Jak to gdIe Ania? Na pewno po kolejnego cisa pojechała przecież namierzyła w googlemaps szkółkę, ktorą zagubiła Jak znam Anie to nam szczęki opadną na widok jej zakupów
Ale się cieszę na rabatę Danusiową
Buziaki
Witaj Dasiu. Polecam żywopłot grabowy, szybko rośnie i jest gęsty. Zobacz tylko ja zimą wygląda. Ja byłam świadoma, że ma brązowe liście które zimą tez mi się bardzo podobają
O widzisz skoro pierwszy rok to tnij tak jak Danusia radziła, ciut niżej aby się mocniej zagęsciła i mocniej wiosna. Ja nieumiejetnie to zrobiłam i miałam rzadkie zdrewniałe pędy, ktore się potem nie odbudowują... A tyle czytałam o tych zdrewniałych...
Danusiu w Twoim wątku czytałam i widziałam. DLatego moją tak ostro pocięłam wiosną ale gdy teraz czegoś szukam to w wątku nie sposób odnależć. Gdybyś dodała do artykułu galerię z wiosnennym cięciem byłoby idelanie. Na dodatek piękne zdjęcia już sobie obejrzałam
Hogata te kulki u mnie po cięciu to właśnie ta słynna szerokolistna (zimą jest srebrna i nie łysieje) ) ma taki kulisty pokrój sama z siebie i pieknie wyglądała zimą i wiosną. Niektórzy twierdzą, że brzydziej kwitnie ale moja była zachwycająca. Jednak mniej intensywnie pachnie niż waskolistna, która akurat u mnie ma ciemniejsze kwiaty i bardzo intensywnie pachnie..... O Tej porze liście obu lawend są podobne.
Jednak gdy przeszukuję informacje o lawendzie nigdzie nie spotkałam klasyfikacji : szerokolistna/wąskolistana... Wszystkie są lawenda angustifolia czyli wąskolistna.... Chyba ważniejsza jest konkretna odmiana. Na pewno piekna jest Hidcote blue i VIVA. Zwkle jednak w szkółkach kupujemy NN?
Mirella wg mnie przetaczniki nadają się do słońca... Podobnie jak lawenda i perowskia. Jeśli posadzisz je w cieniu to będą marne....
Pod brzozy w cień niebieskie to mi tylko latem hortensje i bodziszki przychodzą do głowy.... Zapytaj koniecznie Ani Asc napewno coś znajdzie
Ale myślę, ze fukie (hosty) które mają neibieskie kwiaty to jest to.
Irenko Twój sukces polega chyba na tym, że tniesz ją od lat i odmładzasz ale to mnie nie dziwi, bo ja nie wiem jak Ty to robisz, że wyglądasz na mamę a nie babcię
I podstawowy warunek lawendy to suchy teren i słońce przez cały dzień.
Idź w berberysy i róże może Dżaga będzie je omijać
Napisłam już ale powtórzę, jesli nie latają pszczoły nad lawenda to sygnał, że ciąć. I nie należy z tym czekać aby pobudzić ją do wypuszczania nowych pąków.
Przywrotniki Christa odkryłam w ubiegłym roku u naszej Finki. To dla mnie cud natury polecam i skoro Asc pisze, że się rozrasta będę dzielić
Macierzankę variegata, która kwitnie do 20-25 cm też obcinam. Cytrynowa niziutką tylko reguluję to co za bardzo odstaje.