Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Dom na skarpie- innej niż wszystkie 21:00, 30 wrz 2014

Do góry
Może nie jest taka stroma jak się wydawała mi na początku, wszystko zależy od podanych wymiarów.
Deski kompozytowe na podłogę na tarasie 20:36, 30 wrz 2014

Do góry
A ja odradzam i nigdy nie położę, bo widziałam jak popękały i spłowiały u klientki, gdzie projektowałam ogród. Po 3 latach tak się stało, zanim zamieszkała w nowym lokum, deski kompozytowe musiała wyrzucać i montować nowy taras.

To w końcu plastik i "udaje" drewno, nie wiem czy tak jest z towarem od każdego producenta, być może nie, ale bym nie ryzykowała.

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 19:38, 30 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na szybko bo nie mam za bardzo czasu, mam mamę na jutro do lekarza

żółte z lewej to cisy Summergold
niebieskie pod ścianą to jałowce co były
czerwone to berberysy Bagtelle albo Red Dream
rózowe to inne berberys np Rose Glow. krzyżyki zielone to miskanty jednakowe, np Morning Light pod nimi coś o kontrastującej barwie, niskie, jednakowe (trzmieliny?)
Przy schodach pienne drzewko np. miłorząb żeby korona była widoczna ze schodów
Od ulicy żywopłot strzyżony
Pod wykuszem hortensje bukietowe jednakowe najlepiej Vanille Fraise (zielone kropki)

Po lewej przed cisami choiny kanadyjskie Jeddeloh albo istniejące tuje Danica, pod nimi wrzosy paskami.

To co białe albo żwir, albo trawnik. Ta rabata jest za duża żeby ją całą obsadzać.

Po prawej pod tujami Can Can posadź jaskrawe żurawki różowe albo wrzośce 30 szt. Za nimi jakieś niskie trawki, może być nawet Imperata cylindrica takimi plamami pomiędzy tujami a za wrzoścami. Jeśli Impereta to zurawki raczej nie za bardzo różowe, a może rozchodniki okazałe?

Danusiu, jeszcze raz dziękuję. Zaskoczyłaś mnie swoją propozycją, nigdy nie wpadłabym na taki podział i takie kompozycje.
Na pewno sporo wykorzystam z tego projektu, ale muszę rozłożyć to w czasie.
Proponujesz żywopłot przy ogrodzeniu. Czy mógłby to być żywopłot z berberysa 'Erecta'?
Mały ogródek Eli 11:52, 30 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W takim razie zmiana linku

Mały ogródek Eli

Dziękuję Danusiu, wszystko działa
Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:50, 30 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie...
I pomyśleć, że zanim trafiłam na Ogrodowisko sądziłam, że nie lubię traw
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:35, 29 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, nawet spóźnione wpisy cieszą ogromnie, sami wiecie

To w takim razie i moje spóźnione, ale szczere gratulacje !

I takie moje marzenie, żeby kiedyś Twoją książkę mieć w ręce, znaczy Twojego autorstwa, wiesz, Twoje rady, Twoje pomysły, Twoje zdjęcia w książkowej oprawie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:19, 29 wrz 2014

Do góry
Kochani, nawet spóźnione wpisy cieszą ogromnie, sami wiecie

Dziekuję.

Irenko, u Ciebie na pewno przezmuje
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 21:06, 29 wrz 2014

Do góry
Na szybko bo nie mam za bardzo czasu, mam mamę na jutro do lekarza

żółte z lewej to cisy Summergold
niebieskie pod ścianą to jałowce co były
czerwone to berberysy Bagtelle albo Red Dream
rózowe to inne berberys np Rose Glow. krzyżyki zielone to miskanty jednakowe, np Morning Light pod nimi coś o kontrastującej barwie, niskie, jednakowe (trzmieliny?)
Przy schodach pienne drzewko np. miłorząb żeby korona była widoczna ze schodów
Od ulicy żywopłot strzyżony
Pod wykuszem hortensje bukietowe jednakowe najlepiej Vanille Fraise (zielone kropki)

Po lewej przed cisami choiny kanadyjskie Jeddeloh albo istniejące tuje Danica, pod nimi wrzosy paskami.

To co białe albo żwir, albo trawnik. Ta rabata jest za duża żeby ją całą obsadzać.

Po prawej pod tujami Can Can posadź jaskrawe żurawki różowe albo wrzośce 30 szt. Za nimi jakieś niskie trawki, może być nawet Imperata cylindrica takimi plamami pomiędzy tujami a za wrzoścami. Jeśli Impereta to zurawki raczej nie za bardzo różowe, a może rozchodniki okazałe?
Mały ogródek Eli 18:13, 29 wrz 2014

Do góry
W takim razie zmiana linku

Mały ogródek Eli
Dom na skarpie- innej niż wszystkie 17:21, 29 wrz 2014

Do góry
Najważniejsza sprawa to jaka jest różnica poziomów między trawnikiem a wierzchołkiem skarpy i jak daleko od płotu kończy się skarpa. Bez murków oporowych nic tam nie urośnie bo woda spłynie a rośliny padną.
Mały ogródek Eli 17:01, 29 wrz 2014

Do góry
Ela - Kolejny maluch z właścicielką bez wyobraźni

Kliknij CYTUJ i skopiuj to co powyżej bez słowa quote
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:49, 29 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Znam Carex comans 'Milk Chocolate' - nazwa pasuje do Ciebie

Zapisuję i szukam, czy ona w naszym klimacie da radę?
I odbyło się kolejne spotkanie, brakowało Ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:15, 29 wrz 2014

Do góry
jola54 napisał(a)
Witaj Danusiu! Zamówiłam dzisiaj w Twoim sklepie sekator i nie wiem jak to się stało,bo chciałam kupić nóż do trawników taki półksiężyc, a kliknęłam na sekator.Nie wiem czy to roztargnienie, czy już starość.Przepraszam, za tę pomyłkę, może uda się coś zmienić? jeśli nie, to przyjmę ten sekator. A jeśli mogę zmienić to na nóż Josepha Bentleja. Pozdrawiam i przepraszam jeszcze raz za kłopot.

Napisałam do Ciebie na maila
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:14, 29 wrz 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Danusiu - pisałaś, że sadziłaś miniaturową Bergenię, zdradź proszę nazwę odmiany.

Ja się dziś zaopatrzyłam w takową na kiermaszu, ale wyleciała mi nazwa z głowy. Podobno ma kwitnąć na biało, może to ta sama.

Nie wiem jaka to byłą odmiana na pewno, ale białe kwiaty ma "Bressingham White'. Moja bergenia ma też białe kwiaty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:01, 29 wrz 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Danusiu, jak już jestem u ciebie to zapytam, czy trawy kupione wczoraj w Wojsławicach mogę podzielić teraz czy czekać do wiosny?
Pozdrawiam cieplutko

Teraz lepiej posadź, niech się zakorzenią, przyjmą, wtedy lepiej przezimują, wiosną podzielisz. Ja bym tak zrobiła.
Hosty, inne byliny można teraz, ale traw nie, One teraz mają spektakl swojej urody
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:59, 29 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Danusia, znasz trawkę turzyca lub rozplenica Chocolate?

Znam Carex comans 'Milk Chocolate' - nazwa pasuje do Ciebie
Ogród z lustrem 08:54, 29 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Coś zdjęć nie ma, pogoda chyba niedopisała?

Robiliśmy całkiem co innego i w innym ogrodzie
Ogród z lustrem 08:53, 29 wrz 2014

Do góry
Nie wiem, nowych zdjęć nie mam. Pracę skończyliśmy, trawnik za domkiem dokończony (psa nie będzie, kur nie będzie), trawnik położony - tamten kosiliśmy już trzy razy, kostka skończona, jeszcze śmieci załadować, posprzątać, pozamiatać, pozmywać, coś dosadzić, przesadzić stożka, w jego miejsce dać miłorząb (centrum warzywnika), w skrzyni posadziliśmy karłową jabłoneczkę z cukierkowatymi jabłkami

Pozostały same kosmetyczne prace.
Chwasty w trawniku 08:50, 29 wrz 2014

Do góry
Jeśli chwasty opanowały już stary, gęsty trawnik, jeśli nie masz nic przeciwko stosowaniu chemii - to opryskuj Bofixem- zwalcza chwasty dwuliścienne w trawniku. Mówimy o trawniku starym, do świeżo wysianego, młodziutkiego - nie można pryskać herbicydem.

Opłaci się wyrywanie ręczne, bo macie wtedy świadomość, że ogród jest w zgodzie z naturą. Chemia już w tej zgodzie nie jest. Ale czasem to jedyne wyjście, jeśli gleba nie była odpowiednio zugorowana, odchwaszczona przed siewem lub chwasty się "nasiały" z pobliskich łąk czy pól.

Termin obecny jest ok, aby deszcz nie padał.
Jesienne spotkanie Ogrodowiska w Wojsławicach 28.09.2014(niedziela) 08:40, 29 wrz 2014

Do góry
Raduję się z powodu udanego spotkania - zdjęcie tego spotkania wg mnie Sebek - jeżówki i seslerie Mniam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies