Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Lato2016 16:06, 11 wrz 2016

Witam,
czy mozecie mi pomóc zaaranżować rabatę przy wjezdzie na posesje, nie moze byc roslin z ktorych beda sie sypaly w duzej ilosci liscie lub kwiaty.
Długość 16 metrów, w cieniu, ponieważ słońce zasłania sosna.
Bluszcz, ostrokrzew, bukszpan, może hosty? Chociaz wolalabym tutaj rosliny zimozielone.
Brama będzie wyprostowana dlatego juz na posesji tuz za bramą chce zrobic boxy 3-boki, moze z bukszpanu lub zywotnika, w srodku posadzone na pniu kulki szczepione na pniu (cos jak na załaczonym foto).
Są trzy studnie średnica 1m, czy zaslonić je np. barwinkiem?
Do konca obecnej rabaty jest ok. 24 metry.
Cała sciana ma długosc 36 metrów, dalej tez bedzie rabata.
Na całej ścianie posadzony będzie bluszcz.

kariko 19:53, 11 wrz 2016

ren133 napisał(a)

Gdybym miała taki dłuższy podjazd posadziłabym 3 drzewa szczepione wysoko typu umbry czy platany Alphen's Globe

Dzięki Ren, pomysł fajny, być może go wykorzystam, jeśli uprawa tego co rośnie mi nie wyjdzie pozdrawiam i proszę innych o sugestie
Toszka 08:17, 12 wrz 2016

Lato, musisz mieć świadomość, że 1m szerokości rabata jest bardzo wąska. To daje spore ograniczenia.
Przed sadzeniem gleba musi być znakomicie wzbogacona w próchnicę - kompost, obornik + mączka bazaltowa. Tak wzbogacisz glebę na kilka lat. Same dołki pod rośliny to mało - to tylko start na krótko.
Jeśli posadzisz rośliny bezpośrednio w tym co tam jest to marne szanse na wieloletni sukces, zwłaszcza, że świerk (to nie sosna) ma rozległy, płytki system korzeniowy i pożarł już z gleby wszystko co najlepsze.
Druga rzecz to podlewanie lub nawadnianie - świerk wysusza glebę, bo tak duże drzewo pije do ostatniej kropli.

Jeśli chcesz formy kulowe w skarpetkach tak jak pokazałaś na zdjęciu (cudzych zdjęć nie wklejamy, a linkujemy) to cała rabata powinna być zachowana raczej w formie formalnej i nawiązywać stylem do reszty ogrodu. Na 1m szerokości nie poszalejesz, zwłaszcza przy założeniu - "nie moze byc roslin z ktorych beda sie sypaly w duzej ilosci liscie lub kwiaty".

Pozostają cisy kolumnowe np.Robusta, bo na tuje (ich korzenie) jest zbyt wąsko. Cis jest wymagający w kwestii gleby.
W stopach możesz posadzić runiankę (lubi wilgotne podłoże) lub trzmielinę strzyżoną w dywan. Dobrze prowadzona z czasem przykryje dekle. Barwinek jest mało elegancki i tworzy "kołtun"
Toszka 08:20, 12 wrz 2016

malgosia_2411 napisał(a)
Taka cisza chyba brzydko namalowałam

Jakiekolwiek drzewko musisz odsunąć od świerka, bo on dopiero startuje i będzie go dużo więcej i szerzej.
A może dać tam 3 trzmieliny na pniu? Dadzą średnie piętro i kulistą formą przełamią pozostałe...
kariko 08:23, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Kariko, musisz mieć świadomość, że 1m szerokości rabata jest bardzo wąska. To daje spore ograniczenia.
Przed sadzeniem gleba musi być znakomicie wzbogacona w próchnicę - kompost, obornik + mączka bazaltowa. Tak wzbogacisz glebę na kilka lat. Same dołki pod rośliny to mało - to tylko start na krótko.
Jeśli posadzisz rośliny bezpośrednio w tym co tam jest to marne szanse na wieloletni sukces, zwłaszcza, że świerk (to nie sosna) ma rozległy, płytki system korzeniowy i pożarł już z gleby wszystko co najlepsze.
Druga rzecz to podlewanie lub nawadnianie - świerk wysusza glebę, bo tak duże drzewo pije do ostatniej kropli.

Jeśli chcesz formy kulowe w skarpetkach tak jak pokazałaś na zdjęciu (cudzych zdjęć nie wklejamy, a linkujemy) to cała rabata powinna być zachowana raczej w formie formalnej i nawiązywać stylem do reszty ogrodu. Na 1m szerokości nie poszalejesz, zwłaszcza przy założeniu - "nie moze byc roslin z ktorych beda sie sypaly w duzej ilosci liscie lub kwiaty".

Pozostają cisy kolumnowe np.Robusta, bo na tuje (ich korzenie) jest zbyt wąsko. Cis jest wymagający w kwestii gleby.
W stopach możesz posadzić runiankę (lubi wilgotne podłoże) lub trzmielinę strzyżoną w dywan. Dobrze prowadzona z czasem przykryje dekle. Barwinek jest mało elegancki i tworzy "kołtun"

Toszka - Twoja wypowiedź niestety nie dotyczy mojego postu, chyba raczej postu Małgosi 2411
Izka 14:40, 12 wrz 2016

dzień dobry, zwracam się z prośbą o pomoc, sama już nie wiem co by tu fajnie wglądało.Jest to miejsce bardzo słoneczne, słońce jest od godzin pooranych do południowych, miejsce obok tarasu. Długość jest 10 metrów a szerokość 2. Całą rabatę jestem skłonna poszerzyć do miejsca gdzie kończy się taras.
Myślałam żeby posadzić miskant silberfeder tuż przy tarsie lub obsadzić łuk lawendą plus zrobić rabatę różaną.

proszę o pomoc oczywiście szmata jest tymczasowo aby nie rosło zielsko a mój synek nie zrobił sobie błotka z wody i pasku.

było by mi bardzo miło, dziękuje.
wierze, że ktoś pomoże

pozdrawiam
Iza
Toszka 16:09, 12 wrz 2016

kariko napisał(a)

Toszka - Twoja wypowiedź niestety nie dotyczy mojego postu, chyba raczej postu Małgosi 2411

Przepraszam cię bardzo, pisałam do Lato.
Lato2016 23:00, 12 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Lato, musisz mieć świadomość, że 1m szerokości rabata jest bardzo wąska.

Dziekuje Toszka, mam nad czym dalej myslec.
Zastanawialam sie nad polączeniem Berberysów, np. jasnego zielonego z berberysem czerwono-zielonym. Tylko nie wiem jakie gatunki i jak skomponowac.
Ten jest ładny: Berberys Thunberga 'Green Carpet'
Na początku chciałam tam posadzić Ligustr Aureum, ale tez zrzuca liscie.
Rabata będzie miała 1 m szerokosci na długości 20 metrów, pózniej będzie szerzej i może rosnąć coś innego, np. kwiaty.
kariko 19:41, 13 wrz 2016

Witam,
Proszę o pomoc - ile miejsca (np. kwadrat o jak długim boku) powinnam przeznaczyć na:
1) hortensje bukietowe 'Limelight'
2) miskant 'Morning Light'
3) dereń biały 'Ivory Halo'
4) rozplenicę 'Hameln'
5) berberys 'Maria'
6) choinę kanadyjską 'Jeddeloh'
Dziękuję

kami 10:23, 14 wrz 2016

Z czym zestawić limkę na pniu 100cm, jest piękna ale duży krzak z niej rośnie.
Zapewne trawy, bukszpan i żurawki ale chciałabym ten zestaw odmienić.
Miałabym dla niej typowy serek przy ścianie i między schodami 3mx4m ale z czym ją ugryźć nie wiem, żeby mi się kompozycja traw, bukszpanów i Żurawek nie powtarzała. Myślę o róży kamiennej, berberysie zielonym, bergoni sercowatej, może nawet paprociach i jeżówkach białych.

Od ściany byłby berberys zielony, przy schodach paproć, bergenia z brzegu, w środku hortensja może dwie jak mi jej nie wykupią a wypełnienie z róży kamiennej. Trochę mnie boli bo zimą będzie pusto.

Może jakieś sugestie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies