Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:30, 27 cze 2017

Do góry
Gosia ,ale czy to jest jednoroczna stipa? czy ona Ci zimuje?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:22, 27 cze 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Boszeee, to stipa??? Szok jak dla mnie! Co Ty z nią robisz ,że tak urosła?
to stipa w sumei to ma raczej sucho bo to ziemia która była pod lawendę przygotowywana. a tak to nic jej nie robię.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:16, 27 cze 2017

Do góry
Boszeee, to stipa??? Szok jak dla mnie! Co Ty z nią robisz ,że tak urosła?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:02, 27 cze 2017

Do góry

- stipa na pewno pójdzie jako środkowy rząd
Ogród Nety- moje marzenie 10:39, 27 cze 2017

Do góry
kamcia napisał(a)
Piękne róże, stipa i szałwia też robi wrażenie. Na tą szałwię choruję od zeszłego roku. Co ile powinno się ją sadzić?

Kama ja bym ja posadziła co najmniej co 40 cm. bo jednak dość mocno rośnie.
Ogród niby nowoczesny ale... 09:17, 27 cze 2017

Do góry
Figaro napisał(a)
Dziekuje. Za linkki rowniez, pozwalam sobie przeniesc je do siebie, kapitalne sa.

super, że się podobają

Bogdzia napisał(a)
Ogromne kępy masz przetaczników swietnie wyglądaja.

no ale jak pisalam...to juz wspomnienie

Madzenka napisał(a)
Ciekawa jestem nowej rabaty z wielopniowymi.

Trzeba będzie na nią troszkę poczekać aż znajdę odpowiednie wielkościowo drzewa

Monika76 napisał(a)
Pięknie u Ciebie i Stipy zazdroszczę, bo u mnie tylko 1 szt przetrwała . Pozdrawiam

Stipa rośnie jak szalona...jak jedna zmarznie to w jej miejsce mam kilka mlodych - nowych. Więc fajnie jest
Ogród z rzeźbą 21:39, 26 cze 2017

Do góry
Jola kupiłam ją pod nazwą stipa brachytricha, podobno taka sama jak trzcinnik brachytricha.

Kasiu to jest Carex montana Raureif.
Z Pszenicznej ... 20:27, 26 cze 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
LO cudnie pachnie. U mnie rosną razem LO, Laguna i Quin of Burbons. Przed nimi Comte de Chambord i M-boll (te dwie ostatnie, to chyba ta sama róża w Polsce). Towarzyszy im MW. Szczerze, to nie wiem, która z nich pachnie najintensywniej, ale zapach rozprzestrzenia się po całym ogrodzie. Cudny

U Ciebie świetnie wygląda stipa z różami. T zeszłoroczna? Bo u mnie tegoroczna coś mała jeszcze...

Agatko, twoje paleciaki są świetne. Sporo pracy Cię to kosztowało. Ale efekt do pozazdroszczenia

Iwonka stipa przezimowała, ładnie odbiła i już pięknie kwitnie

LO uwielbiam - ten zapach wieczorem jest magiczny.

Paleciaki - jeszcze stoły czekają na drugie malowanie, ale po pierwszym kryciu już nieźle wyglądają. Są mega wygodne, zrobione na kółkach możne je ze sobą zestawiać jak się chce. Może ciut niskie do jedzenia z talerza, ale za to wygodne siedziska. Wczoraj robiliśmy grilla i było mega przyjemnie, w końcu. Stare meble dokończą żywota w warzywniku Już do nich nie wrócę.
Z Pszenicznej ... 20:20, 26 cze 2017

Do góry
LO cudnie pachnie. U mnie rosną razem LO, Laguna i Quin of Burbons. Przed nimi Comte de Chambord i M-boll (te dwie ostatnie, to chyba ta sama róża w Polsce). Towarzyszy im MW. Szczerze, to nie wiem, która z nich pachnie najintensywniej, ale zapach rozprzestrzenia się po całym ogrodzie. Cudny

U Ciebie świetnie wygląda stipa z różami. T zeszłoroczna? Bo u mnie tegoroczna coś mała jeszcze...

Agatko, twoje paleciaki są świetne. Sporo pracy Cię to kosztowało. Ale efekt do pozazdroszczenia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:13, 26 cze 2017

Do góry
Lolanka, sadzenie zbyt gęsto (zwłaszcza sadzonek) to podstawowy błąd. Lawenda jest krzewinką i czym starsza to ma większą moc wiosennego odbijania nawet po drastycznym cięciu. Jeśli posadzisz co 60cm to po środku każdych 4 możesz dać stipę. Stipa w naszym klimacie jest albo jednoroczna, albo - jeśli przezimuje - dwuletnia. Sieje się chętnie.

gosiacz22 - nie musisz dawać żadnej siatki. System korzeniowy roślin sam wzmocni ów pagóreczek
Z Pszenicznej ... 19:06, 26 cze 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Biele i fiolety wyglądają cudnie, a stipa z różami po prostu wymiata!

Makuśka dziękuję Część ogrodu już wygląda jako tako Reszta czeka na prace moje fizyczne, na razie mam prace umysłowe więc jeszcze trochę upłynie zanim zakasam rękawy
Z Pszenicznej ... 18:33, 26 cze 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stipa to wręcz wymarzone towarzystwo dla róż. Piękne ujęcie. Przytarasowe okoliczności przyrody świetnie się prezentują.
Czy masz doświadczenie z naparstnicami? Kiedy je się ścina, żeby się same wysiały?

Gruszeczko z naparstnicami się nie spieszę, ścinam tylko te które mam mocno na widoku i mnie irytują Wystarczą te które rosną w głębi, co roku mam ich masę. W tym roku obdarowałam już kilka osób, a i tak u mnie ich morze
Jak za gęsto się wysieją i siewka na siewce siedzi to wiosną przesadzam gdzie popadnie. Na razie naparstnice jeszcze kwitną i cieszą oko. Jak będą zasychać od dołu to znak że wyciąć można. Czasami nawet obrywam nasienniki i rozsiewam po rabacie.
Przytarasowe widoki nie do końca mi jeszcze grają - brakuje mi zrobionego miejsca pod basen. Niestety musi on być, wiec chciałabym podłoże pod niego jakoś estetycznie wykonać. Mam zimę na zastanowienie się nad tym
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 26 cze 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

U mnie też na totalnej słonecznej patelni. I hakonechloa też. Tajemnica tkwi w glebie.

Lolanka,
lawendę możesz w dwóch rzędach posadzić (w 3 roku, formowana w poduszkę ma ok. 60cm średnicy), a pomiędzy rzędami stipę. Lub stipę od strony domu, a od trawnika lawendę. Poduchy lawendy (bez kwiatów) same w sobie są ozdobą.
Na wiosnę można dać cebulowe w setkach -np. krokusy, irysy, a jesli tulipany to raczej niskie, np.botaniczne. O czosnkach pamiętaj, bo cieszą. Wymieniam wg. kolejności kwitnienia. Potem idzie lawenda i stipa.

to świetny pomysł
Ogród Nety- moje marzenie 17:31, 26 cze 2017

Do góry
Piękne róże, stipa i szałwia też robi wrażenie. Na tą szałwię choruję od zeszłego roku. Co ile powinno się ją sadzić?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:46, 26 cze 2017

Do góry
madeczkam napisał(a)

u nas rozplenica daje rade na bardzo słonecznej rabacie bez podlewania jest ogromna

U mnie też na totalnej słonecznej patelni. I hakonechloa też. Tajemnica tkwi w glebie.

Lolanka,
lawendę możesz w dwóch rzędach posadzić (w 3 roku, formowana w poduszkę ma ok. 60cm średnicy), a pomiędzy rzędami stipę. Lub stipę od strony domu, a od trawnika lawendę. Poduchy lawendy (bez kwiatów) same w sobie są ozdobą.
Na wiosnę można dać cebulowe w setkach -np. krokusy, irysy, a jesli tulipany to raczej niskie, np.botaniczne. O czosnkach pamiętaj, bo cieszą. Wymieniam wg. kolejności kwitnienia. Potem idzie lawenda i stipa.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:00, 26 cze 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ja mam szalwię. Dziś sypanie żwirku, po południu wrzucę fotki.
Między buksami podobają mi się też stipy.
Na białych kwiatach się nie znam, ale może są jakieś niskie hortki?

Asiu stipa też mi się podoba, ale nie współpracuje ze mną
A szałwia jest prześliczna, i ten pomysł przemawia do mnie!
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:00, 26 cze 2017

Do góry
iwka napisał(a)
w zimie jak będzie rabata wyglądać ?, hmmm no fakt, ale taka plątanina gałązek też jest ładna, wyobraź sobie taką kulkę gałązek pokrytą szronem wiadomo zanim się nie uformuje to może być średnio.

Mam jedną wielką kulę z tawuły i w zimie ładnie wygląda zresztą ja już nie mam spiny na zimę, sadzę same trawy i już wiosną będą tulipany

Boję się, że nie będę umiała tego ciąć- tuj się nie tnie, albo z góry tylko Cisy podobnie, a tu- z góry, z boków...

A co myślisz o kulkach z buksów i szałwii, które Asia zaproponowała? Podoba mi się to zestawienie. Ze stipą boję się eksperymentować, bo stipa mnie nie lubi

No i co z hortkami mam począć? Sztuk trzy i każda inna

Mój ogród pod lasem 12:17, 26 cze 2017

Do góry
Dzięki dziewczyny za pochwały choć zdaje sobie sprawe, że nie jest tak jak powinno...stipa wychodzi przed szereg sporobolusów, ale przezyła zime , kwitnie więc nie miałam serca usunącZobaczymy jak będzie w przyszłym roku, usunę co się nie nada

Mirelka, dobry sposób na te choroby różane, hihi
Z Pszenicznej ... 12:07, 26 cze 2017

Do góry
Biele i fiolety wyglądają cudnie, a stipa z różami po prostu wymiata!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:53, 26 cze 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Fajne zakupy i pomysł na brzozową ja też posiałam kosmosy i jestem ciekawa czy same się rozsieją na skarpie...byłoby super intrygują mnie te ciemne,czekoladowe ale nie spotkałam nigdzie.Szałwia i stipa to super duet! ta wyższa to chyba Caradonna,jest wiele odmian w zależności od koloru i wysokości do jakiej dorastają

Dzięki sylwik.
Jak widzisz jeszcze nie doszłam do konsensusu co do umiejscowienia kosmosów
Dziś muszę wszystko posadzić, bo jutro lecę na wakacje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies