Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 17:53, 15 lip 2013

ewalm napisał(a)
A jakiś wypełniacz między tym wszystkim przewidujesz? Cos niskiego, kępiastego? Jakieś bodziszki albo coś?

Chyba nie. Mają być miskanty, hortensje, kosaćce syberyjskie, robinia frisia x 3 szt. jako najwyższe piętro, molinia, piwonie, jaśminowce belle etoile, myślałam jeszcze o ostróżkach w kilku punktach pomiędzy trawami. Ostatnio jeszcze zastanawiałam się nad jeżówkami w obiedce, bo bardzo mi się to połączenie podoba, ale nie umiem tego rozplanować. Najłatwiej byłoby posadzić w rzędach tak jak idą choiny, ale czy to nie będzie sztuczne?
magnolia 18:06, 15 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

Magnolio, ja się jakoś pogubiłam w tym wszystkim. Nie mogę tego ogarnąć. Odzyskałam swojego laptopa i spróbuję odnaleźć wśród swoich zdjęć skany projektu, wtedy może uda się to w skali ułożyć.
Moje irysy syberyjskie po 3 latach mają średnicę dobrze ponad metr, nawet półtora metra. Ja nie umiem określić co za czym, co przed czym. Mam zapisane Twoje słowa, że przy choinach ma iść pas miskantów, później pas kosaćców a na ich granicy krzewy. Ja nie umiem tego wcielić w życie. Wydaje mi się, że miskanty za bardzo zasłonią choinę, więc nie sadziłabym całego szpaleru, tylko fragmentami. Kosaćce są też wg mnie wysokie i rozłożyste, więc posadzenie między nie a miskanty piwonii czy jaśminowców nie bardzo widzę. Ale ja słabo widzę. Oświeć mnie.

widzisz, u Ciebie wszystko 2 razy takie jak u mnie.
Teraz tez nie sadziłabym szpaelru misknatów, tylko kępy, między kępy hort,. Irysy jak narysowałaś, kępami/plamami. Tak samo peonie, czy jeżówy. A jasminowce juz masz- zmieszczą się- niedużo ich tam, jako akcent tylko
magnolia 18:07, 15 lip 2013

piwonie tez nie musza być, nic na siłę, albo plama kilka szt w1-2 miejscach
agniecha973 19:01, 15 lip 2013

Jeszcze wieczorem do tego siądę. Jak jutro będziesz miała czas, to zaglądnij. Buźka.
Madzenka 19:31, 15 lip 2013

Będzie pieknie Aga, nie stresuj sie. Horti, miskanty,kosaćce, piwonie... Jak może nie być ładnie???
Magda70 22:06, 15 lip 2013

Szkółka niezła,,,,
moje ziemniaki zaczynają kwitnąć
Fotek nie mam..jutro warzywniak obfoce...
Aha i kolejne czosnki mi kwitną...
agniecha973 23:02, 15 lip 2013

Marzena, no jasne, że będzie. Nie stresuję się, tylko myślałam, że wiem jak to posadzić i jak zaczęłam ustawiać hortensje to mnie zaćmiło. Chyba jednak nie jestem dobra w te klocki.

Magda, daj im jeszcze kilka dni, bo na razie są raczej małe, teraz przybierają. Ciekawa jestem ile wykopiesz. Moje czosnki nie chcą się pokazać. Już sobie odpuściłam.
agniecha973 23:29, 15 lip 2013

Pracuję nad "projektem"

Na razie taka baza jakby komuś coś mądrego chciało się na tym naskrobać. Podzieliłam to na 3 strefy (tak będzie mi łatwiej to planować) - od zewnątrz choina, strefa zielona na miskanty i limki, bo to najwyższe rośliny, ewentualnie irysy żółte mogłyby tam się znaleźć, bo one też duże u nas rosną, mają szablaste liście, dużo szersze od syberyjskich i strefa szara na pozostałe gatunki - irysy syberyjskie, molinie, piwonie, jaśminowce Belle Etoile (tych jeszcze nie mam, więc jeśli nie pasują to OK) i ewentualnie obiedka plus jeżówki.
Te trzy żółte plamy, to robinia Frisia.
Wymyśliłam sobie, że pod robiniami chciałabym sporą skarpetę z traw. Czy mogłyby być to molinie?

agniecha973 23:43, 15 lip 2013

Teraz dorzuciłam hortensje - litera H
i
niebieskie plamy - irys syberyjski (za mało? za dużo? inny układ?)

Pod każdą robinią np. 3 molinie (dwie z przodu i jedna z tyłu?)

Mam 5 szt. irysa żółtego (mogę podzielić), gdzie go wsadzić i jak (pojedynczo czy w jednym miejscu 2 a w drugim 3 szt.)? To na zielonym pasie, a pozostałe miejsca wypełnię miskantami (gracillimus i morning light).
Będzie lepiej?

agniecha973 11:22, 16 lip 2013

Hortensji mogę dokupić jeśli inny układ byłby lepszy lub zostawić miejsce na Tardivę, bo będzie jej multum jeśli wszystko dalej się powiedzie. Ale domieszanie jeszcze jednej hort. chyba niewskazane.