Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 18:31, 15 lip 2013

Syla napisał(a)
ja również sobie poczytałam ale i tak najbardziej lubię obrazki u mnie pada leje wieje .... brzozy się powywracały i połamały mi horti i gracillimuski na froncie ..... wyżaliłam się i zmykam .... miłego dzionka

Ojej.. Zaraz wpadnę Cię utulić....
Madzenka 18:34, 15 lip 2013

mirela napisał(a)
Marzenko cudne są te przetaczniki (o reszcie nawet nie wspominam - boskie). Nie wiesz, czy one by sobie poradziły pod brzozami ? Zaplanowałam sobie 6 brzózek a pod nimi coś niebieskiego (lawenda, perwoskia lub coś innego - i przetaczniki mi wpadły do głowy).

Mirella wg mnie przetaczniki nadają się do słońca... Podobnie jak lawenda i perowskia. Jeśli posadzisz je w cieniu to będą marne....
Pod brzozy w cień niebieskie to mi tylko latem hortensje i bodziszki przychodzą do głowy.... Zapytaj koniecznie Ani Asc napewno coś znajdzie

Ale myślę, ze fukie (hosty) które mają neibieskie kwiaty to jest to.
Madzenka 18:36, 15 lip 2013

Gardenarium napisał(a)

Klikasz na stronę główną i tam dla odmiany jest wyszukiwarka u góry po prawej stronie nad azofoską a pod wizualką dużą, Piszesz lawenda i enter

Albo po tagach czyli niżej pod reklamami i FB - popularne słowa kluczowe np rośliny, byliny, portrety roslin itp. Duże buziole, wybacz tamtego posta

Ostatnio w ogrodzie miłośników roślin, widziałaś jak Wicio ciął lawendę? Radykalnie całkiem Dałam galerię na FB

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.648495628509863.1073741841.140025996023498&type=1

Już mnie Sebek naumiał Ale gdyby artykuły były z filmikam w Twoim wykonaniu to były bardzo wysoko spozycjonowane u wójka googla

Danusiu ja nie jestem aktywna na FB ....
Gardenarium 18:39, 15 lip 2013

Było i u mnie ale to nic, nie muszisz przecież wszystkiego czytać, Wybaczam hehe Nie ma komu filmów kręcić. a mogłabym bo mam czym

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 18:43, 15 lip 2013

Hogata napisał(a)
Z głupiałam z ta lawedą. To która jest ładniejsza?
Mam dwie jedna ma szare wąskie listki, druga jest bardziej zielona i szersze liście. Nie wiem która teraz rozmnażać?

Hogata te kulki u mnie po cięciu to właśnie ta słynna szerokolistna (zimą jest srebrna i nie łysieje) ) ma taki kulisty pokrój sama z siebie i pieknie wyglądała zimą i wiosną. Niektórzy twierdzą, że brzydziej kwitnie ale moja była zachwycająca. Jednak mniej intensywnie pachnie niż waskolistna, która akurat u mnie ma ciemniejsze kwiaty i bardzo intensywnie pachnie..... O Tej porze liście obu lawend są podobne.

Jednak gdy przeszukuję informacje o lawendzie nigdzie nie spotkałam klasyfikacji : szerokolistna/wąskolistana... Wszystkie są lawenda angustifolia czyli wąskolistna.... Chyba ważniejsza jest konkretna odmiana. Na pewno piekna jest Hidcote blue i VIVA. Zwkle jednak w szkółkach kupujemy NN?
Madzenka 18:45, 15 lip 2013

Gardenarium napisał(a)
Było i u mnie ale to nic, nie muszisz przecież wszystkiego czytać, Wybaczam hehe Nie ma komu filmów kręcić. a mogłabym bo mam czym

Danusiu w Twoim wątku czytałam i widziałam. DLatego moją tak ostro pocięłam wiosną ale gdy teraz czegoś szukam to w wątku nie sposób odnależć. Gdybyś dodała do artykułu galerię z wiosnennym cięciem byłoby idelanie. Na dodatek piękne zdjęcia już sobie obejrzałam
Madzenka 18:51, 15 lip 2013

kwiatholandii napisał(a)
Też tak podetnę moją lawendę Mam ją w całej rabacie pierwszy rok i bałam sie, że po przekwitnieciu będzie straszny widok. Zrobię sobie z nich kuleczki.

O widzisz skoro pierwszy rok to tnij tak jak Danusia radziła, ciut niżej aby się mocniej zagęsciła i mocniej wiosna. Ja nieumiejetnie to zrobiłam i miałam rzadkie zdrewniałe pędy, ktore się potem nie odbudowują... A tyle czytałam o tych zdrewniałych...
gierczusia 18:52, 15 lip 2013

Madzenko .. Ty też FB- nie ??... Bo ja też z uporem maniaka bronię się ręcami i nogami .. Buziam
Madzenka 18:53, 15 lip 2013

Dasia napisał(a)
Nie pamiętam, czy się już tutaj witałam, bo muszę się przyznać, że zaglądam do tego ogrodu często
W nowym wątku przejrzałam pismo obrazkowe i jestem pod wrażeniem - tyle ciekawych miejsc, zestawień wydobywających piękno roślin. Myślę nad żywopłotem grabowym i Twój zachwyt mnie w moim pomyśle utwierdza.
Pozdrawiam

Witaj Dasiu. Polecam żywopłot grabowy, szybko rośnie i jest gęsty. Zobacz tylko ja zimą wygląda. Ja byłam świadoma, że ma brązowe liście które zimą tez mi się bardzo podobają
Syla 18:53, 15 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Ojej.. Zaraz wpadnę Cię utulić....

już mi żale przeszły .... brzozy przywiązałam do rynny nie groźny im wiatr teraz