale na pewno mniej niż 3m, wydaje mi się, że 2m to maks. Jutro spr dokładnie.

Zdjęcie obrazuje skarpe przed poszerzeniem bo teraz ma 2 m. Planuję posadzić je tak na rogu tej skarpy tylko nie wiem w jakiej odległości od tarasu własnie.

Trudno powiedzieć bo nie ma zdjęcia. Zależy też od wysokości pnia, czy wysoko szczepiona na 3 m czy niżej. Pokaż jakieś zdjęcie, gdzie chcesz to posadzić. Ułatw zadanie.
Z Pszenicznej ... 00:24, 22 lip 2017

Do góry
Agata, moje curry, sadzonka ma trzeci sezon ( a piszą że jest jednoroczna). Z tym zimowaniem to loteria, wcześniej kupowałam co roku , a ta jakimś cudem przezimowała.Dobrze przyrasta, z małej doniczki taki krzaczek w ciągu sezonu urośnie. Wszystkie zioła mam zgrupowane w dwóch donicach przy tarasie żebym nie musiała daleko biegać .Wiadomo że zioła kochają słońce i też taką wystawę południową mają.

Edit : nie kupuje sadzonek w marketach tylko na tagach ogr. albo na rynku.
Małymi kroczkami do celu... 23:40, 21 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Wiatr trochę się uspokoił, malutka zasnęła, więc wstawiam resztę zdjęć. Tak na dzień dzisiejszy wygląda u mnie sesleria jesienna, lubię ją, ładnie komponuję się z szałwią.

Zakupy super, jak dawno już ja nic nie kupiłamMus to poprawić

U Ciebie w każdym zakątku ślicznie, ale najbardziej spodobało mi się to zestawienie Mam oko na seslerię jesienną od jakiegoś czasu, planuję ją na różance.
Sezon 2017 u Hanusi 23:37, 21 lip 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję Eduś! Właśnie wylazłam z krzaków. Ale i tak nie dałam radu skończyć roboty, jeszcze co najmniej na tydzień oporządzania krzaczorów. Mam nadzieję, że pogodę masz odpowiednią, tak jak i ja miałam! Buziaczki

oj tak dziś też szalałam i komary mnie zjadły !!!
spokojnej nocy Hanuś

malweczka z wieczora

Lubię go :) 23:20, 21 lip 2017

Do góry
lutroja napisał(a)
rabata limkowo-przetacznikowa i brzozy

Pięknie połączone bardzo ładna ta rabata
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:17, 21 lip 2017

Do góry
I jeszcze obiecałam makusi zdjęcia tworzących się kulek cisowych
Kulki formuję od maja z zapolickich cisów ... większość z1 sadzonki może 2sztuki z dwóch. Obecnie szału nie ma ale za rok, dwabędą, mam nadzieję, pełnymi kulkami

Mam nadzieję, że zachęciłam a nie zniechęciłam do zabawy w tworzenie cisowych kulek
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 21 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)

U mnie podobnie niektóre bukszpany wyglądają, czytam, ze je zasilałaś, chyba też tak zrobię, w sumie niczym ich nie dokarmiam.

Na ML też mam rdzę niestety

Twój ogród, pomimo tych przejściowych maluśkich niedyspozycji roślin, i tak jest powalający

Te wyglądają najgorzej ... a nie w sumie mam jeszcze taką niewydarzoną kulę (posadzoną w maju z 4 buksów ze starego żywopłotu)... wszystkiezasiliłam nawozem do bukszpanów ... zobaczymy co mi z tego wyjdzie póki co kulka wygląda tak:

Moja działka na Dębowym Lesie 22:55, 21 lip 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
róże,lilie i liliowce cudowne masz w ogrodzie Aniu

Teresko, dziękuję
Każdy tworzy taki swój ogród jaki najbardziej lubi

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:54, 21 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)

Reniu możesz mi napisać jak nazywa się trawa na kulkowisku? Piękna jest

W żwirku między kulkami mam hakone obstawiam Beni Kaze ale 100% pewności nie mam. A ponieważ potrzebuję jej jeszcze i chcąc pozostać przy jednej odmianie robię sobie jej sadzonki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:48, 21 lip 2017

Do góry

Kostki widoczne w tle też ogarnięte

I przy okazji mam pytanie w kwestii seslerii heufleriany ... w jednej donicy przycięłam ją nieco i nie wiem czy dobrze jej to zrobi? I czy w drugiej też ciachnąć?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:45, 21 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Gdzie się włóczysz?
czekamy na Ciebie tu

Jestem jestem Irenko
Na chwilę obecną mogę powiedzieć, że obrobiłam się z cięciem bukszpanów

Sezon 2017 u Hanusi 22:41, 21 lip 2017

Do góry
Jolu, nic nie szkodzi! Przynajmniej dzięki Wam wątek żyje. Bo mnie czasami nie chce się nic pisać, ale jak Wy jesteście, to nawet grzecznościowo trzeba! I nie ma co się lenić!
Spokojnych snów, Jolu i Izeczko! Niech Wam sie przyśni wiankowa łąka!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:37, 21 lip 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Solidny artykuł...doszłam do wniosku, że lepiej kupować wiosną sadzonki, niż wysiewać.
Rzodkiewki się nie doczekałam, bo zakwitła i stłamsiła dymkę...dążę do tego samego zestawu, piszesz, że stosujesz poplon, z opisu wygląda, że masz spory warzywnik.
Haniu, a kto przekopuje Twoją ciężką gliniastą ziemię, czy macie może do tego celu glebowgryzarkę, albo jakąś inną metodę oprócz łopatologii, bo to ponad moje siły napisz mi więcej proszę...podziwiam plony i ogród

Aganiu, kopałam i kopię ręcznie- widłami amerykańskimi. Bardzo męczące było to w miejscach, gdzie jeździł ciężki sprzęt. Teraz kopanie mam tylko w warzywniku. Skopanie jednej kwaterki zajmuje mi kilkanaście minut. Nie kopię wszystkiego naraz. Bardzo mi pomogło rozluźnianie gliny piaskiem, pociętymi miskantami, czy słomą. Jesienią wrzucam tam liście z brzóz i przekopuję.
Nie wysiewam niczego w domu, bo nie mam odpowiednich warunków świetlnych, aby otrzymać sensowne sadzonki. Nasiona sporo teraz kosztują, mają krótki okres ważności, a ja nie potrzebuję tych sadzonek aż tak dużo. Za selery płaciłam 30 gr, za pory 15 gr, za pomidory 1,50. Ceny do przełknięcia.
Warzywnik nie jest jakiś olbrzymi. Największe kwaterki zajmują truskawki, pomidory i ogórki.
Tak to wyglądało dwa lata temu, kiedy go zakładałam. Na lewo od pergoli rosną teraz truskawki.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:36, 21 lip 2017

Do góry
Kolorowe rabaty

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:35, 21 lip 2017

Do góry
SSegal. Nic nie dosiewaj. Podlewaj, kos, pidlewaj kos. To moj trawnik po 20 dniach. a to trawnik po 3 miesiacach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies