Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:18, 29 sie 2016

Do góry
asica napisał(a)
Mam podobne problemy z runianką od zeszłego roku. Wiosną udało się trochę dosadzić trochę podratować, niestety w tym roku wypadaja kolejne egzemplarze. Chyba z niej zrezygnuję.Zła jestem bo zależało mi na niej w cienistym miejscu przy północnej ścianie, kupiłam jej sporom czytałam, że ma małe wymagania i rośnie doskonale w cieniu, Niestety ja mam inne doświadczenia.
Tu dobre rady z zeszłego roku;
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6179-runianka-japonska-choroba-grzybowa
i dalej o zwalczaniu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=55

Pięknie wygląda werbena na tle szmaragdów. Czy między nimi jest ML?

Bardzo Bardzo dziękuję za ten wpis ☺ Na pewno sie przyda bo widzę żevtrzy bukszpany ktòre rosły w okolicach runianki też jakieś dziwne są
U mnie runianka do tej pory rosla bez problemu w przechowalniku gdzie nie robiłam z nią nic zupełnie. A ta co padła była przeze mnie obficie podlewana widać przesadziłam .
A za werbeną miskant gracilimus tylko mały jeszcze bo dzielony poźną jesienią
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:53, 29 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i moje miskanty NN

doczytalam ze takie biale koncowki przy czerwonych kwiatostanach sa charakterystyczne dla Ferner Osten

a drugi, myslalam ze to Herman Mussel, ale on podobno ma szersze liscie, bo ten moj ma wąskie, to teraz mysle ze to moze Silberspine ??

te szersze liscie po prawej to juz inny miskant

U mnie też miskanty zaczynają kwitnąć... dziś widziałam kłoski u Grazielli się pchają i w kolejce następne za nią Fernera też mam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:46, 29 sie 2016

Do góry
U mnie wiosna padalo i padalo....cale lato masakryczna susza.... i wszystko wyglada jak u ciebie. Wszystko jest beznadziejne lacznie z trawmi...miskant najwiekszy ma 3 klosy. Nawet stare klony chore.
Rozumiem twojego nerwa.
Przyszla burza ...eM pobiegl z nawozem...i znow wypali trawe...bo pioruny lataja a deszcz 20 kropli miedzy ktorymi slalom mozna bylo zrobic. Masakra. Kasy nie mam na podlewanie to wszystko schnie. Zrezta ile moge podlac?
Moze zima bedzie ładna ☺
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 16:42, 29 sie 2016

Do góry
i moje miskanty NN

doczytalam ze takie biale koncowki przy czerwonych kwiatostanach sa charakterystyczne dla Ferner Osten

a drugi, myslalam ze to Herman Mussel, ale on podobno ma szersze liscie, bo ten moj ma wąskie, to teraz mysle ze to moze Silberspine ??

te szersze liscie po prawej to juz inny miskant
Mój ogród pod lasem 10:46, 29 sie 2016

Do góry
Z Danusią myślałyśmy podobnie i niezależnie
Miłorząb wymaga kwaśnej gleby. Lawenda, perovskia zasadowej.
Miskant potrzebuje wody. Dużo.

Miejsca mało.

Dokładne wymiary sa potrzebne i kształt.

Gdybyś dała wysoką trzmielinę to ona by kolor wprowadziła i była wyższym piętrem. Jesli jednak nie chcesz żółtej trzmieliny to jest biało-zielona.
Jednak na dół trzeba dać jakiś kolor. Rozchodnik by pasował, ale jak gabarytowo?

Najważniejsze wymiary i rozrysowany kształt.
Mój ogród pod lasem 09:17, 29 sie 2016

Do góry
Toszko,ale kochana jesteś ,że do mnie zajrzałaś Nawet miałam Cie szukac na innych watkach i pytać o radę
Faktycznie rabatki nie zmierzyłam,ale dzisiaj to zrobie .Na oko w najszerszym miejscu półkole może mieć ok 2 m
Danusia zaproponowała miłorząb Mariken ,ale nie wiedziałam jak te 3 szt mam posadzić na tym narożniku i brakowało mi środkowego piętra.
Co do tego bordowego drzewa to jakie według Ciebie nadawałoby sie pod okap?
A może ten miłorząb podsadzić perowskia Little Spirit?
I jeszcze inny pomysł przyszedł mi do głowy: może miskant ML a u stóp ta perowskia i lawenda?Co myślisz? Chciałabym Stipe ,ale u mnie nie przetrzymuje zimy i się nie wysiewa Poza tym moja lawenda rosnie olbrzymiasta i pewnie ja zagłuszy
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 22:23, 28 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Michaś, czy to jest trzcinnik?

Udanego urlopu
Wątków nie nadrobisz, niemożliwe

Iwonko to Miskant Variegatus, a dla róż oczywiście gazetka jest
Atacama pod lasem 20:52, 28 sie 2016

Do góry
Trawnik nadal lejemy wodą i czekamy.
A z innych tematów trawowych - mój pierwszy, tegoroczny miskant zaczyna kwitnąć
NewLife w ogrodzie 20:24, 28 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

hortki jak się rozbujają i Conice podrosną to będzie dopiero czad
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:30, 28 sie 2016

Do góry
chojna napisał(a)
Aga co to za miskant , mam takiego samego , ale zapomniałam nazwy.

Ola kurcze nie mam nazwy
tylko jedne miskant który mi wtedy ogrodowy przywiózł miał karteczkę - a tego na wiosnę wyciepałam , i nie wiem co to za jedne, sama dokupiłam kilka jak juz nie kilkanaście rodzajów i nie wiem jak się żaden nazywa hahahahaha, tylko malapantus czy jak to się tam pisze od Izy

Kulkową wsadziłam , lecę obfocic, zapraszam.
Jakie masz rośliny na tej rabacie? Wsadziłam wczoraj jeżowki z rozplenicami i lawendą. Dosadze tam jeszcze róże i zastanawiam się nad czyms jeszcze co zakwitnie wiosną. Będzie bez palibin i coś do niego.

koniecznie przyjdę zobaczyć

2 rodzaje rozchodników, hibiskus, jeżówki 2 rodzaje, floksy, na obwódkę trawki ptasie łapki, ale one w ogóle mi tam nie rosną , z boku jest okrywowa swany, i tez myślę co tam wsadzić żeby na wiosnę mi kwitło, kurcze przeszukałam teraz zakładki, bo zapisałam sobie roslinke którą widziałam u Sebka która kwitła na wiosnę i nie mam

myślałam tez i o tym http://www.rosliny-magda.pl/product-pol-1891-PRZETACZNIK-DLUGOLISTNY-FIRST-LOVE-VERONICA-LONGIFOLIA.html
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:23, 27 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)
rdza lubi też the beatls

molinia jest wyżasza kiedyś już robiłam zestawienie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

ze obiedka taka duza to sie bardzo zdziwilam...
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:15, 27 sie 2016

Do góry
proso rózgowate Squaw

Heavy Metal(raczej)

miskant Radków

NewLife w ogrodzie 14:11, 27 sie 2016

Do góry
Figielka napisał(a)
Witam,
Bardzo podoba mi się ta rabatka i chcę się nią zainspirować . Mam miejsce gdzie rosną świerki ale brakowało mi pomysłu co jeszcze ( w moim wątku str 1 na dole ) . Czy mogłabyś mi napisać nazwy trawek bo ja w tym temacie jestem noga . Znam tylko kostrzewę siną i świerki conika. Może masz aktualne zdjęcie.

Pozdrawiam

Witaj Figielko u mnie. Od razu spieszę poinformować, że nie wiem czy Conica w tym miejscu to dobry wybor. Napisałam u Ciebie, jaka był początek tej rabaty - przypadkowe te Conice Lecz czasem takie przypadki całkiem się bronią. Teraz trochę zagłuszone przez mocno już wybujałe trawki, ale wystają i mają się dobrze. Tak samo hortensje, które mam za stipami. Nie widać bidulek. Dopiero w przyszłym roku mam nadzieję będą reprezentować rabatę jak należy.
No dobra, rozpisałam się a Ty czekasz na informację o trawkach.

A- miskant 'Purpurascens'
B- ostnica Stipa,
C- turzyca 'Bronzita'
D- kostrzewa walezyjska 'Glaucantha'
Po bokach mam jeszcze turzyce palmowe, ale ich nie ma na zdjęciu. Zdjęcie aktualne, jeszcze ciepłe.

Działeczka Asi :) 10:52, 27 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Do róż i do hortensji jako wypełniacze zdecydowanie polecam trawy: rozplenice, sesleria jesienna, carex ice dance albo morrowi variegata.
Jesli nie chcesz sadzic gesto hortensji to posadz w jednym rzedzie hortensje a z tyłu miskanty , wtedy nasadzenia co 1,5 M
M. M. M. M. M
H. H. H. H

Miskanty to oczywiscie obowiązkowo Gracillimus lub Morning Light

Hm Mazury czyli mizesz miec zimno. Spytaj sie Juzi jak u niej daja radę rozplenice. Czy Ty w ogole byłas w Kruklandii u Juzi?

W jakim kolorze masz róze i czy wiesz jaka odmiana?

Ps. Nie martw sie gdy zakładałam swoj pierwszy ogród nie miałam bladego pojecia co to jest miskant.... Znałam tylko bukszpany i róze (oczywiscie kto by sie wtedy pytał i nazwę róż

Marzenko, dziękuję za odpowiedź Zastanawiam się czy nie wyrzucić tych jałowców Póki małe, to nawet ładne, a duże tak jak piszecie... sama wywaliłam dwa duże W tym roku wsadzę te czerwone róże między jałowce. Nic im nie będę dosadzać, w przyszłym roku może coś się wyklaruje Skupię się w tym momencie na nasadzeniach pod tujami Za dużo tych rabat na raz i mam mętlik w głowie
Działeczka Asi :) 10:01, 27 sie 2016

Do góry
Do róż i do hortensji jako wypełniacze zdecydowanie polecam trawy: rozplenice, sesleria jesienna, carex ice dance albo morrowi variegata.
Jesli nie chcesz sadzic gesto hortensji to posadz w jednym rzedzie hortensje a z tyłu miskanty , wtedy nasadzenia co 1,5 M
M. M. M. M. M
H. H. H. H

Miskanty to oczywiscie obowiązkowo Gracillimus lub Morning Light

Hm Mazury czyli mizesz miec zimno. Spytaj sie Juzi jak u niej daja radę rozplenice. Czy Ty w ogole byłas w Kruklandii u Juzi?

W jakim kolorze masz róze i czy wiesz jaka odmiana?

Ps. Nie martw sie gdy zakładałam swoj pierwszy ogród nie miałam bladego pojecia co to jest miskant.... Znałam tylko bukszpany i róze (oczywiscie kto by sie wtedy pytał i nazwę róż

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:13, 27 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Zawilce Whirlewind zaczynają i miskant Morning Light

Werbena szaleje

Jeziu jak pięknie!
To kolejny duet, który u mnie zawita.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:53, 26 sie 2016

Do góry
Zawilce Whirlewind zaczynają i miskant Morning Light

Werbena szaleje
Ogródkowe perypetie:) 10:26, 26 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
A jakby tego giga miskanta rozsadzic na 5 sztuk i wsadzić pod taras?Zasloni konary pnacych i stworzy tło dla reszty.

Właśnie tam był i rósł ładnie, tylko był za duży. Wysadziłam go więc.
Podzielić muszę.. jeden już podzieliłam i mam 3

Tylko wtedy muszę chyba rabatę poszerzyć, bo tak miskant wszystko zadusi.
Ogródkowe perypetie:) 10:13, 26 sie 2016

Do góry
i hortensje

i co tutaj zrpbić. Miskant wyrósł niesamowicie. Nie widać buka, chyba muszę go wysadzić na wiosnę

Mój ogród nad rzeką... 09:01, 26 sie 2016

Do góry

Mój jedyny ostały miskant ML i przyjaciółka miskanta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies