Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Aurelllia 21:25, 02 wrz 2017

Daria ten skalniak to jest niesamowity obsypuj zdjęciami obsypuj
SlonecznyOgrod 21:36, 02 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Pozwolę sobie napisać - Pati ja rozmnażam rozchodniki na wiosnę jak zaczynają ruszać to obrywam kilka gałązek, które dopiero mają po 2 - 3 cm i wkłądam do doniczki z torfem, ukorzeniają się błyskawicznie Można też dzielić je

Pisz , pisz , dobre rady mile widziane ja w tym samy czasie tez odpisywałam.
Takiego sposobu jeszcze nie wypróbowałam, bo i nie wiedziałam

Ale wiem,że rozchodniki można rozmnażać nawet z pojedynczych liści, dwa dni przesuszyć i do ziemi. Tak w tamtym roku w programie ogrodniczym mówili.
A nawet teraz spróbujcie bo to łatwe z jednej ułamanej łodygi włożonej do wody wychodzą korzonki.

Ja akurat nie musiałam czekać rozsadzac i wsadzać bo podzieliłam z kępy, która sie bardzo rozrosła.
Mam rozchodnika bardzo duzo do podziału i jak juz pisałam pociągnę go sobie w linii prostej jeszcze z 15 metrów. Już nawet dzisiaj podziałałam troche w tej kwestii
Ciemno juz się zrobiło a ja zrywałam darń i to przy samej szosie a ruch jak w ulu i tak się mi biednej przygladali, że chyba zwariowałam

Daje zdjęcie i tu widać ,że przy szosie ten rozchodnik ( no tak wzdłuż drogi)
SlonecznyOgrod 21:54, 02 wrz 2017

Aurelllia napisał(a)
Daria ten skalniak to jest niesamowity obsypuj zdjęciami obsypuj

Aurelcia kochanie, skalniaka to innych fotek chyba nie mam, ale przy tych rozchodnikach dzisiaj grzebałam i tam dokumentowałam.
Bo jak zrobiłam rano zdjęcia to mi nie pasowało, że tam tak zarośnięte od drogi i szeroki margines wykancikowałam

SlonecznyOgrod 22:12, 02 wrz 2017

Powiem Wam ciekawostkę, ten rozchodnik mam od teściowej, a tesciowa ostatnio powiedziała ,że miała go z lasu. Byłysmy tam faktycznie rośnie tam rozchodnik troche zdziczały, wybujały i pojedynczy. Tam był Kirchol.

SlonecznyOgrod 22:14, 02 wrz 2017

SlonecznyOgrod 22:21, 02 wrz 2017

Rózne zdjęcia , m.in. akrobacje znad pergoli

SlonecznyOgrod 22:25, 02 wrz 2017

Koło rozchodników były pozyteczne paskudy

A takie kolorki miał w tamtym roku ten rozchodnik.

kamcia 11:08, 03 wrz 2017

Dario kanciki elegancko zrobione, też mam ten szpadelek

Rozchodniki super wyglądają. Ja niedawno u swojego odłamałam niechcący łodyżkę, wsadziłam od razu do ziemi, przyjął się bez problemu i zakwitł. Tak więc to łatwe i wdzięczne roślinki.
SlonecznyOgrod 14:35, 03 wrz 2017

kamcia napisał(a)
Dario kanciki elegancko zrobione, też mam ten szpadelek

Rozchodniki super wyglądają. Ja niedawno u swojego odłamałam niechcący łodyżkę, wsadziłam od razu do ziemi, przyjął się bez problemu i zakwitł. Tak więc to łatwe i wdzięczne roślinki.

Z kancikami posunęłam się dalej niż na zdjęciu, tylko juz ciemno było i nie udokumentowałam.
Szpadelkiem super się mi robi, bardzo lubię, dlatego nie mogłam sie wczoraj oderwać pomimo tego ,że to sobota wieczór.

No widzisz, tak szybko Ci sie przyjął rozchodnik i jeszcze zakwitł, to super!
To naprawdę wdzięczna roślinka z tego rozchodnika. Może też tak spróbuję z takim bordowym rozchodnikiem.
Ja w tamtym roku się nimi zachwyciłam jak się wybarwiały, najpierw seledynowe (przepiękne), potem różne odcienie różu. Piękne kalafiory

Donia72 14:40, 03 wrz 2017

Ależ ten rozchodnik ma kwiecia