Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:31, 15 lip 2013

Do góry
Będzie pieknie Aga, nie stresuj sie. Horti, miskanty,kosaćce, piwonie... Jak może nie być ładnie???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:24, 15 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
no to ja juz mogę sobie wyobrazić!!!!
nawet próbowałam wczoraj wleź na sosnę, ale i tak był za wysoko, na około 6m, więc inne sposoby wymyślaliśmy......psa uwiązaliśmy, cała się zapieniła!

stąd zabieram trawę, zdominowała ją żurawka.......czy zostawić tak, jak jest? w środku sa 2 piwonie

]

Zostawić koniecznie, pieknie jest!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:13, 15 lip 2013

Do góry
Jak to gdIe Ania? Na pewno po kolejnego cisa pojechała przecież namierzyła w googlemaps szkółkę, ktorą zagubiła Jak znam Anie to nam szczęki opadną na widok jej zakupów
Ale się cieszę na rabatę Danusiową
Buziaki
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:09, 15 lip 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ha, zabierasz kolejne miejsca trawniczkowi Ja tam jestem za szerokimi rabatami, ale czy może u Ciebie być jeszcze piękniej?

Buziaki

U Sylwi zawsze moźe być piękniej
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:09, 15 lip 2013

Do góry
Mops nigdy bym nie powiedziala.... Też mam ... U ciebie wszystko piękniejsze
A gdzie te straty?

Wrzosy bedę sadzić jesienią....
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:00, 15 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)
sobotnie poszerzanie rabaty wrzoście na tej rabacie się kurczą (myślę czym je zastąpić) .... choć na chwilkę słońce zaświeciło .... nie czuję lata ... jest mi stanowczo za zimno

Sywlia czy to sosna varella czy inne cudo?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:55, 15 lip 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Madzenko .. Ty też FB- nie ??... Bo ja też z uporem maniaka bronię się ręcami i nogami .. Buziam

Ja się obnażam tylko ogrodowo maniakom
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:54, 15 lip 2013

Do góry
Asc, Izie, Anitce, bawarce dziękuję za odwiedziny i zachwyty
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:54, 15 lip 2013

Do góry
Kalamandyna napisał(a)
Super dzięki Marzenko, popołudniu w domu wpadnę do dziewczyn i pooglądam. Polecano mi też White Rose, też muszę się z nią "zapoznać". Moja lista pewniaków do zasadzenia rośnie co mnie bardzo cieszy bo będę mieć to z głowy w przyszłym roku gdy nadejdzie godzina zero /thuje szmaragdy, cisy, serby, derenie elega....coś tam, Śliwa Nigra/
No i jeszcze Magnolię bym chciała ale też muszę popytać o najlepsze odmiany.

A o fotkach Ci przypomnę wieczorem bo chciałabym te róże zobaczyć.

Przegląd Magnoli też Ci wkleję wieczorem
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:53, 15 lip 2013

Do góry
Dasia napisał(a)
Nie pamiętam, czy się już tutaj witałam, bo muszę się przyznać, że zaglądam do tego ogrodu często
W nowym wątku przejrzałam pismo obrazkowe i jestem pod wrażeniem - tyle ciekawych miejsc, zestawień wydobywających piękno roślin. Myślę nad żywopłotem grabowym i Twój zachwyt mnie w moim pomyśle utwierdza.
Pozdrawiam

Witaj Dasiu. Polecam żywopłot grabowy, szybko rośnie i jest gęsty. Zobacz tylko ja zimą wygląda. Ja byłam świadoma, że ma brązowe liście które zimą tez mi się bardzo podobają
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:51, 15 lip 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Też tak podetnę moją lawendę Mam ją w całej rabacie pierwszy rok i bałam sie, że po przekwitnieciu będzie straszny widok. Zrobię sobie z nich kuleczki.

O widzisz skoro pierwszy rok to tnij tak jak Danusia radziła, ciut niżej aby się mocniej zagęsciła i mocniej wiosna. Ja nieumiejetnie to zrobiłam i miałam rzadkie zdrewniałe pędy, ktore się potem nie odbudowują... A tyle czytałam o tych zdrewniałych...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:45, 15 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Było i u mnie ale to nic, nie muszisz przecież wszystkiego czytać, Wybaczam hehe Nie ma komu filmów kręcić. a mogłabym bo mam czym

Danusiu w Twoim wątku czytałam i widziałam. DLatego moją tak ostro pocięłam wiosną ale gdy teraz czegoś szukam to w wątku nie sposób odnależć. Gdybyś dodała do artykułu galerię z wiosnennym cięciem byłoby idelanie. Na dodatek piękne zdjęcia już sobie obejrzałam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:43, 15 lip 2013

Do góry
Hogata napisał(a)
Z głupiałam z ta lawedą. To która jest ładniejsza?
Mam dwie jedna ma szare wąskie listki, druga jest bardziej zielona i szersze liście. Nie wiem która teraz rozmnażać?

Hogata te kulki u mnie po cięciu to właśnie ta słynna szerokolistna (zimą jest srebrna i nie łysieje) ) ma taki kulisty pokrój sama z siebie i pieknie wyglądała zimą i wiosną. Niektórzy twierdzą, że brzydziej kwitnie ale moja była zachwycająca. Jednak mniej intensywnie pachnie niż waskolistna, która akurat u mnie ma ciemniejsze kwiaty i bardzo intensywnie pachnie..... O Tej porze liście obu lawend są podobne.

Jednak gdy przeszukuję informacje o lawendzie nigdzie nie spotkałam klasyfikacji : szerokolistna/wąskolistana... Wszystkie są lawenda angustifolia czyli wąskolistna.... Chyba ważniejsza jest konkretna odmiana. Na pewno piekna jest Hidcote blue i VIVA. Zwkle jednak w szkółkach kupujemy NN?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:36, 15 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Klikasz na stronę główną i tam dla odmiany jest wyszukiwarka u góry po prawej stronie nad azofoską a pod wizualką dużą, Piszesz lawenda i enter

Albo po tagach czyli niżej pod reklamami i FB - popularne słowa kluczowe np rośliny, byliny, portrety roslin itp. Duże buziole, wybacz tamtego posta

Ostatnio w ogrodzie miłośników roślin, widziałaś jak Wicio ciął lawendę? Radykalnie całkiem Dałam galerię na FB

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648495628509863.1073741841.140025996023498&type=1

Już mnie Sebek naumiał Ale gdyby artykuły były z filmikam w Twoim wykonaniu to były bardzo wysoko spozycjonowane u wójka googla

Danusiu ja nie jestem aktywna na FB ....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:34, 15 lip 2013

Do góry
mirela napisał(a)
Marzenko cudne są te przetaczniki (o reszcie nawet nie wspominam - boskie). Nie wiesz, czy one by sobie poradziły pod brzozami ? Zaplanowałam sobie 6 brzózek a pod nimi coś niebieskiego (lawenda, perwoskia lub coś innego - i przetaczniki mi wpadły do głowy).

Mirella wg mnie przetaczniki nadają się do słońca... Podobnie jak lawenda i perowskia. Jeśli posadzisz je w cieniu to będą marne....
Pod brzozy w cień niebieskie to mi tylko latem hortensje i bodziszki przychodzą do głowy.... Zapytaj koniecznie Ani Asc napewno coś znajdzie

Ale myślę, ze fukie (hosty) które mają neibieskie kwiaty to jest to.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:31, 15 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)
ja również sobie poczytałam ale i tak najbardziej lubię obrazki u mnie pada leje wieje .... brzozy się powywracały i połamały mi horti i gracillimuski na froncie ..... wyżaliłam się i zmykam .... miłego dzionka

Ojej.. Zaraz wpadnę Cię utulić....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:30, 15 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Naczytałam się
co do lawendy, nie wiem czy akurat moje zdanie ma znaczenie, ale w moim ogrodzie rośnie już od 15 lat; sadziłam w róznych miejscach i wiem, że w najbardziej suchych rośnie najlepiej; przycinam w marcu, tak do połowy i potem po kwitnieniu, z reguły w sierpniu i jest to mocne cięcie; część kwiatostanów zostawiam, w ten sposób mam nowe sadzonki i lawenda zagęszcza się i odmładza jednocześnie; chyba nie jest to zły sposób, ponieważ co roku obficie kwitnie i jest bardzo dorodna
tę wiedzę uzyskałam z książek, zanim trafiłam na forum, zakupiłam książkę ..1001 sposobów na piękny ogród" i w oparciu o nią robiłąm różne zabiegi, nie tylko z lawendą
róża do identyfikacji piękna, chyba przy zmianie rabaty, Dżaga tam niszczy, pójdę w bukszpan i róże, z tym, że poprzesadzam ciasno, te jasne bukszpany i będę ciąć w murek
miłego poniedziałku

Irenko Twój sukces polega chyba na tym, że tniesz ją od lat i odmładzasz ale to mnie nie dziwi, bo ja nie wiem jak Ty to robisz, że wyglądasz na mamę a nie babcię
I podstawowy warunek lawendy to suchy teren i słońce przez cały dzień.
Idź w berberysy i róże może Dżaga będzie je omijać
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:28, 15 lip 2013

Do góry
atena35 napisał(a)
Nie było mnie 2 dni a tu takie foty, informacje.
Fotki śliczne, wszyściutko takie wow.
Dobrze, że piszecie o lawendzie, moja chyba przekwita - mus przymierzyć się do cięcia
Pozdrawiam serdecznie

Napisłam już ale powtórzę, jesli nie latają pszczoły nad lawenda to sygnał, że ciąć. I nie należy z tym czekać aby pobudzić ją do wypuszczania nowych pąków.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:27, 15 lip 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Marzenko a powiedz mi czy macierzankę się przycina czy nie ?
Moje dwa krzaczki tak się rozrosły i takie rozlazłe się zrobiły ,dobrze by było przekwitły kwiat ściachać

Tnij koniecznie, ja moją przycięłam nisko, baaaardzo i pieknie się zagęściła i odbiła.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:26, 15 lip 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Hej Marzenko,
super,że wywołałaś dyskusje o cieciu lawendy, dzieki temu i ja sie wyedukowałam i wiem jak i co, dzis po południu rzucam sie z nożycami na moje krzaczki... wszystkie 9 sztuk w tym 4 białe Alba...ale mimo że niewiele ich mam tez bym chciała mieć takie kulki jak u ciebie. Moje wszystkie młode, posadzone w tym roku, różne odmiany wiec nie kwitły równocześnie . Mam jeszcze taką lawende francuską ( nie zimująca u nas) w donicy przy schodach przed domem i tu zadziałałam intuicyjnie i obciachałam przekwitłe kwiaty i juz widzę że bedzie kwitła drugi raz. Ciesze sie ...

Pytanie dot twojej lawendy - czy tym dolomitem to nawozisz je jakoś częściej czy raz w sezonie ? bo masz takie dorodne te swoje lawendy, jak marzenie....

Przywrotnik Christa - sliczny - ja nie wiedziłam w ogóle ze taki istnieje, kupiłam w sobote zwykły, rózowy kłosowy... posadziłam mam nadzieje że utworzy ładne kępy. Jak bys w przyszłości miała za dużo to ja... chetnie przygarne...

Ewa- ja mam macierzanke w przedogródku i to zalezy od odmiany w odmianach wyzszych ścinam kwiaty po przekwitnieciu gdyz denerwuja mnie takie sterczace wysokie chabazie, a po cieciu pozostają mi sliczne zielone poduchy. Tej najniższej macierzanki nie obcinam z przekwitłych kwiatostanów, sama sie "czyści". A poza tym ograniczam moja macierzanke troche bo agresywnie sie rozrasta i włazi na inne rosliny. Po kilu latach trzeba bedzie "odmłodzić" rośliny ale to nie tylko macierzanki dotyczy.

Przywrotniki Christa odkryłam w ubiegłym roku u naszej Finki. To dla mnie cud natury polecam i skoro Asc pisze, że się rozrasta będę dzielić
Macierzankę variegata, która kwitnie do 20-25 cm też obcinam. Cytrynowa niziutką tylko reguluję to co za bardzo odstaje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies