Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:04, 07 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Danusiu, mam duży dylemat... Jaką powinnam zachować minimalną odległość między brzozami Doorenbos? Chcę je posadzić w linii prostej, trzy.

Wszystko zależy od tego jaka jest rabata na której będziesz sadzić i co chcesz uzyskać? Tak normalnie to co dwa trzy metry możesz sadzić, ale jak jest mus to sadzi się gęściej, ja posadziłam co półtora metra teraz w trawniku w ogrodzie z lustrem.
Trawnik z rolki 19:35, 07 paź 2014

Do góry
Supel napisał(a)
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.

4 tygodnie temu firma położyła mi trawnik z rolki. Na początku wszystko było ok, trawa ładna, gęsta, zielona, korzonki pod darnią białe, rolki zwarte jak dywan, nic się nie strzępiło czy kruszyło trzymając za róg. Trawa od początku jest podlewana codziennie ok 4 nad ranem, jedna sekcja podlewa ok 20min. Od paru dni zauważyłem, że w niektórych miejscach zaczyna żółknąć i usychać. Trawnika nie nawoziłem bo firma powiedziała, że był sporo nawożony na plantacji i na razie nie trzeba.
Może ktoś coś poradzi?

Pozdrawiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:08, 07 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W chyba następnej Magnolii (może listopadowej?) popełniłam artykuł o werbenie

Już się na ten artykuł cieszę o werbenie chciałabym wiedzieć więcej 19 X już zapisany w kalendarzu a i pomysł z gazetą też mi się podoba
Dziękuję za śliczne zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:36, 06 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To ode mnie w zamian Liść ambrowca

piękny
idę mojego obfocić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:11, 05 paź 2014

Do góry

4 - miskanty 'Variegatus lub Morning Light
5 - trzmieliny pienne albo berberys żółty
6 - dereń biały 'Elegantissima lyb Ivory Halo
7 - turzyce Buchannana lub inne ale o ciekawym kolorze, kontrastujące z resztą
8 - berberysy Bagatelle lub Orange Dream
9 - wrzośce o rózowych kwiatach
10 - hosty żółte lub wrzośce o żóltych listkach lub pomarańczowych
11 - wrzosy o czerwonych kwiatach

Pod okapem modrzewia nasyp nieco ziemi i posadź najlepiej bluszcz (pozomo posadź, na leżąco) i żeby się potem wspiął na pień i płozył po ziemi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:57, 05 paź 2014

Do góry
Pod okapem drzew warunki są nawet gorsze niż na suchym stanowisku ale bez drzewa.

Na suchym rosliny dostaną co jakiś czas trochę wody z deszczu, pod drzewem nic nie dostaną, tylko to co im wlejesz. Więc cokolwiek byś nie wsadziła podlewaj, podsyp dobrej ziemi, a nawet boki dołka odizoluj folią, bo korzenie drzewa wrosną w nową ziemię błyskawicznie.

Dobrze się sprawują hosty (pomimo że generalnie lubią wodę, ale suszę pod drzewem znoszą) , u mojej sąsiadki doradziłam hortensje, ale ona ma położoną linię kroplującą.

Jeszcze raz zalecam lanie wody przynajmniej przez pierwszy rok.

Pod drzewem nie sadź innego drzewa, raczej krzewy ozdobne i rośliny okrywowe (jasnota, pachysandra, irga, brunnera, bodziszek korzeniasty)
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:49, 05 paź 2014

Do góry
Nie jestem przekonana co do takiego doboru, ma dość luźny pokrój, ja bym sobie nie zawracąła głowy cięciem w bonsai a pozwoliła rosnąć drzewku.

Tutaj zdjęcia form bonsai
Iglaki na pniu 22:46, 05 paź 2014

Do góry
radek napisał(a)
Na zdjęciach poniżej zakupione w "promocyjnej" cenie iglaki na pniu. Jeden przesadzony do docelowej donicy, drugi w oryginalnej (w takiej był kupiony). Podlewane regularnie. Od momemntu kupienia było coraz gorzej z częscią zieloną. W tym momencie dużo jakby przysuszonych częsci. Poproszę o poradę. Czy nawieźć czymś jesiennym?

Nawożenie to akurat nic tu nie pomoże, one już padły i jednym zgrabnym ruchem wyrzuć do kosza albo spal.

Ten z prawej widać że ma sucho bardzo, czy aby ich nie zasuszyłeś? a jeśli podlewałeś to po prostu były towarem przeznaczonym na szybki zysk a nie żeby rosły u kogoś w ogrodzie.
Iglaki na pniu 22:45, 05 paź 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Ja tak mialam z kupionymi w promocji w markecie.
Po wyjęciu z donicy widać było podocinane do wielkości donicy korzenie.
Częściowo zbrązowiała, ale siedzi juz w ziemi 2 miesiące i teraz już jakby nie więdnie bardziej. Co ciekawe jedna strona pieknie zielona, a druga własnie częściowo uschnięta. Czy jest szansa że przeżyje ?

Jeśli przeżyje to będzie taki trochę "niedorobiony" czyli nieefektowny
Iglaki na pniu 22:44, 05 paź 2014

Do góry
Ten świerk jest karłowy i będzie kulką, ale dość nieregularną. Trzeba tylko uważać, czy nie zostanie zaatakowany przez przędziorki.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 20:23, 05 paź 2014

Do góry
Nie wiem co im dolega, to że usychają może miec wiele przyczyn, trudno to jednoznacznie określić.

- czy miały dobre korzenie gdy je kupowałaś? Zajrzyj, rozgrzeb, bo może żyły jeszcze jakiś czas a w sumie nic nie puściły bo np. były za mocno podcięte?
- czy nie miały za mokro?
- czy nie miały za sucho? pomimo nawadniania - może za mało chodziło?
- czy nie zostały przenawożone?
- czy nie zostało tu coś wylane?

Innych przyczyn to ja nie widzę.
Eksperymentarium 18:59, 05 paź 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
Trawki jako obwodka? I juz bez dodatkowych róż

Ej tam, zaraz obwódka - a nie mogą być rozrzucone ? Obwódka nie, jeżówki, gaury i Carex - pomieszane. Lekko ma być a nie ciężka obwódka Obwódka z bukszpanu a tym bardziej z cisa - nieee.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:54, 05 paź 2014

Do góry
Właśnie dzisiaj oglądałam pewien ogród z taką kostką, jednak tutaj krawężnik był zrobiony o wiele wyżej i nie ma problemu co robić, w twoim przypadku po prostu zamieść krawężnik i wysiać trawnik niżej.

Nie napisałam co robić bo po prostu krawężnik nie powinien być tak nisko zrobiony, więc co zrobić? Po mojemu kanciki powinny być ładnie ucięte, a przy tak niskim krawężniku gdy trawa ma zarosnąć się nie da
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:38, 05 paź 2014

Do góry
Gdybym kładła trawnik z rolki, nasypałabym nieco ziemi i położyła na krawężnik.

Trawnik siany do krawężnika, nie będzie wyglądał dobrze, bo jego brzeg po roku, dwóch będzie poszarpany, a dociąć go nie będzie można (beton pod spodem więc szpadelek nie wejdzie) Pozostanie ręczna robota, czyli na kolanach i wycinanie nożycami do trawnika lub nożyczkami mniejszymi, ale to robota dość długotrwała.

Albo pozostanie taki poszarpany, ja osobiście takiego brzegu nie lubię. To taka "finezja" w wykończeniu, której niektórzy ogrodnicy w ogóle nie rozumieją

Norweski ogródek... 13:52, 05 paź 2014

Do góry
Dorzuć pod/przed hortensjami mocnej purpury (berberysy ładne niskie)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:46, 05 paź 2014

Do góry
ele2001 napisał(a)
Ja też gratuluje i te grabie na tym torcire mnie rozbawiły

Cukiernik miał tylko trzy godziny, chciał zmieścić wszystko... miały być zielone bukszpany..
Eksperymentarium 13:45, 05 paź 2014

Do góry
Karabela napisał(a)

o tu lepiej widać... z tyłu po lewej Winhester Cathedral, Brother Cadafel i potrzebuję przody... te bladawce od Justi - boskie - zachwyca mnie i pashmina i hercogin. dodac jakieś trawki niskie albo bylinki??? już mnie rączki swędza ))

bardziej po prawej mam horit Silver Dolar, teraz już wybarwnione na różowawo

Mocny róż w jeżówkach daj, do tego bradoróżowe gaury i do tego Carex 'Phoenix Green' albo ostnicę cieniutką (futro)

Na tyle roślin to ta rabatka wydaje mi się trochę zbyt cienka
Dąb błotny "Green Pillar" - bać się korzeni? 12:48, 05 paź 2014

Do góry
Odmiany kolumnowe mają zupełnie inną siłę wzrostu, jeśli "góra" czyli korona drzewa nie jest okazała (gałazki będą rosły pionowo) to i korzenie nie będą się tak rozrastać.

Jednak w pobliżu domu dla spokoju sumienia bym go nie sadziła
Ścieżka ogrodowa 12:39, 05 paź 2014

Do góry
Czy na pewno ten wątek powinien być w naszych ogrodach>? a nie w dziale nawierzchnie?

Mam taki pomysł

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:48, 04 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tulipanowiec żółknie reszta bez zmian, miłorzęby zielone, jesieni nie widać, nic nie przymroziło

Fotki som takie

40 rocznica mojej pasji ogrodniczej czyli ogrodnictwa

Dla przykładu podam, że Alan Titchmarsh w tym roku obchodził 50-cio lecie ogrodnictwa, byłam na jego wystawie z tej okazji w Londynie

A tutaj Witek z bukietem

Gratuluję i serdecznie pozdrawiam.
Okazja niezwykła ,ale łezka się kręci na to ,że można razem,rodzinnie tworzyć i żyć.
Pomyślności Kochani
martek

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies