Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Do raju daleko - u Ewy 21:24, 21 mar 2015

Do góry
Toż ten kompostownik wręcz ozdobny jest
Do raju daleko - u Ewy 19:45, 21 mar 2015

Do góry
U Ciebie śnieg a u mnie cały dzień piękna pogoda jak przystało na pierwszy dzień wiosny. Kompostownik ważna rzecz w ogrodzie. Pozdrówka zostawiam.
Do raju daleko - u Ewy 18:26, 21 mar 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cierpliwość ogrodników skończona skoro z braku pogody w garażu działacie?
No ale robić coś trzeba nie?

Gosiu, najważniejsze, że robota posuwa się do przodu i za chwilę będę miała śliczny kompostownik Trzy ścianki już są
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:56, 21 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przybiegłam zobaczyć u Ciebie zdjęcia, ale jeszcze nie wstawiłaś Do wieczorka pewnie będą
Gosia, u mnie pada śnieg! Zimnica, nic nie da się robić w ogrodzie

Ale w garażu skręcamy kompostownik

U nas też ma się ochłodzić i padać. Byłam jeszcze azofoskę rozsypać ale zaraz wstawiam fotki
Ogród cioci czyli ciociogród :) 16:24, 21 mar 2015

Do góry
Przybiegłam zobaczyć u Ciebie zdjęcia, ale jeszcze nie wstawiłaś Do wieczorka pewnie będą
Gosia, u mnie pada śnieg! Zimnica, nic nie da się robić w ogrodzie

Ale w garażu skręcamy kompostownik
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:24, 20 mar 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Ja musiałam podzielić tydzień temu i wsadzić gdzie indziej, bo mój piesek-którego musiałam od Ciebie całować zresztą- pożarł wszystkie liście z citronelki i takiej bordowej nn powoli puszczają listki, więc te przenosiny miały sens. Buziaki

Oj tam, oj tam, żurawki odrosną, a piesek na pewno był szczęśliwy jak tak walczył z liśćmi. Ha, Ha; ja swój nowy kompostownik poświęciłam kotce, żeby pazurki miała na czym ostrzyć
Opuchlaki 15:01, 20 mar 2015

Do góry
Wygląda na to ze u mnie tez zagościły opuchlaki, ale co dziwne to zjadły mi tylko liscie róż Na niczym innym nie miałam wżerów ale liscie róz miały tak ogromne dziury ze prawie nic z nich nie zostało, W dzień niczego nie zauważyłam ,ale któregoś wieczoru przez otwarte okno wpadł mi do domu opuchlak .Wczoraj sprawdziłam żurawki, nic nie znalazłam ,ale na tyłach nie zagospodarowanego jeszcze ogrodu pojawił się kopiec za kopcem Przybyły do mnie krety ,nie wiem jak one kopią w tych kamieniach ale kopią uparcie Mam nadzieję ze zjedzą je wszystkie. Przyszły mi na ratunek ,lubię krety niech sobie kopią W kompostowniku natomiast tak rozmnożyły mi się dżdżownice kalifornijskie ze nie potrafię wybrać kompostu ,wszędzie różowo Co ja mam z nimi zrobić? nie wezmę ich do ręki za nic w świecie .Czy jeśli zrobię obok drugi kompostownik przejdą sobie same?
Opuchlaki 09:45, 20 mar 2015

Do góry
Zamówiłam Nemesys L, wczoraj Pan przyjechał z moim nicieniami, w których pokładam ogromną nadzieję. Dzisiaj będzie akcja zasiedlania ) Trochę mnie martwi, że mają być jeszcze temp. Na minusie w nocy, ale za dużego wyboru to chyba nie mam, bo 3 dni temu jak grzebałam w ziemi obok żurawek to znalazłam 1 poczwarkę, więc chyba zaczęły się już przepoczwarzać Zastanawia mnie tylko czy polać też kompostownik? Czytałam gdzieś w tym wątku że lubią też tam siedzieć, a ja mam w kompostowniku dżdżownice kalifornijskie. .. nie wiem czy im to nie zaszkodzi?
Ogród u stóp klasztoru 22:43, 19 mar 2015

Do góry
ja zakładałam trumienki z jednej palety ( koszt 18 zł), w zupełności wystarczy warzywa nie korzenią się głęboko . na dno dawałam świeży obornik .potem trochę ziemi i kompost .
w trumience sadzę tylko cukinię bo panoszyła mi się okrutnie po warzywniaku . i w dodatku strasznie żarłoczna ,
dwie pozostałe przeznaczyłam na kompostownik (trzecia komorę) ...jeszcze się trzyma -trzeci rok .
Ogród w Puszczykowie 16:11, 19 mar 2015

Do góry
andziurex napisał(a)
Na pewno nie zaszkodzi polać Zimową porą mąż zrobił mi wieeeelki kompostownik dwukomorowy, jak będę do niego przekładała kompost ze starego zbiornika to też mam zamiar każdą warstwę przelać tymi bakteriami.
Ja biorę się dziś za podsypanie nawozu pod iglaki przed tym weekendowym opadem, zaoszczędzę sobie dźwigania konewki. Kupiłam też rosahumus, taki napisany na wąż, do podlania pozostałych roślin na rabatach, ale z tym się wstrzymam aż będzie cieplej, bo podobno ten preparat zaczyna pracować powyżej 10 stopni.
Tak sobie jeszcze pomyślalam, że dobrze by było gdybyś przekopała darń zanim ona zacznie wiosenne przebudzenie. Ja w ubiegłym roku nie zdążyłam z jedną rabatą i zabralam się za nią dopiero w maju. Ależ się umęczyłam. Przekopywanie "zdechłej" zimowej trawy było zdecydowanie latwiejsze i szybciej mi zgniła. Ale też nie ma się co spinać, przede wszystkim trzeba mierzyć siły na zamiary. Też czasami jak popatrzę ile mi jeszcze roboty zostało to aż mi głowa puchnie kiedy ja to ogarnę? Ale potem myślę sobie, że co się odwlecze to nie uciecze.... Jeszcze nie umieramy chyba... No nie możemy na razie jak tyle roboty do zrobienia

Aniu,
z darnią myślę, że uporam się do końca tygodnia. Tak jak mówisz, padnięta po zimie trawa dość łatwo się przekopuje. Pokazałabym mój urobek, ale z powodów technicznych coś nie mogę dodawac zdjęc
Plany trzeba mieć, i pracę do zrobienia Jeśli pisane mi inaczej to trudno, ale nie chcę się martwic na zapas, tylko cieszyc się tym co dzionek przynosi
Muszę rozejrzeć się za rosahumusem na wąż. Nie wiedziałam, że można nim pryskac po roślinach. Lałam zawsze doglebowo. I wszystko sobie brudziłam rozrabiając proszek. Taka forma na wąż chyba wygodniejsza?
Ogród w Puszczykowie 08:40, 19 mar 2015

Do góry
Na pewno nie zaszkodzi polać Zimową porą mąż zrobił mi wieeeelki kompostownik dwukomorowy, jak będę do niego przekładała kompost ze starego zbiornika to też mam zamiar każdą warstwę przelać tymi bakteriami.
Ja biorę się dziś za podsypanie nawozu pod iglaki przed tym weekendowym opadem, zaoszczędzę sobie dźwigania konewki. Kupiłam też rosahumus, taki napisany na wąż, do podlania pozostałych roślin na rabatach, ale z tym się wstrzymam aż będzie cieplej, bo podobno ten preparat zaczyna pracować powyżej 10 stopni.
Tak sobie jeszcze pomyślalam, że dobrze by było gdybyś przekopała darń zanim ona zacznie wiosenne przebudzenie. Ja w ubiegłym roku nie zdążyłam z jedną rabatą i zabralam się za nią dopiero w maju. Ależ się umęczyłam. Przekopywanie "zdechłej" zimowej trawy było zdecydowanie latwiejsze i szybciej mi zgniła. Ale też nie ma się co spinać, przede wszystkim trzeba mierzyć siły na zamiary. Też czasami jak popatrzę ile mi jeszcze roboty zostało to aż mi głowa puchnie kiedy ja to ogarnę? Ale potem myślę sobie, że co się odwlecze to nie uciecze.... Jeszcze nie umieramy chyba... No nie możemy na razie jak tyle roboty do zrobienia
Mój kawałek planety 21:18, 18 mar 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Ładna ta pryzma Nie przeginaj Marta! Jeszcze zabielona

Kasiu, ja myśle, że na początek ten "kompostownik" może być Potem sama dojdziesz do wniosku, że na dłuższą metę będzie nie za bardzo wygodnie przerzucać to złoto...bo ono ciężkie jest Ale to będzie za rok jak już ogród będzie posiadał zaciszne miejsca to sobie drewniany strzelicie z eMem

Co do buka i graba...fakt buk trzyma dłużej liście więc fajniej wygląda zimą - u nas sąsiadka ma właśnie takowy...ale ta zieleń graba...też mi się bardziej widzi.

O tej porze roku możesz bez strachu kupować kopane graby. Ale najlepiej własnie do końca marca. Potem może być za sucho - warunki już nie będą takie dobre. Akurat byłam w szkółce w poniedziałek w sprawie grabów więc sobie pogawędkę z właścicielem na ten temat ucięłam...

Ja zaryzykuję i na razie grabów jednak nie biorę... Jak sprzedam modrzewie to postawię wszystko na jedną kartę i nawet latem kupię i będę koło nich chodzić i dmuchać, chuchać... A może ta sprzedaż dopier jesienią nastąpi

Buziaki szalona...

oczywiście juz wiem ze kompostownik jest za blisko siatki i się tam w rogu grab żywpłotowy nie pomieści, czasem brak mi słów dla swojej durnowacizny no ale trudno nie będę przestawiać - a tak jak mówisz jak będzie beznadziejny to wywalę, dodam tylko że siatka jest podcięta na dole i się rozchyla niczym drzwiczki (odgina te siatkę) i sezam otwarty
brak tylko rozbójników

latam sobie tak 1,-15 g z widełkami i rządek oczyszczam po te graby - do reszty chyba tę glebogryzarkę choć jak pomyśle ile muszę potem wygrabiać a ile odrasta to mi sie odechciewa
Ogród w cieniu brzozy 11:45, 18 mar 2015

Do góry
Aniu, czekam na pole krwawnikowe u Ciebie, u mnie ślimaki czekają tylko na cieplejsze noce i zapewne ruszą na moje.

Renato, działam od tamtego tygodnia, po kawałku to tu to tam. Kompostownik zapełniłam już, z roku na rok coraz więcej tego. Zmierzyłam się również z różami, tymi silniejszymi tylko, cięcie jest nawet fajne, ale co z tymi pędami później robić.

Trochę może za mało wycięłam.

Trochę mojego przedwiośnia.

Mój kawałek planety 11:37, 18 mar 2015

Do góry
Ładna ta pryzma Nie przeginaj Marta! Jeszcze zabielona

Kasiu, ja myśle, że na początek ten "kompostownik" może być Potem sama dojdziesz do wniosku, że na dłuższą metę będzie nie za bardzo wygodnie przerzucać to złoto...bo ono ciężkie jest Ale to będzie za rok jak już ogród będzie posiadał zaciszne miejsca to sobie drewniany strzelicie z eMem

Co do buka i graba...fakt buk trzyma dłużej liście więc fajniej wygląda zimą - u nas sąsiadka ma właśnie takowy...ale ta zieleń graba...też mi się bardziej widzi.

O tej porze roku możesz bez strachu kupować kopane graby. Ale najlepiej własnie do końca marca. Potem może być za sucho - warunki już nie będą takie dobre. Akurat byłam w szkółce w poniedziałek w sprawie grabów więc sobie pogawędkę z właścicielem na ten temat ucięłam...

Ja zaryzykuję i na razie grabów jednak nie biorę... Jak sprzedam modrzewie to postawię wszystko na jedną kartę i nawet latem kupię i będę koło nich chodzić i dmuchać, chuchać... A może ta sprzedaż dopier jesienią nastąpi

Buziaki szalona...
Mój kawałek planety 08:14, 18 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Kasiu mam 3000m2

PS Edytuj swojego posta i usuń sobie ten mój kompostownik! Po co ma ludzi straszyć.

no Marta nie przesadzaj tyle złota pod śniegiem i jeszcze jak widzimy jak roślinki u Ciebie na tym rosną to każdemu chce się zakładać takie pryzmy
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:25, 17 mar 2015

Do góry
Witajcie. Kupiłam kompostownik i zaczynam w tym roku zabawę W wolnej chwili przekopię ten wątek, ale mam pytanko. Czy na taki kompost mogę wrzucić świeży obornik koński? Z tego, co pamiętam, to dobry nawóz, ale ma być przynajmniej roczny, nie świeży. Mam zamiar sobie tych wonnych skarbów trochę przywieźć, tylko nie wiem, czy mogę dorzucić do kompostu, czy tworzyć osobną pryzmę (no, pryzemkę )
Mój kawałek planety 09:45, 17 mar 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Kochana w tym kompost będzie Ci szybko przesychał i będzie masakra z przerzucaniem (chyba, że ta siatka się jakoś łatwo rozpina)... Jak byś reflektowała to mam na zbyciu jeden kompostownik plastikowy (zielony) - nówka. Ale generalnie najlepsze są dechowe (minimum 2 komory, a najlepiej 3). Albo pryzma.
Ja mam cały zakątek kompostowy ale jest on porządnie schowany. I wiecznie mi mało miejsca w kompostownikach... Zwłaszcza jesienią.

Na zdjęciu drewniaczek świeżo po skleceniu bo poprzedni się zjadł.

Zaraz usunę zdjęcie żeby Ci wątku takimi widokami nie zasmiecać.

Dziękuję Ci , - pamiętam Twój kompostownik , jest super i wogóle masz fajny ten zakątek, u mnie stoi dom - wokół siatka prawie żadnych widocznych drzew - na działce, wszystko jak na dłoni, tak myślałam że będzie przesychał, przykryję go agrowłókniną i najwyżej będę czasem podlewać, jak nie da rady to wywalę i zrobię drewniany, ta siatka i tak nam zbywała
Ja nawet nie mam za bardzo cienia - w sensie mam w jednym miejscu ale tam ma zostać przeazd
Mój kawałek planety 08:46, 17 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)

no własnie nie mam, wszystko jakoś jak na dłoni, , nawet tutaj przesadziłam przed nimi gigantusy ktore miały byc do wywalenia, docelowo przed nimmi ma być kalina ale zanim urosnie ... teraz tez miałam rzucone na kupę ale już trzebabyło z tym zrobić jakiś porządek, jak się bedzie odształcać to wywalę i pomyślę o czymś innym, u Ciebie pryzma jest spora -jak dużą masz działkę ?

Kochana w tym kompost będzie Ci szybko przesychał i będzie masakra z przerzucaniem (chyba, że ta siatka się jakoś łatwo rozpina)... Jak byś reflektowała to mam na zbyciu jeden kompostownik plastikowy (zielony) - nówka. Ale generalnie najlepsze są dechowe (minimum 2 komory, a najlepiej 3). Albo pryzma.
Ja mam cały zakątek kompostowy ale jest on porządnie schowany. I wiecznie mi mało miejsca w kompostownikach... Zwłaszcza jesienią.
Mój kawałek planety 08:43, 17 mar 2015

Do góry
Kasiu mam 3000m2

PS Edytuj swojego posta i usuń sobie ten mój kompostownik! Po co ma ludzi straszyć.
Mój kawałek planety 20:14, 16 mar 2015

Do góry

a to nasz-niby kompostownik w formie siatkowego kosza, siatka została po budowie więc jeśli to się nie sprawdzi to po prostu wyrzucimy i zrobimy tradycyjny, na zdjęciu wygląda na dość mały ale ma ok 1,10 średnicy, już są w nim na spodzie gałązki i zimowy kompost, mam go niewiele bo zaczęłam pod koniec lata, wypełnił może 1/3 może nie, obok jest tez już drugi ale nie zrobiłam zdjęć bo było już ciemno jak skończyliśmy. Oczyściłam krótki pas przy ogrodzeniu pod żywopłot i więcej nie dałam rady, dzień jeszcze krótki zwłaszcza jak się wchodzi do ogrodu o 17 ale w sumie i tak jestem zadowolona z dzisiejszego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies