Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozgardiasz w moim ogrodzie 20:06, 23 wrz 2014

Do góry
Nie umiem ci doradzić, nie wiem po co są te tuje po prawej, daleko od kostki
Rozgardiasz w moim ogrodzie 20:03, 23 wrz 2014

Do góry
boscolo napisał(a)
głównie zależy mi przy altance jak ją zasłonić od drogi i z boku to co jest niech już będzie. Coś z tym zrobie.

Mam pytanie odnosnie tui aera nana. Jaka powinna byc odległość od szmaragdów po szerokości

Normalnie to co najmniej metr.
"Niezdecydowana ogrodniczka" 11:46, 23 wrz 2014

Do góry

No i właśnie dlatego, że cię ten bajzel i niemoc męczą, trzeba zrobić choć jedną rabatkę, żeby poprawić samopoczucie i dostać Powera
MarzenaG napisał(a)

a po wykopaniu wszystkiego prawie mam pustą rabatę dlugosci 8,30 szerokosci 1,5m. To jest ta rabata koło Kapsla na która nie mam pomysłu:

Tak sobie patrzę na to zdjęcie i myśle, że na siatkę można by puścić clematis. Jakbyś go teraz jesienią posadziła, w przyszłym roku miałalbyś już cudowną przesłonę i tło.
W zimie byłoby wprawdzie łyso, ale może potem szarpniesz się na cisowy żywopłocik?

Polecam szczerze Sommer Snow, ja go posadziłam w tym roku i mam cudowne tło.
Malutkie bialo limonkowe gwiazdeczki.

A w przyszłośi można poszaleć i dosadzić przed siatką ciski. I to wcale nie żywopłot, a takie pojedyncze sztuki.

A może wolisz tło z traw? U siebie zrobiłam ostatnio coś w podobie
Gardenarium napisał(a)

Cisy i miskant "Variegatus"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:05, 23 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zakochana byłam w Limelight, bo jest zielona na początku, ale potem jej różowienie jest zbyt blade, Sama nie wiem, co doradzić

Dziękuję!
Nie chciałam Ci głowy zawracać.
Chyba jednak w moją narożna rabatkę dam Silver Dollar, a na Limelight mam jeszcze miejsce, nawet na długaśny szpaler.
Bo też mi się podobają te limonkowe kwiaty.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 06:32, 23 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To może też być Thuja occidentalis 'Teddy' jesli przebarwia się na fioletowo

Albo cięty cyprysik groszkowy 'Nana'

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Chamaecyparis%20pisifera%20%27Nana%27&lang=1 ale wygląda na zbyt duży.

Dziękuję za pomoc.
Obawiam się jednak że nie jest to Teddy - zbyt szybki ma przyrost i pokrój nieco inny no i się nie przebarwia.

Podpowiedziano mi, że to może być jakiś mieszaniec tui z cyprysikiem.

Czy występują takie odmiany i jak je oznaczyć?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:05, 23 wrz 2014

Do góry
ania_wesola napisał(a)
Mam chyba głupie pytanie: czy jeśli ktoś chce założyć trawnik a na dotychczasową nie trawnikową trawę musi nawieść jeszcze 30 cm ziemi to konieczne jest uprzednie przekopanie i zgrabienie tej trawy czy jest zbędne bo ona i tak się nie przebije przez taką ilość ziemi? Mam nadzieję że mnie zrozumieliście

Trzeba dobrze przekopać, połaczyć te dwie warstwy.
Żywopłot mieszany 00:03, 23 wrz 2014

Do góry
Obornik powinien być zleżały, spróchniały, wtedy możesz mieszać lub przekopywać i sadzić. Najlepiej go złożyć w pryzmę, przesypywać liśćmi z jesieni, skoszoną trawą, niech to poleży aż zrobi się dobry dojrzały kompost. Wtedy kopać dołki, dosypywać ziemi ogrodowej mieszac z kompostem i sadzić, w początkowym okresie trzeba podlewać.
Bez tego się nie da.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:54, 22 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

chyba ostatecznie Danusi zapytam, bo ma zdaje się i Limelight i Silver Dollar w ogrodzie
mi zależy na tym, by kwiaty się długo utrzymały białe i by ładnie zasychały jesienią

Zakochana byłam w Limelight, bo jest zielona na początku, ale potem jej różowienie jest zbyt blade, Sama nie wiem, co doradzić
CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 23:18, 22 wrz 2014

Do góry
Aga, błagam naucz się wklejać przez nasz automat, bo połowa Twojego wątku nie ma zdjęć, z tego giną po jakimś czasie i nic nie zostanie.

Poćwicz w wątku testowym Chciałam podpowiedzieć, ale dopiero jak zdjęcia będziesz "dobrze" wklejała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:12, 22 wrz 2014

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Danusiu wpadłam zapytać czy można jeszcze sadzić na zadarnianie jasnote plamistą i rdest pokrewny? Przykryłabym korą? Czy poczekac do wiosny?

Skarabeuszku, oczywiście, że można sadzić rośliny, to najlepszy okres, ziemia ciepła a sporo opadów Co do gatunków, to bym podyskutowała

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Postawić trawkę nad i... 21:36, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aga, podziwiam, aż zajrzałam w którym roku robiłam projekt z ciekawości... no i dwa lata i taki cud powstał, że normalnie jestem w szoku. Wielki masz ogród i wiem, że konserwacja uciążliwa, bo dużo czasu zajmuje. Świetnie sobie poradziłaś. Cieszę się, że Swany się sprawdziła

...dziękuję za miłe słowa...
Ogródek Iwony 19:28, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima

Pytanie, czy obwódkę z bukszpanu połączyć z tą przy różach, czy zrobić przerwę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 22 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję Danusiu. Ja wiem, że nie ty autorem jesteś, ale to taka z twoim ogrodem ważniejsza jest.

No pewnie, dla mnie też ważniejsza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:24, 22 wrz 2014

Do góry
Tłumaczenie rozdziału o moim ogrodzie jest tutaj, na 1 stronie III wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:21, 22 wrz 2014

Do góry
Iwonko, to nie moja książka, Emma Reuss napisała o wyjątkowych, wspaniałych ogrodach, topowych projektach na świecie i tam się znalazł mój ogród. Po autorze znajdziesz na angielskim amazonie.uk, najszybciej przychodzi, w dwa dni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 22 wrz 2014

Do góry
To fajnie U mnie też nałóg Nie mogę się oderwać od monitora.
Ogródek Iwony 19:07, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To była taka moja propozycja, która naprędce mi się nasunęła, zawsze pierwszy pomysł najlepszy uważam

Danusiu, mi się podoba twoja propozycja i to bardzo. I masz dobre oko, co do doboru roślin.
Chodzi tylko o tą perspektywę: Czy zrobić przerwę w obwódce bukszpanowej, czy połączyć z obwódką (maleńką jeszcze, bo z sadzonek) bukszpanów przy różach. Myślałam o bukszpanach, tylko czy na razie nie zostawić przymiotna wkoło jodły, z tyłu posadziłam na dokończenie kwadratu szpaler trzmieliny (też z sadzonek, więc efekt za rok)

Tutaj lepsza perspektywa, zanim pojawiła się trawa i pierwsze nasadzenia.

I dzisiejsza fotka, specjalnie pobiegłam złapać perspektywę (tam, gdzie kończy się nowa trawa, będzie wjazd na podwórko - pol-bruk):
Brązowienie iglaków 19:02, 22 wrz 2014

Do góry
Zastanowić się, czy nie mają za sucho, za mokro czy miały korzenie, czy były ciachnięte, kopane, wtedy myśleć co robić.

Widać że żółknie w środku, czyli normalnie.

Doczytałąm, że miały korzenie. Nic i m nie będzie, pomyśl czy pH dobre było do iglaków, czy ziemię podsypałaś i czy podlane dostatecznie.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:48, 22 wrz 2014

Do góry
Wyciągnąć, da się, tylko trzeba dobrze chwycić.
Poplony 18:31, 22 wrz 2014

Do góry
Poplon zapewni glebie ochronę przed erozją, da oczywiście wymierny efekt w postaci zwiększonej dawki próchnicy w glebie, same plusy.
Tzw. poplon ścierniskowy można wysiewać nie później niż do końca września, jednak ważne jest jaki poplon wybierzesz.
Jest trochę późno ale chyba bym zaryzykowała.

Zależy to też od gleby jaką posiadasz:

jeśli jest słabsza siejesz łubin żółty, seradelę, facelię lub żyto
jeśli średnio żyzna to siejesz groch siewny pastewny (peluszkę) słonecznik, łubin wąskolistny, gorczycę białą, rzodkiew oleistą, wykę ozimą
jeśli gleby ciężkie żyzne - bobik, wykę jadalną, rzepak

Najbardziej uniwersalna jest facelia i gorczyca.

Możesz je przykopać przyorać przed zimą, jeśli wytworzy masę zieloną, albo zostawić do wiosny i wtedy zaorać.
Facelię jeśli zostawisz, sama się przez zimę pod wpływem mrozu pokruszy i będzie stanowić swoistą ściółkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies