Jesienią ubieglego roku powiększyliśmy nieco przestrzeń, przybyło ziemi i można było posadzić drzewka owocowe. Zmieniły się też nasadzenia wzdłuż ogrodzenia-doszły hortensje i hosty.
Dzięki Anula, to zasadzam się na jutrzejsze sadzenie .
A dziś udało mi się skończyć dereniową . Jeszcze tylko pod ciemnozielonym dereniem brakuje miskanta - chcę tam wsadzić odmianę adagio (na zdjęciu nie widać tego miejsca).
Różnica jest ogromna!!! Dziękuję Wam za porady, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona .
Tradycyjnie - przed i po:
Pięknie
Pamiętasz jaka to odmiana hakone? Może Albostriata? Bardzo mi się podoba.
Jak zaczynają kwitnąć jeżówki, floksy, to to dla mnie zawsze taki znak, że to już środek lata. I z jednej strony fajnie, ale z drugiej strony szkoda, że całkiem niedługo schyłek lata.
Oj jakoś mnie tak na smuteczek wzięło...
Tak, w tym roku po raz pierwszy. Oto ona, orlaya grandiflora w warzywniku( na rabacie bylinowej byłaby lepiej wyeksponowana). 60 cm, długie kwitnienie. Jest jednoroczna. I najlepiej ją siać do gruntu. Moja jest z rozsady.
Nie, nie preriowo. Kwiatkowo sucholubnie, zasadowo, słonecznie. Piwonie, bodziszki, rozchodniki, sesleria (caerulea, nitida?), trochę host, szałwia. I to wszystko. Obym wytrwała w tej skromności gatunkowej.
Widzisz, że long border się sprofilował i wyszedł na prostą? Ale dalej męczę się za lipą jak rozwiązać koniec. I modrzew usechł cały - problem z głowy. Tam daleko na pewno będzie morze miskantów.
Witam ponownie Pani Danuto i wszystkich forumowiczów.
Chciałem zapytać, takie coś zastałem po sobotniej ulewie. W oda stała do niedzieli wieczora. Dodam tylko, że przed usunięciem tutaj starego sadu oraz wyrównaniu terenu, pozbyciu się starej trawy i chwastów nigdy nie było problemu ze stojącą wodą. Jest tam faktycznie lekkie zagłębienie ale nie jestem w stanie go zgubić na tej powierzchni no i ognisko już skończone.
Czy może wykopać na około dziury głębokie do warstwy przepuszczalnej i zasypać kamieniami polnymi? ( mam ich sporo) i tak odprowadziłem wodę z rynien ( połowa dachu 350 m2) i niem mam żadnych z tym problemów.
Z góry dziękuje, ogrom prac jaki już włożyłem w ten teren i ten widok mnie załamał.