Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród z pergolą 09:59, 17 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Reniu podobno artemis pachnie dlatego dalam blizej tarasu, która jeszcze mocno pachnie?
hameln to rozplenica
aż wyszłam na dwór, jak stane przy oknie to parapet mam przy cyckach a mierzę cale 168 czyli lepiej jakąś trawę do 1,5m tylko co?ml?
liatra klosowa kwitnie VII-IX, tak mam na opakowaniu od cebul napisane ale pomysl z kulkami dobry. juz wczesniej kiedys pisałam że moge tu wrzucić pare tujek danica z frontu, bo tam przeciez rewolucja z nimi będzie

- hameln to rozplenica, ale są różne odmiany, taki po 1,5 też, więc wybierz jak najniższy,
- może hameln dasz zamiast graców? a tu powtórzysz stipę?
- liatra może i ma tak napisane na etykiecie, ale gwarantuje ci że nie będziesz z niej zadowolona
- kulki zimozielone będą ozdobą cały rok
Ogród z pergolą 09:53, 17 mar 2016

Do góry
rozark napisał(a)

skoro mnie wywołałaś, zaznaczam sama, do tablicy to i jestem

jeśli dobrze myślę to schody masz po lewej stronie?

- pachnące daj bliżej schodów
- nie wiem o jakiej odmianie Hameln myślisz? zwróć uwagę aby nie przysłoniła ci Paschimy, ona co prawda nie pachnie, ale jest niska a efektowna z wyglądu
- podobają mi się trójkąty z IC
- ładnie rozdzieliłaś Hanne od reszty, będzie ładnie wyglądać przez to rozdzielenie, ona ma inny kolor ale i inny kształt kwiatów od pozostałych róż, stipa to ładnie rozdzieli i nada jej lekkości
- gracki są wysokie nie przysłonią ci okna?
- róże i trawy są efektowne od lata do jesieni, a co będzie wiosną?
- liatra krótko kwitnie i na takie reprezentacyjne miejsce wg mnie nie bardzo
- w miejscu liatry widziałabym coś zimozielonego np. kule bukszpanowe

ale to jest moje zdanie, inne, a ty rób podług siebie bo to twoja rabata i to ciebie będzie witać codziennie rano

Reniu podobno artemis pachnie dlatego dalam blizej tarasu, która jeszcze mocno pachnie?
hameln to rozplenica
aż wyszłam na dwór, jak stane przy oknie to parapet mam przy cyckach a mierzę cale 168 czyli lepiej jakąś trawę do 1,5m tylko co?ml?
liatra klosowa kwitnie VII-IX, tak mam na opakowaniu od cebul napisane ale pomysl z kulkami dobry. juz wczesniej kiedys pisałam że moge tu wrzucić pare tujek danica z frontu, bo tam przeciez rewolucja z nimi będzie
Kiedyś będzie tu ogród 20:36, 16 mar 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Siedzę i studiuję jeszcze raz wszystkie wpisy odnośnie roślinności w stawie. Łagodzenie brzegów zdało egzamin, wytrzymało gwałtowny napływ wody, nic się nie obsuwa. Pora wybrać roślinność. Patrząc od strony pomostu to po drugiej stronie będą metasekwoje i cyprysik błotny, podsadzone tulejnikami. Gdzieś w tym rzucone kaczeńce, długosz królewski i tarczownica. Tak więc roślinność wokół stawu musi być na tyle subtelna, żeby trzymała brzegi ale nie zakrywała widoczności. Zdecydowałam się więc na podstawowe gatunki:
-kosaciec żółty i odm Variegata
-tatarak Variegata
-strzałkę wodną lub szerokolistną (którąś mam, tylko nie wiem czy przeżyła zimę)
W wodzie grzybieńczyk i marsylia. Jak upoluję to rdestnica kędzierzawa.
I zaryzykuję na początek z jedną lilią wodną.

Od strony pomostu wsadzona będzie rozplenica. Coś w tym stylu (zachwyciłam się tym widokiem w Rogowie)

Znowu mi podsuwqsz takie widoki, ach... jeśli chodzi o obsadę roślinności nad stawem to moje ulubione typy
Wiesz jak rozróżnić metasekwoje od cyprysika błotnej w młodym wieku?....ja wiem Mariusz mi pokazał
Życie w wiejskim ogrodzie 19:57, 16 mar 2016

Do góry

Komunikuję, że rozplenica od Ciebie kiełkuje. Co za tempo..

Ps. Ostnica z kupionych nasion też, te zebrane z ogrodu jeszcze nie..
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:32, 16 mar 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ścięłam wszystkie rozplenice bo mnei wkurzały , jeszcze nie posrzątałam bo wiecznie czasu brak

Pięknie iryski wyglądają
Moja rozplenica jescze kilka dni musi poczekać
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:48, 16 mar 2016

Do góry
Ogrodowo u mnie nudyyyyyyyy Na ogród dopiero wybiorę się w sobotę, pod warunkiem, że będzie pogoda w miarę.
Dziś jest pięknie, krokusiki na pewno do słońca głowy wychylają, tulipany pewno też, a te przeklęte czosnki mi szlag trafił. To nic, i tak nie jest źle.

Moje "nasionkowo" mi nieco nawaliło. Ni z gruchy, ni z pietruchy żeniszek zmarniał na maxa. Kupna werbena zamiast rosnąć "pada", lawenda po pikowaniu - do bani. No było miło, a wyszło jak zawsze Ostatnia szansa to "przemkowa" rozplenica jednoroczna.
Ech Macham do moich szanownych Gości
Ogród z pergolą 11:40, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

tak Iwonka tylko nie zmiesciło mi się na głebokośc bo powinno być 6,5 a nie 5,5. taras ma 4,8m minus 20cm wysuniecia styro o zrobiłam 4,6/2 czyli ten kwadrat ok 2,3 przy tarasie i 4m bo tak pomiedzy oknami
rabata cala ma 8szer na 6,5 gleb

Zrozumiałam tylko tyle:

Czy w tej mojej wersji proponowanej wcześniej miałyby zostać dwa miskanty przy tarasie? Gracilimusy byłyby tam cudne, przed nimi rozplenica.

A zamiast lawendy chcesz kocimiętkę? Spisałąm sobie z twoich planów roślinki. A ty mi zwymiaruj ten taras. Skopiuj do painta i dorób mi okna. To ważne. Ja w tym czasie przeanalizuję twoje róże ...

Rozumiem, ze z traw stipa, rozplenica i ID na rozmnożenie ?
Ogródek Iwony 09:08, 16 mar 2016

Do góry
Wczoraj na parapecie zauważyłam, że rozplenica Moundry zaczęła kiełkować. Mam 5 kiełków
Pierwsza próba była nieudana, drugi raz siałąm 5 marca, czyli 10 dni potrzebowała na skiełkowanie. Na dwie noce wystawiłam ją na zewnątrz zaraz po wysianiu. Czyli lubi wyziębienie nasionek przed kiełkowaniem. Wystawiłam wczoraj na zewnętrzny parapet poprzednie nasionka rozplenicy, które nie wzeszły. Dziś przymroziło, więc na pewno miały chłód: było -5 stopni. Dziś je wezmę do domu i zobaczę, czy coś z tego będzie

Bardzo łądnie rośnie liatra

i białe jeżówki.

Dziś chyba popikuję pozostałości mojej stipy. To,co przeżyło...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 07:53, 16 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Rozplenica później idzie, musicie wytrzymać

Żebym ja taka cierpliwa była... Może jeszcze resztę nasion na rabatkach rozsypię, matka natura sobie lepiej niż ja z nimi poradzi...
Żywopłotki cisowe. 07:49, 16 mar 2016

Do góry
moja rozplenica juz wylazi szybka jest
Wszystkiego po trochu 06:12, 16 mar 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Widzę że w ogrodzie ogrom prac poczynionych U mnie już prawie wszystko w ogrodzie uporządkowane w oczekiwaniu na wiosnę a tu znowu zima
Parapetowe uprawy cieszą oko a najbardziej mnie cieszy że rozplenica nie zawiodła
Pozdrawiam

Ogrom to za dużo powiedziane, jeszcze sporo mam do zrobienia. Pogoda u nas ma się tak kitwasić cały marzec, nocami przymrozki a w dzień 5-6 stopni. Dopiero w kwietniu mają pokazać się temp dwucyfrowe. Przynajmniej nie żal będzie siedzieć w kuchni i szykować jedzenie na święta. Dzisiaj mimo przymrozku nocnego piękne słońce wschodzi, może nagrzeje trochę powietrze i popracuję w ogrodzie>
Moja bajka 22:19, 15 mar 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Co to za rozplenica od Sylwii? Zając świetny

Kasiu Sylwia miała nasionka różnych odmian i pisała, że mogły jej się ze sobą różne pomieszać, ale najbardziej liczę na Black Beauty, to właśnie na niej mi zależy .
Moja bajka 22:07, 15 mar 2016

Do góry
Co to za rozplenica od Sylwii? Zając świetny
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 15 mar 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Sylwuś rozplenica wykiełkowała, dzięki .

Do mnie dzisiaj dotarła paczka z roślinami kupionymi na jesieni i mam już oczar i pięknotkę i jeszcze parę innych, ale fotek im nie zrobiłam bo bardziej zajęłam się cyprysem nutkajskim, który nie mam pewności czy nim jest, ale olbrzym jak na moje rośliny i za grosze
Wszystkiego po trochu 19:24, 15 mar 2016

Do góry
Widzę że w ogrodzie ogrom prac poczynionych U mnie już prawie wszystko w ogrodzie uporządkowane w oczekiwaniu na wiosnę a tu znowu zima
Parapetowe uprawy cieszą oko a najbardziej mnie cieszy że rozplenica nie zawiodła
Pozdrawiam
Życie w wiejskim ogrodzie 19:13, 15 mar 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
U mnie już Twoja rozplenica wzeszła Dwa tyg. przed nią siałam rozplenicę Rubrum i do tej pory nic nie wzeszło, może nie zawiązała nasion? Ja z nawozami wstrzymam się jeszcze trochę, jeszcze mam osłony zimowe na różach nie zdjęte, a nawozy dają dopiero jak kopczyki rozgarniam.

Słyszałem że podzieliłaś się nasionami z Ewą, to bardzo miłe z Twojej strony Ja wszystko co miałem rozesłałem po forum i już nic ni nie zostało

U mnie już róże przycięte i nawiezione Mam nadzieję że zima szybko sobie pójdzie i nadejdzie upragniona wiosna
Życie w wiejskim ogrodzie 19:10, 15 mar 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Przemuś to jest jednoroczna rozplenica ???ta którą siejesz ? jest późno i ciofam, ciofam i nie mogę doczytać

Kasiu to rozplenica jednoroczna której nie udało nam się zidentyfikować W tamtym sezonie rosła u mnie w ogrodzie warzywnym Sieję się ją dość późno ponieważ bardzo szybko rośnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:36, 15 mar 2016

Do góry
Sylwuś rozplenica wykiełkowała, dzięki .
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 14:10, 15 mar 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje rozplenice też - jeszcze żadna się nie pokazała na razie

Rozplenica później idzie, musicie wytrzymać
Prawie - jak ogród 22:12, 14 mar 2016

Do góry
Moja rozplenica też nie ruszyła
Muszę zrobić jeszcze jedno podejście inaczej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies