Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogródek Iwony 19:28, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podpowiedź

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2, zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima

Pytanie, czy obwódkę z bukszpanu połączyć z tą przy różach, czy zrobić przerwę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:25, 22 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję Danusiu. Ja wiem, że nie ty autorem jesteś, ale to taka z twoim ogrodem ważniejsza jest.

No pewnie, dla mnie też ważniejsza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:24, 22 wrz 2014

Do góry
Tłumaczenie rozdziału o moim ogrodzie jest tutaj, na 1 stronie III wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:21, 22 wrz 2014

Do góry
Iwonko, to nie moja książka, Emma Reuss napisała o wyjątkowych, wspaniałych ogrodach, topowych projektach na świecie i tam się znalazł mój ogród. Po autorze znajdziesz na angielskim amazonie.uk, najszybciej przychodzi, w dwa dni
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:19, 22 wrz 2014

Do góry
To fajnie U mnie też nałóg Nie mogę się oderwać od monitora.
Ogródek Iwony 19:07, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To była taka moja propozycja, która naprędce mi się nasunęła, zawsze pierwszy pomysł najlepszy uważam

Danusiu, mi się podoba twoja propozycja i to bardzo. I masz dobre oko, co do doboru roślin.
Chodzi tylko o tą perspektywę: Czy zrobić przerwę w obwódce bukszpanowej, czy połączyć z obwódką (maleńką jeszcze, bo z sadzonek) bukszpanów przy różach. Myślałam o bukszpanach, tylko czy na razie nie zostawić przymiotna wkoło jodły, z tyłu posadziłam na dokończenie kwadratu szpaler trzmieliny (też z sadzonek, więc efekt za rok)

Tutaj lepsza perspektywa, zanim pojawiła się trawa i pierwsze nasadzenia.

I dzisiejsza fotka, specjalnie pobiegłam złapać perspektywę (tam, gdzie kończy się nowa trawa, będzie wjazd na podwórko - pol-bruk):
Brązowienie iglaków 19:02, 22 wrz 2014

Do góry
Zastanowić się, czy nie mają za sucho, za mokro czy miały korzenie, czy były ciachnięte, kopane, wtedy myśleć co robić.

Widać że żółknie w środku, czyli normalnie.

Doczytałąm, że miały korzenie. Nic i m nie będzie, pomyśl czy pH dobre było do iglaków, czy ziemię podsypałaś i czy podlane dostatecznie.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:48, 22 wrz 2014

Do góry
Wyciągnąć, da się, tylko trzeba dobrze chwycić.
Poplony 18:31, 22 wrz 2014

Do góry
Poplon zapewni glebie ochronę przed erozją, da oczywiście wymierny efekt w postaci zwiększonej dawki próchnicy w glebie, same plusy.
Tzw. poplon ścierniskowy można wysiewać nie później niż do końca września, jednak ważne jest jaki poplon wybierzesz.
Jest trochę późno ale chyba bym zaryzykowała.

Zależy to też od gleby jaką posiadasz:

jeśli jest słabsza siejesz łubin żółty, seradelę, facelię lub żyto
jeśli średnio żyzna to siejesz groch siewny pastewny (peluszkę) słonecznik, łubin wąskolistny, gorczycę białą, rzodkiew oleistą, wykę ozimą
jeśli gleby ciężkie żyzne - bobik, wykę jadalną, rzepak

Najbardziej uniwersalna jest facelia i gorczyca.

Możesz je przykopać przyorać przed zimą, jeśli wytworzy masę zieloną, albo zostawić do wiosny i wtedy zaorać.
Facelię jeśli zostawisz, sama się przez zimę pod wpływem mrozu pokruszy i będzie stanowić swoistą ściółkę
Podwiązywanie wysokich hortensji 18:06, 22 wrz 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Łał, te rdzawe obejmy to dekoracyjne same w sobie! Tylko gdzie w Polsce takie dostane?

Ja mam 2 sztuki 'Little Lime' i choć przepiękne to bardzo mocno się pokładają po deszczu (a co będzie po opadach śniegu!). Obręcz lub podpora jest nieunikniona.

Jak zrobimy zimą to dostaniesz w sklepie, ja już mam
Buk pospolity - Fagus sylvatica 18:05, 22 wrz 2014

Do góry
Buki bordowe tak mają, z bordowych latem zielenieją, moje też.

Potem robią się miedziane.

To raczej uszkodzenia mechaniczne, jakby jakiś wiatr go potargał, albo wichura Albo mocny deszcz czy grad.
Ogródek Iwony 17:55, 22 wrz 2014

Do góry
To była taka moja propozycja, która naprędce mi się nasunęła, zawsze pierwszy pomysł najlepszy uważam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:53, 22 wrz 2014

Do góry
Ewciakonewka i Kasia - witajcie w moich progach i zapraszam częściej, ja także postaram się odwiedzić. Chociaż moja rola jest zupełnie inna, powinnam bywać w wątkach tematycznych i udzielać odpowiedzi i porad, no i staram się, na Wasze ogrody mam za mało czasu, zdecydowanie
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 15:36, 22 wrz 2014

Do góry
Witam, pawilon jest bardzo japoński, ale dla czystości stylu nie wieszałabym "angielskich koszy" z surfiniami a postawiłabym bonsai.

Zdjęłabym też z drzewa plastikowe doniczki które wiszą i zakłócają spokojny styl.
To tak na marginesie, bo moją rolą jest pomagać, więc na pewno wyjdzie to ogrodowi na "zdrowie". Pozdrawiam.

Mój syn mówi po japońsku, kształci się w tym języku, był w tym roku w Japonii i obejrzałam wiele zdjęć, więc myślę, że także jako projektant ogrodów i to że widziałam czysto prawdziwie japońskie ogrody, mogę zabrać tutaj głos.

Przywiózł mi sake i takie wachlarze

Typowo "po japońsku" w takim pawilonie nie pije się herbaty siedząc przy stole na krzesłach, a na matach (jakoś one się tam nazywają, nie wiem)

Myslę że za jakiś czas dopracujesz się iście japońskiego stylu Tworzysz bonsai?
Pozdrowienia
Menu na imprezy 15:07, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może jakieś "żelazne" przepisy na atrakcyjne niewielkie dania, które świetnie wyglądają i nie są "pospolite" ze tak się wyrażę A jednocześnie taka "noga" w gotowaniu jak ja, je wykona?

Danusiu, u mnie sprawdza sie polędwiczka indycza w sosie grzybowym....proste jak drut

Polędwiczkę indyczą duszę posypaną przyprawą ziolową...gotową z paczki...obojętnie jaki producent, jakieś dobre pół godziny a w drugim garnku ... na masełku przesmażam pocięty ząbek czosnku, dodaję pokrojoną cebulkę, jak się zeszkli, wrzucam zamrożone podgrzybki...lub świeże ale odgotowane w osolonej wodzie....albo kurki...poduszę 20 min.....zalewam śmietanką....wrzucam kostkę grzybową....przyprawiam do smaku solą i pieprzem i na zakończenie garść pociętej natki pietruszki....jeszcze 5 minutek....wyłączam i gotowe.....polędwiczki wykładam na półmisek, przecinam na mniejsze porcje i polewam sosem grzybowym
Smacznego....palce lizać
Pozdrawiam
Ogród do odświeżenia 13:43, 22 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję tak:

1 hortensje Bobo lub Vanille Fraise
2 Miskanty Morning Light lub Variegatus jak spory cień, ewentualnie paprocie narecznica
3 berberysy Bagatelle cięte w kulkę lub bukszpany
4 Carex Ice Dance

Od ulicy przy płocie ewentualnie ekran z cisa.

Proste i rewelacyjne, bezobsługowe, dokładnie tak bym zrobiła
Borówcowy raj 21:12, 21 wrz 2014

Do góry
Twoje fotki wcale nie gorsze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:11, 21 wrz 2014

Do góry
Buk cięty w stożek.
Ogród z tatarakiem w tle 21:04, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W trawkę posadź tulipany 100 szt jednego koloru np. burgundowy, a potem na czerwiec posadź czosnki giganty.

Zamiast rozplenicy może posadź Hakonechloa?

Dziękuje Danusiu
Ogród z tatarakiem w tle 21:00, 21 wrz 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

W trawkę posadź tulipany 100 szt jednego koloru np. burgundowy, a potem na czerwiec posadź czosnki giganty.

Zamiast rozplenicy może posadź Hakonechloa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies