Mirella wg mnie przetaczniki nadają się do słońca... Podobnie jak lawenda i perowskia. Jeśli posadzisz je w cieniu to będą marne....
Pod brzozy w cień niebieskie to mi tylko latem hortensje i bodziszki przychodzą do głowy.... Zapytaj koniecznie Ani Asc napewno coś znajdzie
Ale myślę, ze fukie (hosty) które mają neibieskie kwiaty to jest to.
Hogata te kulki u mnie po cięciu to właśnie ta słynna szerokolistna (zimą jest srebrna i nie łysieje) ) ma taki kulisty pokrój sama z siebie i pieknie wyglądała zimą i wiosną. Niektórzy twierdzą, że brzydziej kwitnie ale moja była zachwycająca. Jednak mniej intensywnie pachnie niż waskolistna, która akurat u mnie ma ciemniejsze kwiaty i bardzo intensywnie pachnie..... O Tej porze liście obu lawend są podobne.
Jednak gdy przeszukuję informacje o lawendzie nigdzie nie spotkałam klasyfikacji : szerokolistna/wąskolistana... Wszystkie są lawenda angustifolia czyli wąskolistna.... Chyba ważniejsza jest konkretna odmiana. Na pewno piekna jest Hidcote blue i VIVA. Zwkle jednak w szkółkach kupujemy NN?
Danusiu w Twoim wątku czytałam i widziałam. DLatego moją tak ostro pocięłam wiosną ale gdy teraz czegoś szukam to w wątku nie sposób odnależć. Gdybyś dodała do artykułu galerię z wiosnennym cięciem byłoby idelanie. Na dodatek piękne zdjęcia już sobie obejrzałam
O widzisz skoro pierwszy rok to tnij tak jak Danusia radziła, ciut niżej aby się mocniej zagęsciła i mocniej wiosna. Ja nieumiejetnie to zrobiłam i miałam rzadkie zdrewniałe pędy, ktore się potem nie odbudowują... A tyle czytałam o tych zdrewniałych...
Witaj Dasiu. Polecam żywopłot grabowy, szybko rośnie i jest gęsty. Zobacz tylko ja zimą wygląda. Ja byłam świadoma, że ma brązowe liście które zimą tez mi się bardzo podobają